Strona główna › Działy › Prawo › Problem z Inland Revenu
Hejka, czy ktos moglby mi pomoc?
Mój malzonek 30.03.2006 zlozyl podanie o working tax credit i child credit tax ( pracuje i ma wszystkie dokumenty ). W czerwcu dowiedzielismy sie, ze rowniez ja potrzebuje NIN mimo iz nie pracuje. Tax credit office zapowiedzial, ze poinformuje Job Centre o mojej sytuacji i mam czekac na papiery. Po jakims czasie zadzwonilam do job centre ale jako osoba niepracujaca nie moge ubiegac sie o NIN – i tak w kólko. We wrzesniu dostalam formularz do wypelnienia nt ewentualnych dodatków w Polsce bo to jest im potrzebne do mojego NIN. Odeslalam to i od tego momentu cisza. Wczoraj zadzwonil do mnie pan z Tax credit office obiecujac ze dostane formularz do wypelnienia i sprawa bedzie zalatwiona. dziesiec minut pozniej inny pan z tego samego biura zadzwonil do mnie mowiac, ze dostaniemy nowa forme i wniosek o te dodatki musimy skladac ponownie. Co z naszym wyrównaniem? Komu wierzyc? Co mamy robic?
Moze ktos byl lub jest w podobnej sytuacji?
Co do numeru NI potrzebujesz go jeśli pobierasz jakiekolwiek benefity nawet jeśli nie pracujesz http://www.dwp.gov.uk/lifeevent/benefits/ni_number.asp#where
Trafiłaś na głupiego człowieka w jobcentre, jeśli rozmowa przez telefon nie skutkuje to wydrukuj to co powyżej i idź im pokaż 🙂
Tez walczę z podobnym problemem od marca i znam przynajmniej cztery podobne przypadki. Wygląda to juz na celowe rzucanie kłód pod nogi, bo w każdym przypadku żadają czegoś innego!
Przyp.1: Job Centre tak długo zwlekało z nadaniem NIN-u dla niepracującej małżonki, że Tax Credit Office wydało decyzję odmowną – i choc przez telefon (z polskim tłumaczem) mówią, że będzie dobrze, to nowej decyzji ani widu ani słychu, a na odwołanie tylko 30 dni…;
Przyp.2: Nie żądali żadnych dodatkowych dokumentów…. przysłali decyzje odmowną z powodu: nie dosłania wymaganych dokumentów…( zdarzyło się to mniej więcej w tym samym czasie 3 różnym osobom zamieszkałym pod różnymi adresami… więc zaginiecie listów raczej można wykluczyć…
Przyp.3: Zażądali work permit i innych tego typu pier.uł – WRS Registration Card i Certyfikaty im nie wystarczyły. Po ostrym liście wyjasniającym, że Polska jest członkiem UE itd… i nie jest wymagany work permit itd. przysłali zestaw pytań w stylu :"czy kocha pani swojego landlorda i jak długo jesteście razem.." , potem nastepny list w stylu " czy nie kocha go pani bardzo czy tylko troche (go pani nie kocha), brakuje już tylko pytan o numer kołnieżyka, wydaje się, że narazie wyczerpały im sie pomysły ale decyzji ani widu ani słychu
Przyp.4: Ponieważ małżonka i dzieci osoby starającej się o Tax Credits przebywała w Polsce, zatem Tax Credit Office wysłało dokumenty, które normalnie wypełnia urzednik na interview w Job Centre (NIN), do Polski (małżonka sama to sobie wypełniła i odesłała do UK wraz z paszportem -jak sobie życzyli). Po 2-3 tygodniach wypłacili Tax Credits, ale gdy poruszam ten temat w rozmowie z nimi, to mówią, że to niemozliwe…
W twoim przypadku Tax Credit Office powinien umówić Cie na wizytę w Job Centre ( w tym przypadku będzie potrzebny twój akt urodzenia!) i na takie pismo powinnaś czekać lub na decyzje odmowną i od niej się odwoływać.
Z postu wnioskuje, że pismo w sprawie NIN powinnaś dostac już dawno więc najlepiej będzie chyba zadzwonić na helpline i poprosić, żeby oddzwonili z tłumaczem (chyba, że twój angielski jest perfect) – oddzwaniają z reguły w ciągu 5-10 min – wtedy będziesz mogła się dokładnie dopytać na jakim etapie jest twój wniosek.
Z drugiej strony skoro proponują Ci składanie wniosku od nowa to może już dostałaś decyzję odmowną?
Dzwon i napisz co tym razem wymyślili…
Pozdrawiam
Ps. Angielski bałagan…
Zapewne wymyslą znowu coś co jest "niemożliwe"…
To już chora norma wśród urzędasów w tym kraju.
Gromada debili! 😕 😕 😕 😕
Mnie też ostatnio raz odpowiedzieli negatywnie na inne pismo, a 2 tygodnie później dostałem, jak gdyby nigdy nic pozytywnie.
Najśmieszniejsze, że podstawa do orzeczenia była ….ta sama…
😈 👿 😈 🙄 🙄
To jest jakas zenada..
Ci co nie maja pracy i sie ubiegaja i NIN- radze, zebyscie sobie znalezli ta prace, chociaz na tydz, lub 2 , zeby wam dali papiery…jakis list potwierdzajacy…i na tej podstawie juz musza dac ten NIN…a tak graja z wami w kotka i myszke…
Och, gdybym ja byla na waszym miejscu- juz bym skarge pisala
Hejka, czy ktos moglby mi pomoc?
Mój malzonek 30.03.2006 zlozyl podanie o working tax credit i child credit tax ( pracuje i ma wszystkie dokumenty ). W czerwcu dowiedzielismy sie, ze rowniez ja potrzebuje NIN mimo iz nie pracuje. Tax credit office zapowiedzial, ze poinformuje Job Centre o mojej sytuacji i mam czekac na papiery. Po jakims czasie zadzwonilam do job centre ale jako osoba niepracujaca nie moge ubiegac sie o NIN – i tak w kólko. We wrzesniu dostalam formularz do wypelnienia nt ewentualnych dodatków w Polsce bo to jest im potrzebne do mojego NIN. Odeslalam to i od tego momentu cisza. Wczoraj zadzwonil do mnie pan z Tax credit office obiecujac ze dostane formularz do wypelnienia i sprawa bedzie zalatwiona. dziesiec minut pozniej inny pan z tego samego biura zadzwonil do mnie mowiac, ze dostaniemy nowa forme i wniosek o te dodatki musimy skladac ponownie. Co z naszym wyrównaniem? Komu wierzyc? Co mamy robic?
Moze ktos byl lub jest w podobnej sytuacji?
Mielismy identyczny problem. Najwazniejsze to nie daj sobie wcisnac nowego formularza do wypelnienia bo przepadnie wyrownanie. Niczego nie wypelniaj i nie wysylaj drugi raz.
Za kazdym razem kiedy rozmawiasz z urzednikiem, notuj godzine, date, nazwisko osoby z ktora rozmawiasz i co ta osoba powiedziala. Trzymaj te zapiski w jednym miejscu.
Nie ma sensu kontaktowac sie na wlasna reke z Social Security Office, bo w Twoim wypadku tylko na polecenie Inland Revenue SSO moze nadac Ci NIN. Szkoda czasu i nerwow.
Mozesz dzwonic do IR i gnebic ich pytajac o progres aplikacji. Jezeli bedziesz bardzo natretna (ale grzeczna!), moga troche sie pospieszyc. Zawsze notuj sobie wszystko co Ci powiedza. Co jakis czas mozesz wyslac do nich list, cytujac wszystkie rozmowy i skarzac sie na wolne zalatwianie sprawy.
Pamietaj, nie daj 'umrzec’ tej aplikacji. Jezeli dostaniesz pismo odmowne (ja dostalem) odwolaj sie podajac podstawe prawna (mozesz zglosic sie do mnie, mam gotowe pismo). Uzbroj sie w cierpliwosc, wyrownanie wynagrodzi Wam wszystkie stresy. 😉
Witam,
dopiero zamierzam aplikowac o Working Tax Credit i mam podobny problem – przyjechalam dopiero w pazdzierniku, wczesniej pracowalam w Polsce. Czy w ogole HMR&C sprawdzaj polskie zarobki? Czy mam je podac? I co ostatecznie sie okazalo – czy trzeba zwrocic pieniadze, jesli w ubieglym roku zarobilo sie mniej (wlasnie ze wzgledu na dlugosc pobytu w UK)?
Bardzo prosze o porade.
😳 Oj, przepraszam, niechcacy wpisalam wiadomosc w zlym watku.
Witam,
dopiero zamierzam aplikowac o Working Tax Credit i mam podobny problem – przyjechalam dopiero w pazdzierniku, wczesniej pracowalam w Polsce. Czy w ogole HMR&C sprawdzaj polskie zarobki? Czy mam je podac? I co ostatecznie sie okazalo – czy trzeba zwrocic pieniadze, jesli w ubieglym roku zarobilo sie mniej (wlasnie ze wzgledu na dlugosc pobytu w UK)?
Bardzo prosze o porade.
faktycznie musialeiscie trafic na kiepsich urzedasow moja zona nie pracuje,wyslalismy aplikacje i sami nas umowili na spotkanie,nastepnie poslzismy na spotkanie kotre traflo max 5 min :)) i czkemay na NIN
Dołączę się do wątku, chociaż w innej sprawie.
Po długich bólach porodowych, dostałem w końcu decyzję od HMRC o zwrocie podatku. Niestety, wysłali mi na konto które już nie istnieje. Spodziewając się problemu, ustaliłem datę zamknięcia konta z wyprzedzeniem 2 mies. żeby był odpowiedni bufor. Ale niestety okazał się za krótki. Zwrot przyszedł 2 tygodnie po zamknięciu. Nie mogę się do nich dodzwonić od paru dni, więc w międzyczasie zapytam. Czy oczekiwać że od starego banku dostaną numer nowego konta (ja wątpię) i sytuację sami naprawią, czy wysłać do nich list w tej sprawie, czy nadal próbować dzwonić i załatwić telefonicznie?
Aha i jeszcze jedno. Poprawnie (wg. moich obliczeń) skalkulowali mi nadpłatę podatku (pracowałem tylko pół roku w okresie rozliczeniowym) ale nie uwzględnili nadpłaty NI. Kalkulatory internetowe pokazują że mam nadpłatę. Walczyć dalej?
Ja bym probowala dalej dzwonic, a miedzy czasie napisac pisemko z nowymi danymi bankowymi… a potem upewnic sie, ze je w ogole dostali i zarejestrowali, bo w takich urzedach to sie rozne rzeczy gubia 😉
Co NIN to mi sie wydaje, ze to jest odrebna sprawa, i tego nie zwracaja, ale moze sie myle.