Strona główna › Działy › Hyde Park › polska telewizja
jesli komus brakuje polskiej tv to jest otwarta nowa strona gdzie mozna ogladac za darmo 🙂 o to strona —–> http://v2.itvp.pl/portal/page/portal/main milego ogladania 🙂
yuppi !!!!!!!!!
TVP KULTURA !!!!
nareszcie !
Dafunkonline, pytanie z gatunku techniczno organizacyjnych: kiedy Twoj kotek odpoczywa? 😆 😆
A z tym linkiem to ciekawe. Musze sie wczytac w te strone i w regulaminy, bo mi za ladnie wyglada. Ale tez i niezbyt podejrzanie. Tylko najpierw musze dac takie ogloszenie: pamietajacy jeszcze to, co juz moze tylko pamietac, posiadacz broadbandu od sciany do biurka 😆 pozna laptopke steskniona za szybkim zlaczem 😆 😆 Inaczej mowiac, na razie anilana, czyli nici 😥
Dafunkonline, pytanie z gatunku techniczno organizacyjnych: kiedy Twoj kotek odpoczywa?
nikt nie patrzy to kotek śpi… jak sięktoś loguje na forum to alarm się załącza i kotek macha łapkami jak przystało na prawdziwego nienormalnego kota !
Post z bledem – prosze zignorowac tak jak i autora 🙂
Przy lewym prostym powinien troche chowac glowe, zeby moc poprawic hakiem z prawej. Ale beda jeszcze z niego lu… koty :)))
Wracając do tematu, jak widzę Polacy w UK masowo rzucili się na polską telewizję. Trudno znaleźć jeden samolot z PL w którym nie leciałoby co najmniej parę talerzy Polsatu 😉
Tyle że to pułapka. Polski w domu, polski w pracy, polski po pracy. Angielskiego mało albo prawie wcale, i jak tu się go nauczyć? Wiem po sobie, że jak w poniedziałek idę do pracy, mam problem 'zaskoczyć’ z angielskim, bo w weekend rozmawiam głównie po polsku.
Popieram 7sisters!! A potem ludziska pisza jak sie szybko nauczyc jezyka angielskiego bo troche malo komunikatywny a ze szkoly ju znic prawie nie pamietam!!!! Zamordowac tylko 😉 ….
Korzystac z tego ,ze jezyk naokolo wszedzie!! lepszej okazji nie bedzie ….
czytac, sluchac, ogladac po angielsku, please 🙂
Dzieki polskiej telewizji moje dziecko zaczyna mowic po polsku, Pszczolka Maja i Bolek i Lolek….i mnie to bardzo cieszy….
sama wole ogladac po francusku te ich Fafafafa!!!!!!!
Wczoraj sie niezle usmialam z ich min….
Jak sie dlugo ich nie oglada to pozneij jest niezla beka.
Ale popieram, ja sie nauczylam Yorkshire ogladajac soaps…ale wszyscy to juz wiedza….
Ale ja nie mowilam o dzieciach … bo te zyjace tutaj (chodzace do angielskich szkol,przedszkoli etc) chlona jezyk mimowolnie … i jak moga niech chlona dwa naraz, w zupelnosci to nie zawadza … ucza sie dwoch systemow jezykowych jednoczesnie wiec niech sobie ogladaja polskiego Bolka i Lolka, zeby znaly jezyk ojczysty 🙂
Mowa natomiast byla o doroslych, ktorzy z jezykiem nie sa zaznajomieni wystarczajaco (i ucza sie inaczej niz dzieci, moze w dodatku wolniej), ktorzy nie powinni, moim zdaniem, otaczac sie jezykiem polskim. Oni jezyka ojczystego nie zapomna, a sa tutaj i to czesto bezradni jezykowo lub strasznie kuleja …. Wiem to bo zglaszaja sie do mnie i ja moge ich uczyc nie ma sprawy, tylko,ze w pojedynke (godzina lub dwie tygodniowo) spowalniaja proces uczenia jak w domu zasiadaja przed polskim tv!!
Dokladnie.Zamiast Polskiej telewizji ludzie sobie powinni przedewszystkim tutaj ogladac Angielska telewizje i sluchac angielskiego Radia.Ale wiekszosc przyjezdnych (czasownikow) ma to gdzies.Nie chce im sie wysilac nad jezykiem bo mysla o powrocie za rok albo dwa.
korzystam od jakiegoś czasu z programu WUUP!.. nic nie kosztuje, trzeba się tylko zarejestrować. Może i marna jakość przekazywanego materiału, ale coś tam się porusza na ekranie i wyraźnie słychać. najważniejsza dla mnie jest TV Biznes i WTK (lokalna stacja tv z poznania), a oprócz tego stacje radiowe i inne kanały tv… od czasu do czasu warto sie zrelaksować oglądając, a właściwie słuchając czeskiej stacji tv informacyjno publicystycznej.. coś w rodzaju tvn24… mówię wam – boki zrywać można 😀
a najlepszą stacją radiową jest tok.fm – te ich jingle rozwalają mnie do łez…
najlepsze na końcu 😀
Malgon, jestem zywym przykladem na to, co napisalas. Nie chodzi nawet o telewizje. Te ogladam po angielsku, choc patrze jakos tak po francusku :)). Natomiast same rozmowy z Kmycicem uskuteczniane po polsku jakos tak wypchnely mi angielski z glowy. Wrocilismy do zasady, ze dwa, trzy dni w tygodniu rozmawiamy po angielsku. Mysle – i pewnie nie odkrywam Hameryki – ze tylko koniecznosc wyrazenia siebie w riznych sytuacjach w obcym jezyku mobilizuje do mowienia, a potrzeba rozumienia wypowiedzi lub pisma w innym jezyku mobilizuje do doskonalenia umiejetnosci w tym zakresie.
Jak to dobrze, ze piekno w kazdej postaci nie wymaga tlumaczenia…. Piekno czlowieka, bo literatura, film i podobne dziedziny juz niestety tak
Ja ogladam tv po angielsku, radia slucham tez (jak juz slucham)… tv sobie czasem obejrze w necie po polsku, na itvp (to juz dawno odkrylam, ale wtedy tylko kilka audycji nagranych tam bylo) – np woodstock sobie ogladalam 😛 albo maklowicza, bo go naprawde lubie.
A teraz tak naprawde nie ma nic ciekawego w tv…. wiec glownie slucham radia….
Kontakt z zywym jezykiem jest niezastapiony!!!
I wbrew pozorom nie bede chodzic po Leeds po dachach i sciagac tych talerzy :))))) ja tylko dobrze radze jako anglista …..
Choc wiem,ze przyjechalo tu takze sporo ludzi tylko tymczasowo i im sie jezyka uczyc nie chce badz "nie oplaca" ….. z polskim latwiej, co sie maja meczyc 😆 ich wybor!