Strona główna Działy Finanse Rozliczenie Podatku

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    suzi
    Członek

Witam wszystkich.
    Mam do was pytan kilka. Gdzie mam sie rozliczyc z podadku i kiedy. pracowac zaczelam od polowy sierpnia 2006 w angli. obecnie pracuje juz w drugiej firmie i posiadam do tej pory formularz p45. Nie mam pojecia co z tym dalej zrobic wiem ze rok podatkowy konczy sie w kwietniu. Inne moje pytanie ile zwrotu z podatku mogla bym uzyskac. I przy okazji chcialam sie dowiedziec jakie benefity moge uzyskac bedac tutaj bo nie wszystko rozumiem.

Justi
    Participant

Rozliczenia podatku (Tax Return) w uk dokonuje się w Inland Revenue. Z tego co wiem, to nie ma obowiązku samodzielnego rozliczania się z IR, ponieważ pracodawca ma taki obowiązek. Rozliczamy się tylko, jeśli nie przekroczyliśmy kwoty minimalnej ok. 5000 funtów w danym roku podatkowym, który kończy się w kwietniu. Wtedy należy udać się do urzędu z ostatnim P60 i wypełnić formularz. Po około 6 tygodniach dostajemy na konto zwrot wartości zapłaconego podatku. P45 od poprzedniego pracodawcy oddaj obecnemu. Na jego podstawie będzie wiedział ile już zarobiłas do tej pory w danym roku podatkowym i ile pobrali składki NI i PAYE.
    A co do benfitów to zależy czy jesteś sama czy z partnerem i czy masz dzieci, ewentualnie czy pracujesz iczy jesteś lub członek twojej rodziny niepełnosprawny.
    Najbardziej popularne to:
    na dzieci: Child Benefit, Child Tax Credit (IR)
    dla osób mało zarabiających: Working Tax Credit (IR)
    na mieszkanie: Housing Benefit (City Council)
    na podatek lokalny: Council Tax Credit (City Council)
    i wiele innych

makumba
    Participant

Witam, ja w tamtym roku sam sie rozliczalem (w sumie to trwalo to az do grudnia, bo musialem odzyskac jeden brakujacy druk). Nie wiem czy robia tak w kazdym przypadku, ale do mnie wyslali liscik, poprosili o podanie wszystkich miejsc pracy od poczatku roku podatkowego oraz moje odcinki p45. Wydaje mi sie ze mozna tego uniknac, jesli przekazujesz kazdemu nastepnemu pracodawcy poprzednie p45. Mysle ze robiac tak pod koniec marca lub na poczatku kwietnia dostaniesz nadpalcony podatek. Tak jak wspomniano kwota wolna od podatku to ok 5000, od nastepnych 2000 placisz 10% a od reszty 20 lub 22 az do 30000 rocznie, ale to juz osobna bajka 😉

suzi
    Członek

mam pytanie jezeli obecnie pracuje od 3 miesiecy u drugiego pracodawcy i nie przedstawilem mu p45 od pierwszego pracodawcy czy ma to jakis wplyw na rozliczenie mnie z podatku? kiedy trzeba sie rozliczyc z bierzacego roku w polowie kwietnia jak dobrze rozumie ??

Marta Klecz
    Członek

Apropos. Rok finansowy jest od kwietnia do kwietnia. Chyba ze sie wyjezdza do polski to w sumie rozliczaja kiedy trzeba….
    Acha no i zarabiac mozna 20 tysiecy rocznie i i tak sie rozliczac…
    Generalnie 5000 funtow jest nieopodatkowane…Tak to wyglada…
    Oczywiscie do momentu przekroczenia progu pewnego- nieznanego mi teraz….

makumba
    Participant

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    suzi wrote:

mam pytanie jezeli obecnie pracuje od 3 miesiecy u drugiego pracodawcy i nie przedstawilem mu p45 od pierwszego pracodawcy czy ma to jakis wplyw na rozliczenie mnie z podatku? kiedy trzeba sie rozliczyc z bierzacego roku w polowie kwietnia jak dobrze rozumie ??

No, you’ll just need to provide the Inland Revenue with all your P45’s when they ask you (i guess it will be just before the end of the tax year). You will also have to tell them all the periods you were (or you were not) working during past year. Clear enough? If it’s not, give me a shout.

v-tec
    Członek

Widzisz te literki pl w adresie? To pisz po polsku proszę. Tylko montse ma prawo pisac tu po angielsku ale i tak stara się po polsku jak może 🙂
    A poza tym to co piszesz się nie zgadza.
    Jeśli masz kod podatkowy 503L bez dodatków M1, W1 (sprawdź payslip) i pracowałaś 5. kwietnia nic nie musisz robić podatek jest OK. W przeciwnym wypadku napisz na zwykłej kartce do urzędu skarbowego prośbę o zwrot, dołącz P45/P60 jeśli je masz. Nie ma żadnego terminu. Możesz zsumować zapłacony podatek i porównać z tym co powinnaś zapłacić wg http://ghrom.com/articles/main/paye-tax-calculator.html to ci da pojęcie o tym ile możesz otrzymać z powrotem

Marta Klecz
    Członek

v-tec jesli pozwolisz, jest termin. Za zalegly rok mozemy sie rozliczac do wrzesnia.Czyli w kwietniu zaczynamy..we wrzesniu konczymy…mowie teraz o tych co na stale tu sa.
    Ci co z dnia na dzien chca tez owszem moga…jesli sa jakies podstawy ku temu….ale nie slyszalam zeby robili problemy.

suzi
    Członek

dzieki za pomoc mam jeszcze pytanie odnosnie working tax credit czy aby go otrzymac musze posiadac 25 lat czy nie. i czy wystarczy ze posiadam je rocznikowo czy musi byc dokladnie po dacie moich urodzin prosze mi cos wiecej powiedziec o Housing Benefit z gory dziekuje za wszelka okazala pomoc

Marta Klecz
    Członek

Kto Ci powiedzial ze musisz miec 25 lat???
    Pierwsze slysze.
    Zadziwiajace jakie ludzie wymyslaja rzeczy….
    Wiek tu nie ma nic do rzeczy. Biora pod uwage jedynie zarobki.
    O housing Beneficie neidawno na forum bylo.
    Poszukaj.

Marta Klecz
    Członek

CZemu nie mozna wymazywac postow tylko je modyfikowac?

hammer18
    Participant

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    Marta wrote:

Kto Ci powiedzial ze musisz miec 25 lat???
    Pierwsze slysze.
    Zadziwiajace jakie ludzie wymyslaja rzeczy….
    Wiek tu nie ma nic do rzeczy. Biora pod uwage jedynie zarobki.
    O housing Beneficie neidawno na forum bylo.
    Poszukaj.

nie tak do konca Marta masz prawo zeby pobierac working tax credit jesli masz ukonczone 25 lat albo jesli masz na utrzymaniu dziecko to wtedy mozesz wczesniej !

v-tec
    Członek

Marta wrote:

v-tec jesli pozwolisz, jest termin. Za zalegly rok mozemy sie rozliczac do wrzesnia.

Nie pozwolę bo nie ma terminu (oczywiście w interesie podatnika leży wystapić o zwrot jak najszybciej)

fatamorgana
    Participant

Uważaj V-tec, bo teraz Ty zaczniesz obrywać… 😆 😆 😆 😛

Marta Klecz
    Członek

Ty masz obecnie monopol

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.