Strona główna Działy Nauka Jak zrobic prawo jazdy ?

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    TIGER
    Członek

Czy ktos sie orientuje jak zrobic prawo jazdy w Anglii ? 🙄

GAWEL
    Participant

Chyba nalezy zapisac sie do DRIVING SCHOOL ❗ tak samo jak to sie robi w kraju !! Szkoly sa w yellow pages ! Zycze powodzenia !! 8)

v-tec
    Członek

1szy krok to uzyskanie tymczasowego prawa jazdy (provisional licence), w tym celu weź wniosek z poczty, wypełnij i wyślij wraz ze zdjęciem, opłatą i paszportem.
    Gdy dostaniesz prawko możesz jeździć z instruktorem którym może być zawodowy instruktor ale także każdy kto już ma stałe prawko (naklejasz na aucie czerwone L). Praktykując jazdę jednocześnie ucz się teorii, kup podręcznik + zestaw testów na cd a jak już będziesz gotów zapisz się na testy w dvla, które możesz zdawać także po polsku (teoria).
    Po zdaniu testów dostaniesz stałe prawko, możesz zdjąć L i wyrzucić instruktora 😉
    Inaczej jest w przypadku prawka na motocykl lub skuter, musisz zaliczyć test z jazdy zanim będziesz mógł jeździć z L-ką, za to od razu możesz jeździć solo.

Malgon
    Participant

Dodam tylko,ze nie muszisz wykupic okreslonej liczby godzin z instruktorem (srednia cena teraz okolo 20f/godz). Podchodzisz do egzaminu gdy jestes "gotowy" 😆

basia
    Participant

V-TEC a jak sprawa ubezpieczenia ??? przypuscmy , ze mamy juz provisional licence i L na samochodzie czy trzeba wykupic jeszcze ubezpieczenie dla osoby uczacej sie jezdzic ?

dafunkonline
    Participant

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    basia wrote:

V-TEC a jak sprawa ubezpieczenia ??? przypuscmy , ze mamy juz provisional licence i L na samochodzie czy trzeba wykupic jeszcze ubezpieczenie dla osoby uczacej sie jezdzic ?

większość ubezpieczycieli ma tę opcję w standardzie

a w ogóle to mógłbym wam napisać jak zrobić prawo jazdy… ale potrzebne są artykuły papiernicze i "dziupla" fałszerzy hehehehehheheehhehe
    sam muszę jechać do Polski i sobie wyrobić… niestety trwa to 2 miesiące 🙁

Marta Klecz
    Członek

Z tego co wiem sama zamiast L masz Zielone P nalepione- jako PROVISIONAL.
    Pozniej jak jezdzisz juz troche lepiej mozesz na L ce jezdzic.. jako zdany ale jeszcze neipewny…
    W sumie na jedno wychodzi. P czy L i tak przepuszczaja, omijaja, uwazaja. Po dostaniu Provisional licencji mozna sobie zabookowac on line egzamin teoretyczny- nie radze isc z marszu- trzeba poczytac te ich idiotyczne pytania, bo inaczej sie zastanawiasz , czy to na serio im o to chodzi czy jestes glupi…..
    przejrzec ksiazke i znac pewne im tylko znane zasady trzeba…
    Jak np ze nie wolno wyprzedzac z lewej….Jak ktos cie z lewej wyprzedzi na egzaminie to macie oblane. Bo to jest dangerous driving….A czemu, sie mnie nie pytajcie.
    powodzenia

TIGER
    Członek

Dzieki wam wszystkim za informacje! trzymajta sie 😆

v-tec
    Członek

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193

dafunkonline wrote:

basia wrote:

większość ubezpieczycieli ma tę opcję w standardzie [/quote]
    Niestety tak nie jest. Posiadacz tymczasowego prawka musi być wpisany do polisy tak jak każdy inny kierowca. I to jest bardzej przykry punkt, bo ubezpieczenie 'praktykanta’ na ogół znacznie podwyższa składkę.
    Natomiast jeżdżąc samochodem szkoły jazdy jesteśmy objęci jej 'zbiorową’ polisą.

dafunkonline
    Participant

:/
    dziwne…
    przejrzę jeszcze raz…
    ale gdzieś doczytałem się, że opcja jest aktywna i wystarczy tylko dostarczyc do ubezpieczyciela dane osoby, której ma się asystować przy "niszczeniu skrzyni biegów" 🙂

v-tec
    Członek

Marta wrote:

Jak np ze nie wolno wyprzedzac z lewej….Jak ktos cie z lewej wyprzedzi na egzaminie to macie oblane. Bo to jest dangerous driving….A czemu, sie mnie nie pytajcie.

To akurat nie jest dziwne. Jak ktoś cię wyprzedzi z (twojej) lewej to znaczy że nie stosujesz się do zasady nakazującej zajmowanie lewego wolnego pasa. Podobnie jest w Polsce i innych krajach z uwzględnieniem odwróconych stron rzecz jasna.

gonia
    Participant

W moim przypadku dodanie mnie z provisional driving licence kosztowalo tylko 15 funtow wiecej w skali roku!!!

Amstaff
    Participant

Widzę V-tec ze sie orientujesz w sprawie prawka na motor mozesz rozwinac temat bo chcialem w tym roku skoczyc do polski na egzaminy ( szybciej sie nie da) bo niewiem jak tu to dziala 🙂

v-tec
    Członek

Wiele się nie orientuję, bo mam prawko polskie, więc nie zdawałem tu testów. Z tego co wiem mając prawko kat. B wysyłasz wniosek o dopisanie kat. A (adding a motorcycle entitlement), gdy dostaniesz nowe prawko musisz zapisać się na obowiązkowy kurs z jazdy (CBT) żeby kat. A uzyskała ważność (validating a motorcycle entitlement). Zapisać się możesz dzwoniąc do dvla albo na ich stronie.
    Jeśli masz polskie prawko wypełniasz wniosek o wymianę na angielskie i od razu zaznaczasz add motorcycle entitlement, dalej jw.

jacek-jestem
    Participant

Ja obecnie robie prawo jazdy. Zaliczylem kilka lekcji nauki jazdy w firmie Bill Plant. Teraz juz szlifuje teorie i niedlugo ide na egzamin. Potem tylko jeszcze egzamin praktyczny i jade… 😀
    Pozdro

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.