Strona główna › Działy › Zdrowie › Nefrolog, usg jamy brzusznej, doppler
Witam!
Niedługo przeprowadzam sie do Leeds.Mam 3-letniego synka chorego na nerki, który wymaga stałej opieki lekarza nefrologa i comiesiecznych badan – usg, doppler i badania moczu z posiewem.Jeśli sie orientujecie, prosze pomóżcie.Czy w Leeds jest polski nefrolog?Czy w ogóle jest taka poradnia?Czytałam notke v-tec’a, ze wszystko zalezy od lekarza rodzinnego, wiem, ze lekarze w UK z wielkiem luuuzem podchodza do wszystkiego, ale nadal nie wiem czy w Leeds jest dobry nefrolog i jak wygląda dostęp do w/w badań?Czy za te badania sie placi?Proszę Was o pomoc.
I serdecznie pozdrawiam wszystkich forumowiczów 😀 Bardzo przyjemnie sie "Was" czyta.Poza tym kompetentny zbiór wszelkich najważniejszych informacji.Brawo! 🙂
jesli to cię pocieszy to kocham ciebie i twojego synka i kocham kazdego nefrologa !!!!
znalazłem specjalistę, któremu możesz zadać te pytania !
Dr. A.M. Davison
Eur.Dialysis &Transplant. Assoc./Eur.Renal Assoc.
St. James’s University Hospital
Department of Renal Medicine
Beckett Street
Leeds Ls9 7TF, Leeds Ls9 7TF,
United Kingdom
Fax: +44-113-2428870
Email: alex.davison@gw.sjsuh.northy.nhs.uk
Dafunkonline, dziękuje…..szczególnie za tak śmiałe wyrażanie uczuć 😀 Ciekawi mnie jednak czym sobie zasłużyłam ❓ 🙂 🙂 🙂 A z tymi nefrologami to bardzo ciekawe…rozumiem, ze kochasz bez względu na płeć tak? I bardzo dziękuje za pomoc:):):)
Gorąco pozdrawiam 🙂
Wiesz moze nie mam konkretow dla Ciebie, ale chce poprostu pocieszyc. Z dala, przed rozpoczeciem dzialan w Angli wszystko wyglada okropnie, a potem jak sie czlowiek wdrozy zauwaza sie wiele plusow. Agielscy lekarze maja nieco inne podejscie – poprostu grypa jest zwyka chorba i nie robia wokol tego szumu, czesto nie daja lekow. Twoj problem jest nieco powazniejszy, moze o polskiego nefrologa bedzie ciezko, ale napewno znajdziesz lekarza, ktory odpowiednio zajmie sie twoim malcem z usmiechem na twarzy, nie liczac na lapowke w celu przyspieszenia dzialan. Profesjonalisci (w tym pielegniarki) zawsze sluza rada i mysle, ze badania bedziesz miala za darmo tak sama jak leki na recepte dla dziecka. Musisz poprostu pamietac, zeby pierwszego dnia po przyjezdzie zaczac dzialac, zapisac sie do GP i umowic sie na wizyte w celu poznania calego tego systemu w przypadku chorob nefrologicznych, mozesz poprosic o tlumacza jak sie nie czujesz na silach. A i w kazdej przychodni jest baby clinic w jeden dzien w tygodniu, tam tez mozesz sie duzo dowiedziec. Glowa do gory bedzie ok, mam nadzieje, ze ktos odpowie Ci szczegolowo na twoje wazne pytania. Pozdrawiam.
Potwierdzam, nie będzie źle. W Polsce to trzeba miec zdrowie żeby się leczyć, tutaj jednak jest dużo lepiej. Żona niedawno miała operację, początek o 1pm a o 6tej już kazali jej iść do domu, takie podejście może trochę szokować bo w Polsce profilaktycznie trzymaliby ją w szpitalu przez tydzień, ale szpital był wbrew temu co często piszą czysty i luksusowo wyposażony, pielęgniarki pomocne, lekarze sprawiali wrażnie fachowych, czyli ogólnie pozytywnie.
PS. Oczywiście cała służba zdrowia jest bezpłatna, a rzeczy typu koperty czy prezenty są absolutnie nieznane 😉
Ohhh dziekuje Ci bardzo ela, ciepłe słowa są bardzo ważne, zwłaszcza, że wyjezdzajac gdziekolwiek traci sie niejako grunt pod nogami.Najważniejsza jest dla mnie wiedza dotyczaca dostepu do badan, dla mojego malucha sa one niezbedne przynajmniej raz w miesiacu kompleksowo.Poza tym, wiesz, pomimo tego, ze polska słuzba zdrowia nie jest doskonala ufam naszym lekarzom i nawet "koperty" nie maja znaczenia jesli idzie o zdrowie dziecka.Zastanawiam sie czy nie latwiej bedzie raz w miesiacu wrocic do Polski po to, zeby zrobic wszystkie badania i upewnic sie, ze wszystko jest ok (bo rzecz jasna tylko takiej diagnozy oczekuje:) )Swoja droga zastanawiam mnie rowniez ile w Leeds kosztuja takie badania ❓ Ufam, ze w miare szybko oboje sie oswoimy……nie tylko w kwestii sluzby zdrowia w UK:)
Pozdrawiam i dziekuje
PS.Jak to jest z polskimi literkami????Mozna je pisac czy nie?Bo przyznam , ze dziwnie sie czuje kontrolujac sie na kadym kroku czy napisalam c z kreseczka:)))
v-tec
Potwierdzam, nie będzie źle. W Polsce to trzeba miec zdrowie żeby się leczyć, tutaj jednak jest dużo lepiej. Żona niedawno miała operację, początek o 1pm a o 6tej już kazali jej iść do domu, takie podejście może trochę szokować bo w Polsce profilaktycznie trzymaliby ją w szpitalu przez tydzień, ale szpital był wbrew temu co często piszą czysty i luksusowo wyposażony, pielęgniarki pomocne, lekarze sprawiali wrażnie fachowych, czyli ogólnie pozytywnie.
Faktycznie, to troche szokuje… i to z wielu wzgledow, licze na to, ze uda mi sie znalezc kompetentnego, powaznego nefrologa acz z poczuciem humoru:)))Dzieki za info i pozdrawiam 😀 😀 😀
si !
kocham wszystkich nefrologów bez względu na płeć i kolor skóry.. (choć przy wściekłym różowym moje uczucie troszkę słabnie)
jak sie czegoś dowiesz od laexa to pisz w tym wątku !
pozdro
kocham wątki !
A jak będziesz potrzebowała pomocy w zakresie dojazdu i jak trafić do tego St. James Hospital, oraz w którym miejscu to jest na terenie szpitala, to napisz. Wyślę mapkę opisową.
To jest naprawdę duży kompleks budynków szpitalnych i niełatwo się tam poruszać. Trzeba też wiedzieć, gdzie można a gdzie nie wjechać na parking.
Pozdrawiam. 🙂
Fatamorgano, dziekuje :):):)Z pewnoscia napisze gdy bede miala jakis problem, chociaz postaram sie poradzic sobie, skoro tak wiele informacji juz uzyskalam. Napisalam do szanownego pana doktora i gdy tylko dostane odpowiedz poinformuje Was:)
A propos 2000 forumowiczow-musze sie z Toba zgodzic Fata (choc to nie ten dzial) to forum i wszyscy Ci, ktorzy staraja sie chocby w najmniejszy sposob pomoc innym (zarowno rada, jak i usmiechem:) ) jest nizbedne tym wszystkim, ktorzy juz do Was dolaczyli w Leeds badz w niedlugim czasie dolacza.
Dziekuje i pozdrawiam:):):)
yuppi !!!
kocham dołączanie…
😀
Niestety 🙁 E-mail lekarza z St. James’s University Hospital nie działa.Szkoda 🙁 Spróbuje jeszcze poszukać kontaktu do jakiegos nefrologa.A w najgorszym wypadku zawsze można wrocic na wizyte do kraju.Albo poszukac na miejscu.Dzieki za pomoc i zainteresowanie!!! 😀 🙂 🙂
nie kocham niedziałających maili mefrologów
a fax ?
A to dziwne, wiesz, bo wydaje mi sie, ze dzisiaj wszystko kochasz 😀 I wszystkich:)Co jest oczywisciw wyrazem glebi uczuc drzemiacych w Twoim wnetrzu i jakze mocno sie chwali , prawda? 🙂 Co do faxu przyznam szczerze, nie probowalam, ale to swietny pomysl. 🙂 🙂