Strona główna Działy Prawo na wychowawczym w Polsce

Wyświetlanych postów: 10 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    anitham
    Participant

jestem obecnie na wychowawczym(bezplatnym) w Polsce i chcemy z mezem wyjechac i mam pytanie czy w mojej sytuacji moge sie ubiegac o benefity i dofinansowania np.na opieke nad dzieckiem w Uk,czy musze zwolnic sie z pracy w Polsce.
    Nie ukrywam ze zatrudnienie w Polsce jest dla mnie jakims zabezpieczeniem gdyby sie nam nie udalo….

anitham
    Participant

nikt nie ma informacji na ten temat?
    kurcze gdzie ja sie moge tego dowiedziec?

ela1981
    Participant

Ubiegajac sie o benefity w UK odpowidasz na pytanie – czy w innych krajach pobierasz jakies zasilki, nie mam zielonego pojecia jak to sie ma do wychowawczego.
    Odpowiedzi poszukaj w necie (stron nie podaje bo tysiac razy juz byly podawane).

Malgon
    Participant

Mozesz sie ubiegac ale powinnas podac kwote, ktora otrzymujesz z tytulu urlopu wychowawczego (lepiej nie zatajac bo potem oddawac i miec problemy chyba niefajnie). Przeciez ubiegac sie mozesz z mezem/partnerem i wtedy zliczyc oba "dochody" ten wychowawczy w przeliczeniu na £ nie powinien chyba utrudnic drogi do utrzymania benefitow. Przelicz jaki jest prog max zarobkow na pare ktorej by przyznali i odpowiedz gotowa czy teoretycznie przyznaja.

v-tec
    Członek

Dziewczyny, przecież napisała jak wół że jest na urlopie BEZPŁATNYM.
    (Chociaż według mnie nie ma czegoś takiego jak urlop bezpłatny, jest to po prostu przerwa w pracy).
    Taki 'urlop’ oczywiście nie wpływa w żadnym stopniu na twoją sytuację tutaj.

Malgon
    Participant

Jesus, to ja juz jestem slepa 😯
    Bo nie widzialam innego porblemu jak tylko obawa o to ,ze odbiora benefity z racji tego ze platne dofinansowanie juz dostaje.

Ale w zamian za wczesniejsze faux pas znalazlam takie cudenko teoretyczne:

Nie ma przeszkód, aby pracownik w trakcie urlopu wychowawczego podjął pracę zarobkową (u dotychczasowego bądź innego pracodawcy) albo inną działalność, a także naukę lub szkolenie, pod warunkiem że nie wyłącza to możliwości sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem. Pracownik nie ma obowiązku informowania o tym fakcie pracodawcy.
    Pracodawca może przerwać urlop wychowawczy i wezwać pracownika do stawienia się do pracy wówczas, gdy stwierdzi, że pracownik trwale zaprzestał sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem.
    Przykładem takiej sytuacji może być wyjazd rodzica za granicę(bez dziecka).

ela1981
    Participant

Mi sie wydaje, ze kolezance chodzi o fakt bycia na wychowawczym a mozliwoscia pobierania benefitow w UK jako nadal niepracujaca, opiekujaca sie dzieckiem matka (jako sprawy niekolidujace ze soba).
    Jak sama pisze decyzja o wyjezdzie raczej zostalala juz podjeta, w zwiazku z czym gdyby kolidowalo, mimo ze mozliwosc powrotu jest bardzo wazna dla kolezanki, jednak musiala by sie zwolnic aby pobierac zasilki w UK (a wydaje sie, ze to nie bedzie kolidowalalo, przynajmniej ze strony angielskiej)

Malgon
    Participant

domyslam sie.
    profilaktycznie podalam.
    a noz bedzie chciala dorywczo 🙂 albo business zalozyc 😉

anitham
    Participant

kolezanka -matka bardzo dziekuje za odpowiedzi:):wink:

wychowawczy jest bezplatny ale liczy sie do ciaglosci pracy…z tego co piszecie raczej powinnam byc spokojna….a moze jakas mateczka Poleczka na wychowawczym jest w UK i podpowie mi cos z wlasnego doswiadczenia.z gory dziekuje

bolek
    Participant

wyprostuję na spokojnie (troszkę późno, ale może się przyda);

V-tec: antitham napisała, ze "jest na urlopie wychowawczym (bezpłatnym)" – to nie jest to samo co urlop bezpłatny! – to sytuacja, gdy osoba przebywająca na urlopie wychowawczym nie otrzymuje dodatku do zasiłku rodzinnego z tytułu sprawowania opieki nad dzieckiem z powodu: dochodu na członka rodziny przekraczającego 504 zł (albo coś koło tego)

anitham: aby ubiegać się o benefity w Uk :
    1. przynajmniej jedno z Was musi podjąć tu pracę;
    2. gdy spełniony będzie pkt 1 mozecie ubiegać się m.in. o Child Benefit i Child Tax Credit i parę innych…(zaleznie od sytuacji) – trochę to jednak potrwa

Jeśli nie złamiesz polskich przepisów dot. przebywania na urlopie wychowawczym – to na chwilę obecną nie widzę przeciwskazań.

Pozdr

Wyświetlanych postów: 10 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.