Strona główna Działy Finanse Podatek w Polsce

Wyświetlanych postów: 5 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    jaandona
    Participant

Chciałbym zapytać się: chcę się rozliczyć w Polsce z podatku za 2006 rok. W 2006 roku miałem dochód też w Polsce. Nie wiem jak się do tego zabrać. Nie wiem którą kwotę podać z Anglii. Tu okres rozliczeniowy kończy się (no właśnie nie wiem kiedy) a w Polsce 31 grudnia. W Picie pytają o dochód i podatek zapłacony za granicą. Skąd wziąć te informacje?
    Pozdrawiam serdecznie szczególnie tych, którzy dzielą się doświadczeniem.
    😛

v-tec
    Członek

Ze względu na inne 'okresy rozliczeniowe’ jedyną metodą ustalenia dochodu z UK jest podsumowanie kwot widniejących na payslipach z datą pomiędzy 1.1 a 31.12.2006. Na tychże payslipach widnieją kwoty zapłaconego podatku (tax paid), ważne są także daty wypłat gdyż każdą trzeba oddzielnie przeliczyć na polskie złote po oficjalnym kursie obowiązującym w tym dniu (not joking!). Kursy są na http://www.nbp.gov.pl/ArchA.aspx
    Polecam wpisać dane do arkusza Excela i za jego pomocą policzyć

Ulka
    Członek

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    v-tec wrote:

Ze względu na inne 'okresy rozliczeniowe’ jedyną metodą ustalenia dochodu z UK jest podsumowanie kwot widniejących na payslipach z datą pomiędzy 1.1 a 31.12.2006. Na tychże payslipach widnieją kwoty zapłaconego podatku (tax paid), ważne są także daty wypłat gdyż każdą trzeba oddzielnie przeliczyć na polskie złote po oficjalnym kursie obowiązującym w tym dniu (not joking!). Kursy są na http://www.nbp.gov.pl/ArchA.aspx
    Polecam wpisać dane do arkusza Excela i za jego pomocą policzyć

V-tec, prawie masz racje. Jak zwykle zreszta, szczegolnie jesli mowa o podatku. Jak wiesz, prawie robi wielka roznice 😆 Metoda bardzo dobra, tyle ze w ten sposob mozna ustalic [b:3d72fc6dda]przychod[/b:3d72fc6dda] a nie [b:3d72fc6dda]dochod[/b:3d72fc6dda]. I to kwote przychodu przed pomniejszeniem o przyslugujace diety, jezeli podatnik w Anglii byl zatrudniony w 2006 r na podstawie umowy o prace.

Jaandona, chetnie podziele sie doswiadczeniem 😀 Potrzebne beda jednak bardziej szczegolowe dane, niz te, ktore podalas. Mozesz skontaktowac sie ze mna na priva. Oczywiscie w ramach kolezenskiej pomocy, jak to miedzy nami forumowiczami 🙂

v-tec
    Członek

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    Ulka wrote:

prawie masz racje. Jak zwykle zreszta

No tak, bez drobnej uszczypliwości się nie mogło obyć. Ale mogło być gorzej, tzn. Mediator mógł się odezwać a wtedy to dopiero bym się o sobie dowiedział 😉
    Mój poprzedni post absolutnie nie aspiruje do roli kompletnego poradnika dotyczącego deklaracji podatkowej, choćby z racji objętości. Tak, wiem że nastepnym krokiem jest pomniejszenie przychodu o koszta uzyskania, ale to żadna nowość bo tak samo robimy pracując w kraju, w formularzu deklaracji są odpowiednie pola na to

jaandona
    Participant

Jakie to wszystko skomplikowane 😯

Wyświetlanych postów: 5 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.