Strona główna Działy Finanse rozliczenie odsetek bankowych

Wyświetlanych postów: 9 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    D-H
    Participant

witam

czy powinienem sie rozliczyc z inland revenue z odsetek na koncie?
    (miesiecznie mam kolo 10 funtow)
    i jeszcze jedno: do kiedy jest czas na rozliczenie sie z inland?

dzieki i pozdrawiam
    DH

v-tec
    Członek

Z odsetek nie musisz się rozliczać ponieważ bank sam pobiera i odprowadza podatek od nich (20%), powinno to być zauważalne na statemencie z konta.

Z inland na ogół nie musisz się rozliczać. Musisz jeśli prowadzisz własną firmę, przekroczyłeś podst. próg podatkowy (wątpliwe) albo osiągnąłeś dochody od których nie został odprowadzony podatek. Jest na to czas bodajże do końca stycznia nast. roku. Skarbowy sam przysyła ci odpowiednie formularze jeśli chce żebyś się rozliczył (nie dot. ostatniego przypadku)
    Rok podatkowy trwa od 6 do 5 kwietnia.

Jeżeli sytuacja jest odwrotna tzn. zapłaciłeś za dużo podatku ( http://www.listentotaxman.com ) roszczenia przedawniają się po 5 latach czyli tak długo możesz poprosić o zwrot (ale nie wcześniej niż 6 kwietnia)

hammer18
    Participant

znowunawiaze to strony ktora podaje v-tec sprawdzalem na tej stronie tax code 503l i 503l/1 !!czy ktos wie czym sie roznia te dwa tax cody od siebie?sprawdzalem na tej stornce i roznica ejst ogromna ale niewiem dlaczego!!!

v-tec
    Członek

Hamer, może być albo 503L,
    albo tzw. kod tymczasowy 503L-W1 (wypłaty tygodniowo) ew. 503L-M1 (wypłaty miesięcznie)

Różnica jest taka że w tym drugim wypadku pracodawca nie uwzględnia tego co się działo z tobą pomiędzy początkiem roku pod. a podjęciem obecnej pracy, wskutek czego możesz w ostatecznym rachunku mieć nadpłatę do zwrotu – tak nie będzie przy kodzie 503L bo wtedy uwzględniane są wszystkie dochody od początku roku (żeby to było możliwe przy zmianie pracy przenosimy druk P45 ze starego miejsca do nowego).
    Przy kodzie 503L nadpłatę można zrobić tylko jeśli przerwiemy pracę przed końcem roku i nie podejmiemy nowej (np. wyjazd do kraju a także ogólne znudzenie robotą 🙂 )

hammer18
    Participant

v-tec czy jesli na na swoich payslipach mam 503L/1 bez m czy w a dostaje wyplate miesiecznie to to m jets w domysle??dziwi mnie kwestia wysokiej sumy kwoty wolnej od podatku przy moim kodzie,jesli bys mogl rzucici okiem na to na http://www.listentotaxman.com i sproboj wpisac taki kod!!!czy poprostu takiego kodu niema i calulator sobie podaje cos wymyslonego???

v-tec dzieki za odpowiedz

v-tec
    Członek

Kwota wolna zawsze wynosi Ł5,030 (w tym roku). Może program się mota jak mu podajesz niezrozumiałe dane. Możesz nie wpisywać tax kodu, zamiast tego wypełnić inne pola i powinien wyliczyć to samo. Ten system jest b. prosty i identyczny z polskim (oprócz kwot 🙂 ), pewnie wymyślając podatki w Polsce robili to wg angielskiego systemu bo mieli przetłumaczone

kdanielek
    Participant

[quote:04a7024159]może być albo 503L,
    albo tzw. kod tymczasowy 503L-W1 (wypłaty tygodniowo) ew. 503L-M1 (wypłaty miesięcznie)[/quote]

a na moich payslipach po wizycie w job center plus i otrzymaniu NIN pojawil sie ostatnio kodzik 503L\X (wczesniej byl 503L)

co to oznacza???

jedno jest pewne zaczeli pobierac podatek 🙁

kdanielek
    Participant

[quote:5cac7123d2]Z odsetek nie musisz się rozliczać ponieważ bank sam pobiera i odprowadza podatek od nich (20%), powinno to być zauważalne na statemencie z konta[/quote]

jestes pewien na 100% ze podatek od oszczednosci w UK wynosi 20%?

Wiem ze w Polsce jest to 19% (tzw. podatek Belki) ale juz w krajach UE podatek ten wynosi tylko 15%. Nawet swego czasu byla afera ze Polska miala zwrocic te 4% wszystkim oszczedzajacym bo przeciez jestesmy w Uni i nie mozemy miec roznych przepisow. Oczywiscie sprawa przycichla

jesli sie myle to mnie poprawcie

aha zdaje sie ze Mini Cash ISA omija ten podatek

v-tec
    Członek

Nic mi nie wiadomo o tym żeby UE regulowała wysokość podatków w krajach członkowskich. Stawki podatkowe oraz zasady opodatkowania są różne w poszczególnych krajach jak pewnie każdy zauważył na przykładzie Polski i UK. Poza tym 15 czy 20% mała różnica gdyż odsetki od lokat są niewielkie (max. 5% rocznie – 20% podatek = 4% na czysto). Dochody z ISA rzeczywiście są zwolnione z podatku

Wyświetlanych postów: 9 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.