Strona główna Działy Nauka legalizacja dyplomu

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    kubiorek
    Participant

witam.w marcu lece do leeds i tak sie zastanawiam czy jest sens legalizowac w Polsce dyplom ukonczenia studiow licencjackich i w ogole zawracania sobie tym glowy? czy to ma jakies znaczenie przynajmniej na poczatku "kariery" w Anglii jakie mam wyksztalcenie jak pewnie i tak wyladuje przy tasmie w jakiejs fabryce mrozonek? to zart oczywiscie i nie chce nikogo urazic kto tak pracuje.uciesze sie jak znajde jakakolwiek prace. z gory dzieki

Malgon
    Participant

Pewnie, nie legalizuj i nie bierz ze soba! Po co ci on wogole ?! Najlepiej zapomniec ,ze sie studia konczylo w POlsce bo i tak wyladujesz ….. 😆

A tak powaznie to zalezy jakie studia licencjackie konczyles. Niektore moga byc przytdatne i otworzyc droge kariery tu ….
    I mozesz przeciez sie doksztalcac, chodzic na kursy, studia, etc. i przede wszystkim miec lepsza prace niz na tasmie jesli twoj dyplom zostanie uznany / rozpoznany ….

A co konczyles?

kubiorek
    Participant

dzieki bardzo za odpowiedz. w sumie to masz racje.konczylAm studia o kierunku zarzsdzanie gmina i polityka loklna.myslalam o tym aby zrobic magistra w Anglii ale kompletnie nie wiem jaki to mialby byc kierunek a po pierwsze to moj angielski nie jest na razie wystarczajacy na podjecie studiow.to potrwa pare lat jak w ogole tak dlugo tam zostane. a chcialabym!ale wydaje mi sie na poczatek moje studia i tak nic tam nie beda znaczyly.moze sie myle???ale masz racje kiedys ta legalizacja dyplomu moze sie przydac. pozdrawiam

v-tec
    Członek

[b:cee3ec923c]Legalizacja[/b:cee3ec923c] dyplomu?
    Zastanawiam się co masz na myśli, czyżby twój dyplom był nielegalny? 😉

fatamorgana
    Participant

A może….a może chodzi o tą…ostryfikację? (przez "n")…. 😉

kubiorek
    Participant

oczywiscie dyplom jest legalny.moze to sie nazywa nostryfikacja? ale ja znalazlam w prasie artykul wlasnie na temat legalizacji to jest chyba to samo? chodzi o to ze trzeba dyplom przetlumaczyc u tlumacza przysieglego i slac do ministerstwa jednego, drugiego i do ambasady WB.
    Ale znalazlam tez w Informatorze Polskim rozdzial , gdzie pisza o NARIC (Brytyjskie Biuro Uznawalnosci Wyksztalcenia i Kwalifikacji) i to biuro za oplata przesyla nam letter of comparability lub na nasza prosbe certificate of comparability.
    pewnie ktos z was juz to robil??!!prosze o rade

woyth
    Członek

http://www.naric.org.uk/ to jest stronka Naricu i tam znajdziesz wszelakie informacje na temat nostryfikacji Twojego dyplomu. Tutaj znajdziesz potrzebne dokumenty http://www.naric.org.uk/index.asp?page=65&section=1 Potrzebne Ci bedzie tlumaczenie dyplomu i tlumaczenie wszystkich stron indeksu.
    Za usluge mozesz zaplacic online karta debetowa lub kredytowa (mozesz rowniez zaplacic czekiem, lub przekazem pocztowym) i wtedy musisz wyslac wszystkie dokumenty poczta do NAricu.
    List zawierajacy informacje o rozpoznaniu/nostryfikacji Twojego dyplomu bedzie przeslany do 15 dni roboczych na podany przez Ciebie adres. Jesli zaplacisz online za usluge to cala przyjemnosc kosztuje £35.25 jesli placisz w inny sposob £42.30.
    List o rozpoznaniu/nostryfikacji Twojego dyplomu z Naricu jest uznawany za wystarczajacy dokument potwierdzajacy zdobyte kwalifikacje. Jesli bedziesz chciala wstapic do jakichkolwiek organizacji lub stowarzyszen zrzeszajacych specjalistow Twojej branzy taki list bedzie zawsze wymagany. Czesc pracodawcow rowniez wymaga dyplomu nostryfikowanego przez NARIC.

Powodzenia

mex1
    Członek

(Jesli bedziesz chciala wstapic do jakichkolwiek organizacji lub stowarzyszen zrzeszajacych specjalistow Twojej branzy taki list bedzie zawsze wymagany)

Mam troche inne doswiadczenie
    Jezeli jestes nauczycielem i uczylas w tym zawodzie nie potrzebujesz zadnego potwierdzenia z NARIC musisz tylko wyslac ksera dokumetnow i przysylaja ci certyfikat GTC i to juz jest dostateczny dowod dla pracodawcy i zawsze moze sprawdzic twoje kwalifikacje w GTC

kemot_p
    Participant

A czy dyplomy polskich uczelni otrzymane po wejsci POlski do Unii trzeba nadal nostryfikować?? Bo mi wydaje się że już nie …

Kristos
    Participant

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    woyth wrote:

Potrzebne Ci bedzie tlumaczenie dyplomu i tlumaczenie wszystkich stron indeksu.

Jezeli mam tlumaczenie dyplomu i suplement to chyba wystarczy.. nieprawdaż ?
    bo w sumie tam sa wszystkie oceny.

Malgon
    Participant

Tak

olnene
    Członek

Jakis miesiac temu wyslalam dokumenty do Naric w celu uzyskania nostryfikacji dyplomu. Wlasnie dzis rano otrzymalam list i bardzo mnie zdziwila ich odpowiedz. Na jakiej podstawie mozna stwierdzic, ze tytul magista inzyniera po Politechnice Poznanskiej (5 letnie studia jednolite) jest rownoznaczyny tutejszemu British Bachelor (Honours) degree standard. Przykladowo na tej samej uczelni, ten sam wydzial prowadzi jednoczesnie studia inzynierskie 3,5 letnie – konczac je uzyskujemy tytul inzyniera, ktory tlmaczac na tutejszy system jest Bachelor degree.
    Na tlumaczeniu dyplomu wraz z suplementem (kopia oryginalna wystawiona przez uczelnie) jest jasno okreslone ze :’was granted the degree of Master of Science Engineer’. Co wiecej znalazlam taki artykul, ktory utwierdzil mnie w przeknaniu ze wystawiony przez Naric dokument nie jest zgodny z prawem:

"W przypadku, gdy w tym spisie nie znaleźliśmy swojego zawodu, o znalezienie angielskiego odpowiedniki naszych kwalifikacji zwracamy się do instytucji o nazwie NARIC http://www.naric.org.uk, porównuje onkwalifikacje zagraniczne z Kwalifikacjami brytyjskimi. Opłata za nostryfikację dyplomu wynosi około 42 funtów. Ile wart jest polski dyplom na Wyspach? Polskiego magistra NARIC porównuje z brytyjskim tytułem Bachelors honours degree standard, co może wydawać się niesprawiedliwe, jako że do jego uzyskania potrzeba spędzić na uczelni o całe dwa lata więcej. NARIC tłumaczy się tym. że stopień magistra to first degree. Czyli, że nie ma przed nim żadnego niższego stopnia akademickiego, co jednak nie jest zgodne z prawdą, bo nie od dziś w Polsce obowiązuje stopień licencjata. Jest on porównywany z National Vocational Oualification (N/SVQ) level 4 standard.

Wyżej cenieni są absolwenci uczelni technicznych. Dzięki przynależności polskich uczelni do Europejskiej Federacji Narodowych Stowarzyszeń Inżynierskich, polski magister inżynier otrzyma automatycznie w Wielkiej Brytanii tytuł Master of Science, a polski inżynier zostanie Bachelor of Science. Podobnie wychodzą na porównaniu przeprowadzonym przez NARIC posiadacze stopnia doktora lub doktora habilitowanego – odpowiednio otrzymują oni brytyjskie stopnie PhD standard i Post Doctorate degree standard. „Zdegradowani" absolwenci uniwersytetów nie muszą jednak się niepokoić. Najlepszą weryfikację kwalifikacji przeprowadza nie skostniała instytucja, jaką jest NARIC. ale pracodawca, który zwykle bardziej od dyplomu ceni umiejętności i doświadczenie kandydata."

http://www.infolinia.org/index.php?option=com_content&task=view&id=151&Itemid=237&PHPSESSID=afc22808

Czy ktos z was moze spotkal sie z podobna sytuacja? Jak sie od tego odwołac, jak im to udokumentowac ze popelnili blad?

Pozdrawiam

Goska

mage
    Participant

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    olnene wrote:

Czy ktos z was moze spotkal sie z podobna sytuacja? Jak sie od tego odwołac, jak im to udokumentowac ze popelnili blad?

Pozdrawiam

Goska

Witam, ja tez jestem po PP, 5 letnie studia (AiR 🙂 ) i generalnie mam gdzies nostryfikacje. Pisze w CV Master of Science Eng., nazwa uczelni i tyle. Jak na razie dobrze na tym wychodze, a pracuje w UK od kilku lat w roznych firmach… i traktuja mnie jak kogos z wyzszym wyksztalceniem (w dwoch firmach byl wrecz wymog aby miec wyzsze, uznali ze ten wymog spelniam), czasem nawet robia wielkie oczy ze mam Mastera. Mam dyplom po angielsku, jakby ktos chcial zobaczyc (byla taka mozliwosc za jakies 50zl). Moze sie nie przejmuj ta "nostryfikacja" – taka nostryfikacja z prawdziwego zdarzenia oznaczalaby de facto studiowanie min. rok, dwa i napisanie calej pracy od nowa w innym jezyku.

Pozdro

Slawek

kolukasz
    Participant

Legalizacja dyplomu wymagana jest we wszystkich zwodach zaufania publicznego. Taka legalizacje musza wykonac lekarze, farmaceuci i analitycy medyczni, nauczyciele po to aby ich dyplom uznawany byl za rowny kwalifikacjom angielskim. wykonuje to biuro z Londynu o nazwie NARIC. i uwaga..ja prtzeprowadzilem z nimi isnty boj, poniewaz jezeli uniwersytet na ktorym konczy sie studia w polsce nie przeszedl reformy bolonskiej wasz dyplom magistra moze byc przetlumaczony jako BSc czyli licencjat.

kolukasz
    Participant

Aha. chcialem jeszcze dodac ze wymog reformy bolonskiej zaklada ze dyplom sklada sie z dwoch czesc: czesc A jako wlasciwy dokument i czesc B czyli suplement. ponadto musza sie znajdowac na nim ECTS czyli punkty kredytrowe za kazdy przedmiot.

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.