Witam
Przed przyjazdem do Leeds czytałem uważnie Wasze rady co i jak przed i po przyjeżdzie – WIELKIE DZIĘKI. Wszystko się powoli układa, żona i córka już są ze mną, zaaklimatyzowały się.
Mam pytanie odnośnie 'Tax Credytu’, choć temat przerabiany, to nie znalazłem odpowiedzi na mój problem. Właśnie wypełniam wniosek, i w sekcji dotyczącej moich dochodów jest zapytanie o dochody z roku podatkowego 2005-2006
Ponieważ pracuje w UK od ponad pół roku, nie miałem dochodów w UK z takiego okresu podatkowego. W tym wątku znalazłem stwierdzenie, ze nalezy podać swoje dochody z Polski. Czy tak jest w istocie? Jeśli tak to w jaki sposób je podac? Przeliczając na funty – w rybryce na wniosku jest napisany znak funta, więc aby w tej walucie podać. Jeśli mam przeliczyć to w jaki sposób?
Oczywiście dostałem broszure do wniosku, ale odnośnie tego pytania nie ma wyjasnienia, które by to wyjasniło.
Tak na marginesie chcę się zapytac o…. chmmmm… prace, a konkretnie to dlaczego w UK jest tak, że na poczatku roku jest troche ciężej z pracą niż w inne okresy roku? Nie, nie to nie to co myślicie, ja osobiscie mam prace, jest wporządku. Chodzi mi o coś innego. Wiele słyszałem, że początek roku w Uk (może tylko w Leeds i okolicach), jest trudny, krucho z pracą. Zwalniają na końcu roku i rusza się dopiero po kilku tygodniach? Nie wiem czy tak jest w istocie, bo nie szukam pracy ale z opini wielu osób coś takiego ma miejsce. Rozumiem jakieś zjwiska ekonomiczne lub inne ale przecierz zawsze ludzie musza jeść, pic, kupowac paliwo, ubierać się itd. itp. Wiec o co w tym chodzi? Interesuje się z ciekawosci, a raczej to moje skrzywienie zawodowe hihi. Dopiero wsiąkam w tutejszą kulture i inne tego typu rzeczy. A czytanie o zyciu w Anglii będąc w Polsce to przecierz nie to samo co być tu na miejscu.
Pozdrawiam gorąco z bardzo wietrznego Upton. Robson