Strona główna › Działy › Hobby › Korzystanie z modemu kablowego i WiFi
Czy ktoś ma podłączony internet w taki sposób?
Posiada modem kablowy na broadband z NTL i dodatkowo, na drugi komputer, router WiFi podpięty do tego samego modemu. (czyli 1 CD z oprogramowaniem na dwa kompy).
Jakie jest najlepsze podłaczenie do takiego układu.
Posiadam połączenie z USB do mojego modemu, ale jest jeszcze gniazdo karty sieciowej, które chcemy wykorzystać.
I jeszcze chodzi o laptopa z kartą WiFi, więc ten router ma obsługiwać dwa w sumie komputery.
Jak to rozwiązać.
Ktoś coś podpowie Fatamorganie?
Nie jestem biegły w "okablowaniu" i tego typu sprawach. 🙁 🙂
(prawdę mówiąc, to chodzi o pomoc Andrzejowi, no ale ja też będę z routera korzystał).
Z góry dziękuję za porady.
Wiem, że coś tam było o tym, ale po przejrzeniu zauważyłem, że nie wszystko, zaś pamiętam bardzie fachowe porady, ale były gdzieś wtopione w inny topic, zatem…pozostajecie Wy.
Troszke ciężko to rozczytać, ale jeśli dobrze zrozumiałem to masz kompa podpiętego przez kabel usb do modemu i chcesz dołożyć router wifi coby obsługiwac jeszcze laptopa przez wyjście sieciowe z modemu? Jeśli tak jest to pytanie zasadnicze czy router wifi ma dodatkowe wyjścia kablowe? ( z reguły ma 4 dodatkowe wyjścia z tyłu)
Jesli tak jest to najodpowiedniejsze połaczenie tego zestawu będzie takie:
modem połaczony przez wyjście sieciowe z routerem i do routera dopiero podpięty kablem sieciowym komp i przez wifi laptop (połaczenia kablem sieciowym będą szybsze niz USB)
O jednej rzeczy trzeba jednak pamiętać, trzeba na routerze ustawic poprawny adres WAN MAC, nie jest to trudne i można to zrobić tak:
1. połączyć najpierw modem>kabel sieciowy>router>kabel sieciowy>komp
2. otworzyć np. Internet explorer-a i w pasek adresu wpisać ( z reguły): 192.168.2.1 lub 192.168.1.1 – otworzy się strona konfiguracyjna routera ( jeśli nie to sprawdzić adres w instrukcji routera)
3. odszukać opcje: Internet WAN>MAC address lub podobną
4. w pola WAN MAC address wpisać adres karty sieciowej kompa jeśli go znasz (często można odczytać z karty, ma on postać np. 5e-11-3t-98-w1-00)
5. jeśli nie znasz, to często pod spodem masz opcje " Clone computer’s MAC address" – wciścij i router zrobi to automatycznie
6.Gdy już na kompie internet będzie chulał to podłącz laptopa i bawcie się oprogramowaniem wifi laptopa
Pozdr
PS. Płytkę z oprogramowaniem potrzebujesz tylko przy pierwszej instalacji modemu oraz przy połączeniu USB – jeśli połączycie wszystko przez sieciówki to płyta i oprogramowanie na niej zawarte nie będzie Wam potrzebne
Dla tych co będą instalować NTL-a po raz pierwszy (a właściwie to już Virgin) dodam jeszcze, że płytka instalacyjna nie działa z polską wersją Windows XP i 98
dodam jeszcze, że płytka instalacyjna nie działa z polską wersją Windows XP i 98
dokładnie, nie ma się co bać. Osobno na dysku jest instalka modemu i osobno instalka programu obsługującego nie pamiętam nazwy, którego nie trzeba wcale ładować by uzyskać połączenie i to własnie ona nie chodzi na polskich wersjach systemu.
Z drugiej strony już chyba wiem dlaczego mój router wifi nie chce mi się
zainstalować, bo nie mam tego programu zainstalowanego 🙄 ❓
USB musisz odpiąć i połączyć oba kompy z routerem (kablowo lub bezkablowo) a router z modemem oczywiście. Nic nie trzeba instalować, prawdziwe plug&play (oczywiście potem możesz sobie skonfigurować, np. zrobić wep czyli bezpieczne połączenie poczytaj instrukcję routera)
ja mam modem ntl podpiety pod router wejscie WAN kolega ciagnie sygnal przez kabel a dwa kompy chodza WIFI .Oczywiscie na spodzie routera jest adres 168. cos tam pod ktory trzeba sie zalogowac i zalozyc haslo na siec inaczej wszyscy w okolicy beda ciagnac twoj sygnal >Pozatym przy pierwszym uruchomieniu WIFI komp sam wykryje sygnal i nalezy wpisac haslo ktore sie zalozylo na router i powinno zaraz dzialac
No jesteście niezawodni widzę, ale jeszcze taka kwestia:
Ten router będzie z demobilu- czyli używany i nie sądzę, aby była do niego jakaś instrukcja a tym bardziej numery, adres do logowania czy inne takie. Chyba ze na spodzie coś zawsze jest.
A jak to jest z tym założeniem hasła na router?
Sam dojdę metodą step by step in wizard, czy też jakaś instrukcja potrzebna?
I jeszcze jedno: czy opisana konfiguracja działa tak, że każdy komp funkcjonuje osobno, czy też jeden "widzi" drugi?
Rozumiem, że w taki sposób nie ma dostępu z jednego kompa do drugiego, ponieważ tu chodzi o połączenie sygnału internetowego, a nie typowy LAN, czy intranet tak?
Pula adresowa dla routera jest taka sama moze z mala roznica na koncu czyli 192.168.1(0,1)…..napewno dasz sobie rade. Jak bedzie zahaslowany i nie bedziesz znal hasla zresetuj go pewnie maly przycisk z tylu obudowy. Reszte ustawisz sam :))
kazdy komp funkconuje osobno, dostaje lub sam okreslasz adres IP czyli 192.168.1.( nastepna dowolna liczba lub z automatu zostanie Ci przydzielona ) zalecam automatyczne przydzielanie IP poniewaz samo wprowadzenie reczne IP nie wystarczy dochodza DNS-y itd nie bede sie zaglebial. Do tego z pod windy zrobisz sobie siec (my network places) i beda sie widzialy wszystkie kompy :))
Pozdrawiam
adres 192.168.2.1 lub 192.168.1.1 jest uniwersalny dla większości routerów, powinien działac i u ciebie, jesli router zażąda hasła (dostępu do routera) – zresetuj go
w opcjach ustaw tez hasło dostępu do twojej sieci wifi – szukaj: wireless>secutity
w sumie więc haseł jest dwa!
Opisana konfiguracja działa tak, że każdy komp funkcjonuje osobno ale jednocześnie widzi drugiego, (hehe) tzn. masz LAN z dostępem do internetu. Aby jednak widzieć drugi komputer musisz:
1. Uruchomić kreatora konfiguracji sieci na każdym kompie
2. Udostępnic jakieś zasoby (programy, pliki itd…) na kompach
3. Otworzyc "Moje miejsca sieciowe" i chwilkę poczekać (nawet 30 sek) zanim zawartość tego folderu się zaktualizuje. ( dostęp do sieci jest wolniejszy niz np. dostęp do twojego dysku twardego)
Adamski: nie wiem co masz na myśli mówiąc, że router wifi nie chce ci się zainstalować? – Routera się nie instaluje, całe opraogramowanie ma on w swojej pamięci. Jeśli podłączyłeś tak: modem>usb>komp>kabel sieciowy>router wifi <=> laptop , to router działał nie będzie
musi byc tak: modem>kabel sieciowy>router wifi> komp przez sieciówke i laptop przez wifi, jeśli jednak podłaczyłeś dobrze to widocznie nie wpisałeś/zklonowałeś do routera adresu MAC karty sieciowej z kompa
V-tec: nic nie trzeba instalowac, ale trzeba wpisać do routera adres MAC z karty sieciowej kompa inaczej nie bedzie działać, chyba, że router był juz wcześniej używany, ma wpisany adres MAC a dostawca internetu nie ustawił autoryzacji po numerze MAC
Pozdr
Bolek i reszta, dziękuję wam bardzo.
Wypróbujemy to i zobaczymy czy wyjdzie, czy też będą jakieś jaja. 😆
Bolek, a co z moim TV do jasnej ciasnej???
Jakoś go unikasz…
Anyway ja niczego nie instalowałem, połączyłem wszystko, włączyłem kompa i po chwili sam znalazł sygnał wifi, zapytał czy się przyłączyć, yes, i to wszystko. Ale być może jest tak, że jak nie chce zaskoczyć to trzeba ręcznie popchnąć.
v-tec :tak, tak, to się zgadza komp z kartą wifi czy tez laptop z kartą znajdzie router wifi sam i trzeba tylko kliknąć ok , ja pisałem o połączeniu: internet=modem=router. Przykład: ktoś miał pojedynczy komp połaczony przez modem kablowy z netem. Przy pierwszej instalacji modem zapamiętał numer MAC karty sieciowej w twoim kompie (jeśli dostawca neta używa autoryzacji po numerze MAC), jeśli podłączysz potem innego kompa lub zmienisz kartę sieciową w swoim kompie to modem go nie rozpozna i zablokuje dostęp do neta. Tak samo jest gdy chcesz dzielić siec i wkładasz router ( obojetne czy kablowy czy wifi). O ile karcie sieciowej nie mozna zmienić nr MAC (są one unikalne) o tyle router posiada taka możliwość. Trzeba mu tylko wpisać ten sam numer co oryginalna karta na której instalowano neta, lub użyć funkcji Clone w setup-ie routera. Wtedy router przed modemem "udaje" twojego kompa i net będzie działał.
Fata: napisz czy udało Wam sie to odpalić?
Bolek w NTL teraz virgin nie trzeba clonowac mac’a wystarczy odpiac modem na 10 sek i podlaczyc . Pobierze sobie nowy Mac i bedzie ok :))
No i są jaja niestety…
Pojawił się taki oto problem, że nie otwiera się strona z adresem MAC podana w instrukcji, zatem nie można dokonać SETUP-u. Znalazłem stronę prodecenta w Google, i jest tam nawet taki sam router, ale ni rusz nie mogę znaleźć opcji jakie Bolek opisał (czyli Internet WAN MAC).
[quote:97280db5d3]O jednej rzeczy trzeba jednak pamiętać, trzeba na routerze ustawic poprawny adres WAN MAC, nie jest to trudne i można to zrobić tak:
1. połączyć najpierw modem>kabel sieciowy>router>kabel sieciowy>komp [b:97280db5d3] zrobione[/b:97280db5d3]
2. otworzyć np. Internet explorer-a i w pasek adresu wpisać ( z reguły): 192.168.2.1 lub 192.168.1.1 – otworzy się strona konfiguracyjna routera ( jeśli nie to sprawdzić adres w instrukcji routera)[/quote] [b:97280db5d3] zrobione, ale się otwiera stron od cholery i dopiero trzeba szukać, a nie wiem czy chodzi np. o Belkina, bo mamy Linksysa, wprawdzie jest tam co nieco o tym, ale nie wiadomo co wybrać, zaś instrukcja routera pokazuje co po kolei, ale najpierw muszę ustalić ten zakichany WAN MAC![/b:97280db5d3], a nie mając tego, nie można iść dalej…
Ktoś podpowie?
Druga rzecz: skąd wziąść numer MAC karty sieciowej?
Ma własny, ale jak go znaleźć? Znalazłem porady w jednej ze stron, ale nie wchodzi to co należało wpisać (Run, search wstaw winipctg czy coś takiego.A może sprawdzić kartę sieciową w kompie wewnątrz? Jest na niej ten numer? 😕 😮 😕 😕 🙁
Druga rzecz: skąd wziąść numer MAC karty sieciowej?
Ma własny, ale jak go znaleźć? Znalazłem porady w jednej ze stron, ale nie wchodzi to co należało wpisać (Run, search wstaw winipctg czy coś takiego.A może sprawdzić kartę sieciową w kompie wewnątrz? Jest na niej ten numer? 😕 😮 😕 😕 🙁
Uruchamiasz konsolę tekstową (Start->Accessories->Command prompt)
I wpisujesz ipconfig /all
numer MAC jest pod "physical address"
Dziękuję Ux, dobry jesteś (podwójnie rozumiejąc …).
Mam, ale jak uruchomiłem, to otwarło się połączenie LAN, zaś wybiło mi połączenie modemu z netem!
A poza tym widzę, że nie ma lampki/diody zapalonej pod DSL Internet na routerze… Podłączenie kablami jest jak opisano, ale świecą diody przy Wireless-G i pod Ethernet (4 gniazda, 2 zajęte obecnie kablami sieciowymi ).
I??? 😕 🙁
W dodatku rada powyżej (odłączenie Modemu na 10 s.)- nieskuteczna.
Pojawił się komunikat w okienku (connection properties), że jest limited lub blocked…