Strona główna Działy Hobby Scarborough i okolice, Flamingo Land – gdzie jeszcze ?

Wyświetlanych postów: 9 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    Mediator
    Członek

Witajcie. Zamierzam w sierpniu zabrac rodzine do Scarborough. Bylismy tam w zeszlym roku i wszyscy wspominamy ten pobyt bardzo, bardzo milo. W tym roku chcialbym nieco rozszerzyc"zakres" tematyczny i geograficzny tego pobytu. Wiem, ze w Malton a wlasciwie pod Malton niedaleko Scarborough jest Flamingo Land – moze ktos z Was tam byl? A okolice Scarborough? czy warto sie gdzies wypuscic na krotka wycieczke – niestety autobusem 😕 .

Myslalem tez, o tym, by z Leeds albo ze Scaarborough opdjechac gdzies, gdzie sa piekne – najlepiej pagorkowato – skalkowate krajobrazy. Wiem, ze gdzies w okolicy Harrogate sa wawozy i wodospady. Brak samochodu mocno ograniczyl moje dotychczasowe wojaze. Zreszta samemu to zadna frajda, co innego z rodzina. Byc moze zainteresuje kogos ten watek. Przy okazji – jesli ktos nie byl w Scarborough a chcialby tam pojechac, rowniez moge podzielic sie wrazeniami.

Pozdrawiam

fatamorgana
    Participant

Czemu nie korzystacie ludzie z czegoś co jest i to od dawna?
    Po co jest na Leeds.pl galeria?
    Aby zobaczyć jak gdzie jest.:)
    A z dojazdem nie ma problemów do każdej atrakcji, ponieważ to nie jest jakaś Australia gdzie setki kilometrów i bezdroży dzielą nas od fajnych miejsc…
    Wystarczy dobra mapa na której zaznaczono wszystko co ciekawe.
    Mapka w galerii pomaga umiejscowić dane rejony i miejsca.
    Pozdrawiam i przyjemnych wrażeń życzę.
    Do Scarborough można pojechać z Leeds pociągiem, bilet grupowy powinien być tańszy. Natomiast dojazd do małych miejscowości zarówno na wybrzeżu jak i na północy w Dales jest ze zrozumiałych względów sporadyczny, dlatego warto mieć samochód, a wtedy dojechac można właściwie wszędzie.
    Znacznie bardziej ciekawe niż Scarborough (ładny kurort) okazuje się …Whitby i okolice.A na pewno wybrzeże od Bridlington do Scarborough.(klify, zatoki, plaże i to zajeb…e!)
    To o czym myslałeś koło Harrogate nazywa się Yorkshire Dales Nat. Park i jest tam sporo wąwozów i wodospadów. Najciekawsze miejsca są w galerii, ale będzie tego jeszcze więcej.
    Ingleton, Ingleborough…
    Poniżej mój cytat z innego forum.

Polecałbym to czego nie ma gdzie indziej. Ominąłbym Blackpool i Southport, ponieważ rollercoaster jest nie tylko tam, za to sami miejscowi nazywają to "sztucznym kiczem do wyciągania pieniędzy".
    Poza tym, w Southport i okolicy często nie ma morza, mimo że generalnie ono tam jest (dalekie odpływy).
    Natomiast z rzeczy które są cały czas.
    – 2 dni na wschodnie wybrzeże- od Bridlington po Whitby, przez fantastyczne klify i Scarborough, Robin Hood Bay, Ravenscar, Staithes pod klifami oraz…Boulby Cliffs, najwyższe w Anglii Wschodniej- 213 m!
    – Yorkshire Dales – jaskinia Ingleborough Cave
    http://www.yorkshiredales.me.uk/ribblesdale/waterfallswalk.html Malham i koniecznie Gordale Scar oraz wodospad Hardraw Force, a także największy jak idzie o masę wody i szerokosć Thornton Force na dalszej północy, zamek Knaresborough Castle, Middleham Castle, Richmond Castle, górskie drogi pomiędzy Settle a północnymi dolinami , zwłaszcza przełęcz Butterpass z przedziwnymi rozpadlinami tuż poniżej siodła i drogi- Buttertubs, przejazd koleją po górach z dziwnym, wybudowanym jakby niepotrzebnie długim wiaduktem-akweduktem w zawieszonej dolinie…
    http://www.yorkshiredales.me.uk/ribblesdale/settle-carlisle.html
    to zajmie min. 2 dni, przy założeniu, że nie wstajecie o 9:00, ale już tam wtedy jesteście…
    – Peak District i wymieniona jaskinia Dupa Diabła, oraz wąwóz Winnatts Gorge, jeziora.

Atrakcji jest taka masa (nie wspomniałem o Yorku- z katedrą i Muzeum Kolejnictwa- największe w UK a może i w Europie…), że nie dacie rady wypełnić planu, Przecież w tym całym czasie będą postoje, posiłki, przepakowywanie, powroty do domu, (nie sądzę, abyście co noc zatrzymywali się w hotelach…
    Lake District ( koniecznie- Wast Water, najstromsze przełęcze Hardknott Pass i Wrynose Pass, Ullswater, Derwentwater, Keswick i 30 stopniowe nachylenie drogi na przełęcz Honister Pass z kopalnią łupków i kwarcu do zwiedzania.) to minimum 2 dni, ale przy dobrej pogodzie.

cheeky girl
    Participant

bylam we Flamingo Land i byla niezla zabawa. duzo wrazen i atrakcji nie tylko dla dzieci;-)) ciekawe karuzele, kolejki i zoo. zalapalam, sie nawet na pokaz fok. mozna tez sobie poplynac lodka przez zoo.
    goraco polecam

v-tec
    Członek

Po drodze z Flamingo Land do Scarborough zwróć uwagę na krajobrazy North Yorkshire Moors (zielona plama na mapie na północ od Malton).
    W sezonie jeździ tam wąskotorowa kolejka z parowozem.

Mediator
    Członek

Dziekuje za te odpowiedzi – Fatamorgana, galerie odwiedzam systematycznie ale galeria to galeria – pieknie to wyglada. Mnie wlasnie bardziej interesowala mozliwosc zlokalizowania tych ciekawych miejsc. Ze wzgledu na uposledzenie transportowe. Bez samochodu ciezko tluc sie z rodzina po okolicach, bo mozna sie zaczekac na przystankach i to z przesiadkami. Staram sie przygotowac ich pobyt z glowa ale bez samochodu :)).

v-tec
    Członek

Moim skromniutkim zdaniem z większą grupą bez auta jesteś na dość nieciekawej pozycji. Zastanów się nad wypożyczeniem samochodu na tę wycieczkę będzie szybciej i być może nawet taniej (chyba że nie prowadzisz, tu żadnych danych nie posiadam 🙂 )

Mediator
    Członek

Musialbym wypozyczyc auto na kilka dni, co chyba oznacza znaczne koszty. Poza tym nie mam zadnej praktyki w prowadzeniu samochodu w Anglii. Nie wiem, czy nie wiechalbym w rondo w odwrotnym kierunku. Myslalem o takim pomysle i na pewno sprawdze ceny. Ale nie mam watpliwosci, ze to nie jest tania sprawa.

Pozdrawiam wszystkich

hammer18
    Participant

na weekendy sa dobre promocje wydaje mi sei to dobry pomysl takie wynajecie auta

ewuski
    Participant

jesli rodzina to kilka osob, to tyle samo wyjdzie chyba wypozyczenie auta niz placenie za przejazdy dla wszystkich?

a lewa strona nie taka straszna jak ja maluja.. ja nie mialam z tym zadnego problemu, jestes tu juz na pewno wystarczajaco dlugo, ze myslisz 'lewostronnie’, wiec to w zupelnosci wystarczy – tak samo do prowadzenia samochodu jak i przechodzenia przez ulice 😉

pozdrawiam

Wyświetlanych postów: 9 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.