Strona główna Działy Hobby Pytanie do ekspertow komputerowych

Wyświetlanych postów: 12 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    anikasara
    Participant

Witam,
    niedawno zakupilam router SpeedTouch 585. Mam w domu dwa komputeru – laptop i PC. Podlaczylam router do PC i wszystko sdziala bez zarzutu. Chcialabym jednak, aby internet dzialal takze na laptopie. Kompletnie nie wiem jak to zrobic. Mam laptop z wbudowanym adapterem. Moze ktos bylby zorientowany w temacie i pomogl mi rozwiazac ten problem.

Z gory dziekuje za pomoc,
    Anita

Amstaff
    Participant

Po pierwsze za malo konkretow – co to znaczy z adapterem płyty gramofonowe na nim słuchasz ? Dobra domniemywam ze jest to karta WiFi . Nastepnie logujesz sie do routera poprzez przegladarke np. 192.168.1.1 podajesz haslo i konfigurujesz WiFi radzę zaszyfrować dane poprzez WEP 128 bitow, restart routera teraz w laptopie podlaczasz sie pod swoja sieć podajesz hasło i już 😉

anikasara
    Participant

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    Amstaff wrote:

Po pierwsze za malo konkretow – co to znaczy z adapterem płyty gramofonowe na nim słuchasz ? Dobra domniemywam ze jest to karta WiFi . Nastepnie logujesz sie do routera poprzez przegladarke np. 192.168.1.1 podajesz haslo i konfigurujesz WiFi radzę zaszyfrować dane poprzez WEP 128 bitow, restart routera teraz w laptopie podlaczasz sie pod swoja sieć podajesz hasło i już 😉

Moglbys sobie darowac te zgryzliwosc, bo wyobrax sobie, ze nie kazdy jest lekarzem i nie kazdy tez jest informatykiem i ma o tym pojecie…
    Zalogowalam sie do routera poprzez przegladarke, mowie o PC. Problemem dla mnie jest polaczenie sie z laptopa do netu. Jak mam podlaczyc sie z laptopa pod moja siec, co to znaczy?
    Wiecej danycj? Np jakich?

v-tec
    Członek

Rozumiem że chcesz podłączyć laptopa bezprzewodowo. Sprawdzasz czy kontrolka wireless w laptopie pali się, wtedy powinnaś obok zegara widzieć ikonkę z komputerem, klikasz prawym przyciskiem myszy i 'view available wireless networks’, powinien znaleźć sygnał z twojego routera, klikasz 'conect’ i voila. Wejdź jeszcze w opcje i daj 'connect automatically’ żeby nie musieć tego powtarzać za każdym razem, a jak chcesz ustawić szyfrowanie i inne opcje routera wpisz adres jak hammer podał wyżej i masz dostęp do ustawień. Powodzenia 🙂

anikasara
    Participant

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    v-tec wrote:

Rozumiem że chcesz podłączyć laptopa bezprzewodowo. Sprawdzasz czy kontrolka wireless w laptopie pali się, wtedy powinnaś obok zegara widzieć ikonkę z komputerem, klikasz prawym przyciskiem myszy i 'view available wireless networks’, powinien znaleźć sygnał z twojego routera, klikasz 'conect’ i voila. Wejdź jeszcze w opcje i daj 'connect automatically’ żeby nie musieć tego powtarzać za każdym razem, a jak chcesz ustawić szyfrowanie i inne opcje routera wpisz adres jak hammer podał wyżej i masz dostęp do ustawień. Powodzenia 🙂

Niestety ta mala ikonka jest z czerwonym krzyzykiem. Jedyne, co moge zrobic to "Otworz lokalne polaczenie sieciowe".
    A ja ciagle czekam, ze nas odwiedzisz z chlopakami… (dziewczynami zreszta tez)

v-tec
    Członek

Właśnie wpadłem na ten sam pomysł. Sprawdź swoje wiadomości

Amstaff
    Participant

v-tec wrote:

To nie hammer pisał 😉
    Ta ikonka z czerwonym krzyzykiem to od wejscia lan . Powinnaś widziec w prawym dolnym oknie komputerek z jakby nawiasami cos takiego O))) gdzie O to ikonka komputera jesli go niewidzisz wejdz w panel sterowania polaczenia internetowe i sprawdz czy masz wlaczoną karte WiFi.

Jeśli masz ta ikonkę i wszystko ustawione w routerze kliknij na nia i wyszukaj siec kliknij 2 razy na swoja podaj hasło. Ciezko tak na odleglosc … Moze V-tec Cie odwiedzi dzis to zerknie na to 😀

v-tec
    Członek

Sory mylisz mi się z hamerem przez tego psa… 😀

dafunkonline
    Participant

może trzeba zaznaczyć lub odznaczyć (we własciwościach połączeń): uzyj systemu windows do konfiguracji połączeń
    to najczęstsza przyczyna … choć nie obiecuję że to jest to..

v-tec
    Członek

Amstaff wrote:

Moze V-tec Cie odwiedzi dzis to zerknie na to

Odwiedziłem i zerknęłem 🙂
    Laptop nie jest wireless enabled co stwierdziwszy doradziłem zakup adapterka usb zapoznając jednocześnie Anitę wraz z rodzinką

dafunkonline
    Participant

hyhyhy
    ale jaja…

to byśmy sypali radami jak z rekawa a efekt byłby żaden

Amstaff
    Participant

Ciesze sie ze sprawa zostala rozwiazana i V-tec pośpieszył z pomocą 😉

Wyświetlanych postów: 12 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.