Strona główna › Działy › Czarna lista › UWAGA NA DALES POLSKA ŻYWNOŚĆ
Aż mi sie gorąco zrobiło jak zobaczyłem baner na polskiej stronie Leeds wyżej wymienionej firmy. Zwracam się z prosbą o bojkotowanie tej firmy która właśnie to żeruje na polakach przyjeżdzających w celach zarobkowych do Leeds. Już pisałem na ten temat http://www.leeds.pl/forum/viewtopic.php?t=1884 oraz ktoś inny pisał http://www.leeds.pl/forum/viewtopic.php?t=2405 dla zainteresowanych podaje linki. To tylko szept w morzu głosów ludzi którzy zostali oszukani przez tego śmiecia Lee. Zwracam się z prosba do rodaków ktorzy mieszkają na Beestonie i okolicy, aby omijali ten bajzel z daleka, gdyż nabijają kieszenie dla człowieka który jest złodziejem i psem który, tylko czeka aby wydymać któregoś ze swoich pracowników. Bowiem odział w leeds DALES FOOD SERVICE to obóz pracy, który płaci kierowcom psie pieniądze za morderczą prace, jak wogóle płaci, jakakolwiek próba sprzeciwu ze strony jest szybko tłumiona, jak twierdzi Lee (dla wtajemniczonych Łysy) on ma na to miejsce 1000 polaków. Ma polaków za kompletne zera. A jak już zerwali z nimi współprace azjaci którzy pewnie nie raz kupili towar z data ważności mijającą grubo ponad 3 lata (dla wtajemniczonych przeklejanie nalepek). Wyciąga swoja chciwą rekę w strone polaków. Dlatego zwracam się z prosba do Faty który to wiem że nie raz gościł i pomagał ludziom z działu oraz innych moderatorów strony LEEDS.PL "CZARNA LISTA" o pomoc w usunieciu banera tej firmy z polskiej storny LEEDS, i nie sprzyjanie dalszemu egzystowaniu tej firmy na polskich imigrantach e Leeds. przpraszam za błedy ale godzina pózna a i z nerwów tak wyszło.
No i teraz mam za swoje…:)
Fata nie ma nic do spraw banerów i reklam.
Z tym do MK proszę…
P.S. Faktycznie nagannie to wygląda i pamiętam Twój post bardzo dobrze. Ale myślę, że przydało by się aby jeszcze ktoś to potwierdził, bo jedna jedyna opinia kogoś kogo nie znamy to trochę mało…
Witam Fata.. ale to nie jest tylko moja opinia. Jak widać w pierwszym linku fireman sie pytał mnie o tą firmę (widocznie za pozno mu odpisałem), w następnym natomiast linku fireman już szuka pomocy, to ile jeszcze polaków na tyrać w poniżeniu za darmo żeby zbojkotować DALES FOOD SERVICE. No Fata to tak jakby cygani zapodali baner że otworzyli przedszkole dla polskich dzieci :P. Okej dziś poszukam paru ludzi którzy zostali jeszcze oszukani, a i nie wiem czy nie będzie ciężko ich namówić gdyż część z nich pracuje i pisząc cokolwiek tutaj narazi sie na represje ze strony (LYSEGO) a łatwo dojdzie kto to pisał to każdy przypadek oszukania przez tego pana ma inne okoliczności, ale będę próbować.
…nie musisz daleko szukać…
A teraz tak ulubione przez tubylców referencje:
to co pisze eve6 jest smutną, 100% prawdą…
Żeby było jasne, przejrzałem jeszcze wczoraj wszystkie wypowiedzi w tamtym temacie, ale ów poszkodowany pisał jedynie o niewypłaceniu na tamten dzień jednej miesięcznej wypłaty, natomiast Ty piszesz o całej masie złych rzeczy, których jak dotąd nikt więcej nie potwierdził.
I tego się trzymam póki co.
Nie znam tej firmy i nic o niej nie wiem, zaś jeżeli rzeczywiście tak krzywdzi ludzi, to dlaczego ci ludzie nie zrobią z tym porządku???
Zamiast narzekać na to że ten zły Łysy zamieścił reklamę, na którą wy i tak nie dacie się nabrać, należało go podać gdzie należy.
Polacy to tak lubią widzę, zamiast podjąć konieczne kroki ograniczają się do biadolenia na kogoś. A tymczasem to nic nie daje.
Nie wypłacił pieniędzy? Oszukał?
Nie wiecie co się w takich przypadkach robi?
Pokazałem w ub. roku co należy zrobić, ale nawet wówczas, gdy wszystko było podstawione Polakom w Leeds pod nos niemalże (Policja, City Council i jego departamenty, tłumacze, spotkania informacyjne, masa informacji i próśb o zgłaszanie się z problemami -co było wielokrotnie na forum, a a także porady z zakresu ochrony interesów obywatela i pracownika), nawet wówczas odzew był marny. Musiałem niemal za uszy niektórych ciągnąć, aby łaskawie ruszyli d.pę i zeznawali co należy.
I wiecie co zrozumiałem?
Że jak ktoś ma/chce być poszkodowany to i tak będzie…
Nawet jak stworzysz Polakowi możliwość to i tak często nie umie i niechce mu się z niej skorzystać.
A czy wy coś zrobiliście KONKRETNEGO w swojej sprawie?
Bardzo nieliczni chcą i potrafią dochodzić swego.
Jeśli się do nich zaliczacie wy- poszkodowani przez wymienioną firmę, to idźcie i róbcie co należy. Jak będzie skutek taki, że udowodni się i wykaże że koleś robi ewidentnie w wała ludzi, to niech go ukarają i tyle.
Czyżby zdjęcie banera reklamowego miało być tą karą???
Fata, moze nie znaja dobrze jezyka i nie maja sie do kogo zwrocic… albo boja sie zemsty?… 🙁
Skoro umieją wejść na net i pisać że są pokrzywdzeni, to nie wierzę, że nie wiedzą co się robi w takich wypadkach.
Polecam wizytę w Ośrodku polskim i skorzystanie z informacji, które leżą dostępne na stoliku przy wejściu na tematy zw. z problemami.
Materiały te zostały przygotowane po wymyślonym przez nas i przygotowanym wspólnie z Ośrodkiem Polskim Pikniku Integracyjnym z władzami w lipcu ub. rku. Od tamtej pory sporo się zmieniło w sprawie Polaków mających problemy w Leeds, no ale skoro większośc woli wychodzić z założenia, że w tym Ośrodku "nic nie ma"…
Ulotki zostały przetłumaczone na polski i wydrukowane za pieniądze urzędowe, zatem brytyjskie, więc wypadało by z nich korzystać.
Na naszej stronie też nie tylko narzekaliśmy, ale ta akcja została opisana w artykule a potem w niejednym poście.
W Ośrodku dyżurował prawnik a teraz jest jeszcze policjant.
Wielokrotnie sugerowaliśmy również Citizen Advice Bureau, oraz ACAS.
Co mamy jeszcze zrobić?
Umawiać każdego na indywidualne konsultacje?
Język???
Sandi, czy wiesz że tłumacze na Policji i w sądzie są za darmo dostępni?
Czy w ogóle wiesz, że są tłumacze na żądanie????
Czy wiesz że każdemu Polakowi przsługuje taka sama pomoc i opieka prawna?
Czy wiesz że w Ośrodku jest osoba która pomaga w tłumaczeniach (p.Magda Ions)?
Gdzie tu problem?
Do skorzystania z tego co jest wystarczy PÓJŚĆ zamiast siedzieć i narzekać.
Ale jeśli ktoś nie umie wziąść tego co mu przyszykowano…
Eve, uważasz że pisanie przez pokrzywdzonych na forum cokolwiek ma pomóc im samym??? 😯 Dołożycie Łysemu, ale to tak naprawdę nic nie da, zwłaszcza że – jak napisałaś- może się wydać kto. Więc jak już to napiszcie tam, gdzie faktycznie mogą z tym coś zrobić.
Przecież forum nie ma żadnej mocy prawnej ani nie jest instrumentem prawnym, ani nie ma żadnych mozliwości…
Zastraszani? A tacy często mądrzy w grupie…
Jak zwykle kończy się na pogróżkach (co też ja mu zrobię), zamiast na oczywistych działaniach. Przecież nie od dzisiaj wiadomo, że Polacy sa wykorzystywani bo najczęściej na to komuś pozwalają i brakuje im zdecydowania w obronie własnych praw.
Jedynie nieliczne osoby naprawdę zaczęły coś robić aby dojść swego.
Ani dwa lata w Leeds, ani język angielski nie są do tego potrzebne.
Przecież właśnie o to chodziło w tej całej współpracy z władzami nie?
No więc macie to zrobione i korzystajcie z tego ludzie.
Po prostu.
Prowadzeniem za rączkę wyrządza się ludziom krzywdę, a w dodatku jeszcze nawet nie umieją być w porządku często…
A jak ktoś oczekuje tego prowadzenia za rączkę, to wzorem V-teca zapytam: co tu robi?
Anglia to nie przedszkole.
🙄 😕
Fata Fata spokojnie.
Po części się z tobą zgadzam ale po części nie.
Ludzi nie powinno się prowadzać za rączkę ale pokazać im drzwi i dac kopa w dupę aby w nie weszli. Samo pokazanie ich w wielu przypadkach niczego nie da. Ludzie są nieśmiali, boja sie , są zagubieni, nie znają jezyka, swoich praw i diabli wiedzą co jeszcze.
Czasami taki kop w dupsko w kierunku drzwi pomaga.
Co się natomiast tyczy tematu to i tak nie jadam polskiego jedzenia w angli więc wisi mi to czy jest ono przeterminowane czy nie
eve znasz takie przysłowie że pieniądze nie śmierdzą?
Zgodnie z nim każdy może się reklamować na leeds.pl
Na pocieszenie dodam że ty możesz każdego kto ci podpadł zglanować na forum co też uczyniłeś.
Btw. na cieżarówkach tej firmy są ogłoszenia po polsku że zatrudnią kierowców
ale pokazać im drzwi i dac kopa w dupę aby w nie weszli. Ludzie są nieśmiali, boja sie, są zagubieni, nie znają jezyka, swoich praw i diabli wiedzą co jeszcze.
Czasami taki kop w dupsko w kierunku drzwi pomaga.
Przecież oni już dostali kopa w d…
Od nieuczciwego pracodawcy nie?
Zamiast pieniędzy, świadczeń itp.
Nieśmiali? Zagubieni? 😯 tylko nieliczni.
Żebyś chłopie wiedział jacy oni świetnie zorientowani gdzie jakie knajpy są, jak tam trafić, czym dojechać, gdzie co ładniejsze dupcie chadzają i gdzie najtańsza wódka jest. Oraz wiele innych. A jak w knajpach śmiali bywają…
Nabijam się z poszkodowanych powie ktoś?
Nie, piszę to co sam widziałem i jak to bardzo często bywa niestety.
Zetknąłem się w ub. roku łącznie z ok. 30-toma paroma osobami poszkodowanymi, z czego większośc okazała się naiwnymi i niedojrzałymi ludźmi, za to imprezowali jak mało kto…
Umieli przekopać internet na wylot aby sobie kupić bajerancki telefon, a nawet nie wiedzieli jaki jest numer na policję…a nawet – o zgrozo! – nie wpadli na to, gdzie go można znaleźć..
Nie pisałem wcześniej tego, ale w końcu to zrobię, choć ktoś mnie już częśćiowo wyręczył, ale na samo wspomnienie bezgranicznej naiwności i głupoty niektórych rodaków, aż mnie szlag trafia. Były problemy z Cyganami, wyłudzeniami itp. Zostało umożliwione tym ludziom: tłumacze, specjalna grupa dochodzeniowa wydelegowana do spraw Polaków na Policji, specjalnie zabukowane dni i terminy gdy można było przyjść i złożyć zeznania w całkowicie dyskretny sposób, ba- nawet zapewniono transport na koszt własny (mój zresztą) czyli dowóz, przywóz, czas i dla tych co musieli się zwalniać z pracy- poświadczenie z Policji że musieli się stawić na komendzie.
Mało?
Kto zrobiłby więcej i w tak krótkim czasie? Nadarzyła się najlepsza okazja z możliwych i co?
Nasi biedni, zagubieni i nie znający języka poszkodowani dali w 80 % du.y jak niepoważni smarkacze. Mało tego, niektórzy nawet próbowali mnie okłamać, że nie mogą przyjść bo muszą iść w niedzielę do pracy (!?) (SMS wysłany o 3:30 nad ranem z soboty na niedzielę- tak jakbym był głupi i miał w to uwierzyc), więc ostatkiem sił woli ( i przy zupełnym już wkur…) pojechałem po dwóch takich delikwentów, aby ich zawieźć, ale okazało się że…
byli pijani!!!
Kilku następnych wielce szumiało na forum, że jacy to oni nie są gotowi zrobić co trzeba, aby sprawcy zostali ukarani. Dwóch na takich postach zakończyło swoją twórczość, paru nastepnych nawet nie napisało więcej na priva, a jeszcze kilku gdzieś przepadło, mimo że byli tacy "chętni" do pomożenia samym sobie. ŻENADA I WSTYD!
Wprawdzie mimo tej dziecinnady udało się dociągnąć główną sprawę do pomyślnego zakończenia, ale całośc dała bardzo wiele wszystkim do myślenia i odtąd jak słyszę podobne biadolenia, to naprawdę mam chęć osobiście kogoś kopnąć w d… żeby ruszał gdzie trzeba zamiast użalać się nad sobą.
Mówcie co chcecie, ale to co tu miało miejsce jest [b:e10b39b444]BEZ PRECEDENSU[/b:e10b39b444], nawet w dolinie Tamizy (głównie Londyn i Slough- bo nawet tam poruszano problemy Polaków w Leeds-na policyjnych spotkaniach- tak, tak…) nie było takich jaj, bo wiadomo że jak ktoś się naprawdę miał podstawy bać, to wolał siedzieć cicho, ale tu nie grasowały zorganizowane gangi przecież… Tak niewiele trzeba było zrobić od siebie a mimo to, nawet tego nie zrobili ci śmieszni i niepoważni ludzie.
Naprawdę się nie dziwię, że jest ich aż tak wielu tych poszkodowanych.
😕 😕 😕 🙁 🙄
Żeby mnie nikt nie posądzał o kpiny z nieszczęścia- nie piszę tego aby olewać czyjes dramaty, tylko że te dramaty są zbyt często na własne życzenie, a jeśli nie i faktycznie ktoś dopilnował, ale go zrobiono na szaro, to niechże idzie zrobić co trzeba, a nie biadoli, bo od tego jeszcze nikt nikomu ani pieniędzy nie oddał, ani sprawy nie załatwił..
Pozdrawiam.
Język???
Sandi, czy wiesz że tłumacze na Policji i w sądzie są za darmo dostępni?
Czy w ogóle wiesz, że są tłumacze na żądanie????
Czy wiesz że każdemu Polakowi przsługuje taka sama pomoc i opieka prawna?
Czy wiesz że w Ośrodku jest osoba która pomaga w tłumaczeniach (p.Magda Ions)?
Gdzie tu problem?
Do skorzystania z tego co jest wystarczy PÓJŚĆ zamiast siedzieć i narzekać.
Ale jeśli ktoś nie umie wziąść tego co mu przyszykowano…
Odnosnie CAB, to sie tam zglosilam na wolontariat, moze mnie przyjma…
acha.. w szkole bodajze w South Leeds pracuje siostra mojej prowadzacej z uni… i mi powiedziala, ze tam jest sporo Polakow i maja wlasnie problemy, bo nie znaja jezyka… wiec moze po prostu nie wszyscy wiedza o mozliwosci tlumacza… etc?…. i jak narazie nikt im nie pomaga 🙁 Moze jak mnie przyjma do CAB to bede sie mogla tym zajac..
ale czy ja piszę że och ach jaki ja poszkodowany?? czy użyłem w tym poście zwrotu "proszę o pomoc" to że nie wypałacili mi pieniędzy to mnie najmniej boli, celem tego postu było "wyj..banie baneru Dales foods" i to nie dlatego że Łysy jest złym człowiekiem i że lubi nie wypłacać pieniedzy, tylko dla tego że Łysy szydzi z polaków i traktuje ich jak psy!!!! teraz trochę sie rozpisze i opowiem co wiem o tym panu. Pracowałem tam 1,5 miesiąca o 1,5 za długo jak przyszedełm tam to pracowało tam 6 polskich kierowców, mlodnych jurnych chlopaków nie takich co wiedzą gdzie wodka tania, bo oni poprostu nie mieli czasu tego wiedzieć bo zap…..dali u pana Łysego, i tak teraz żaden z nich już tam nie pracuje. Myślicie że Łysy Lee ich wyrzucił??? nie nie nie .. pierwszy musiał uciekać z firmy z dnia nadzień gdyż łysy uroił sobie że musi zapłacić za ciężarówke którą niby była zniszczona przez jego i innych kierowców którzy już tam nie pracowali z racji tego że pieniądze na naprawe miały być sciągane od kierwoców a że tylko on został cała kwota za naprawę spadłą na niego, więc chłopak nie mówiąc nic nikomu wy….bał do kraju. drugi przypadek ten sam ciąganie pieniędzy za samochód kosmiczne sumy, chlopak spakował się i rzucił robote wcześniej mówiąc do Łysego Fak ju, trzeci przypadek to chlopak który musiał się zwalniać bo jego 2 letnia córka miała kłopoty ze zdrowiem, Łysy nie wypłacił mu pieniędzy, a na pożegnanie go się spytał"co moge dla Ciebie zrobić" jak niby nigdy nic pojechałdo polski dopiero tam sie zorientował że konto jego w angli jakie jest???? noooo puste. nastepny pracował tam dwa lata miał dość już tego i odchodząc nie dali mu pieniędzy na czas a i zapowiedzieli że jak przyjdzie po referencje to nie będą one raczej dobre, nastepny to ja ale ja nie mam żalu za tą kase na koniec już wiedziałem co się święci przetarłem im troche mocno ciężarówke. Postaram się dotrzeć do chlopaków którzy pracują w tej z…banej firmie w LIVERPOOL to wtedy wam kopary opadną jak Polacy pracują w anglii.
Do V-tech. To może rzucisz prace. nikogo nie glanuje napisze maila do lysego żeby wpadłna forum zeby nie było że glanuje leżącego
Do Faty. Nie poszedłem z tym do nikogo gdyż, to były moje początki w UK wiesz jak sie jest tyle kasy w plecy na początku trzeba ją szybko odzyskać a chodząc po tych urzędach co wymieniłes trwało by to chyba latami, dostałęm nową prace i co miałem powiedzieć na samym starcie kopnijcie no mi pare dni wolnego bo musze pobiegać po sądach policjach i sitizeneach adwajsach, nałożyło sie jeszcze zmiana mieszkanie, ogolnie nie polecam takich przygod, wiec zamin napiszesz o kims w tym wypadku o mnie zapoznaj sie ze szczegłółami, wiem że to właśnie ja pośrednio przyłożyłem sie do tego że Łysa k…wa nie zapłaciła FIREMAN’owi. ale miejmy to co zrobił juz FIREMAN da łysemu nauczke.
Jak zwykle sora za błedy
to rzeczywiście wygląda nieciekawie
🙁
trochę mnie zadziwia dwulicowość … co z tego że oszukują, zapłacili za reklamę to może być… z jednej strony potępiamy i ostrzegamy a z drugiej pozwalamy na to by naciągnęli jeszcze większą liczbbę naszych ziomków 🙁
fata… chyba eve6 ma rację… trzeba coś z tym zrobić… ale zanim podejmie sie jakieś kroki trzeba zrobić mały wywiadzik..
postaram się o to… bo bardzo mnie zaintrygowała ta sprawa…
znam tez jescze 2 przypadki osob ktorych nie zdazylem niestety poznać. Jednego z nich malo nie zabił pajac co obsluguje wozki widlowe przyciskajac go do ciezarowki wozkiem, chlopak padl na ziemie i nie mogl sie podniesc, nie wiem ile on tam jescze popracowalm z tego co wiem okolo 2 tyg po czym go zwolnili, takze nie wyplacajac pieniedzy. Drugi chlopak ktorego Dales i jego swita oszukały to Fireman na ktorego ciagle czekamy.
P.S zapomnialem dodac ze ciezarowki były ubezpieczone wiec samo zabieranie kierowcom pieniedzy za szkody juz jest nie zgodne z prawem. OOoo przypomnialo mi sie ze pracował tam Jescze jacek z biura tak go nazywalismy, ktory to byl prawa reka Lee jak sie okazalo Lysy go tez wy..bal na kase, wiec nie mow mi ze pieniadze nie smierdza!!!! bo tego pana smierdza i to z daleka, jak juz mowilem firma stoi kiepsko i teraz bierze sie za Polakow bo azjaci juz podziekowali.
P.s lubicie Dżem?? puscie sie "ostatni ciężki rok" to tak odbiegajac od tematu
fata nie wymagaj od ludzie zeby wiedzili gdzie ,kiedy i do kogo moga sie zwracac po pomoc, ja dopoki co nie potzrebuje i mam czarna dziure w glowie bo nieiwem nic na ten temat nazywaj mnie januszem mnie i tak juz to wisi(wyzbylem sie zlych emocji) 😀 chodzi o to ze jesli ktos nie potrzebuje to mu ta wiedza nie ejst potzrebna a jak potzrebuje to szuka a jak trafia na forum to mu sie dostaje, z palca sam sobie etgo nie wyssie gdzie moze isc itp.prawda?? jeslikogos to inetresuje tos ei dowiaduje i wtedy jest doinformowany a tak to zbedne jest!!