Strona główna Działy Hyde Park WOŚP- Najnowsze wieści.

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    fatamorgana
    Participant

Na ostatnim spotkaniu Forum w sobotę ustaliliśmy tok postępowania w przygotowaniu naszej Orkiestry w Leeds.
    Pora przybliżyć tym, którzy nie byli a są zainteresowani i przypomnieć.
    Do czasu uruchomienia podstrony http://www.wosp.leeds.pl (co powinno nastąpić lada dzień), w tym poście proszę kierować wszelkie uwagi, wnioski, pomysły i istotne informacje.

Po kolei.
    1. Sztab w Leeds został zarejestrowany w dniu 21.11.2006
    2. Szefem sztabu i osobą odpowiedzialną za "całokształt" jestem ja, czyli Alek Skoczek.
    3. W skład komisji finansowej (gromadzenie i liczenie pieniędzy) wchodzą:
    -Marcin Kwiatkowski (MK)
    -Marta Klecz ( jak poprzednio)
    -Ewa Skibińska (ewuski)- jak powszechnie wiadomo kobiety lubią liczyć pieniądze…

4. Organizacja przy której odbędzie się cała orkiestra w Leeds to serwis Leeds.pl -Polonia w Yorkshire wraz z Polskim Centrum Katolickim przy Ośrodku Polskim (Newton Hill Rd.)
    5. Dopóki nie ruszy podstrona i osobny mail wszystkie sprawy bieżące proszę kierować do mnie na adres: alek@leeds.pl
    6. Finał Orkiestry odbędzie się w dniu 14.01.2007 w Ośrodku Polskim
    7. Mamy pozwolenie na robienie zbiórki w cały weekend czyli (ze względu na różnice pomiędzy Polską a Anglią ) od piątku 12.01 do niedzieli 14.01.2007
    8. przewidziano 35 puszek dla takiej samej ilości wolontariuszy (kilka jest jeszcze do obsadzenia!!!)
    9. Udział wezmą (pod naszym sztabem) nasi znajomi z Manchesteru i Yorku (v-tec, dziękuję).
    10. Mamy dołożyć wszelkich starań, aby zebrać jak najwięcej. Sprawę tę traktujemy prestiżowo, jako że w tej części Anglii nikt inny nie porwał się z tym przedsięwzięciem, zatem mamy do "udźwignięcia" całą północ Anglii… 😮
    11. Użyjmy wszystkich możliwości, znajomości, kontaktów, miejsc w których bywamy, aby dotrzeć do jak największej liczby darczyńców.
    Chodzi nam o miejsca gdzie przebywa duża liczba Polaków i pracujących z nimi Anglików (a takich miejsc w regionie nie brakuje!)
    Poza tym, agencje pracy, fabryki, kluby polskie (Bradford!), słowem wszystkie miejsca skupiające nas i Anglików.
    Pomyślcie i zdecydujcie czy nie moglibyście nam pomóc, Wy – kolejni wolontariusze. Nawet jeśli nie wszędzie będą do wstawienia puszki, możecie pozbierać wśród znajomych i przekazać komuś kto puszkę ma.
    12. Nie zapominajcie o możliwości wpłat na konto Fundacji WOŚP.
    Będzie to również możliwe za pośrednictwem serwisu Leeds.pl w systemie bezpiecznych transakcji typu "PAY PAL".
    13. Kto zna firmy o których wiadomo, że lubią dawać pieniądze na akcje dobroczynne proszę o kontakt.
    14. W niedługim czasie opracowana zostanie ulotka informacyjna w jęz. angielskim, która ma na celu wyjaśnienie Anglikom czym jest cała akcja WOŚP. Pismo zawierające taką informację rozesłane będzie do wszystkich miejsc, gdzie będziemy chcieli z Orkiestrą być obecni (firmy, biura, markety itp.)
    15. W chwili obecnej trwa proces zgłaszania władzom lokalnym całego przedsięwzięcia z uwagi na publiczną zbiórkę pieniędzy (wymagane zezwolenie).
    16. Po uzyskaniu zezwolenia i poparcia ruszamy z w/w informowaniem a zarazem staraniami o pozwolenie na kwestowanie na terenie w/w miejsc.
    17. Już teraz możecie przekonywać Anglików, że jest to [b:3e85843b31] wyjątkowa i jedyna akcja w Europie o takim zangażowaniu i rozmachu, jak też jedna z największych akcji na świecie.[/b:3e85843b31]
    Koniecznie należy przy tym podkreślać, że [b:3e85843b31]nie jest to tylko polska akcja dla polskich dzieci. Ponieważ z urządzeń zakupionych przez Fundację WOŚP korzystają również coraz liczniej odwiedzający nasz kraj Anglicy![/b:3e85843b31]
    18. Apeluję do wszystkich Polaków pracujących w firmach gdzie jest sporo ludzi. Zapytajcie i wybadajcie na ile możliwe będzie przeprowadzenie zbiórki u was.
    19. W celu odpowiedzialnego i i należytego przeprowadzenia zbiórki, uznałem, że kandydatów na kolejnych wolontariuszy, których nie znamy będzie musiał ktoś zarekomendować. Ma to na celu wyeliminowanie osób przypadkowych, niekoniecznie mających szczerą chęć pomocy innym.
    W tej sprawie- gdyby były jakieś zapytania proszę kontaktować się ze mną.
    20. Proszę o zgłaszanie wszystkich sensownych pomysłów i inicjatyw dotyczących Finału Orkiestry.
    Chodzi o zrobienie sporej i naprawdę ciekawej imprezy, tak abyśmy ją wszyscy długo z uśmiechem zadowolenia wspominali.
    21. [b:3e85843b31]Numer telefonu do spraw Orkiestry : 07849 501456[/b:3e85843b31]

22. Do dzieła! 😀

Pozdrawiam wszystkich.

fatamorgana
    Participant

Na zachętę dla przełamania obaw, że Anglicy nie będą chcieli dawać…

http://wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html?kat=1356&wid=8624210&rfbawp=1164821569.939

No i proszę. Jednak pozbywają się pieniędzy… 😮

v-tec
    Członek

> Osoba taka będzie musiała przedstawić 2 referencje- [b:0524ba3aae] najlepiej gdyby to byli Anglicy [/b:0524ba3aae]

Że co proszę??? Fata znaczy masz większe zaufanie do przypadkowych Angoli niż do forumowiczów? No nie…
    Nie bedzie nam się Anglik mieszał do naszej orkiesrtry!!

MK
    Członek

Fata:

-albo wypiłem za dużo whiskey dziś wieczorem,
    -albo pkt 19 jest trochę mało poważny i nie na miejscu,

Tzn. Ze, jeżeli np. ja i np. V-tec rekomendujemy kogoś na wolontariusza to ta rekomendacja będzie gorsza niż dwóch anglików, którzy malowali kilka dni temu moj sufit w kuchni?

Absolutnie sie na to nie zgadzam!!!
    Wołałbym, żeby było tak jak proponuje V-tec. Niech to będą osoby rekomendowane przez forumowiczow. Udział Anglików niech sie ograniczy do wrzucania funtów do 35 puszek!

Wydaje mi sie tez, ze powinieneś obdarzyć ludzi większym zaufaniem. W przeciwnym razie, będziemy musieli Cie skolonowac. 34 razy…
    Jeżeli ktoś, chce nam pomoc to, dlaczego mamy mu nie ufać? Nie zachowuj sie prosze jak urzędnik skarbowy z PL, ktory wszedzie i w każdym szuka oszusta!

ps. Jak zrobiłem gdzieś jakiś błąd to sorry -bardzo lubię whiskey, zwłaszcza wieczorem 😉

hammer18
    Participant

Jeżeli ktoś, chce nam pomoc to, dlaczego mamy mu nie ufać? Nie zachowuj sie prosze jak urzędnik skarbowy z PL, ktory wszedzie i w każdym szuka oszusta!

z tymi anglikami to moze lekka przesada ale tez bym zrobil przesiew 😈 😈

nie wszystkich pomoc jest z glebi serca ,a z glebi pustej kieszeni 😈 😈

PS.whiskey mhhhh mi tylko pomyslec zostaje, gdzie sie podzialy moje wolne wieczory…….

fatamorgana
    Participant

Nie wiem, czy się dobrze rozumiemy…
    Pisałem wyraźnie, że chodzi o osoby które nie są nam znane!
    A zgłosiły się już takie.
    Przychodzi ktoś zupełnie nieznany i mówi, że chce zbierać pieniądze.
    A w liście do sztabów pisze wyraźnie, że to my odpowiadamy za pieniądze i za dobór ludzi. Ja miałem za dużo do czynienia z różnymi ludźmi, żeby jakoś się nie zabezpieczać…Po prostu takie mam zdanie i już.
    Nie upieram się na siłę (jest tamj przecież uwaga nt. skontaktowania się ze mną w tej sprawie…), ale wyjaśniam, że czasami Anglik jest bardziej wiarygodny, bo nie ma takiej skłonności do bycia kombinatorem jak Polak i o to chodzi z tymi referencjami. Bez przesady z tym Anglikiem znanym kilka dni…
    Pomyślcie a sami dojdziecie do podobnych wniosków.
    Chciałbym, aby wyłącznie osoby godne zaufania wzięły udział w zbieraniu pieniędzy, a Fundacja wyraźnie ostrzega, żeby mądrze dobierać ludzi.
    Macie zwyczaj powierzać cudze pieniądze, za które jesteście odpowiedzialni komuś, o kim nic kompletnie nie wiecie???
    Bo ja nie.

Od tej pory proszę wszelkie uwagi nie związane z organizacją i przebiegiem akcji kierować na priva.
    Chciałbym, aby ten post służył wyłącznie zbieraniu kolejnych istotnych pomysłów, a nie tylko wymianie opinii.
    W końcu zawsze można coś zmienić.
    Pozdrawiam. 🙂 😀

MK
    Członek

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    fatamorgana wrote:

W końcu zawsze można coś zmienić.

zmienilem. teraz mozemy wrocic do dyskusji 😉

fatamorgana
    Participant

Jak tu zmieniać skoro serwer był zablokowany?
    Wypadało żebym ja zmienił….moim skromnym zdaniem.
    Oki. wracamy do wyłącznie programowych spraw. 🙂

fatamorgana
    Participant

Oficalne zatwierdzenie sztabu w Leeds.:) 😀

😀

v-tec
    Członek

Gratulacje.
    Fata nie obrażaj się za te uwagi powyżej. Mi się wydaje że rekomedacja 1 osoby znanej osobiście albo z forum wystarczy kandydatowi na wolontariusza. Nie można chętnych ludzi utrącać stawiając wygórowane wymagania. Proponuję aby wymagać od chętnych okazania paszportu i potwierdzenia adresu (umowa najmu, rachunek za prąd, statement z banku, pasek z wypłatą) i kopiować te dokumenty co powinno skutecznie odstraszyć ew. mających nieuczciwe zamiary. Ostateczna decyzja co do akceptacji wolontariusza powinna należeć do przewodniczącego tzn. ciebie który ma prawo odrzucić kandydata bez podania przyczyn.

fatamorgana
    Participant

Czy aby przeczytałeś uważnie moje dwa posty powyżej???

Cały czas chodzi o [b:c95f066984] osoby których nie znamy- my FORUMOWICZE![/b:c95f066984].
    Nie znam ich ja, Ty ani nikt z forumowiczów. Nikt nie wie kto to jest, więc muszę jakoś wiedzieć ja i dlatego wymysliłem to co powyżej- o tych Angolach też.
    Nie wzięliście pod uwagę takiej możliwości, a ja wziąłem i dobrze zresztą, ponieważ – jeszcze raz powtórzę- zgłosiły się 2 osoby których nie było i nie ma na forum…
    Czy teraz jest to już jasne?
    Kurde że tez zawsze trzeba wszystko szczegółowo tłumaczyć…
    Dajcie ludziom robić swoje. Zamiast marudzić co wymyśliłem ja, lepiej coś dobrego wymysleć samemu i napisać to tutaj, bo za chwilę się z tego tematu zrobi pusta gadanina typowo po polsku, a tu mają przecież być kolejne pomysły na zrobienie czegoś razem.
    OK?
    No to jak? Ma ktoś nowy pomysł warty rozważenia?
    Minęło kilka dni i tylko Mediator coś z v-tecem napisali, tyle że nadal o security, a ja czekam na ważniejsze tematy, bo o security to już każdy będzie umiał zadbać.
    Nie zbierać w ciemnych zaułkach, znać na pamięć numer na Policję i unikać chavów…Jak w Polsce…
    🙂 🙂 😀 🙂

Mediator
    Członek

Fatamorgana, masz oczywiscie racje. jednak mi chodzilo rowniez o bezpieczenstwo w sensie prawnym. W przypadku takich akcji bardzo latwo moze dojsc do nieporozumien, ktore moga przerodzic sie w niezbyt przyjemne sytuacje, gdy na wolontariusza pada jakis "cien" a on nie moze sie bronic, bo za duzo bylo na "ryj". Efektywnosc akcji bedzie tez wieksza z punktu widzenia techniki – przepraszam za to wyrazenie – techniki sprzedazy. Dwoch facetow moze przestraszyc ewentualnych darczyncow, obecnosc Kobiety pieknej – a na tym forum "niestety" nie mamy innego wyboru 😆 , dziala uspokajajaco. Bezpieczenstwo w sensie doslownym to takze kwestia szybkiej reakcji w razie czego, bo z praktyki wiadomo, ze nie ma czasu na zastanowienie.

fatamorgana
    Participant

O tym właśnie min. już mówiliśmy Mediatorze drogi na Spotkaniu w sobotę.
    Lepiej parami niż samemu.
    Facet się sprzeda sam, ale jak będzie właściwie wyglądał.
    Nie zalecam beretów, antenek, wytartych dzinsów itp… 🙂

fatamorgana
    Participant

A oto lista miast i miejsc gdzie są osoby, które zgłosiły chęć pomocy i współpracy.

-Manchester
    -York
    -Liverpool
    -Scunthorpe

Czekam na Hull, Doncaster, Lincoln, Wakefield, Huddersfield, Halifax, Nottingham (daleko, ale ile tam naszych!)… 🙂

Juliusz S?owacki
    Participant

Chętnie pomógłbym wam w Huddersfield ale pracuję po 60-70 godz. tygodniowo.
    Fizycznie odpadam ale jestem z wami sercem i może kogoś podeślę.
    Pozdrawiam Julek

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.