Strona główna Działy Hyde Park Dlaczego Polacy wyjeżdżają do Angli ??

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 46)
  • Autor
    Wpisy
    7sisters
    Participant

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    TheSky-HighHiker wrote:

Hej !!

Po 1 – dzieki za odpowiedz.

Z drugiej strony, dzieki za taka ocene – bardzo chcialbym byc pelny szlachetnych idei i nigdy tego nie stracic – no ale mniejsza z tym.

Masz racje – w Polsce zarabia sie srednio, powiem wiecej – w polsce generalnie zarabia sie malo, podejrzewam rowniez, ze zarobki sa nie adekwatne do umiejetnosci, ale jednego jestem pewien na 100% – nie da sie normalnie zyc za te pieniadze (normalnie czyt. rodzina, wlasne mieszkanie, ustabilizowane zycie, plany na przyszlosc itp).

Zauwaz, ze ciagle mowie o pieniadzach – jest to jeden z aspektow, jakze wazny oczywiscie, ale tylko jeden. Czy mam rozumiec, ze wyjechales do anglii tylko dla pieniedzy, tak?? No moze jezyk – ale to wymowka tak naprawde. Z drugiej strony, jaka masz prace, tzn. czym sie zajmujesz ??

Pozdrawiam

Jestem zawodowcem. Dla mnie praca to duza czesc zycia a zycie to ciagla praca. Nie jestem pracoholikiem, po prostu moj zawod jest moja pasja i zrodlem satysfakcji.

Pieniadze nie sa dla mnie najwazniejsze. Moglbym pewnie zarabiac wiecej ale nie cieszyloby mnie to tak jak praca ktora wykonuje teraz.

W Polsce praca w moim zawodzie to amatorszczyzna i partyzantka w porownaniu z UK. Tutaj firma zapewnia mi potezne zaplecze merytoryczne, wiedze, doswiadczenie i wszystko co potrzebne do wydajnej pracy. W PL zamiast tego musialem przebijac sie sam bo nikomu nie zalezalo, a zamiast wiedzy byla arogancja – bo przeciez kazdy wie lepiej.

Nie wroce do Polski zeby pracowac na zasadach takich jak pracowalem kiedys. Jedyna mozliwosc jaka widze to polski oddzial angielskiej lub amerykanskiej firmy – reszta to kowboje.

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193

ela1981 wrote:

TheSky-HighHiker wrote:

ela1981 wrote:

Pytasz czego Polacy wyjezdzaja i masz odpowiedz:

TheSky-HighHiker wrote:

Polska mi tez nie stworzyla warunkow – to ja je sobie sam stworzylem !!

My tworzymy sobie warunki do godnego zycia w Angli – BO LATWIEJ, PROSCIEJ, BEZ NERWOW.[/quote]

Latwiej, prosciej, no ameryka poprostu… Co zrobisz jak w angli zacznie byc trudniej, po lekkim luku itp. A jak juz nie bedzie gdzie uciekac ?[/quote]

A co zrobisz jak w Polsce trafisz na zakret? Napewno szybciej wyjedziesz z niego w Angli, o wiele szybciej niz w Polsce.
    Podpisuje sie pod wyliczanka Faty i zadaje kilka pytan:
    Tracisz prace w Polsce: ile czasu zajmuje Ci szukanie, znalezienie i rozpoczecie kolejnej?
    Podaj kilka racjonalnych aspektow dla ktorych warto zyc w Polsce i normalnie egzystowac wykorzystujac je?[/quote]

Hej !!

Masz racje w 100% – w polsce jak podwinie Ci sie noga – na pewno jest trudniej sie podniesc niz w Anglii. Nie wiem do konca wiem jak to jest z szukaniem (znalezieniem i zaczeciem) pracy w tym kraju – tylko raz to robilem i wszystko wskazuje na to, ze za niedlugi czas bede musial poszukac ponownie, wiec za jakis czas bede mogl sie wypowiedziec (moze nawet w cztery oczy jak pojdzie mi zle)
    Od jakichs 2 miesiecy z miejsca w ktorym pracuje odeszlo ok 200osob. Wsrod tych ktorych znam nie ma ani jednej, ktora nie znalazlaby pracy w swoim zawodzie za podobna stawke. Mozliwe, ze to specyfika zawodu ktory wykonuje – moze tak, a moze nie.

Racjonalny powod – znam jeden (albo przynajmniej przychodzi mi do glowy). W polsce mamy swietne uczelnie wyzsze, za ktore nie trzeba placic ani grosza. Mozna edukowac sie za darmo, specjalizowac, stac sie atrakcyjnym na rynku pracy, moze wyjechac – ale nie w charakterze pani skeretarki w biurze.

hammer18 wrote:

ela1981 wrote:

TheSky-HighHiker wrote:

ela1981 wrote:

Pytasz czego Polacy wyjezdzaja i masz odpowiedz:

TheSky-HighHiker wrote:

Polska mi tez nie stworzyla warunkow – to ja je sobie sam stworzylem !!

My tworzymy sobie warunki do godnego zycia w Angli – BO LATWIEJ, PROSCIEJ, BEZ NERWOW.[/quote]

Latwiej, prosciej, no ameryka poprostu… Co zrobisz jak w angli zacznie byc trudniej, po lekkim luku itp. A jak juz nie bedzie gdzie uciekac ?[/quote]

A co zrobisz jak w Polsce trafisz na zakret? Napewno szybciej wyjedziesz z niego w Angli, o wiele szybciej niz w Polsce.
    Podpisuje sie pod wyliczanka Faty i zadaje kilka pytan:
    Tracisz prace w Polsce: ile czasu zajmuje Ci szukanie, znalezienie i rozpoczecie kolejnej?
    Podaj kilka racjonalnych aspektow dla ktorych warto zyc w Polsce i normalnie egzystowac wykorzystujac je?[/quote]

Ela wybacz ze sie w trace ale koles odpowie ze on sie tak ustawil ze nei straci pracy, ze nie ebdzie musial szukac itp. :)) to bedzie dialog dlugi jak rzeka………[/quote]

No to chyba juz odpowiedzialem 🙂

7sisters wrote:

TheSky-HighHiker wrote:

Hej !!

Po 1 – dzieki za odpowiedz.

Z drugiej strony, dzieki za taka ocene – bardzo chcialbym byc pelny szlachetnych idei i nigdy tego nie stracic – no ale mniejsza z tym.

Masz racje – w Polsce zarabia sie srednio, powiem wiecej – w polsce generalnie zarabia sie malo, podejrzewam rowniez, ze zarobki sa nie adekwatne do umiejetnosci, ale jednego jestem pewien na 100% – nie da sie normalnie zyc za te pieniadze (normalnie czyt. rodzina, wlasne mieszkanie, ustabilizowane zycie, plany na przyszlosc itp).

Zauwaz, ze ciagle mowie o pieniadzach – jest to jeden z aspektow, jakze wazny oczywiscie, ale tylko jeden. Czy mam rozumiec, ze wyjechales do anglii tylko dla pieniedzy, tak?? No moze jezyk – ale to wymowka tak naprawde. Z drugiej strony, jaka masz prace, tzn. czym sie zajmujesz ??

Pozdrawiam

Jestem zawodowcem. Dla mnie praca to duza czesc zycia a zycie to ciagla praca. Nie jestem pracoholikiem, po prostu moj zawod jest moja pasja i zrodlem satysfakcji.

Pieniadze nie sa dla mnie najwazniejsze. Moglbym pewnie zarabiac wiecej ale nie cieszyloby mnie to tak jak praca ktora wykonuje teraz.

W Polsce praca w moim zawodzie to amatorszczyzna i partyzantka w porownaniu z UK. Tutaj firma zapewnia mi potezne zaplecze merytoryczne, wiedze, doswiadczenie i wszystko co potrzebne do wydajnej pracy. W PL zamiast tego musialem przebijac sie sam bo nikomu nie zalezalo, a zamiast wiedzy byla arogancja – bo przeciez kazdy wie lepiej.

Nie wroce do Polski zeby pracowac na zasadach takich jak pracowalem kiedys. Jedyna mozliwosc jaka widze to polski oddzial angielskiej lub amerykanskiej firmy – reszta to kowboje.[/quote]

Masz racje !! Powodzenia

Marta Klecz
    Członek

Fata..
    Mowisz ze 10% chce tu zostac…..
    To i tak na maxa duzo ludzi chce wrocic!!!!!!!!
    Wroca wyksztalceni- z doswiadczeniem, i z pieniedzmi…moze z wieksza ochota na zmiane wszystkiego na lepsze…
    Ja wierze ze uda nam sie…
    Np pracujac teraz w Miniesterstwie- mysle sobie…ze poucze sie tego ich systemu, bede wiedziala kruczki- co dziala a co nie, i jak sie te sprawy rozwiazuje….i tylko patrzec jak w Polsce bede starala sie zasiasc na odpowiednim stanowisku…by moc cos zmienic…powoli….
    Narazie mam tu zrobic STUDIA!
    Poza tym tu sa specjalne kierunki … kursy …po to by byc przygotowanym do pracy W DOH, NHS…
    Pozdrawiam

Marta wrote:

Fata..
    Mowisz ze 10% chce tu zostac…..
    To i tak na maxa duzo ludzi chce wrocic!!!!!!!!
    Wroca wyksztalceni- z doswiadczeniem, i z pieniedzmi…moze z wieksza ochota na zmiane wszystkiego na lepsze…
    Ja wierze ze uda nam sie…
    Np pracujac teraz w Miniesterstwie- mysle sobie…ze poucze sie tego ich systemu, bede wiedziala kruczki- co dziala a co nie, i jak sie te sprawy rozwiazuje….i tylko patrzec jak w Polsce bede starala sie zasiasc na odpowiednim stanowisku…by moc cos zmienic…powoli….
    Narazie mam tu zrobic STUDIA!
    Poza tym tu sa specjalne kierunki … kursy …po to by byc przygotowanym do pracy W DOH, NHS…
    Pozdrawiam

Tez wydaje mi sie, ze duzo ludzi bedzie chcialo wrocic. Uwazam, ze to jest stwietny powod na to zeby wyjechac – nauczyc sie czegos innego, skonczyc studia, zrobic cos czego nie ma w polsce.

Swoja droga, wyobrazacie sobie zostac w anglii na zawsze ??

Marta Klecz
    Członek

Jak sobie wyobraze tu zostanie…to tak jakbym sie godzila na to ze moj syn bedzie chavem….narkomanem…i generalnie szkodnikiem….

Chyba sobie tego nie wyobrazam.

W Polsce tez to jest…ale nie w takim stopniu jak tu ….

v-tec
    Członek

Marta teraz przesadziłaś i to mocno.

Anglia nie składa się wyłącznie z chavów. Są tu też 'normalni’ ludzie, studenci, niegłupi młodzi ludzie (i starsi też), to że się zabujałaś w chavie to nie znaczy że wszyscy sa tacy.

Druga sprawa to że nawet jeśli wszyscy byliby chavami to nie znaczy że twoje dziecko też takim zostanie. To kim ono zostanie zależy głównie od ciebie. Ja mam 3 dzieci i zdziwisz się ale nie są chavami, narkomanami ani szkodnikami. Są wzorowymi uczniami w swoich szkołach, które notabene lubią (a nie zawsze w Polsce tak było), uczą się i mają konkretne plany na przyszłość, owszem mają swoje wyskoki jak to młodzież ale na pewno nie sa chavami, nie chuliganią, nie palą nie mówiąc o dragach, bo mają porządną opiekę (podziękowania dla mojej żony) i warunki życiowe (których raczej nie mieliby w kraju).

ela1981
    Participant

Jezeli ktos mocno chce isc na studia to i tak pojdzie czy w Polsce czy w Angli, dowodem na to sa niektorzy forumowicze, ktorzy juz studiuja tutaj.

A co do pozostania tutaj na stale tez sobie tego nie wyobrazam, jednak zostane napewno na dlugo, bardzo dlugo, a moze po tym okresie zmienie zdanie? Boje sie tez o dziecko, ze w cos wdepnie, ze zejdzie na zla droge ale dokladnie to ja jestem od tego aby go prowadzic, a napewno nie bede bila mu brawa jak zobacze, ze prowadza sie z nieodpowiednm towarzystwem.

Marta Klecz
    Członek

No dobra…

JA mu moze dam opieke i inny wzor…i moj maly raczej juz teraz nie zachowuje sie jak maly chav- lubi ukladanki, no i wie juz jak stoja pionki na szachownicy….

Ale i tak jak sobie pomysle ze on w szkole bedzie patrzyl sie i przebywal z nimi….to tak sie boje….

Lzej mi sie robi na duchu jak pomysl ze nie bedziemy tu dluzej niz nastepne…..5-7 lat…

Baggins
    Participant

nO byle zabrac przed szkola srednia, gdzie czarnuchy siedza z gola dupa, a biali sa od nich 10X gorsi. No i najtrudniejsze zadanie w calej szkole to policzyc 30% z 87 (zaslyszane z ust polskiego 16latka, ktory chce uciec do Polski)

v-tec
    Członek

Baggins wrote:

nO byle zabrac przed szkola srednia, gdzie czarnuchy siedza z gola dupa, a biali sa od nich 10X gorsi. No i najtrudniejsze zadanie w calej szkole to policzyc 30% z 87 (zaslyszane z ust polskiego 16latka, ktory chce uciec do Polski)

Dwoje moich dzieci chodzą do secondary… nie powiem że jest idealnie, ale nie sądzę żeby w Polsce było szczególnie lepiej… nie róbmy z polskiej młodzieży aniołków bo oni tez dużo za skórą mają… w liceach są ochroniarze… ty Baggins chyba ładnych kilka latek temu do szkoły chodziłeś? 🙂

A co do poziomu szkoły to jak już kiedyś pisałem jest kilka (nawet 5) grup które różnią się poziomem, mój Filip jest w najwyższym secie z matematyki (chyba niecałkiem zasłużenie 🙂 ) i tam zadania nie różnią się od tych ze szkół w Polsce: trygonometria, równania, podczas gdy w najniższym rzeczywiście uczą się dodawania w słupkach. Dla każdego coś dobrego, wolę ten system od polskiego gdzie 50% uczniów w ogóle nie jarzy o co chodzi, a 30% się nudzi bo zadania dla nich za proste…

Isa
    Participant

Dlaczego wyjechalam z Polski??W sumie nie wiem, moze dlatego, ze mamy niestabilny rzad, moze dlatego, ze nasz kochany prezydent chwali sie, ze jest coraz lepiej z praca-tzn.coraz nizsze bezrobocie. a to niestey gl*** prawda, bowiem owszem jest nizsze, ale tylko dlatego,ze wiekszosc bezrobotnych wyjechala z Polski. A moze dlatego,ze poza tym iz rzad jest niestabilny to do tego ksenofobiczny(mam na mysli np.stosunek do homoseksualizmu)Ponadto kompletnie bzdurne podejscie do edukacji-Pan Giertych i Jego to coraz to bardziej oryginalne pomysly, np.usuniecei waznych dla mlodych ludzi lektur.
    Ktos mi kiedys powiedzial-ze "moj dom jest w Polsce, ale to tu w Anglii czuje sie jak w domu", Tak, bo to wlasnie tutaj-nawet wykonujac praca niadekwatna do ukonczonych studiow dostaje naprawde przyzwoite pieniadze.Tak, bo chociaz poczatki bywaja trudne, to jest wiecej rozwiazan niz w Polsce.Tak, bo nawet ludzie sa tutaj bardziej ludzcy(czasami;)Tak bo nawet majac jedna prace na part-time jestem w stanie sie utrzymac, ubrac i gdzies wyjsc.Tak, bo nie jestem codziennie zmuszona do tego, by sluchac i ogladac co nowego nasz polski rzad wymyslil.Tak, bo wszyscy fajni faceci i fajne dziewczyny, sa juz tutaj;))Tak, bo coraz wiecej osob zostaje tutaj,Tak,bo tu jestes w stanie szybko awansowac-Polacy maja naprawde dobre stanowiska za naprawde dobre pieniadze.i wreszcie tak, bo robi mi sie smutno jak pomysle o Polsce, i to nie dlatego,ze tesknie,ale dlatego,ze zal mi tego kraju i ludzi,ktorzy tam zyja czy beda zyc…

Marta Klecz
    Członek

To prawda ze wszyscy fajni 😉 juz sa tutaj
    HEHEHEH 🙂
    😆

Isa wrote:

Dlaczego wyjechalam z Polski??W sumie nie wiem, moze dlatego, ze mamy niestabilny rzad, moze dlatego, ze nasz kochany prezydent chwali sie, ze jest coraz lepiej z praca-tzn.coraz nizsze bezrobocie. a to niestey gl*** prawda, bowiem owszem jest nizsze, ale tylko dlatego,ze wiekszosc bezrobotnych wyjechala z Polski. A moze dlatego,ze poza tym iz rzad jest niestabilny to do tego ksenofobiczny(mam na mysli np.stosunek do homoseksualizmu)Ponadto kompletnie bzdurne podejscie do edukacji-Pan Giertych i Jego to coraz to bardziej oryginalne pomysly, np.usuniecei waznych dla mlodych ludzi lektur.
    Ktos mi kiedys powiedzial-ze "moj dom jest w Polsce, ale to tu w Anglii czuje sie jak w domu", Tak, bo to wlasnie tutaj-nawet wykonujac praca niadekwatna do ukonczonych studiow dostaje naprawde przyzwoite pieniadze.Tak, bo chociaz poczatki bywaja trudne, to jest wiecej rozwiazan niz w Polsce.Tak, bo nawet ludzie sa tutaj bardziej ludzcy(czasami;)Tak bo nawet majac jedna prace na part-time jestem w stanie sie utrzymac, ubrac i gdzies wyjsc.Tak, bo nie jestem codziennie zmuszona do tego, by sluchac i ogladac co nowego nasz polski rzad wymyslil.Tak, bo wszyscy fajni faceci i fajne dziewczyny, sa juz tutaj;))Tak, bo coraz wiecej osob zostaje tutaj,Tak,bo tu jestes w stanie szybko awansowac-Polacy maja naprawde dobre stanowiska za naprawde dobre pieniadze.i wreszcie tak, bo robi mi sie smutno jak pomysle o Polsce, i to nie dlatego,ze tesknie,ale dlatego,ze zal mi tego kraju i ludzi,ktorzy tam zyja czy beda zyc…

Czasami wydaje mi sie, ze w tym kraju zostaja ludzie ktorzy potrafia powiedziec, "Nie – nie chce tak !! Chce to zmienic – zrobie to i nie ma szans zeby ktokolwiek mnie powstrzymal".

Masz racje z Gierytchem, Lepperem i innymi pseudopolitykami. Kiedy slysze o nowych pomyslach "panow politykow" – zciska mnie gdzies tam gleboko, a nerwy biora gore. Az strach pomyslec co sie stanie jak tylko tacy ludzie tutaj zostana, kto ostatni zamknie drzwi do tego kraju. Mowicie – "Chcemy wracac za jakis czas". Do tego samego?? Nic nie zmieni sie w samo w jakis automagiczny sposob.

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 46)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.