Strona główna Działy Hobby Vista

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    dafunkonline
    Participant

nie wiecie czy gdzieś w Leeds jest do kupienia ten system operacyjny… ?
    bo sam już nie wiem czy wyszła wersja beta czy dystrybucja w pełni sprawdzonej wersji już się rozpoczęła

EDIT :

ok już sie dowiedziałem…
    dopiero od stycznia w sklepach będzie… a już myślałem, że tylko w Polsce od stycznia… bo u nas to zawsze coś się opóźnia 😀

v-tec
    Członek

A cena ciekawe jaka będzie przy przesiadce z xp? Chyba bardziej opłaci się nowego kompa z oemem kupić..

dafunkonline
    Participant

jesli masz oridżinalla xp to pewnie bedzie ciut taniej niz za nowa viste

Niccolas
    Członek

Ja tam ostatnio sie w Linux Ubuntu zaglebiam.Mam gdzies…placic "amerikancom" za virusoprzylepny OS.
    Tylko ze niestety predzej czy pozniej i tak bede sie musial na tego Vista czy moze byloby lepiej "VISTULA" przerzucic.Angole lubia standardy i mysla ze jak sie zaplaci to bedzie ok.

Gesiu
    Participant

Z tego co mi wiadomo to Vista bedzie dopiero w sprzedazy po nowym roku. Microsoft mowi o koncu stycznia, tak wiec teraz nie ma co tego szukac w sklepach. Najtansza Vista to 99 USD za Upgrade i 199 USD za pelna wersje.

Zanim jednak kupisz ten OS zastanow sie czy jest on ci juz teraz potrzebny. Microsoft zapowiada ze wsparcie dla XP Home wycofuje za 4 lata dopiero natomiast dla XP Pro za 7 lat.

Ta Vista ma troche duze wymagania, choc tez kilka rzeczy bedzie tam na pewno pozytecznych. W chwili obecnej mozesz sobie zainstalowac layout Visty na XP. Systemy wizualnie beda wygladaly tak samo (z wyjatkiem AERO, ktorego chyba nie idzie zainstalowac). Z tym ze tylko wyglad bedzie ten sam. Nowych funkcji i funkcjonalnosci nie da sie zainstalowac.

Poza tym ta Vista jest bardzo energo zernym systemem. Z wlaczonym AERO baterie w laptopach bardzo szybko siadaja. Tak wiec Vista rownoznaczna jest z wiekszymi rachunkami za energie. No chyba ze wylaczysz sobie te AERO.

Ja osobiscie nie mam zamiaru robic uaktualnienia z XP do Visty, choc na pewno bede chcial ten system sprobowac w przyszlym roku. Ale nie od razu na poczatku. Poczekam sobie do wakacji i wtedy kupie nowego aptopa z Vista. Podejrzewam ze ten OS bedzie w kazdym nowym komputerze. Poza tym chce troche poczekac az procesory Core Duo 2 beda troche tansze. Mysle tez ze kupujac kompa z Vista do normalnej pracy bedzie potrzebne przynajmniej 1GB RAM. A RAM niestety troche kosztuje. Ostatnio dokupywalem 1 GB do laptopa i kosztowalo mnie to prawie 90 GPB.

Tak wiec jak ktos naprawde tego nie potrzebuje to nie polecam. Mysle ze XP nie jest zlym systemem.

v-tec
    Członek

Komu potrzebna vista? Na dobrą sprawę nikomu, tak jak i nie był potrzebny xp… myślę że mógłbym mieć win95 i ciągle bym zrobił wszystko co potrzebuję. Ale przesiądę się bo lubię nowości… z tym że raczej kupię nowego laptopa z oemem.. jak kasa będzie 🙂

Prekursor
    Członek

Ja narazie testuje z kolega Viste i musze was rozczarowac.VISTA lubi sie wieszac! 👿

A gdzie ja kupilem?Nigdzie.Wygralem na loterii w HONGKONG’u! 8)

Gesiu
    Participant

v-tec mysle ze porownanie przesiadki z win9x na xp i z xp na viste nie jest zbyt trafne:)

ja tez sie chce na to przesiasc, ale tylko jak kupie nowego laptopa. nie widze po prostu sensu robic tego wczesniej bo xp naprawde nie jest zlym systemem. a dlaczego sie chce przesiasc… tak jak ty lubie nowosci, a ze pracuje w IT to wymaga to ode mnie by byc na czasie.

W kazdym badz razie jak ktos ma juz kompa z xp to nie polecalbym na sile sie przenosic na Viste.

kdanielek
    Participant

zastanawia mnie jaka kart graficzna bedzie musiala tam byc, by przyzwoicie wyswietlac grafike nowej visty. zapewne nie beda to niskobudżetowe zestawy

PS. widzial ktos moze dyski zewnetrzne z interfejsem sieciowym. chodze po tym leeds i nigdzie nie wiedze. gdzie jeszcze warto podejsc za "nowościami". currys i pc world to raczej inna epoka 😀

Gesiu
    Participant

poszukaj tych dyskow na amazonie.

Currys i PC World to chyba najdrozsze sklepy:)

v-tec
    Członek

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    Gesiu wrote:

poszukaj tych dyskow na amazonie.

Currys i PC World to chyba najdrozsze sklepy:)

Nie najdroższe, raczej jedyne… 🙂
    (zresztą oba mają jednego właściciela)

Gesiu
    Participant

v-tec nie powiedzialbym ze jedyne. W Halifaxie gdzie naprawde nie ma w czym wybierac i jest to nieporownywalne do Leeds znam kilka innych sklepow, tanszych i nie powiezialbym ze gorszych.

z wiekszych sieci jest jeszcze Comet, ale oni nie specializuja sie w sprzecie komputerowym, choc cos tam maja.

fatamorgana
    Participant

V-tec chyba nie korzystasz z wielu możliwości multimedialnych XP skoro wystarczyłby Ci Win 95…
    A co jak zechcesz dołożyć oprzyrządowanie które współpracuje od 98 w górę?
    A co jeśli zabraknie sterowników do multimediów? Albo szlag je trafi.
    Dopiero XP posiadał systemowe uzupełnienia do brakujących sterowników np. dźwięku i jeszcze kilku innych.
    Przerabiałem to już i za Chiny nie dało się uzupełnić z netu, bo kto by chciał tracić taką kupę czasu na szukanie…
    Prościej wgrać XP i masz wszystko co potrzebne.

dafunkonline
    Participant

ha !
    a ja sprawdziłem vistę…jest do ściągnięcia z torrenta. i po ustawieniu na najlepszą wydajność system chodzi na zintegrowanej karcie graficcznej intela… troszkę zacina przy 1 GB ram ale ogólnie jest do zaakceptowania.
    tylko że nie jestem przekonany .. na razie wyciskam z XP wsjo szto mozna

v-tec
    Członek

No i doczekaliśmy się pierwszych kompów i laptopów z vistą, są m.in. w PC World

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.