Strona główna › Działy › Praca › Praca w budownictwie: potrzebne informacje (karta cscs/cpcs)
Witam serdecznie. Czy ktoś mógłyby mi udzielić informacji na temat jak wygląda rynek pracy w branży budowlanej? Z góry wielkie dzięki 🙂
Ale o co konkretnie chodzi? I o jaki rynek? W Polsce, Unii, w UK czy Leeds???
Po prostu sprecyzuj pytanie, a na pewno coś podpowiem, bo trochę tego jest… 🙂
I powiedz o co tak naprawdę chodzi; o badania statystyczne, jakąś pracę magisterską na ten temat czy zorientowanie się dla samej siebie?
Pozdrowienia dla budowlańców.
Witam serdecznie. Czy ktoś mógłyby mi udzielić informacji na temat jak wygląda rynek pracy w branży budowlanej? Z góry wielkie dzięki 🙂
sprecyzuj dokladnie o co ci chodzi … ja pracuje w biurze projektowym wiec o taj czesc moglbym cos ci powiedziec. pozdrawiam
Inzynierowie budownictwa (oczywiscie ze znajomoscia angielskiego 😀 ) sa dosc mocno poszukiwani a jesli swoja edukacje poszerzyli o wiedze praktyczna i doswiadczenie na placu lub w biurze to tacy inzynierowie moga sie starac o dobrze lub bardzo dobrze platna prace 8) Technologia stosowana tutaj (w UK) rozni sie zdecydowanie od naszej i w wiekszosci przypadkow inzynier budownictwa szkolony w Polsce musi sie "przyzwyczaic" do pewnych nowych rzeczy, wiec lepiej zaczynac swoja kariere od starania sie o stanowisko trainee.
Cos ciekawego mozesz znalezc tutaj http://www.careersinconstruction.com/ albo na http://www.monster.co.uk
Pozdrawiam
Hej
chodzi mi konkretnie o możliwość podjęcia pracy w zawodzie w Leeds np ale nie koniecznie tam. Jako np inżynier budowy albo coś innego przy realizacji (przedmiary, kosztorysy itp) ewentualnie w biurze projektowym. Jakich programów sie tu używa do obliczeń? i ogólnie – czy polski paszport stanowi problem?? Jężyk oczywiście znam:)
Pozdrawiam
O mozliwosciach w Leeds nie powiem Ci nic bo nietutejszy jestem 😀 ale z Twojej wypowiedzi wynika ze szukasz pracy niekoniecznie w Leeds. Mozliwosci dla inzynierow sa dosc duze i polski paszport nie stanowi tutaj problemu szczegolnie jesli nie nastawiasz sie na jakies konkretne miasto. Tak jak powiedzialem wczesniej technologia stosowana tutaj rozni sie od naszej poza tym podejscie do samego budowania i rozwiazan stosowanych na budowie jest inne w zwiazku z czym postaraj sie przede wszystkim skupic na wyszukiwaniu ofert typu trainee, przejrzyj strony podane wyzej.
Pytasz jakich programow uzywa sie tutaj do obliczen – zakladajac ze pytasz o programy w ktorych przygotowuje sie kosztorysy – to i w Polsce i tutaj uzywalem i uzywam Excela jest chyba najprostszy i najbardziej przyjazny, mamy u nas program ktory nazywa sie Wessex ale program ten wspolpracuje z digilizatorem (urzadzenie do zczytywania danych z rysunku) i jesli firma do ktorej ewentualnie sie dostaniesz ma to cudo to i tak Cie przeszkola. Poza tym uzywamy AutoCADa ktorego uzywalem rowniez w Polsce, AutoCAD poszerzony jest o nakladke do wspolpracy z urzadzeniami geodezyjnymi ale tego tez mozna sie nauczyc 😉
Pozdrawiam
Witam. Wielkie dzięki za wskazówki:) Pozwolę sobie zadać jeszcze kilka pytan;) A jak wygląda sprawa z uprawnieniami? czy polskie są honorowane? czy tez jest podział na wykonawcze i projektowe? odzielne dla mostów, dróg i budownictwa ogólnego? może jest jakaś www z takimi informacjami?
Pozdrawiam
Bardzo dobra strona dotyczaca wszelakich kwalifikacji i zawodow (nie tylko budowlanych ) to http://www.learndirect.co.uk/ wejdz tu http://www.learndirect-advice.co.uk/helpwithyourcareer/jobprofiles/ i znajdziesz opis stanowisk wraz z odsylaczami to stron pokrewnych.
Jesli masz uprawnienia polskie mozesz je tutaj wykorzystac. Jest tutaj pare stowarzyszen zrzeszajacych ludzi zwiazanych z budownictwem a przynaleznosc do nich zalezy od tego w jakiej dziedzinie masz doswiadczenie. Zwykle czlonkostwo mozesz uzyskac majac dyplom inzynierski i dwa lata doswiadczenia na placu lub w biurze, pozniej (tak jak u nas zdajesz egzamin). Dobra rzecza czlonkostwa w takim stowarzyszeniu jest to ze uzyskany tytul rozpoznawany jest na calym swiecie i potwierdza wysokosc uzyskanych kwalifikacji a jesli masz polskie uprawnienia mozna czasem uzyskac czlonkostwo nie podchodzac do egzaminu ale stowarzyszenia te i tak wysylaja obce dyplomy i uprawnienia do NARICu zeby tam je rozpoznano i wydano opinie ale Ty mozesz ich ubiec i sama im to wyslac http://www.naric.org.uk/ .
Tu masz strony paru z tych stowarzyszen
http://www.ciob.org.uk/ciob/ – jesli pracujesz gdziekolwiek w budownictwie na stanowisku kierowniczym,
http://www.rics.org/ – jesli pracujesz jako quantity surveyor lub estimator, http://www.ice.org.uk/homepage/index.asp – jesli jestes po prostu Civil Eng, http://www.istructe.org.uk/ – jesli pracujesz jako Structural Eng.
To moze Cie zdziwic ale najbardziej wymaganym uprawnieniem na tutejszych budowach jest………..szkolenie BHP potwierdzone posiadaniem karty CSCS http://www.cscs.uk.com/card_info/green_card.asp?cat=card_info .
Na polskich budowach kierownik budowy musi miec uprawnienia a z tego co widzialem tutaj kierownik powinien miec ukonczony kurs zwiazany z budownictwem (podkreslam slowo powinien), musi miec skonczony kurs BHP i karte CSCS (podkreslam slowo musi) a przynaleznosc do wspomnianych stowarzyszen potwierdzone zdaniem egzaminu zalezy tylko od jego (jej) dobrego nastawienia, checi, czasu i innych roznistych rzeczy i dlatego wczesniej wspomnialem o tym ze technologia sie roznimy a wiele innych rzeczy moze Cie zaskoczyc. W wiekszosci przypadkow (nie mowie ze zawsze) nie zwraca sie uwagi na to co kto ukonczyl i jakim dyplomem moze sie pochwalic (chociaz czasem jest to bardzo pomocne) a zwraca sie uwage przede wszystkim na to w jaki sposob delikwent potrafi wykorzystac posiadana wiedze i czy chce ja poszerzac (caly czas mowie o stanowisku trainee lub asisstant).
Powodzenia
Nie zgadzam sie z tym
W pracy dostalem awans na enge.. potym jak dalem wypowiedzenie
Deraz po d… mnie caluja
Ufff! Wreszcie dodam kilka słów. Co do kart CSCS. Do końca 2007 roku będą obowiązkowe dla wszystkich budowlańców. Bez takiej karty nie będzie wstępu na budowę.
Technologie wykonania różnią sie o tyle, że tu stawia się na szybkość budownictwa użyteczności publicznej oraz mieszkaniowego. Nie ma tynków tradycyjnych za to są DRY WALL czyli ścianki i tynki z płyt g-k (UWAGA!) pokryte jeszcze tynkiem wykończeniowym (materiał o wiele twardszy niż nasze "atł(l)asowe" gładzie. Budownictwo nastawione jest na szybką sprzedaż mieszkań, dlatego nikt nie czeka na sezonowanie tynków klasycznych. Prawdę mówiąc, jest to wszystko o wiele delikatniejsze i słabsze niż u nas, ale oni już tak mają.
Najważniejsze i najciekawsze jest jednak to, że jakość wykonania pozostawiaa wiele do życzenia. Jak na taki kraj (jak UK) to po prostu obciach!
Przykład: na 100 skontrolowanych punktów (wykończeniówka, w tym instalacje) jakieś wady i poprawki miało …90!
Zdarza się oczywiście lepiej, ale mimo wszystko kiepsko tu z jakością, chyba że chodzi o ważne i strategiczne budowy (jak np. potężnie rozbudowujący się szpital St. James w Leeds.
Nie zdziw się, jak będzie sytuacja taka, że na tym samym placu budowy, gdzie robotnicy z firm kończą jedne domy zjawi się inna firma, która….będzie poprawiać coś w drugich, niedawno oddanych do użytku domach. 😀 😆 😆 😆
Pogadałem kiedyś z jednym takim site managerem- inżynierem.
W sumie stwierdził, że tak już jest, że tutaj o wiele większą wagę przywiązują do bezpieczeństwa i jakości sprzętu niż do samej jakości wykonania.
I tu jest metoda; robią tak, aby w szybkim czasie miał kto znowu robić (poprawki).
To się nazywa nakręcanie koniunktury.
Pewnie dlatego małe firmy remontowe i konserwacyjne mają tyle roboty. 😀
Co do pracy poszukaj na http://www.yorkshirejobstoday.co.uk wpisz hasło kluczowe engineering czy inne z branży i zobaczysz ile trzeba…
To tyle na dziś. Idę spać.
Pozdrawiam.
Nie zgadzam sie z tym
W pracy dostalem awans na enge.. potym jak dalem wypowiedzenie
Deraz po d… mnie caluja
❓
Do Fatamorgany
Nie wiem drogi Fatamorgano na jakich budowach pracowales w Polsce ale z tego co pamietam to wlasnie u nas budowano tak szybko jak sie da, czasami ponizej terminow technologicznych a na wiekszosci tutejszych budow, przynajmniej we wschodniej Anglii, w porownaniu z tymi warunkami ktore widzialem w Polsce panuje raczej dosc powolny rozruch. Scianki dzialowe stawiane sa tutaj przede wszystkim na stelazu drewnianym (u nas stosuje sie raczej lekkie stelaze aluminiowe lub scianki murowane) i szpachlowana jest cala powierzchnia plyt (u nas tylko laczenia) i to nie ze wzgledow ekonomicznych ale dlatego ze taka jest tradycja. Fundamenty zwykle wykonywane sa jako trench fill foundations czyli wykop ktory wypelnia sie betonem (bez zbrojenia) a fundamenty zbrojone uzywane sa tylko i wylacznie na gruntach nienosnych i w polaczeniu z palami fundamentowymi u nas (w PL) nawet na doskonalych gruntach wykonywane sa zbrojone fundamenty z podbetonem. U nas do rozdzielania kondygnacji zwykle uzywa sie zelbetonowych stropow lub stropow prefabrykowanych z plyt zelbetowych lub innych typow stropow betonowych, tutaj stropy z plyt zelbetowych uzywane sa zwykle nad garazami a reszta wykonana jest na belkach drewnianych. Jest wiele innych drobnych (lub nie zawsze drobnych) szczegolow ktorymi rozni sie nasza technologia od angielskiej a jakosc wykonania faktycznie pozostawia wiele do zyczenia. Czasami juz na etapie projektu budynek jest nieszczegolnie rozwiazany, posiadajac na przyklad wlaczniki do swiatla za drzwiami albo inne wynalazki ale u nas (w PL) tez bylo wiele projektow ktore nalezalo ulepszyc bezposrednio na budowie tyle ze tutaj jakby wykonawcy nie zalezy na ulepszeniach bo budynek czy budynki i tak sie dadza sprzedac wystarczy zeby byly dobrze pomalowane i zeby wykladzina byla czysta 😉
Pozdrawiam
Do Woyth-a.
Miałem na myśli nie wszystkie możliwe budowy rzecz jasna, ale te budynków użyteczności publicznej (szpitale, szkoły), oraz osiedla mieszkaniowe domków. A przynajmniej z terenu Śląska, gdzie (podobnie jak i w niektórych rejonach Polski) zawsze były problemy z:
-wykupem gruntów lub ich stanem prawnym (spowolnienie, lub przestoje),
-pieniędzmi na dokończenie inwestycji
-bankructwami firm bądź ich nieregularnymi płatnościami wobec kontrahentów,
-ew. szkodami górniczymi.
Poza tym, zupełnie inaczej tutaj wygląda zagospodarowanie pieniędzy publicznych na inwestycje (nie ma aż takiego marnowania i przewałów np. w przetargach). Trzeba przyznać, że pilnują się i jest odpowiedzialność.
Tutaj jak wiesz, jednak lepiej to wygląda, kontrakty są z reguły ubezpieczone, a brak pieniędzy na większe inwestycje raczej należy do wypadków. Cóż, bogatszy kraj.
Natomiast co do szczegółów wykonania (technologie, materiały), to zależy od tradycji budowlanej, od tego, co jest na tutejszym rynku (kupcie np. gładź gipsową) i…od kontraktora, bo ten stosuje albo to, albo tamto (byle zgodnie z projektem). I dlatego jedne firmy (Bovis) stosują szkielet alu do studs-ów, a inne (Britannia) tylko drewno. Reszta po staremu, czyli jedni twierdzą , że są lepsi od drugich i odwrotnie…
A tak naprawdę pewnie chodzi o koszty i zyski…Jak zawsze.
A ponieważ nasze opinie zawsze biorą się z tego co widzieliśmy, przeżyliśmy i słyszeliśmy (a to jest różne u każdego), przeto odmienność wniosków pewnie nie dziwi bo mieści się w normie.
Pozdrawiam.
Ja tez raczej mowilem o wiekszych budowach 😀 z pojedynczymi domkami nie zdarzylo mi sie jeszcze walczyc 😀
Tylko raz mialem okazje sprawdzic jak buduje sie na Slasku i troche sie faktycznie dzialo ale to juz jakby z innej opowiesci 😀
To co napisalem na temat technologii tutejszej wynikalo z doswiadczen wyniesionych z wspolpracy z wieloma firmami, z ktorych wiekszosc stosuje technologie ktora zdecydowanie rozni sie od naszej ale nie mowilem ze nie stosuje sie w Anglii tych samych rozwiazan co w Polsce, stosuje sie je ale rozpowszechnione sa rozwiazania ktore u nas stosuje sie raczej rzadko. Chcialem napisac co mnie osobiscie zaskoczylo kiedy zaczalem pracowac tutaj, szczegolnie ze czasem w zwiazku z praca ktora wykonuje musze zaglebiac sie w szczegoly konstrukcyjne a wydawalo mi sie ze Agnieszka W, ktora chce dowiedziec sie czegos na temat pracy inzyniera budownictwa tutaj moze byc tym zainteresowana 😀
Pozdrawiam
PS
Bovis Homes uzywa rowniez stelaza drewnianego ale moze robi tak tylko odlam Eastern 😉
[quote:a9501e8fc1]
(…)Bovis Homes uzywa rowniez stelaza drewnianego ale moze robi tak tylko odlam Eastern [/quote]
Być może te 298 km. jakie nas dzieli ma wpływ na technologie. W końcu niektórzy mawiają, że Yorkshire to państwo w państwie…
W każdym razie różnic w samej Anglii nie brakuje.
😀
Pozdrawiam budowlanych. Miło wiedzieć, że jest nas nieco więcej na tym forum 🙂
Witam serdecznie,
miło słyszeć, że się kolegom z branży za granica udało. To jest optymistyczna perspektywa:)
Wilelkie dzięki za informacje i linki – bardzo się przydadzą.
Pozdrawiam
Witam forumowiczów :),
Mam pytanie odnośnie pracy jako operator koparki, koparko –ładowarki.
Posiadam powyższe uprawnienia (III klasa) zdobyte w Polsce 2 miesiące temu. Rozważam wyjazd do UK gdzie chciałbym pracować w tym zawodzie. Jak oceniacie możliwość zdobycia takiej pracy w kontekście posiadanych polskich uprawnień i mojego dotychczasowego doświadczenia ❓
Z tego, co wiem, powinienem zdobyć kartę CPCS (?). Proszę o info, jakich jeszcze formalności musiał bym dopełnić stricte w związku z pracą operatora. Czy mogę ewentualnie gdzieś znaleźć jakieś testy w tym zakresie:?:
No i jeszcze pytanie podstawowe 🙄 w moim słowniku (i na necie) nie mogłem znaleźć informacji jak w języku angielskim określa się koparko – ładowarkę, (koparka to excavator 360 :?:, być może koparko-ładowarka excavator 180 ?, widziałem też słówko shovel, ale w kontekście ładowarki wyłącznie).
Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc i wszelkie uwagi i informacje na ten temat, a osoby pracujące na takim stanowisku proszę o kontakt na priv.
Serdecznie pozdrawiam
Wiktor 😛