Strona główna Działy Dziecko Przedszkole

Wyświetlanych postów: 14 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    BiecPodWiatr
    Participant

Witam!Nie moge znalezc w zadnym topicu informacji o zasadach odplatnosci za przedszkole.Czy placi sie za miesiac z gory czy za dluzszy okres?Prosze o pomoc, jesli posiadacie taka wiedze. 🙂 🙂 Pozdrawiam

ela1981
    Participant

Zalezy jak bedziesz zostawiac tam malca, jesli stale godziny to moze mozna zaplacic z gory (ale po co).
    Ja jak juz mam placic ( nie zostawiam go czesto na dluzej niz 2,5 godziny) place dziennie wiec za godziny w jakich maly byl w przeczkolu w danym dniu.

BiecPodWiatr
    Participant

Przeczytalam w necie, ze gdy dziecko oddajemy do przedszkola nalezy zaplacic za pol roku z gory i uznalam to za wielka niewygodnosc dla mnie.Chce aby synek spedzal w przedszkolu ok. 8 godzin.Jesli ela wiesz to prosze napisz jak maksymalnie dlugo dziecko moze byc w przedszkolu-ile godzin dziennie? i jak dlugo czeka sie na miejsce, tak przecietnie oczywiscie.Pozdrawiam i dziekuje:)

ela1981
    Participant

Za pol roku z gory to troche przesada, jak bedziesz zostawiac dziecko codziennie i zawsze na 8 godzin to moga chciec za miesiac z gory, ja tak nie robie wiec nie wiem, moze ktos Ci jeszcze odpisze, ktos kto tak robi.
    Przedszkola przyszkolne zazwyczaj sa otwarte 8 do 5, niektore juz od 7:40, niektore w piatki krocej, wszystko zalezy od placowki. 2godz i 15 minut dziennie w okreslonym czasie jest bezplatne (oczywiscie dla 3-latkow). Sa tez prywatne – tam jest wieksza elastycznosc godzinowa, ale ceny odstraszajace.
    Ile sie czeka? Hmmmmmmmm ja zapisalam mojego malego jak mial 2 lata 11 miesiecy i poprostu musial skonczyc 3 lata i nastepnego dnia go zaprowadzilam, jak sa miejsca to nie ma problemu.
    Wiec jak bedziesz juz w Leeds to zadzwon do przedszkola, do ktorego chcesz zapisac dziecko i sie dowiedz, bo to wszystko zalezy od placowki.

BiecPodWiatr
    Participant

Ela1981 dziekuje Ci za pomoc:) 😀 😀 😀 Pozdrawiam gorąco!

ela1981
    Participant

Nie ma za co, powodzenia, pozdrawiam.

bolek
    Participant

prywatne kosztuje w granicach 100-130 F / tydzien , 4,5h dziennie, cena kosmiczna, ale chyba można dostać zwrot dużej części w tax credit – taką ofertę kiedys dostałem, ale nie skorzystałem, wiec szczegółów nie znam

BiecPodWiatr
    Participant

To w takim razie Kochani powiedzcie ile kosztuje zwykłe przedszkole państwowe, jak zwał tak zwał, wiecie o co chodzi.???Jeśli zaprowadzacie dzieci do przedszkola na kilka godzin i płacicie za godziny to jaka to jest kwota?Wolałabym wiedzie.ć teraz ile taka przyjemność będzie mnie kosztowała….niż mam sie później rozczarować….sami wiecie zresztą:)Szczególnie gorąco pozdrawiam wszystkie forumowiczki 😀 😀

Marta Klecz
    Członek

Moj chodzi prywatnie od 8mej do 17.30 place 600 za miesiac.
    3 latki dostaja benefit- dofinansowanie od panstwa jak sie to zalatwi to jest 470 funtow platne z gory za caly miesiac no i idealnie Direct Debitem. Teraz w pracy mamy Child Care Vouchers Scheme, i dostaje 217 funtow wirtualnie odprowadzone z mojej pensji- nieopodatkowane- co sprawia ze oszczedza sie rocznie- okolo 1000 funtow na podatku….
    No wiec z wlasnej kieszeni place okolo 200….
    Przy czym tax credit finansuje ci tez- bo zwracaja do 90% kossztow prywatnego przedszkola jak sie zdecydujesz na prace.
    oczywiscie zalezy od zarobkow.
    pozdrawiam tez.
    Acha moj chodzi do Tadpoles na Kirkstall Road- nie narzekam.

ela1981
    Participant

Przedszkole przyszkolne bedzie Cie kosztowac ok.5-8 funtow za dzien, w zaleznosci od godzin i luncha (mozesz dac dziecku wlasny).

Prywatne kosztuje ok. 4 funtow (i ponad) za godzine, jak masz working tax credit to wtedy mozesz dostac dofinansowanie, ktorego % zalezy od zarobkow. Jak nie masz WTC, ale masz ChTC to nie ma dofinansowania 😥 .

owcia88
    Członek

Hej poszukuje przedszkola dla mojej 3 letniej Juli. Czy mozesz mi podac adres tego przyszkolnego przedszkola ktore kosztuje od 5-8 funtow za dzien pozdrawiam

Sandgirl
    Członek

Moja siostra wysyla mala do przedszkola i albo placi dziennie albo tygodniowo – nie pamietam juz. Troche drogo ja to wychodzi (cos a’la 6 funtow za godzine chyba). Z tego co mowila to jak dziecko skonczy 3 lata to iles tam godzin tygodniowo ma za darmo.

owcia88
    Członek

Przyjechalam do Angli w lipcu tego roku z moja corka ktora konczy 3 lata we wrzesniu. Moim dzieckiem opiekuje sie kolezanka ktora wraca na poczatku wrzesnia do polski. Chcialabym poslac Julie do przetrzkola lecz 30 funtow dziennie to tyle ile zarabiam a tax credit i cheakbenefity moge otrzymac dopiero po roku. Czy ktos wie o jakims tanim przedszkolu??? Ela1981 napisala ze jest jakies przyszkolne przedszkole od 5 do 8 funtow za dzien. Prosilabym o adres takiego przedszkola jezeli ktos cos wie na ten temat

ela1981
    Participant

jest to zwykle przedszole przy kazdej "panstwowej" szkole
    warunek: dziecko musi miec skonczone 3 lata i byc "samowystarczalne"

Wyświetlanych postów: 14 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.