Strona główna Działy Hobby Fotografia, aparaty, obiektywy.

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    Zuzka
    Członek

Witam wszystkich [b:d8e0e49979]serdecznie[/b:d8e0e49979]. Zakładam nowy wątek gdyż, albo nie ma jeszcze takowego, albo jestem ślepa.

Generalnie chodzi mi o [b:d8e0e49979]pomoc mieszkańców Leeds[/b:d8e0e49979]. Szukam jakichś komisów bądź lombardów specjalizujących się w handlu [b:d8e0e49979]aparatami i obiektywami[/b:d8e0e49979]. Oczywiście szukam tego z powodu mojego [b:d8e0e49979]skąpstwa[/b:d8e0e49979]. Jeśli nawet ktoś coś wie o jakimś sklepie typu [b:d8e0e49979][i:d8e0e49979]Media Markt[/i:d8e0e49979][/b:d8e0e49979], gdzie można pójść, pomacać, polizać itp. to byłabym wdzięczna.

Ja mieszkam w [b:d8e0e49979]Harrogate[/b:d8e0e49979] i podjechanie do Leeds nie sprawi mi kłopotu, ale jak mi podacie, że jakiś obiekt znajduje się koło jakiegoś popularnego spożywczaka albo koło jakiegoś pomnika, który każdy codziennie widzi idąc do pracy, to nic mi to nie powie, gdyż [b:d8e0e49979]kompletnie nie znam Leeds[/b:d8e0e49979]. Najlepiej byłoby jak by ktoś podał ulice i w przybliżeniu numer albo [b:d8e0e49979]kod pocztowy[/b:d8e0e49979] to ja sobie znajdę mapkę w necie.

Dzięki i pozdrawiam wszystkich fotkujących urokliwe Yorkshire.

Mediator
    Członek

Fatamorgana jest specem w tej dziedzinie. To znaczy nie w lombardach 😆 . O fotografii to na pewno z nim chyba, ze o kims nie wiem. pozdrowienia

Zuzka
    Członek

No to czekam na pana [b:6decc94888]Fatamorgane[/b:6decc94888]:). Żeby się uprecyzyjnić to dodam, że szukam obiektywu do [b:6decc94888]canona 350D[/b:6decc94888].

Pozdrawiam.

fatamorgana
    Participant

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    Zuzka wrote:

Zakładam nowy wątek gdyż, albo nie ma jeszcze takowego, albo jestem ślepa.

Ostatnio zarejestrowała się na Forum "zaćma" więc wszystko jest możliwe…:lol:
    Kiedyś pisałem, że jestem fotografem i znam sprzęt.

:1f8c227f31 wrote:

Generalnie chodzi mi o [b:1f8c227f31]pomoc mieszkańców Leeds[/b:1f8c227f31].

Na nich to ja bym nie liczył, bo co najmniej 95 % z nich nie ma pojęcia o temacie.

:1f8c227f31 wrote:

Szukam jakichś komisów bądź lombardów specjalizujących się w handlu [b:1f8c227f31]aparatami i obiektywami[/b:1f8c227f31]. Oczywiście szukam tego z powodu mojego [b:1f8c227f31]skąpstwa[/b:1f8c227f31]. Jeśli nawet ktoś coś wie o jakimś sklepie typu [b:1f8c227f31][i:1f8c227f31]Media Markt[/i:1f8c227f31][/b:1f8c227f31], gdzie można pójść, pomacać, polizać itp. to byłabym wdzięczna.
    Ja mieszkam w [b:1f8c227f31]Harrogate[/b:1f8c227f31] i podjechanie do Leeds nie sprawi mi kłopotu, ale jak mi podacie, że jakiś obiekt znajduje się koło jakiegoś popularnego spożywczaka albo koło jakiegoś pomnika, który każdy codziennie widzi idąc do pracy, to nic mi to nie powie, gdyż [b:1f8c227f31]kompletnie nie znam Leeds[/b:1f8c227f31]. Najlepiej byłoby jak by ktoś podał ulice i w przybliżeniu numer albo [b:1f8c227f31]kod pocztowy[/b:1f8c227f31] to ja sobie znajdę mapkę w necie.

Mam lepszy pomysł. Po co jeździć gdziekolwiek skoro można kupić masę sprzętu z internetu?
    W Anglii jest kilkadziesiąt sklepów internetowych ze sprzętem wszelakiej maści. Używanym również…
    Dają gwarancję sprawności i wszystko jest porządnie załatwiane.
    Jest możliwość zwrotu gdyby coś było nie tak.
    Korzystałem z kilku z nich.
    Pomacanie właściwie ma sens gdy chcemy widzieć jak taki obiektyw wygląda, ale dla Ciebie i tak najważniejsze jest znalezienie obiektywu, który:
    – będzie "robił" dobre zdjęcia,
    – nie będzie za drogi…

A w związku z tym, wystarczy gdy mi uściślisz jakiego typu obiektyw to ma być (szeroki kąt, zoom czy stałoogniskowiec, tele… o jakim zakresie ogniskowych, czy szkło wyłącznie do cyfry itd…) i ile chcesz na niego wydać, oraz ewentualnie czy masz jakieś dodatkowe oczekiwania (jasność, zaawansowanie techn. wielkość, wiek, wyposażenie szkła).
    Jak mi podasz przemyślaną odpowiedź, wtedy bez problemu będzie wiadomo czego i gdzie szukać. Bez problemu zobaczysz zdjęcia i dostaniesz opis takiego szkła.
    Co do komisów w tym kraju to w zasadzie są one rzadkością, ponieważ sklepy internetowe przejęły wszystko- są jednocześnie sklepami fizycznymi, ale akurat w Leeds ich nie ma. W kilku miejscach można kupić używany sprzęt, ale jest to mały wybór, dosłownie kilka sztuk tak "przy okazji".
    Jednym z takich miejsc jest/był sklep "JACOBS FOTO"na King Edward Street, przy Vicar Lane a Briggate w centrum, ale dopiero był tam remont i nie wiem czy pracują w ogóle. Ale ostatnio nic tam właściwie nie mieli. Sklepy Jessops (jest ich w Leeds kilka) mają drogo.

Podam Ci potem namiary na min. kilka takich sklepów.
    Tak nawiasem mówiąc, jak się ma aparat typu 350 D to i obiektyw przydałby się nie najzwyklejszy…Taki przynajmniej średni by się przydał.
    Nie lubię Canona, co nie znaczy że go nie cenię… 🙂

Prekursor
    Członek

Ja po nowym roku takze bede musial sie zglosic po porade bo bede chcial kupic lustrzanke cyfrowa dla siebie.O szczegolach nie bede mowil bo zaraz jacys czarodzieje mi zrobia awanture.

v-tec
    Członek

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    Prekursor wrote:

O szczegolach nie bede mowil bo zaraz jacys czarodzieje mi zrobia awanture.

❓ ❓ ❓

Zuzka
    Członek

[quote:3e5e467064]Mam lepszy pomysł. Po co jeździć gdziekolwiek skoro można kupić masę sprzętu z internetu? [/quote]

Hmm, widzę, że jesteś trochę obcykany, więc dziwię się trochę, że mi taką rade dajesz. Nie jestem nowicjuszką (przyznaję się bez bicia), jeżeli chodzi o zakupy internetowe. Mój sprzęt pochodzi właśnie z netu, doskonale wiem gdzie szukać i jak szukać. Tylko problem polega na tym, że w necie mogę sobie popatrzeć na zdjęcia i tyle mojego. A ja oprócz tego, że jestem skąpa to jestem i nieufna, a szczególnie, jeśli chodzi o zakup obiektywu do lustrzanki a nie jakieś marne „empeczy”. Jak już mówisz, że nie ma takowych komisów w pobliżu, no to trudno pozostaje mi eBay itp. Ja tylko chciałam zapytać czy mam po prostu jakąś alternatywę i już.

Zdradzę jeszcze, że 350D nie posiadam, jestem właśnie w trakcie wybierania sobie prezentu świątecznego. No i padło na Canonka. Robię przesiadkę z S1 IS którą nabyłam dwa lata temu do nauki. Nauka nie poszła w las a nauczycielowi skończyła się wiedza. No i właśnie nie podoba mi się ten kit, który jest w standardzie 350D i dlatego rozglądam się za czymś sensowniejszym, (żeby od razu uciąć późniejsze koszta zmiany szkieł). Toteż właśnie miałam nadzieje na jakiś komis, bo być może trafiłaby się jakaś perełka, za fajniusią cenę.

Dzięki za wyciągnięcie pomocnej ręki i posłużenie radą, ale jeszcze nie mam skonkretyzowanych planów, (chociaż mam na oku parę Tamronów). Po prostu nie bagatelną rolę będzie odgrywała przy zakupie cena. Jednakże nie omieszkam zapytać o radę przed samym zakupem.

Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam.

girkit
    Participant

podobno ten canon 350D ma lepsza matryce niz nikon d70 – ale jakos napalilem sie na nikona 😀

oldbike
    Członek

Zuzka wrote:

Żeby się uprecyzyjnić to dodam, że szukam obiektywu do [b:4219e7b847]canona 350D[/b:4219e7b847].

polecam (z tanszych ale dobrych): Tamron AF28-75 F2.8 – cena na ebay ok 170 GBP
    i drugi bardzo dobry obiektyw np. canon 50mm f1.4 – niestety bez zooma, ale za to bardzo jasny co ma duuze znaczenie przy robieniu zdjec we wnetrzach bez lampy

Zuzka
    Członek

Kończąc ten temat powiem Wam, na co padło. Znalazłam na [i:6f8305d4d7][b:6f8305d4d7]eBay’u[/b:6f8305d4d7][/i:6f8305d4d7] ładny komplecik [b:6f8305d4d7]Sigma 17-70 F2.8-4.5 i do tego Sigma 70-300 APO[/b:6f8305d4d7]. Wszystko nowe i na rocznej gwarancji. Mam nadzieję, że będzie służyło. Zakup miał być moim prezentem świątecznym, niestety sprzedawca nawalił i poinformował mnie listownie, iż nie wyrobi się z wysyłką przez gorączkę przedświąteczną. W ramach tych uniedogodnień zaproponował mi zwrot kosztów, bądź dostarczenie przesyłki do końca roku z jakimś ekstra filtrem. Zdecydowałam się na tą drugą opcje. No zobaczymy. [b:6f8305d4d7]Dzięki wszystkim[/b:6f8305d4d7] zainteresowanym za podpowiedzi. Pozdrawiam serdecznie.

fatamorgana
    Participant

ZUZKA!
    Nie kończ tematu, bo…temat jest szeroooki i nie tylko dla Ciebie.
    Poza tym teraz pytanie: Czy zdjęcie w avatarze przedstawia Ciebie?
    Jeśli tak….to napisz na priva.
    Pozdrawiam. 🙂

dafunkonline
    Participant

fatamorgana wrote:

.
    Poza tym teraz pytanie: Czy zdjęcie w avatarze przedstawia Ciebie?

😀

wracam jednak do tematu 🙂
    obrabiałem Canoniaka 300 i chcę się przelecieć na NIkonku D2XS…
    cena może odstraszać, ale w polsce kolega przyjechał do mnie żeby wzbudzić podziw a jedyne co mogłem mu zaoferować to zazdrość i zawiść 🙂

ręczę że ten Nikon ma POTĘŻNE MOŻLIWOŚCI !!!

v-tec
    Członek

fatamorgana wrote:

Czy zdjęcie w avatarze przedstawia Ciebie?

No takiej propozycji nie sposób się oprzeć 😉

girkit
    Participant

a co sadzicie o canonie 400D z mechanizmem czyszczenia matrycy ;// – ?

dafunkonline
    Participant

girkit wrote:

a co sadzicie o canonie 400D z mechanizmem czyszczenia matrycy ;// – ?

nie macałem, ale pisał mi taki jeden fanatyk, że ujdzie w tłoku… on cały czas na Nikonach galopuje, więc dla zabawy sprawdził to "cudeńko"
    napisał mi tak "powiem ci szczerze, że to najlepszy aparat jaki można kupić jako prezent na komunię…"

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.