Strona główna Działy Nauka Szkoly wyzsze w Leeds i okolicach

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy

Hej !!

Zastanawiam sie nad podjeciem studiow – myslalem zeby zrobic to w polsce ale w Wielkiej Brytani tez mogloby byc fajnie.
    Chcialbym uzyskac tytul, ktory jest odpowiednikiem magistra. Wybrany przeze mnie kierunek to Informatyka (programowanie, projektowanie systemow lub security). Bardzo fajnie byloby gdybym mogl uzyc do tego dyplomu z polski (konczylem matme wiec duzo przedmiotow chcialbym miec przepisanych zeby niepotrzebnie nie robic tego drugi raz).

Czy probowal juz ktos podjac takie studia ?? Jaki jest poziom (w porownaniu do najlepszych polskich uczelni) ?? Ile kosztuje ?? Czy tryb weekeandowy jest dostepny ??

Pozdrawiam[/list]

Baggins
    Participant

Ja tylko slyszalem z ust goscia co to sie uczyl grafiki komputerowej ze jest fajnie bo uczysz sie pod wzgledem praktycznym bardzo duzo. Poza tym pelen luz i latwizna (a czegoz innego sie spodziewac), ale efekty sa.
    Jesli chodzi o informatyke to wiem tylko od kumpla, ze angielscy programisci w CERNIE nie prezentowali zbyt duzych umiejetnosci w porownaniu z Polakami np z wydzialu elektroniki PW.
    Ogolnie problemu z rozpoczeciem nie widze, no pewnie tylko angielski trza umiec raczej niezle

kdssi648
    Participant

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    TheSky-HighHiker wrote:

Hej !!

Zastanawiam sie nad podjeciem studiow – myslalem zeby zrobic to w polsce ale w Wielkiej Brytani tez mogloby byc fajnie.
    Chcialbym uzyskac tytul, ktory jest odpowiednikiem magistra. Wybrany przeze mnie kierunek to Informatyka (programowanie, projektowanie systemow lub security). Bardzo fajnie byloby gdybym mogl uzyc do tego dyplomu z polski (konczylem matme wiec duzo przedmiotow chcialbym miec przepisanych zeby niepotrzebnie nie robic tego drugi raz).

Czy probowal juz ktos podjac takie studia ?? Jaki jest poziom (w porownaniu do najlepszych polskich uczelni) ?? Ile kosztuje ?? Czy tryb weekeandowy jest dostepny ??

Pozdrawiam[/list]

ja rowniez chce podjac tu studia na informatyce, najbardziej interesuje mnie programowanie ew bazy danych. koszt studiow nie przekracza 3 tys funtow za rok, niestety nie ma zajec w weekendy, sa tylko tzw part time czyli popoludnia raz lub 2 [szczegolow nie znam] Ja chce jeszcze chwile z tym poczekac, podciagnac jezyk by korzystac w 95% z wykladow itp.

hammer18
    Participant

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    TheSky-HighHiker wrote:

Hej !!

Pozdrawiam[/list]

a jednak ciagnie na wyspy?? 😈 😈 😈

w pracy nie poszlo czy nagla zmiana pogladow??

wiem wiem to tylko szkola Cie tu ciagnie 😆 😆 😆

fatamorgana
    Participant

Właśnie wygrałem zakład…
    Założyłem się, że nasz powietrzny Hitchhiker jednak wyleci z czymś ciekawym na temat Anglii, a jeszcze bardziej spodziewałem się, że hammer tylko na to czeka… 😆 😆 😆 😆
    Zakład wygrany a ja mogę iść spać. 🙂 😀

hammer18
    Participant

wiesz fata w gruncie rzeczy moglbym mu zalatwic etat taki wyksztalocny moze by sie nadawal ma wysokie mniemanie o sobie 🙂 zarobil by na studia 😆 😆 😆 😆 😆 😆

kdssi648 wrote:

TheSky-HighHiker wrote:

Hej !!

Pozdrawiam[/list]

ja rowniez chce podjac tu studia na informatyce, najbardziej interesuje mnie programowanie ew bazy danych. koszt studiow nie przekracza 3 tys funtow za rok, niestety nie ma zajec w weekendy, sa tylko tzw part time czyli popoludnia raz lub 2 [szczegolow nie znam] Ja chce jeszcze chwile z tym poczekac, podciagnac jezyk by korzystac w 95% z wykladow itp.[/quote]

Hej !!

Myslalas o jakejs konkretnej szkole ??

akukain
    Participant

Hmm.. Również jestem po maturze. Wow ostatni rocznik przed Giertychem, udało się! Myślę i myślę o studiach. Narazie kończę college. ale obawiam się za bardzo. Jak pogodzić to z pracą na full-time? A zaoczne? Jak wyglądają? Orientuje się ktoś? Jeśli byłoby to mozliwe chciałabym porozmawiać z osobą która już przez to przeszła albo dobrze się orientuje. Pora coś zrobić z marzeniami….

Chcesz dobrej rady ?? Jesli naprawde chcesz sie uczyc – skoncz dzienne studia. Teraz studiuje cos zaocznie i mam porownanie. Naprawde duza roznica.

Uxbridge
    Członek

The Sky,
    Po cholerę chcesz tu studiować? Jeśli skończyłeś matmę, masz pojęcie o programowaniu i jakąś praktykę w branży to szukaj od razu pracy. Myślisz że na studiach nauczą cię lepiej programować? To trzeba robić po prostu. Albo masz o tym pojęcie, robisz, robiąc podnosisz swoje umiejętności, albo jesteś początkujący i wtedy sobie możesz myśleć o studiach. Tylko każdy pracodawca tutaj patrzy najpierw na deklarowane umiejętności poparte praktyką a potem na dyplom. A dyplom z matmy jest nawet lepszy niż dyplom z IT. Robienie tu studiów z IT to parę lat w plecy, bo po skończeniu będą cię traktować jako tzw. graduate bez doświadczenia. I będą oferować pracę na stanowisku np. Graduate Software Engineer za 18 tys. rocznie. Po co Ci to? Za tyle to możesz od razu znaleźć (pod warunkiem że coś umiesz i masz praktykę). I zamiast studiować, zaczniesz piąć się w branży.

akukain
    Participant

Nie dam rady. A praca? Dom? Rachunki?

matt
    Członek

Sprawa studiowania w Anglii (leeds konkretnie) jest o wiele mniej skomplikowana niz sie wiekszosci z nas wydaje. Musisz jednak byc do tego dobrze przygotowany. Niestety nie jest to tak latwe jak w Polsce (choc moze jednak… nie ma egzaminow) gdzie wystarczy zlozyc papiery i czekasz na wyniki. Zanim zostaniesz przyjety na studia musisz spelnic kilka warunkow, plus wypelnic kilka (tak naprawde to calkiem sporo) dokumentow. Teoretycznie (podkreslam TEORETYCZNIE, gdyz w moim przypadku udalo mi sie dostac na uczelnie bez ZADNYCH udokumentowanych kwalifikacji z jezyka angielskiego. Nie liczac 4-ki na maturze ustnej) musisz zaliczyc egzamin IELTS na ocene co najmniej 6.0 ( na 10 chyba). Jesli spelniasz ten warunek, wtedy bedziesz traktowany tak jak kazdy inny student z Anglii czy EU (Home). W pierwszej kolejnosci musisz zarejestrowac sie na UCAS ogolno krajowym systemie skladania aplikacji na wyzsze uczelnie w Anglii. Wiekszosc operacji przeprowadza sie online. Bedziesz musial napisac tzw. 'Personal Statement’, czyli opis wlasnej osoby wraz z zaletami, preferencjami i uzasadnieniami wyboru danego kierunku (to chyba najtrudniejsza czesc) oraz wlasna historie edukacji (dyplomy maturalne-przetlumaczone na angielski i inne kwalifikacje jesli takowe posiadasz, im wiecej tym lepiej). Jedno z wymagan, ktore sprawilo mi najwiecej trudnosci to REFERENCJE! Wymagane referencje (podobnie jak przy wynajmnie mieszkania), sa szczegolnie klopotliwe dla Polakow, ktorzy dopiero co przybyli na wyspy. Z wlasnego doswiadczenia wiem, ze referencje bylego nauczyciela lub wychowawcy sa najlepiej przyjmowane(oczywiscie dotyczy to osob, ktore stosunkowo niedawno zakonczyly edukacje. W przypadku osob starszych wystarcza referencje pracodawcy!) wszelkie takie dokumenty trzeba oczywiscie przetlumaczyc na angielski oraz dostarczyc wszelkie informacje kontaktowe (Address, telefon, email. Pamietaj, ze jest to bez znaczenia, czy Twoja wychowawczyni z liceum zna angielski czy nie…. to ich problem:).

Chcialem zaznaczyc, iz nie przedstawilem wszystkich faktow czy informacji w powyzszym tekscie. Dlatego tez, chcialbym wystapic z pewna inicjatywa i zaprosic zainteresowanych studiami jak i rowniez aktualnie studiujacych w Anglii do dyskusji. Miejsce i czas spotkania mozemy ustalic wkrotce. Osoby zainteresowane prosze o kontakt z numerem 07725534147 (opcja preferowana) lub email oneal@buziaczek.pl lub mattcavall@yahoo.co.uk. Jutro (24/04 ok godz 15) spotykam sie z kims, dlatego tez kazdego zainteresowanego tym ze tematem, ktory zdazy przeczytac ta wiadomosc i skontaktujc sie ze mna telefonicznie zapraszam na spotkanie informacyjno-zapoznawcze! Jesli ktokolwiek ma watpliwosci, zapewniam ze cala impreza jest bezplatna oczywiscie! Chcialbym tylko pomoc nowemu pokoleniu Polskiej emigracji pozbyc sie barier jaki narzuca nam Polska (oczywiscie jednoczesnie jakze wspaniala) rzeczywistosc! Zaprzaszam do dyskusji!

siedziuk
    Członek

Nie zawsze trzeba w ten sposob przechodzic formalnosci , w moim przypadku wystarczylo przetlumaczony wykaz przedmiotow z poprzednich studiow, Po rozmowie z head of teaching dowiedzialem sie ze zostalem przyjety i z Ucas przesla do mnie list , nic wiecej , 🙂 pozdrawiam

Beekeeper
    Participant

A ile płacicie za czesne na Waszych kierunkach?

Sandgirl
    Członek

2000 za pierwszy rok, 1200 za kazdy nastepny.. ale pozyczka studencka jest jakby co wiec nie ma sie co martwic kosztami 😉

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.