Strona główna Działy Mieszkanie Nowe zasady postępowania z depozytem

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 31)
  • Autor
    Wpisy
    Aneta28
    Participant

Witam. A ja dostałam list z agencji od ktorej wynajmuję mieszkanie iż w związku, że moja umowa kończy się 01.03.08 to proszą o decyzję co mają zrobić z bondem. Czy mają go zwrócić na moje konto w razie nie przedłużenia już umowy czy zaksięgować na poczet czynszu za miesiąc marzec. Napisali, że nie mogą trzymać bondu u siebie w przypadku zawierania nastęnej umowy.

Baggins
    Participant

superowo

ela1981
    Participant

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    Aneta28 wrote:

Witam. A ja dostałam list z agencji od ktorej wynajmuję mieszkanie iż w związku, że moja umowa kończy się 01.03.08 to proszą o decyzję co mają zrobić z bondem. Czy mają go zwrócić na moje konto w razie nie przedłużenia już umowy czy zaksięgować na poczet czynszu za miesiąc marzec. Napisali, że nie mogą trzymać bondu u siebie w przypadku zawierania nastęnej umowy.

to jakas agencja dzialajaca na swoja niekorzysc np: zaksieguja na poczet czynszu za marzec a ty pod koniec miesiaca zdemolujesz niechcacy chatke i sie wyprowadzisz

Aneta28
    Participant

może i działają na swoją niekorzyśc tego nie wiem. Mieszkanie było nowo oddane do użytku bez mebli więc wszystko kupiliśmy nowe. Ale już pomijając ten fakt każdy chyba chce mieszkać w godziwych warunkach więc jaki cel byłby w niszczeniu mieszkania. Wcześniej wynajmowałam 2 lata bezpośrednio od Pakistańczyka , płacone na czas , jak oddawałam mu dom to było wszystko wysprzątane , brak jakichkolwiek zniszczeń i za bondem chodziłam 4 miesiące.

fatemeh
    Participant

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    v-tec wrote:

Z tego co wiem to od pewnego czasu landlordowie muszą wpłacać bondy na specjalne konto skąd można odzyskać je za pomocą mediatora czy kogoś takiego myślałem że to zakończy kwestię znikających bondów ale widzę że ten temat ciągle żyje 😯

http://www.landlordzone.co.uk/deposits.htm
    http://england.shelter.org.uk/advice/advice-7507.cfm
    http://www.letlink.co.uk/letting-factsheets/factsheets/factsheet-24a—tenancy-deposit-protection—the-choices.html (polecam zwlaszcza te stronke – bardzo przystepne factsheets)

narty
    Członek

Mam takie male pytanko, czy moge odzyskac swoj depozyt w trakcie trwania umowy wynajmu?
    W Polandi jest takie prawo ze wlasciciel mieszkania czy domu musi oddac depozyt do 12 miesiecy. Jak sprawa wyglada tutaj?

v-tec
    Członek

W czasie trwania najmu depozytu oczywiście nie możesz odzyskać. Dopiero po zdaniu lokalu i to w dobrym stanie. Taki jest sens depozytu. Czy w Polandii jest inaczej wątpię, ja gdy wynajmowałem to płaciłem depozyt na początku i rozliczałem na koniec, w praktyce to i tak nigdy nie dostawałem z powrotem bo szedł na różne opłaty za prąd gaz, ale na pewno nie dostawałem depozytu z powrotem po 12 miesiącach

ela1981
    Participant

narty wrote:

Mam takie male pytanko, czy moge odzyskac swoj depozyt w trakcie trwania umowy wynajmu?
    W Polandi jest takie prawo ze wlasciciel mieszkania czy domu musi oddac depozyt do 12 miesiecy. Jak sprawa wyglada tutaj?

heh ciekawe teorie glosisz, ale jesli by tak bylo skladanie depozytu nie mialo by sensu

piecius8888
    Członek

Jesteśmy od 3 tygodni w Anglii.Pracujemy przez agencję pracy Flame.Niestety warunki mieszkaniowe nie są takie jak nam obiecywano.Chcemy wynająć mieszkanie na własną rękę.Czy jest możliwe odzyskanie bonda i czy nie grozi nam wyrzucenie z pracy,bo słyszeliśmy różne wersje i nie wiemy co w tej sytuacji zrobić.Prosimy o porady.

ela1981
    Participant

odzyskanie bondu wedlug prawa i najprawdopodobnej podpisanej umowy jest jak najbardziej mozliwe, natomiast czy cie wyrzuca z pracy czy nie to zalezy od zlosliwosci i ukladow jakie macie w agencji, nie maja takiego prawa tak postepowac, ale moga ci np. powiedziec, ze pracy jutro dla was nie ma i nic z tym nie zrobisz

THOMAS81
    Członek

tydzien temu postanowilismy wynajac mieszkanie nie przez agencje lecz przez firme pod nazwa "J.W.FAIRBANK LTD".Obejrzelismy mieszkanie i chcielismy je wynajac wiec wplacilismy zarzadany depozyt w wysokosci 350 funtow i oplate za sprawdzenie wiarygodnosci w banku 8.50 .Niestety znalezlismy lepsze mieszkanie i chielismy odzyskac depozyt lecz przedstawiciele firmy oswiadczyli nam ze moga nam oddac tylko 250 funtow gdzyz 100 funtow nalezy sie za opiekowanie mieszkaniem przez ten tydzien (czas w ktorym trwalo sprawdzenie wiarygodnosci).pytajac ich czy wplacili nasz depozyt do DPS oswiadczyli ze nie ale moga to zrobic teraz .Czy mial ktos podobny problem??Co teraz mamy zrobic ?? Zglosic to na policje ?Czy ktos wie jak dziala DPS??

bolek
    Participant

czy podpisaliście jakąś umowę?

THOMAS81
    Członek

NIE PODPISYWALISMY ZADNEJ UMOWY JEDYNIE WYPELNIALISMY NA PRZEDSTAWIONEJ NAM KARTCE NASZE DANE ABY MOGLI SPRAWDZIC NASZA WIARYGODNOSC

bolek
    Participant

nie znam niestety tutejszych przepisów dotyczących zaliczek/zadatków, ale jeśli macie jakiś kwit na tą wpłatę to możecie spróbować zażądać zwrotu pisemnie i postraszyć sądem

sąd, ewentualnie, będzie musiał rozstrzygnąć czy w tej sytuacji doszło do zawarcia umowy ustnej (skoro pisemnej nie ma), czy jest to normalna praktyka w takiej sytuacji… i tu chyba przegracie, bo 100 F to mniej-więcej czynsz tygodniowy – to wy zrezygnowaliście i firma straciła zarobek…

ogólnie, uważam, że nie opłaca się "skórka za wyprawkę" – za dużo zachodu i wątpliwa wygrana;

jeśli nie macie żadnego "kwitu" na tą wpłatę, to lepiej bierzcie pozostałe 250 F zanim się rozmyślą…

pozdrawiam i więcej rozwagi następnym razem

PS. O DPS możecie poczytać na stronie http://www.depositprotection.com

W skrócie to działa to tak: depozyt (bond) trafia do nich, po zakończeniu umowy strony ustalają komu i ewentualnie w jakiej części zostaje zwrócony.
    Jeśli nie ma zgody to sprawa trafia do tzw. Alternative Dispute Resolution (ADR) i "to to" rozstrzyga komu i ile się należy. Zastępuje to sprawę sądową, jest niezależne i darmowe. Można próbować , ale moim zdaniem decyzja nie będzie korzystna dla Was.

THOMAS81
    Członek

DZIEKI WIELKIE ZA POMOC.

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 31)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.