Strona główna Działy Hyde Park samochodem do polski

Wyświetlanych postów: 11 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    mao
    Participant

moze powiemi ktos doswiadczony jak najlepiej jest dostac sie samochoden stad do polski i jakie sa koszty.szukalem ale nie znalazlem nic na ten temat.

fatamorgana
    Participant

Nie rozumiem pytania szczerze mówiąc… 😯
    Patrzysz na mapę i widzisz którędy bliżej na Pomorze, a którędy bliżej na Śląsk nie? Nad kanał La Manche stąd prowadzi jedna droga, nazywa się M1. Z mapy wynika jasno jak wół, że aż do polskiej granicy prowadzą same autostrady przez Zachód, tak czy nie?
    No to wybierz sobie jakąś i dawaj…
    Tak się składa, że o tym było kupę razy, ale dawniej.
    Promy masz tu:
    http://www.aferry.co.uk
    http://www.ferries.co.uk
    http://www.directferries.co.uk/norfolk.htm
    Najtańsze to :
    Dover- Dunkerque (Norfolkline)
    Dover- Boulogne
    Ramsgate- Ostende

Można i z Hull czy Newcastle do Holandii, ale poza spaniem w kabinie (co kosztuje więcej niż za sam pokład) i i odpoczynkiem nie widzę większych korzyści (zwłaszcza cenowo).
    Koszty? Wchodzisz na w/w/ strony i sprawdzasz ile za bilet. Potem zliczasz kilometraż z mapy i obliczasz zużycie paliwa dla danego dystansu wg. spalania Twego auta. Co za problem? W szkole uczyli takich rzeczy.
    W dwie strony- jak się mądrze kupi bilet na prom (a przed świętami trzeba się pośpieszyć i sporo poszukać- nocne tańsze) można za 230-300 Ł przejechać. Zależy jeszcze czy w Polsce mieszkasz pod "ruską" czy pod niemiecką granicą nie?

Mam nadzieję, że wiesz jak kupić bilet on line…
    Step by step…

I wpisz sobie te strony gdzieś do pamięci, żebyś na nastepne święta nie musiał znowu szukać.
    Pozdrawiam.

mao
    Participant

nie wiem skad u Ciebie taki sarkazm,zauwazylem to od kiedy zaczalem bywac na tym forum masz silne parcie na pouczanie.ciekawe czy taki madry sie juz urodziles,jest to dla mnie cos nowego wiec pytam ludzi doswiadczonych czy to takie dziwne,paliwo potrafie policzyc nie martw sie.

fatamorgana
    Participant

Wiesz, ja też wiele rzeczy zauważyłem…
    Na przykład to, że nie od dzisiaj ludzie jeżdżą do Polski i wszystko da się znaleźć bez problemu w necie. Wystarczy ruszyć głową, zwłaszcza że podróżowanie samochodem za granicę to nie jest coś, co zaczęło się w tym roku a nawet w dniu otwarcia Unii. Nie trzeba do tego wcale Bóg wie jakich zdolności…
    Zauważyłem też, że większość ludzi nie umie sobie samemu pomóc w prostych sprawach, więc dlatego postarałem się jednak i napisałem Ci kilka praktycznych uwag oraz dałem najlepsze linki, których nie wiadomo czy znalazłbyś, więc przynajmniej nie marudź i nie rozwodź się nade mną, tylko korzystaj skoro jest…

Jak ja bym był Tobą, to bym skorzystał z rad zamiast komentować.
    W końcu to Ty potrzebowałeś informacji a ja Ci je podałem.
    Jak chcesz jeszcze coś wiedzieć to wal na priva (wzorem wielu innych, którzy umieli powiedzieć zwyczajnie "dziękuję" zamiast wydziwiać na moje uwagi), ale nie łudź się, że ktoś będzie Ci tłumaczył rzeczy, które każdy sam może zrobić i znaleźć.
    Mnie nie chodzi o to żeby pouczać, ale żeby wreszcie ludzie zaczęli korzystać [b:f534dbe50d]lepiej[/b:f534dbe50d] z pięknego daru od Pana Boga jakim jest rozum…
    Pozdrawiam (bez sarkazmu).

Mam nadzieję, że rozumiesz moje szczere intencje i skupimy się na wyjeździe za granicę, a nie na analizie mojego sarkazmu, ok?
    Jakbyś dostawał wiele takich samych maili z takimi samymi pytaniami, to też byś stracił cierpliwość, zwłaszcza wiedząc, że te informacje są pod ręką i nie trzeba nawet z domu wychodzić, aby je mieć…
    Wydaje się, że w dobie takiego zalewu informacji, gdy wszystko dostepne jest w necie, nie powinno być problemu z samodzielnym wyszukaniem informacji.
    Nawet ktoś, kto nie zna języka znajduje w słowniku (tez dostępnym w necie!) słowo "prom, promy" i wie co wpisać w wyszukiwarce Google.
    Po wpisaniu wyskoczy wystarczająco duzo…
    W dodatku jako pierwszy wyskakuje …podany wyżej przeze mnie link.
    A teraz ogarnijmy całość i spójrz Mao: ileż to pisania i czasu, zamiast jednej prostej czynności: wpisanie jednego słowa do najpopularniejszej wyszukiwarki…
    Bo przecież resztę sam powiedziałeś, że umiesz obliczyć prawda?
    🙂
    Pozdrawiam.

Agnieszka_77
    Participant

No! 🙂

v-tec
    Członek

mao umie policzyć ludność Chin, więc z obliczeniem kilometrów też sobie poradzi! 😉

mao
    Participant

mao nie liczy ludnosci,liczy sie ogolna masa,ku chwale narodu.

rudy_691
    Członek

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    fatamorgana wrote:

Wiesz, ja też wiele rzeczy zauważyłem…
    Na przykład to, że nie od dzisiaj ludzie jeżdżą do Polski i wszystko da się znaleźć bez problemu w necie.

takim mysleniem to wszystko mozna znalezc w necie…wiec po cholere by to forum bylo potrzebne ? hmmm…

fatamorgana
    Participant

Nie wygłupiaj się, bo dobrze wiesz, że są duperele, na które każdy sam powinien wpaść, oraz są poważniejsze sprawy, gdzie nawet urzędnicy sami nie wiedzą co i jak.
    Forum niektórym jest tez potrzebne do pisania głupot z nudów, bo nie mają co robić w pracy, ale i też bo zawsze znajdzie się ktoś, komu trzeba przypomnieć jak i gdzie szukać, a nawet jak używać głowy do myslenia. Są też tacy, którzy dobrze wiedzą jak korzystać z netu, ale im się zwyczajnie nie chce (pamiętasz pewien post Rudy?).
    Na koniec są tacy co faktycznie mało co wiedzą, a umiejąc to uczciwie przyznać, oczekują pomocy ponieważ gubią się w sprawach netu, oraz tacy co zamiast użyć wyszukiwania wolą pisać podobne pytania, na które gotowe odpowiedzi są (i to niejedne) na tym samym forum.
    Wiesz czemu ja nigdy nie zadawałem niepotrzebnych pytań? Bo wolałem samodzielnie poszukać gotowych odpowiedzi zamiast liczyć, że ktoś to zrobi za mnie…
    Natomiast większośc ludzi idzie na łatwiznę i ze zwykłego wygodnictwa czeka na kogoś.
    Nie porównywałbym tematów polegających na odpowiadaniu na pytania typu: "Jak pojechac do Polski?" z tematami typu: "Czy mnie w takiej a takiej sytuacji należy się to a to", bo tam sprawa nie jest taka prosta i nie wystarczy wpisac jednego słowa do Google’a.
    Zresztą najbardziej dziwne wydaje się zadawanie pytań nie mających większego sensu (jakie są koszty wyjazdu do Polski? A któż to wie???? Jest tyle czynników wpływających na cenę, że nie da się tego jednoznacznie powiedzieć przecież!).
    Pytanie też trzeba umieć zadań z głową, zamiast powodować lawinę pytań do pytań o pytania (bo komuś nie chce się podać choćby jednej dwu rzeczy ułatwiających danie rzeczowej odpowiedzi).

Mam nadzieję, że dostrzegasz róznicę.
    Zastosowałem słowo "wszystko" w odniesieniu do wypowiedzi Mao – wszystko na ten temat- więc nie próbuj mi wmawiać czegoś innego…

Zadowolony z wyjasnienia? 🙂

rudy_691
    Członek

lol fata tobie napisac jedno zdanie a ty tu odrazu z wypracowaniem do mnie 😀 wiem ze temat glupi ale taki zly dzien mam i jakos tak wyszlo…:D

fatamorgana
    Participant

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    rudy_691 wrote:

lol fata tobie napisac jedno zdanie a ty tu odrazu z wypracowaniem do mnie 😀 wiem ze temat glupi ale taki zly dzien mam i jakos tak wyszlo…:D

Nie przejmuj się. Przynajmniej nie pozostawiam niedomówień i umiem jakoś uzasadnić to co piszę, zamiast się obrażać.
    Uznaję argumentację a nie krzyki i pyskówki.
    Lubię wypracowania- jakoś łatwo mi przychodziły zawsze. 😆 🙂 8)
    Pozdrawiam (oczywiście bez sarkazmu). 🙂

Wyświetlanych postów: 11 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.