Strona główna Działy Praca CIS – sposob rozliczania sie

Wyświetlanych postów: 7 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    koniu
    Participant

Witam,
    jesli taki temat pojawil sie wczesnie to wybaczcie za zamieszanie. Otoz, chcialem sie dowiedziec jak moge zdalnie – jetem w Polsce- rozliczyc sie przy pomocy posiadanych przezemnie Voucher’ow z pracy wykonywanej w roku 2006. Cos mi sie obilo o uszy o specjalnym formularzu, ktory generalnie wystarczy wypelnic i wyslac do Tax Office’u.
    Prosze o pomoc…

fatamorgana
    Participant

To co jest oczywiste dla Ciebie nie musi być dla innych.
    Z kim chcesz się rozliczyć?
    Z Inland Revenue czy z firmą -zleceniodawcą? Jesteś zarejestrowany z VAT czy nie?
    Pytam, ponieważ w tytule jest SPOSÓB rozliczania CIS, a te są dwa.
    Domyślam się, że jednak chodzi o rozliczenie roczne z IR, więc można zrobić dokładnie to samo co w przypadku tax return, czyli wysłać komplet dokumentacji do IR i oni dokonają rozliczenia.
    Jeśli nie otrzymałeś formularzy pocztą (powinni Ci wysłać) to zamów telefonicznie lub ściągnij z ich strony, o ile wyrażą zgodę na wydrukowany.
    Wyślą Ci do domu, wypełnisz i wyślesz, ale nie jestem powien, czy nie ma ograniczeń czasowych (na tax return jest do 31.01).
    Skora zaś myslisz o online zobacz to…
    Więcej znajdziesz na tej stronie.

http://www.hmrc.gov.uk/ebu/edi/cis_intro.htm

rbuz
    Członek

a ja mam pytanie takie … czy mając karte Cis i nie pracowałem na nią jeszcze to muszę się rozliczać albo w jaki sposób to wyglada … czytałem różne strony ale nie znalazłem za bardzo a angielski czytany mam słaby

fatamorgana
    Participant

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    rbuz wrote:

a ja mam pytanie takie … czy mając karte Cis i nie pracowałem na nią jeszcze to muszę się rozliczać albo w jaki sposób to wyglada … czytałem różne strony ale nie znalazłem za bardzo a angielski czytany mam słaby

Jak chcesz się rozliczać z czegoś, czego nie robiłeś? 😯 😮
    Zamiast czytać "różne strony" trzeba poszukać stron najlepszych, branżowych. Np. urzędowa strona Inland Revenue…
    Idę spać.

rbuz
    Członek

to ja już sam jestem głupi … kontaktowałem się z firmą http://www.1stcontact.com i tam taka jedna facetka twierdzi i że mimo iż nie pracowałem to i tak musze złożyć wniosek o rozliczenie , czekam jeszcze na odp. z drugiego biura … fatamorgana przepraszam za takie pytania ale po prostu staram się ustalić co i jak a byłem na stronie IR ale angielski czytany mam kiepski

pozdrawiam

fatamorgana
    Participant

Nie ma za co…ja też czasem jestem głupi z tego wszystkiego, ale nie dlatego, że tu jest bałagan i bezsens w przepisach, bo akurat to jest tutaj o niebo lepsze niż w Polsce, ale dlatego, że tutaj najczęściej problemy występują z "czynnikiem ludzkim"..czyli jeden powie tak, a drugi inaczej.
    Pytanie zasadnicze: czy wyrobiłeś kartę CIS na wszelki wypadek (agencja chciała czy "na zapas") czy dlatego, że faktycznie dostałeś pracę, ale potem okazało się , że nie na CIS (on the book).
    I sprawa druga: czy mimo nie pracowania na CIS zapłaciłeś którąś ze składek ubezpieczeniowych -kwartalnych. Jeśli tak, to uznają, że kwalifikujesz się jako samozatrudniony nadal, czyli trzeba by złożyć coś w rodzaju PIT-u zerowego po naszemu mówiąc. Nie pamiętam jak się nazywa ten formularz tutaj…
    Problem w tym, że system widzi wszystkich zgłoszonych jako self-employed, ale nie wszyscy faktycznie cośkolwiek pracują w takim układzie i nie płacą ubezpieczenia (bo i za co?) jako samozatrudnieni.
    Tyle że rachunki im dalej przychodzą…
    Szczerze mówiąc nie wiem ostatecznie jak wtedy…
    Jeden kolega mając kartę CIS musiał trzy razy zgłaszać, że kartę ma, ale jest martwa- nie pracuje wcale jako self- employed.
    Dopiero za trzecim razem przestali mu przysyłać. Ale nie powiedzieli nic o rozliczeniu rocznym.

Trzeba by poprosić o wykładnię IRevenue, lub jakiegoś księgowego.
    Może spróbuj wstąpić do jakiegoś małego account advisor, czy accounting office.
    Idź z kimś kto zna język- najlepiej.
    P.S. Myślę, że 1st contact wie co mówi, ale z drugiej strony, tu też jest tak, że jeden urząd /urzędnik powie tak, a drugi inaczej.
    Najważniejsza jest jedna różnica. W Polsce jak się mylą ONI to Ty często za to bekniesz (nieznajomość przepisów nie zwalnia od….). Tu jest inaczej. Nikt nie beknie, ponieważ system jest PRZYJAZNY dla człowieka. 🙂 😀

rbuz
    Członek

tak zapłaciłem ostatnio taka składkę , wyrobiłem kartę po to żeby pracować na nia ale wyszło inaczej niż miało być :/ … pocieszaja mnie twoje słowa , że tu system jest przyjazny , ja dopiero sie go uczę i po woli małymi kroczkami brnę do przodu , choc z pracą ostatnio kiepsko :/ … dzieki za odp. będę wszystko teraz składał w całość … pozdrawiam

Wyświetlanych postów: 7 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.