Strona główna Działy Hyde Park Polski biznes

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    Ildefons
    Participant

Witajce

Chcialbym przeprowadzic cos w stylu malego sondazu, do ktorego wszystkich zapraszam:

Jakiego rodzaju biznesu-placowki-punktu uslugowego , w ktorym wszystko daloby sie zalatwic w jezyku polskim(nastawionego na tych naszych rodakow ,ktorzy z angielskim troche na bakier,ale nie tylko),najbardziej brakuje Wam w Leeds i okolicach?

Dla przykladu podam:sklep z prawdziwego zdarzenia,przedszkole,poradnia prawna ,biuro podrozy……..

Kazdy pomysl mile widziany.

DziekX

Asix
    Participant

ale po co?
    Cyz musimy robic z siebie az takich inwalidow?

Ildefons
    Participant

Asix bez zbytniego przesadyzmu, sam(jak dziesiatki tysiecy innych) po przyjezdzie do Kanady szczegolnie na poczatku korzystalem z polskojezycznych biznesow prawie na kazdym krokui wcale nie czulem sie przez to gorszy a juz napewno nie inwalida.
    Tam gdzie jest popyt jest tez podaz,nic wiecej.

Asix
    Participant

Tak, ale z takim podejściem to się nigdy niczego tu nie nauczymy…

Prekursor
    Członek

Mi tutaj brakuje Polskiego skupu butelek i puszek! 😆

Asix
    Participant

A ja znam kogos, kto by pohandlowal miedzią, niekoniecznie po polsku i raczej wg brytyjskich stawek 🙂

Ildefons
    Participant

Prekursor w takim razie ja dla Ciebie otworze skup butelek i puszek a ty dla mnie makulatury.Zgoda?

Prekursor
    Członek

Skup makulatury mam.Na razie nie ma potrzeby aby robic drugi punkt.No chyba ze chcesz abym przestal byc monopolista.Proponuje sklep spozywyczy z Polska zywnoscia.Obowiazkowym jezykiem powinien byc angielski.Kazdy kto bedzie chcial kupic cos uzywajac jezyka polskiego bedzie winny zaplacic [b:9ded72b690]Laziness fee[/b:9ded72b690] w wysokosci 1 funt od kazdego towaru.Kto wie moze byl bys pionierem wplywu na emigracje i moglbys byc dumny z tego ze wiele rodakow napewno wybrala by sie na kurs jezyka obecego! 8)

Sandgirl
    Członek

Preki, no nie za bardzo to widze, bo nie wszystkie towary polskie maja angielskie odpowiedniki…

'May I have a pack of [b:1ea17b4cad]pierogi[/b:1ea17b4cad] please’? 😛

Co do takich codziennych spraw to powinnismy sie uczyc wykonywac je w jezyku tutejszym… co innego np. punkt doradztwa… podatkowego, finansowego, etc… z tym ludzie maja problemy…
    Ale w City Council maja tlumacza jakby co 😉 NHS Direct tez ma…

ColumbijczyK
    Participant

ja tam otworze skup broni, taki second hand, bedzie mozna mowic po polsku, przeklinac po polsku i jak najbadziej wskazane bedzie zamartwianie sie i narzekanie na nasz kraj i zycie w uk, do tego beda codzinne promocje w stylu bargain prices for something;D, np. jak anglik wejdzie i powie ladnie je…. kaczynskich z dobrym akcentem to ma 20 procent off z kazdej broni;P pozdr.

Marta Klecz
    Członek

ja jestem za galeria barem mlecznym

olo
    Członek

Skup miedzi 😈
    Najlepiej od jutra bo mi zielenieje pod schodami :mrgreen:

Jako kolejny po skupie miedzi może być całodobowy sklep monopolowy z lodówkami pełnymi piwa i z dużym wyborem słodyczy :mrgreen:

Jak otworzysz taki sklep w Skipton masz już stałego klienta 🙂

ColumbijczyK
    Participant

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    olo wrote:

Skup miedzi 😈
    Najlepiej od jutra bo mi zielenieje pod schodami :mrgreen:

Jako kolejny po skupie miedzi może być całodobowy sklep monopolowy z lodówkami pełnymi piwa i z dużym wyborem słodyczy :mrgreen:

Jak otworzysz taki sklep w Skipton masz już stałego klienta 🙂

z tym skupem miedzi to nieglupi pomysl;P , a jesli chodzi o monoPolowy to ciekawe, zwlaszcza ze w niektorych miejscach o pozniejszych porach alkoholu nie sprzedaja;D

fazia
    Participant

Agencje martymonialna dla samotnych polakow, polek jest duze zainteresowanie juz paru ludzi bym tam wpisala na liste (za ich zgoda oczywiscie )
    np. pan K… poszukuje kobiety nie tylko do pokoju ktory chce wynajac ale rowniez do zycia …
    wiele takich przypadkow juz poznalam 🙂 💡 – mysle ze to bylby dobry pomysla na rozkrecenie jakiegos biznesu z mysla o rodakach …
    moje zdanie o agencji matrymonialnej – to zdecydowanie nie dla mnie !!!ale dla wielu ludzi to ostatnia deska ratunku …

v-tec
    Członek

[quote:a4dc809d0b]Jakiego rodzaju biznesu-placowki-punktu uslugowego , w ktorym wszystko daloby sie zalatwic w jezyku polskim(nastawionego na tych naszych rodakow ,ktorzy z angielskim troche na bakier,ale nie tylko),najbardziej brakuje Wam w Leeds i okolicach?

Dla przykladu podam:sklep z prawdziwego zdarzenia,przedszkole,poradnia prawna ,biuro podrozy…..[/quote]
    90% Polaków zainteresowanych jest tylko 2 rodzajami usług: kupnem biletu do Polski i przesłaniem tam pieniędzy. Tyle że obie te rzeczy można robić przez net z własnego domu, zresztą dotyczy to większości usług…
    Najlepszy biznes zrobiłbyś oferując tanie fajki made in Poland, tyle że legalnie tego nie przeprowadzisz 😉

Żeby punkt 'usług dla Polaków’ dał zarobić musi oferować jak najszerszy zakres usług: bilety, przelewy, pośrednictwo w załatwianiu różnych spraw urzędowych (rejestracje, działalność, podatki, zasiłki, prawa jazdy, kwalifikacje zawodowe itd.), ubezpieczenia, paczki, przy okazji możnaby oferować dostęp do internetu i tanie rozmowy do kraju – tak to bym sobie wyobrażał, wg motto: przyjdź do nas z dowolną sprawą a my ją załatwimy

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.