Strona główna Działy Finanse tax credit zmiana dochodów

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    Monikapas
    Członek

Przyznano mi CTC i męzowi WTC w 2006r na podstawie dochodow z 2005 ktore byly ok 7000 funtow poniewaz nie pracowalismy caly 2005.
    Maz zaczał prace w sierpniu 2006r (ja nie pracuje) i nasz dochod wzrosł znacznie w roku budzetowym 2006-2007.
    Poniewaz wszedzie trąbią o tym ze trzeba informowac IR o wszelkich zmianach zadzwonilam jeszcze w grudniu 2006 aby podac przewidywalne dochody za biezący rok budzetowy czyli 2006/07 ok 16000 funtów. Myslałam ze juz nam sie prawie nic nie bedzie nalezało ze wzgledu na takie dochody ( sprawdzajac na stronach IR) a oni

przyslali mi rozliczenie w ktorym nic sie nie zmieniło czyli tak jak dostawałam 45 funtow na dziecko a maz 65 funtow na siebie tak nadal dostaje i bede do kwietnia 2007 tą samą kwote.
    Pytanie czy zmiany w moim przypadku wejda w zycie od kwietnia 2007? czyli w nowym roku budzetowym czy moze beda chcieli zwrotu tych pieniadze ktore nam dali? W koncu nie wiem czy nalezą nam sie te pieniadze które otrzymujemy czy nie?

7sisters
    Participant

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    Monikapas wrote:

Przyznano mi CTC i męzowi WTC w 2006r na podstawie dochodow z 2005 ktore byly ok 7000 funtow poniewaz nie pracowalismy caly 2005.
    Maz zaczał prace w sierpniu 2006r (ja nie pracuje) i nasz dochod wzrosł znacznie w roku budzetowym 2006-2007.
    Poniewaz wszedzie trąbią o tym ze trzeba informowac IR o wszelkich zmianach zadzwonilam jeszcze w grudniu 2006 aby podac przewidywalne dochody za biezący rok budzetowy czyli 2006/07 ok 16000 funtów. Myslałam ze juz nam sie prawie nic nie bedzie nalezało ze wzgledu na takie dochody ( sprawdzajac na stronach IR) a oni

przyslali mi rozliczenie w ktorym nic sie nie zmieniło czyli tak jak dostawałam 45 funtow na dziecko a maz 65 funtow na siebie tak nadal dostaje i bede do kwietnia 2007 tą samą kwote.
    Pytanie czy zmiany w moim przypadku wejda w zycie od kwietnia 2007? czyli w nowym roku budzetowym czy moze beda chcieli zwrotu tych pieniadze ktore nam dali? W koncu nie wiem czy nalezą nam sie te pieniadze które otrzymujemy czy nie?

Troche sie placzesz w zeznaniach. (45+65) x 12 (miesiecy) daje 1320 a nie 7000. To po pierwsze.

Po drugie, jezeli dostalas tzw. Tax Credit Award, czyli druk z wyliczeniem naleznych TC, na tym druku sa informacje na podastawie ktorych go wyliczono. Jezeli te informacje sa zgodne ze stanem faktycznym, pieniadze naleza sie Wam jak psu buda.

Monikapas
    Członek

napisałam ze dochody za rok 2005 byly ok 7000 za okres w ktorym pracowalismy ale nie był to caly rok tylko pare miesiecy w 2005 roku a przyjechalismy do uk z powrotem w sierpniu 2006
    pytanie jest takie czy ze wzgledu na nasze dochody z 2006 roku powinna nam przyslugiwac taka sama ilosc pieniedzy jaka przyslugiwala nam ze wzgledu na dochody z 2005/06? czy
    zmiana dochodow w roku 2006/2007 ma wplyw na ustalony juz tax credit czy dopiero zmienią nam wysokosc (jezeli trzeba) w nastepnym roku budzetowym? nie wiem czy to ma dla ciebie sens??

Monikapas
    Członek

no i oczywiscie 45 i 65 to stawki ctc i wtc a nie dochod za rok 2005
    oba te benefity zaczelismy dostawac w 2006 r

7sisters
    Participant

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    Monikapas wrote:

napisałam ze dochody za rok 2005 byly ok 7000 za okres w ktorym pracowalismy ale nie był to caly rok tylko pare miesiecy w 2005 roku a przyjechalismy do uk z powrotem w sierpniu 2006
    pytanie jest takie czy ze wzgledu na nasze dochody z 2006 roku powinna nam przyslugiwac taka sama ilosc pieniedzy jaka przyslugiwala nam ze wzgledu na dochody z 2005/06? czy
    zmiana dochodow w roku 2006/2007 ma wplyw na ustalony juz tax credit czy dopiero zmienią nam wysokosc (jezeli trzeba) w nastepnym roku budzetowym? nie wiem czy to ma dla ciebie sens??

Przepraszam, nie zrozumialem Cie dobrze.

Nie jestem pewien na jakiej zasadzie IR nalicza Tax Credits w relacji do dochodów. Podejrzewam ze IR tez tego nie wie 😉 Dziwnym jest dla mnie dlaczego przy dochodach 7 i 16tys. dostaliscie takie same TC, ale skoro tak macie napisane w TC Award to tak ma byc i o to niech Cie glowa nie boli.

Co do nadplaty, to moze sie zdarzyc ze miedzy claimem a decyzja o przyznaniu TC minie nawet kilka miesiecy (np. niepracujaca zona nie ma National Insurance Number i chwile trwa jego nadanie). Wtedy TC sa naliczane od momentu zlozenia wniosku, ale TC Award i pieniadze dostajesz dopiero po zakonczeniu weryfikacji. Jezeli mieliscie wowczas duza roznice w dochodach miedzy zeszlym a obecnym rokiem, nadplata moze byc dosc spora. Kiedy poinformujesz o zmianie dochodow, nowa TC Award okresli ile pieniedzy zostalo nadplaconych (overpayment).

Tak czy siak, sprawdz swoja decyzje. Jezeli wszystkie dane sie zgadzaja i nie ma nic o overpayment, mozesz zapomniec o problemie.

Monikapas
    Członek

no własnie poinformowalam ich o zmianie w grudniu i przyslali mi nowe rozliczenie ale bylo ono takie samo jak poprzenie czyli wedlug nich albo ta roznica w dochodach nie ma znaczenia dla wysokosci benefitow albo zacznie miec znaczenie dopiero od kwietnia kiedy to wazne beda dochody za rok poprzedni czyli 2006 a
    czy moge liczyc na taka wysokosc CTC i WTC W nastepnym roku budzetowym przy dochodach ponad 16tys funtow? wedlug tego co sprawdzam online na ich stronach to prawie nic nam nie przysluguje.
    No i po co kaza natychmiast dzwonic jak sie cos zmieni?
    mam nadzieje ze nie beda kazac mi oddawac pieniedzy ktore mi przysylaja

v-tec
    Członek

[quote:db780c78c7]mam nadzieje ze nie beda kazac mi oddawac pieniedzy ktore mi przysylaja[/quote]
    Nie jest to wykluczone. Pracując na cały etat working credit nie należy się albo należy w minimalnej wysokości (kilka funtów tygodniowo). Proponuję jeszcze raz zadzwonić i wyjaśnić swoje wątpliwości. Nawet jednak jeśli trzeba będzie zwracać nadpłatę, nie jest to najgorsza rzecz na świecie – ot, nieoprocentowany kredyt, włóż pieniądze które dostajesz na konto oszczędnościowe, to jeszcze na tym interesie zarobisz 🙂

Monikapas
    Członek

to po co mi wysylaja te pieniadze jak mi sie nie naleza?????

7sisters
    Participant

Monikapas wrote:

no własnie poinformowalam ich o zmianie w grudniu i przyslali mi nowe rozliczenie ale bylo ono takie samo jak poprzenie czyli wedlug nich albo ta roznica w dochodach nie ma znaczenia dla wysokosci benefitow albo zacznie miec znaczenie dopiero od kwietnia kiedy to wazne beda dochody za rok poprzedni czyli 2006 a
    czy moge liczyc na taka wysokosc CTC i WTC W nastepnym roku budzetowym przy dochodach ponad 16tys funtow? wedlug tego co sprawdzam online na ich stronach to prawie nic nam nie przysluguje.
    No i po co kaza natychmiast dzwonic jak sie cos zmieni?
    mam nadzieje ze nie beda kazac mi oddawac pieniedzy ktore mi przysylaja

Benefity zawsze sa naliczane od biezacych dochodow (za wyjatkiem samego claimu) i rok podatkowy nie ma tu żadnego znaczenia. Powyzej 16 tys. WTC nie przysluguje (dalej przysluguje CTC).

Byc moze IR 'machnelo sie’ w Waszych TC. Nawet jezeli tak sie stalo, nie Tobie dociekac czy i gdzie popelnili blad. Masz prawo nie znac sie na tym, a co do Ciebie nalezalo zrobilas, informujac IR o Waszych obecnych zarobkach. Siedzialbym cicho.

Nawet jezeli w koncu okaze sie ze masz nadplate, po prostu bedzie ona stracana z Waszych przyszlych TC (nie wiecej jednak niz 25% raty zasilku). Osobiscie mam cos kolo 2500 nadplaty ktore bedzie mi potracane z TC przez jakies najblizsze 15 lat…

Monikapas
    Członek

pytanie gdzie mozna poczytac o tym co napisales ….25% zasiłku… no i ile teraz moga mi przyznac CTC na tydzien przy takich dochodach? a i jeszcze czy oni sami przysylaja jakies wnioski o uaktualnienie danych czy trzeba sie o to upomniec?
    If you’re getting Child Tax Credit and/or Working Tax Credit you need to renew your award each year by contacting HM Revenue & Customs (HMRC). If you don’t, you’ll only receive payments for a limited period after the end of the tax year. You’ll also have to repay any overpayments.
    [/quote]

Monikapas
    Członek

pytanie gdzie mozna poczytac o tym co napisales ….25% zasiłku… no i ile teraz moga mi przyznac CTC na tydzien przy takich dochodach? a i jeszcze czy oni sami przysylaja jakies wnioski o uaktualnienie danych czy trzeba sie o to upomniec?
    If you’re getting Child Tax Credit and/or Working Tax Credit you need to renew your award each year by contacting HM Revenue & Customs (HMRC). If you don’t, you’ll only receive payments for a limited period after the end of the tax year. You’ll also have to repay any overpayments.

v-tec
    Członek

Po zakończeniu roku podatkowego (kwiecień) dostaniesz deklarację w którą wpisujesz dochody za ubiegły rok i na tej podstawie wyliczą ile wam się należało a także ustalą zaliczki na przyszły rok. Tak więc nie bój się 😉

7sisters
    Participant

Monikapas wrote:

Jezeli masz nadplate (a mam wiec wiem), na decyzji napisane jest ile ona wynosi i w jakim stopniu zmniejszone zostana Twoje przyszle TC. Tam tez znajduje sie pouczenie o maksymalnej wysokosci o jaka IR moze zmniejszyc zasilek (25%). Na razie Ty nie masz nadplaty (IR nic takiego Ci nie napisalo, jak rozumiem), wiec nie masz sie czym przejmowac.

Ile dostaniesz CTC zalezy od Twoich dochodow, ilosci i wieku dzieci itp. Mozesz zrobic sobie symulacje za pomoca:

http://www.taxcredits.inlandrevenue.gov.uk/Qualify/DIQHousehold.aspx

ale z doswiadczenia wiem ze wyliczenia IR potrafia sie od niej dosc mocno roznic 😀

UK to nie PL i tu wychodzi sie z zalozenia ze ludziska maja lepsze rzeczy do roboty niz latanie po urzedach. Renewal Pack dostaniesz poczta do domu z oplacona koperta zwrotna. Masz wypelnic zgodnie z prawda i odeslac i tylko tym sie musisz przejmowac. Jak idzie o cala reszte, masz prawo byc slepa, glucha i durnowata 😉 – oczywiscie zartuje! Ale na pewno nie jest Twoim zmartwieniem czy IR prawidlowo wyliczylo Twoje TC. To nie PL i jezeli tylko nie podasz nieprawdy mozesz spac spokojnie.

Monikapas
    Członek

dzieki troche podtrzymales mnie na duchu

ela1981
    Participant

We automatically reduce payments to recover a previous year’s overpayment. The maximum amounts depend on your circumstances and are:

-10% for those entitled to the maximum award, and
    -100% for those entitled to only the family element of Child Tax Credit, and
    -25% for those entitled to Child Tax Credit above the family element, or Working Tax Credit below the maximum

Zrodlo: http://www.hmrc.gov.uk/leaflets/cop26.htm#4

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.