Strona główna Działy Hyde Park Ja dla syna pracy szukam

Wyświetlanych postów: 10 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    7sisters
    Participant

Powinno być w Śmietniku, ale co tam…

Przychodzi mama Jasia do biura pośrednictwa pracy, żeby synowi robotę jaką załatwić:
    – Pani, nie byłoby dla Jasia jakiej roboty, bo pije chłopak i pije….
    – A co Jasiu potrafi?
    – No murować umie, podstawówkę skończył…
    – A to mamy: murarz, 4000 zł na rękę…
    – Pani kochana! Toć przecież Jasiu cały czas będzie chodził pijany, jak tyle pieniędzy zarobi…A za mniej coś nie ma?
    – No jest jeszcze – pomocnik murarza, 3000 zł na rękę….
    – No ale 3000? To przecież będzie pił i pił… A tak za 600-700 złotych to coś by się nie znalazło?
    – 600-700…Hmmm… To by Jasio musiał studia skończyć….

Sandgirl
    Członek

Smutne ale prawdziwe… 🙁

Chociaz wiem, ze murarz sie musi nameczyc caly dzien… to mu sie naleza godziwe pieniadze…

Ale proporcje nie powinny byc takie… 🙁

GAWEL
    Participant

Czy sie stoi czy sie lezy 4 "kola" sie nalezy!!! Niecierpie murowac brrrr
    Pozdro dla murarzy 😈

v-tec
    Członek

Bardzo śmieszne, ale kto jak nie ty powinien zdawać sobie sprawę z tego że wynagrodzenie oferowane za pracę jest wypadkową podaży kandydatów i zapotrzebowania na nich. Więc skoro absolwentowi oferują mniej niż murarzowi, to może jest to wynikiem tego że przez 15 lat w Polsce zlikwidowano niemal wszystkie szkoły zawodowe, za to w każdej powiatowej mieścinie jest szkoła wyższa… Mamy za dużo magistrów, ot co, niestety jakość często nie idzie w parze z jakością, nieraz zdarzało mi się rozmawiając z osobą po studiach robić tak 😯

Prekursor
    Członek

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    v-tec wrote:

nieraz zdarzało mi się rozmawiając z osobą po studiach robić tak 😯

To tak jak w tym slynnym cytacie:
    Pytanie:"[b:7f8e54e6b4]Pan po studiach?[/b:7f8e54e6b4]
    Odp:[b:7f8e54e6b4]No!! [/b:7f8e54e6b4]

dafunkonline
    Participant

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    v-tec wrote:

niestety jakość często nie idzie w parze z jakością, nieraz

:p
    niby pomyłka, ale gdyby sie tak zastanowić to podwójny sens.. ;]

7sisters
    Participant

Oczywiste jest że pensje kształtuje rynek. Tyle że niskie pensje osób po studiach są spowodowane nie tylko dużą podażą.

Nie mamy za dużo magistrów, mamy za mało fachowców. Zdecydowana większość absolwentów szkół (szczególnie wyższych) to pasikoniki.

Kiedyś przynajmniej w zawodówkach były obowiązkowe praktyki zawodowe. Teraz obowiązkowe staże mają już chyba tylko studenci medycyny. W szkolach NIE UCZĄ ZAWODU i to jest tragedia.

O ile murarz czy mechanik samochodowy opanuje rzemiosło w miarę szybko, młody inżynier albo nauczyciel będzie potrzebował lat żeby stać się prawdziwym fachowcem, o ile to w ogóle nastąpi.

W Polsce nie ma etyki zawodu, nie ma szacunku do wiedzy i umiejętności, nie ma nawyku doskonalenia się i rozwoju. Zamiast tego króluje przekonanie że za pracę powinno się płacić proporcjonalnie do włożonego w nią wysiłku fizycznego.

GAWEL
    Participant

Czesc prywatnych uczelni idzie na ilosc a nie na jakosc !!! bo niestety liczy sie kasa ❗ wiem cos na ten temat mam siostre z taka magisterka toz to w pale sie nie miesci 👿 Poczta Polska wymagala od kandydatow na listonoszy ukonczenia szkoly wyzszej ❓ jestem ciekaw po jakiej szkole byly sprzataczki ? 😀

7sisters
    Participant

GAWEL wrote:

Czesc prywatnych uczelni idzie na ilosc a nie na jakosc !!! bo niestety liczy sie kasa ❗ wiem cos na ten temat mam siostre z taka magisterka toz to w pale sie nie miesci 👿 Poczta Polska wymagala od kandydatow na listonoszy ukonczenia szkoly wyzszej ❓ jestem ciekaw po jakiej szkole byly sprzataczki ? 😀

Niestety nie tylko prywatnych. Państwowe uczelnie też odstawiają badziewie. Znaczna część profesorów i asystentów nie myśli o niczym innym jak bezpiecznym przetrwaniem do emerytury i chałturzeniem na boku. Takie są, niestety, doświadczenia moje i wielu moich znajomych.

fatamorgana
    Participant

Zgagi dostałem po przeczytaniu… 🙁 😥 😥 😥

Wyświetlanych postów: 10 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.