Strona główna Działy Finanse podatek

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    aneczka25wiosenek
    Participant

czesc .Mam pytanko w sprawie rozliczen podatkowych z Polska. Czy jest jakas mozliwosc unikniecia tego ? Mam przepracowny caly rok 2006 w UK i wiem ze mam sie z niego rozliczyc ale czy jest cos takiego jak "przedawnienie" jezeli bym wrocila do Polski p 5-latach to tez bede musial sie rozliczac ????

7sisters
    Participant

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    aneczka25wiosenek wrote:

czesc .Mam pytanko w sprawie rozliczen podatkowych z Polska. Czy jest jakas mozliwosc unikniecia tego ? Mam przepracowny caly rok 2006 w UK i wiem ze mam sie z niego rozliczyc ale czy jest cos takiego jak "przedawnienie" jezeli bym wrocila do Polski p 5-latach to tez bede musial sie rozliczac ????

Przede wszystkim ustal czy rzeczywiscie w roku 2006 podlegalas obowiazkowi podatkowemu w UK. Jezeli nie mialas w Polsce najblizszej rodziny (dzieci, meza itp.) oraz nie osiagalas w PL zadnych dochodow, takiemu obowiazkowi nie podlegalas wiec nie masz sie z czego rozliczac.

v-tec
    Członek

Ja bym się ze zdaniem przedmówcy nie zgodził, ale nie bedę kontynuował bo znów zj+bki dostanę 🙂

Za to podpowiem że co do przedawnienia to owszem istnieje a okres wynosi 5 lat od końca roku podatkowego za który podatek się należał.

7sisters
    Participant

Zeby nie byc goloslownym:

ustawa z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (Dz. U. z 2000 r. Nr 14, poz. 176 ze zm.) art. 3 ust. 1. mowi:

'Osoby fizyczne, jeżeli mają miejsce zamieszkania na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej lub których czasowy pobyt w Rzeczypospolitej Polskiej trwa w danym roku podatkowym dłużej niż 183 dni, podlegają obowiązkowi podatkowemu od całości swych dochodów bez względu na miejsce położenia źródeł przychodów (nieograniczony obowiązek podatkowy).’

Z kolei 'miejsce zamieszkania’ definiuje Kodeks Cywilny (art. 25):

'Miejscem zamieszkania osoby fizycznej jest miejscowość, w której osoba ta przebywa z zamiarem stałego pobytu.’

Jezeli spelniasz powyzsze warunki, w oczywisty sposob nie podlegasz nieograniczonemu obowiazkowi podatkowemu w PL.

Amstaff
    Participant

Jesli się zaliczamy z rodzina do tych co 7sisters napisal to nie muszę nic robić w US ? Wlasnie mialem pytac na forum :))

Tak poza wątkiem 7sisters dzięki wielkie jeszcze raz za wczesniejsza pomoc 😉

Pozdrawiam

7sisters
    Participant

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    Amstaff wrote:

Jesli się zaliczamy z rodzina do tych co 7sisters napisal to nie muszę nic robić w US ? Wlasnie mialem pytac na forum :))

Tak poza wątkiem 7sisters dzięki wielkie jeszcze raz za wczesniejsza pomoc 😉

Pozdrawiam

Prawo mowi ze powinienes poinformowac Urzad Skarbowy o zmianie adresu za pomoca NIP3. Jezeli tego nie zrobisz, Urzad Skarbowy moze ukarac Cie grzywna. Znajac praktyke US mozna sie tez spodziewac ze beda probowali uznac Cie za zamieszkalego dalej w PL, co z punktu widzenia prawa jest bzdura i teoretycznie sprawe powinienes wygrac. Dla swietego spokoju uwazam ze lepiej jest NIP3 zlozyc zamiast kopac sie z US.

v-tec
    Członek

7s przepis który przytoczyłeś od daaawna nie obowiązuje w tej wersji, ale to było już wałkowane na forum 100x wte i wewte więc nie bedę znowu wywoływał. Podobnie składanie NIP3 nie jest obowiązkowe.

fatamorgana
    Participant

To zj..bki znowu będą czy nie? 😆 😆 😆 😉

v-tec
    Członek

Spoko, wszystko w swoim czasie.
    Drapieżnik najpierw długo czai się wypatrując sposobnej chwili do ataku na zwierzynę 😉

7sisters
    Participant

v-tec wrote:

Spoko, wszystko w swoim czasie.
    Drapieżnik najpierw długo czai się wypatrując sposobnej chwili do ataku na zwierzynę 😉

V-tec, wez Ty sie ode mnie odiksrefuj, dobrze?

Skoro wiesz lepiej w jakiej formie obowiazuje, pisz, Słońce. Zacytowalem Ustawe ze strony Ministerstwa Finansów RP ale moze znasz bardziej aktualne zródło?

Amstaff
    Participant

Trzeba – nie trzeba wiec kto zna prawde :)) w sumie nie jestem zaskoczony US sam pewnie nie wie co trzeba zrobić 😉

Teoretyzując ….przeprowadzasz się do innego miasta i zaczynasz prace co robisz idziesz do pobliskiego urzedu tam informujesz ich i już ….. a nie wracasz do bylego miejsca zamieszkania i tam w US składasz informacje….
    Przeciez jestesmy w uni zrobilem to juz w IR 😆 teraz mam wracac ….no coż …….polska…… 😕

7sisters
    Participant

Amstaff wrote:

Trzeba – nie trzeba wiec kto zna prawde :)) w sumie nie jestem zaskoczony US sam pewnie nie wie co trzeba zrobić 😉

Teoretyzując ….przeprowadzasz się do innego miasta i zaczynasz prace co robisz idziesz do pobliskiego urzedu tam informujesz ich i już ….. a nie wracasz do bylego miejsca zamieszkania i tam w US składasz informacje….
    Przeciez jestesmy w uni zrobilem to juz w IR 😆 teraz mam wracac ….no coż …….polska…… 😕

Masz racje, przepisy są nieprecyzyjne i nie mówią jasno o sytuacji wyjazdu za granicę. Jak pisałem, za niedopełnienie tego obowiązku teoretycznie grozi tylko grzywna w ustawowej wysokości, nie tak więc źle. Problem w tym że US może się upierać (czasem nawet wbrew oczywistym faktom) że skoro nie powiadomiłeś o zmianie adresu, mieszkasz dotąd w PL.

aneczka25wiosenek
    Participant

🙁 🙁 🙁 nikt nie odpisak na moja wiadomosc tylko ja jeszcze skasowal i co to za pomoc!!!!!!!!!!!!!!

jackyl
    Participant

aneczka… a unieśże Ty oczeta w gorke…

aneczka25wiosenek
    Participant

no patrze patrze i co …
    Trzebe sie rozliczyc !!! a przedawnienie to od ktorego roku by mialo sie liczyc? A moze ktos wie ile srednio wynosi ten zwrot podatku do US jesli miesieczna pensja wynosila 850funtow (kazdy miesiac2006r)
    🙁

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.