Strona główna Działy Hobby Konfiguracja rutera

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    rafal_best1
    Członek

Hej.
    Czy znacie kogoś kto pomógł by mi dobrać i skonfigurować ruter? 🙄

fatamorgana
    Participant

Mam nadzieję, że nieużywany, bo Prekursor Ci powie jakie mogą być jaja wtedy.. 🙂 😆 😕 🙁 🙁 🙁
    Ja założyłem podobny wątek, ale nie okazało się to tak prościutkie jak pisali.

rafal_best1
    Członek

Mam zamiar kupić nowy ruter, ale przedtem chciałbym zasięgnąć rady, bo nie mam pojęcia co i za ile 😕

fatamorgana
    Participant

Z tego ci tu ludzie pisali, to wynika, że teraz nowe routery znacznie prościej ustawić do pracy.
    Być może najlepiej jest zakupic router od dostawcy internetu, powinien wtedy być lepiej skonfigurowany do współpracy. Nie wszędzie bowiem jest zasięgi mozliwości.

Poczytaj wspomniany mój temat poniżej "Korzystanie z modemu i routera WiFi".
    Pozdrawiam.

v-tec
    Członek

Nie za bardzo jarzę o co wam chodzi z tymi routerami.
    Robicie z tego magię, a prawda jest taka że kupujesz jaki ci się podoba, podłączasz i działa. Zupełnie jak telewizor.
    (No trochę można tam podregulować co nieco. Ale tv też trzeba nastroić, nie?)

powp
    Członek

to prawda , wystarczy kupić , podłączyć , wgrać z płytki co trzeba i działa. Ja w grudniu kupiłem router firmy belkin , wystarczyło przejść przez małego kreatora na płytce cd ( wszystko łatwo i ładnie pokazane co i jak ) i działa . Nic trudnego nawet dla osób nie mających pojęcia o niczym.

ColumbijczyK
    Participant

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    powp wrote:

to prawda , wystarczy kupić , podłączyć , wgrać z płytki co trzeba i działa. Ja w grudniu kupiłem router firmy belkin , wystarczyło przejść przez małego kreatora na płytce cd ( wszystko łatwo i ładnie pokazane co i jak ) i działa . Nic trudnego nawet dla osób nie mających pojęcia o niczym.

to prawda, ja tez nie mialem problemow, ale router musi byc nowy, masz kreatora z plytki i idziesz jak po nitce, nic nie trzeba sie znac, jednak jesli masz uzywany, czyt. starszego typu routery to sa niezle problemy, poniewaz w wielu z nich trzeba wszystko ustawic manualnie, co jest nielada wyczynem, wiec fata ma racje.

TIGER
    Członek

A czy ktos wie co mam zrobic jak chce podlaczyc drugikomputer pod internet w sieci BT.Mam skrzynke z rozgaleznikiem,przedtem wszystko dzialalo ale jak zformatowalem dysk to mi wyskakuje ze nie madostepu do serwera.
    Na pierwszym ompie jest wszystko ok. Probowalem przemieniac kable ,konfigurowac w opcjach intern. i dalej nic.A jeszcze kilka miesiacow temu jak to zrobilem format to robilem tak samo i dzialalo a teraz jakies szopki!! pomocy!!!

v-tec
    Członek

Zacznij od sprawdzenia czy karta sieciowa działa prawidłowo (ikonka w trayu obok zegara, właściwości, sprawdź czy pokazuje adres IP)

cheeky girl
    Participant

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    powp wrote:

dokladnie, nawet kobieta dala sobie rade;-) chociaz na poczatku mialam maly problem, ale zadzwonilam do pomocy technicznej, kazali zresetowac i dziala 😀 😀

Malgon
    Participant

No to u nas chyba jednak nie jest tak prosta sprawa.
    Mamy dwa komputery, ktore chcemy podlaczyc.
    Ruter (bezprzewodowy) niby w porzadku – internet jest (polaczenie dial-up, ktore pada na cycki jak ktos korzysta z telefonu!! filtr nie dziala?) no nic to jeszcze pikus,
    Probujac podlaczyc pod niego laptopa – dziala tylko!! jesli nie zabezpieczymy polaczenia haslem (a zalezy nam na tym bo sasiad kradnie nagminnie ;)), jesli ustawimy security haslo to dziala tylko na jednym z dwoch, a z laptopa za cholere polaczenia z netem nie ma …

Ja nic nie rozumiem, walczylismy caly dzien wczoraj ..
    Moze ktos zna przyczyne lub cos podpowie.

Uxbridge
    Członek

Malgon, ustaw router tak, żeby nie rozgłaszał swojego SSID. SSID to nazwa sieci, typowo w BT BTHub..coś tam. Zmień tę nazwę na jakąś własną i wyłącz rozgłaszanie (SSID Broadcasting). Wtedy, jak ktoś z zewnątrz będzie się chciał podłączyć, to nie będzie widział nazwy sieci i najpierw musi ją zgadnąć lub uzyskać zanim będzie mógł się logować. Wtedy możesz zrezygnować z "hasła" (czyli klucza) WEP i tyle. Zwykły sąsiad się już nie włamie. Chyba że jest wytrawnym wardriverem, a wtedy to nawet klucz nie pomoże. To najprostsze co można teraz zrobić bez wnikania w szczegóły.

Malgon
    Participant

Problem w tym,ze sasiad wie,ze przechodzimy z BT na TalkTalk bo byl i chcial sie "podlaczyc" dwa dni temu!
    Pozostali w okolicy wszyscy maja "klodeczki" 🙂 gdyz on sie wbijal na chama. sam nam zreszta o tym opowiadal dumnie.

Uxbridge
    Członek

Nie ma znaczenia. Jeśli zmienisz SSID i wyłączysz rozgłaszanie SSID na routerze, to sąsiad u siebie zobaczy tylko że jakaś stacja nadaje, ale nie będzie widział nazwy. Kłódeczki nie będzie ale co z tego. Żeby się zalogować musi podać nazwę sieci. Ty ją będziesz znała a on nie. Będzie np "brzeczyszczykiewicz". Niech się teraz domyśli. 😀
    Dodatkowo, możesz na routerze wyłączyć logowanie nowych stacji. Wtedy tylko twoje dwie będą się mogły podłączyć, a żadna nowa już nie.
    Mówimy o podłączeniu bezprzewodowym, jeśli tylko laptop ma się łączyć bezprzewodowo, to oczywiście tylko jedną taką stację będzie akceptował. Nikt inny się już bezprzewodowo nie podłączy, nawet jak będzie znał SSID

Malgon
    Participant

Brzmi bardzo logicznie i prosto (tu wlaczyc, wylaczyc i zmienic haselko) ale wiesz okaze sie w domu 🙂
    a tam juz nie bede miala jak sie zapytac fachowcow 😉
    no nic bedziemy probowac, dziekuje serdecznie.

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.