Strona główna › Działy › Praca › BRADFORD- praca początek marca 2007 :)
Witam wszystkich-po raz pierwszy i mam nadzieje nie ostatni. Musze zadac "pospolite" ale wazne dla mnie pytanie. Z poczatkiem marca wyjezdzam do Bradford, mam gdzie mieszkac wiec z tym problemu nie bedzie. Mam jednak pytanie odnosnie pracy- jak to wszystko poukladac zeby nie siedziec na 4literach, tylko pracowac. Moja znajomosc angielskiego mozna okreslic- zrozumie i powiem tyle ile potrzeba zeby nie zginac :). Aktualnie pracuje jako przedstawiciel handlowy (od 6lat),wczesniej rowniez fizycznie. Mam uprawnienia na wozki widlowe(ale nie jezdilem od 5lat,kwestia odswiezenia). Poza tym zadne prace fizyczne nie sa mi obce i mysle ze od fizycznej pracy, byloby mi chyba najlepiej zaczac. Jezeli ktos zna jakies namiary, gdzie moglbym wyruszyc w poszukiwaniu pracy lub juz z pozycji Polski poszukac to prosze o info. Na marginesie mieszkam w Mikołowie. Ps: Z tego co widze to na tym forum lepiej podchodzi sie do tematu niz na jednym forum poswieconym szkocji gdzie Polak polakowi najchetniej wbilby noz w plecy. Pozdrawiam 🙂
- jak to wszystko poukladac zeby nie siedziec na 4literach, tylko pracowac….
…mieszkam w Mikołowie. Ps: Z tego co widze to na tym forum lepiej podchodzi sie do tematu niz na jednym forum poswieconym szkocji gdzie Polak polakowi najchetniej wbilby noz w plecy. Pozdrawiam 🙂
😯 😯 😯 😯 😯
A to ci dopiero nowina… Myślałem że to my jesteśmy tacy wredni… 😯 😯 😯 😯 😆 😆 😆
My też wbijamy nóż, ale w ciasto, aby je pokroić i wspólnie zjeść. 😀
Cześć ziomal! Pozdrów Artura Hajzera. Bych z Tobom pogodoł jeszcze, ale mi sie już oczy klejum.
Wiesz jak "to" poukłodać? Po prostu robić a nie siedzieć… I nie narzekać!
Pytanie zadałeś tak ogólne, że nie wiem jak się ukierować….
Chodzi Ci jak znaleźc pracę dodatkową?
[quote:4de5507ef1]Z tego co widze to na tym forum lepiej podchodzi sie do tematu niz na jednym forum poswieconym szkocji gdzie Polak polakowi najchetniej wbilby noz w plecy. [/quote]
Tak ci się tylko na 1szy rzut oka wydaje. My tutaj to dopiero noże wbijamy, w ogóle bezlitośni jesteśmy… pośledzisz trochę forum to się przekonasz 🙂
Witam wszystkich na forum śledziłem forum od dawna ale nie pisałem nic.
Ale postanowiłem w końcu się przełamać w tą sobotę jadę do bradford z kumplem mieszkanie mamy pracę prawdopodobnie też znajomy załatwił w firmie NEXT pakowanie.
A teraz pytanie podobno od tego roku została podniesiona stawka minimalna z 5.35 na 5.47 czy to prawda.
Witam wszystkich na forum śledziłem forum od dawna ale nie pisałem nic.
Ale postanowiłem w końcu się przełamać w tą sobotę jadę do bradford z kumplem mieszkanie mamy pracę prawdopodobnie też znajomy załatwił w firmie NEXT pakowanie.
A teraz pytanie podobno od tego roku została podniesiona stawka minimalna z 5.35 na 5.47 czy to prawda.
Dobrze zrobiłeś.
[b:cb2912ee81]Prawdopodobnie masz pracę?[/b:cb2912ee81] 😮 😯
Trochę to dziwne… Mam nadzieję, że znajomy jest ci przyjazny i nie chce w zamian czegoś…Bez urazy dla znajomego, ale tu tak różnie bywa…
Z przyjaciół potrafią się zrobić szczury w wyścigu po funty… 👿
Myślę żę raczej nie będzie chciał niczego ale któż to wie a jak z tą stawką została podniesiona czy nie zmieniona
Nic się na razie nie zmieniło.
A zmienia się bodajże raz na rok. Ale ostatnia podwyżka była o wiele później niż w styczniu 2006 więc jeszcze nie…
http://www.hmrc.gov.uk/nmw/
I na przyszłośc sprawdzaj tu, a nie słuchaj plotek kolegów.
Radziłbym Ci najpierw poszukać w Polsce ogłoszeń bezpośrednio od brytyjskich pracodawców. W ten sposób pracowników szukały niektóre sieci handlowe (bodaj Tesco) i niektóre inne 'grube ryby’.
Jeżeli Ci się nie poszczęści, poszukaj ofert polskich agencji. Sprawdź najpierw dobrze agencję, wypytaj o wszystkie szczegóły i zarządaj kopii umowy po polsku i po angielsku (warto porównać czy są takie same!).
Jeżeli chcesz jechać z zamiarem szukania pracy dopiero w UK, przygotuj się na wydatki co najmniej 100 funtów na tydzień, przy założeniu że pierwszą pensję dostaniesz nawet po dwóch miesiącach.
Generalnie uważam że lepiej pracy szukać mieszkając jeszcze w PL, bo przez pierwsze miesiące w UK i tak de facto skazany jesteś na pośrednictwo agencji, więc masz małe szanse na pozbycie się agencyjnego haraczu.
7s nie pisz w ten sposób bo kolega utwierdzi się w przekonaniu że agencje pobierają jakiś 'haracz’ (co jest oczywistą nieprawdą wyjaśniam na wypadek gdyby ktoś miał wątpliwości)
8)
7s nie pisz w ten sposób bo kolega utwierdzi się w przekonaniu że agencje pobierają jakiś 'haracz’ (co jest oczywistą nieprawdą wyjaśniam na wypadek gdyby ktoś miał wątpliwości)
8)
Juz wyjasniam. Nie chodzi rzecz jasna o haracz pobierany za znalezienie pracy (jest to nielegalne i powinno byc zglaszane na policje).
Przez agencję z reguły zarabiasz stawkę znacznie niższą niż pracując bezpośrednio dla firmy. Oczywiście agencja odwala robotę polegającą na znalezieniu pracownika, prowadzeniu papierów itd. ale to naturalnie kosztuje. Jezeli ktos umie sobie znalezc prace samemu, zwykle lepiej wychodzi na tym finansowo.
Dla poczatkujacych, nie znajacych rynku pracy, zwyczajow i po prostu malo mobilnych pozostaja agencje.
Postaram sie czegos poszukac z pozycji PL-zobaczymy jak mi pojdzie. Chetnie napilbym sie z wami na miejscu "lokalnego" piwka,chociaz nie ma jak Tyskie :). Mam nadzieje ze cos znajde jak nie z Polski to moze cos na miejscu sie wykreci z mala pomoca, na poczatek najlepiej na magazynie lub na produkcji, moze byc ciezka praca fizyczna-nie boje sie roboty,grunt zeby byla, mam tez papiery na wozki widlowe(ale juz nie jezdzilem na wozku od kilku lat). Kurde, ale bym tam juz pojechal bo tu taka Lipa ze szkoda gadac -jest robota, ale…. zreszta szkoda gadac. Pozdro dla wszystkich.
Rebus: W antryju na byfyju stola szklonka tyju 🙂
Rebus: W antryju na byfyju stola szklonka tyju 🙂
Ady to letkie . Po gorolsku znocy: w sieni na komódce stoi szklanka herbaty. 😉
Pozdrawiam
Gratulacje 🙂 Masz u mnie juz piwko.
Jest bardzo latwy sposob na znalezienie pracy tylko trzeba troche samozaparcia,zrobic prawko na autobus i pouczyc sie angielskiego(podstawa) jesli nie czujesz sie na silach nie ma sprawy ale mozna sprobowac, pracy dla kierowcow duzo a jak cos bedziesz umial po angielsku to Ci zrobia sami prawko i zatrudnia na umowe, bedziesz potrzebowal info. sluze pomoca.