Strona główna › Działy › Hyde Park › cyfra ustawienie anteny
hej
szukam na forum i niemoge znalezc zadnych postow na temat ustawiania anteny ,jednak wiem ze takie sa ,tylko niewiem czemu wyszukiwanie nie pomaga . A wiec tak ,nie daje rady ustawic antenki na hot birda ,mam czasze 80 i bez problemu lapie astre ale kurde nie moge hot birda , krece i w lewo i w prawo i wogole wszedzie i nic , macie jakies pomysly ?
hej
szukam na forum i niemoge znalezc zadnych postow na temat ustawiania anteny ,jednak wiem ze takie sa ,tylko niewiem czemu wyszukiwanie nie pomaga . A wiec tak ,nie daje rady ustawic antenki na hot birda ,mam czasze 80 i bez problemu lapie astre ale kurde nie moge hot birda , krece i w lewo i w prawo i wogole wszedzie i nic , macie jakies pomysly ?
Wywalic antene na hasiok i kupic sobie freeview. Bedziesz ogladal angielska telewizje i nauczysz sie jezyka.
Czyli..zrobić po angielsku. 🙂 8)
macie jakies pomysly ?
Tak, przestać pić, odczekać trochę w celu wytrzeźwienia i wtedy zabrać się za antenę 😉
Prawdopodobnie budynek ci zasłania to częsta sytuacja gdy dom stoi w linii północ-południe, musisz przenieść talerz na inną ścianę albo na dach,
pijak wrote:macie jakies pomysly ?
Tak, przestać pić, odczekać trochę w celu wytrzeźwienia i wtedy zabrać się za antenę 😉
Prawdopodobnie budynek ci zasłania to częsta sytuacja gdy dom stoi w linii północ-południe, musisz przenieść talerz na inną ścianę albo na dach,[/quote]
Mozna tez zostawic antene i …pic dalej 😉
pijak wrote:macie jakies pomysly ?
Prawdopodobnie budynek ci zasłania to częsta sytuacja gdy dom stoi w linii północ-południe, musisz przenieść talerz na inną ścianę albo na dach,[/quote]
hmm… no ale astre lapie bez problemu , a moze ktos mi powie jak ustawic czasze jak juz mam na astrze ? wtedy bede mogl sie spokojnie napic 😉 , jak juz nic nie pomoze to zamontuje talerz na dachu , ale wolalbym nie
[quote:4b8b43265c] moze ktos mi powie jak ustawic czasze jak juz mam na astrze [/quote]
6 stopni (b. lekko) w prawo patrząc od tyłu talerza (pochylenia talerza w pionie nie zmieniać)
znam kogos kto sie na tym zna ale nie chce robic reklamy wiec jesli dalej cie dreczy antena wyslij wiadomosc polece ci fachowca – polak zna sie antenkach i tych sprawach … 🙂
[quote:fecb3e8a36] moze ktos mi powie jak ustawic czasze jak juz mam na astrze
6 stopni (b. lekko) w prawo patrząc od tyłu talerza (pochylenia talerza w pionie nie zmieniać)[/quote]
A dlaczego w pionie nie zmieniać?
Bo nie potrzeba. Wszystkie satelity tv wiszą na tej samej wysokości (tzn. na orbicie geostacjonarnej) – jak odbiera sygnał z jednego z nich to złapie każdy inny tylko obracając talerz w poziomie.
[quote:2ab7c43329] moze ktos mi powie jak ustawic czasze jak juz mam na astrze
6 stopni (b. lekko) w prawo patrząc od tyłu talerza (pochylenia talerza w pionie nie zmieniać)[/quote]
ok 🙂 wielkie dzieki za info ,dzisiaj bede znowu probowac ,moze sie uda
Polecam …Znajomym polecilem kupili i pelne zadowolenie.
Ja mam pytanie innej treści ….. ma ktoś już TV N ?? Chodzi mi o wersje HDTV rec ??
Bo nie potrzeba. Wszystkie satelity tv wiszą na tej samej wysokości (tzn. na orbicie geostacjonarnej) – jak odbiera sygnał z jednego z nich to złapie każdy inny tylko obracając talerz w poziomie.
Ano prawda, ale nie do końca. Tylko jak satelity są w niewielkiej odległości kątowej od siebie. Orbita geostacjonarna widziana z dowolnego miejsca na kuli ziemskiej oprócz okolic bieguna, ma kształt łuku zaczynającego i kończącego się na horyzoncie. Jeśli np. satelita wisi nad południkiem zerowym, to z Anglii widać go mniej więcej w najwyższym punkcie łuku. Jeśli satelita jest na wschód, albo na zachód od tego południka, będzie widziany jako zawieszony "niżej". Ale w praktyce "nasze" satelity wiszą gdzieś nad Europą w niewielkiej odległości od siebie więc rzeczywiście v-tec ma rację.
wiecie gdzie mozna kupic dekoder cyfry + lub naprawic??
Kupić można np. na http://www.satsklep.pl a naprawić chyba tylko w Polsce (ale czy na pewno jest uszkodzony?)