Strona główna Działy Prawo Czy można bez NIN starać się o zasiłki

Wyświetlanych postów: 9 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    Justi
    Participant

Mam ogromną prośbę do wszystkich którzy starali się, pobierają lub zamierzają złożyć formularz w Leeds City Council o Hausing Benefit i Council Tax Benefit. Chciałabym się dowiedzieć czy należy mi się ten zasiłek jeśli nie posiadam numeru NI ale mój mąż pracuje w UK ponad rok, jest zarejestrowany w Home Office (WRS) i posiada stały numer NI. Ja przyjechałam do męża w lipcu z naszym dzieckiem i narazie nie pracuję ponieważ zajmuję się dzieckiem. Proszę o konkretną odpowiedz jeśli ktoś był w takiej sytuacji. Zaznaczam że mamy niskie dochody i wynajmujemy sami mieszkanie.

Drugie pytanie dotyczy samego wniosku o Housing and Council Tax Benefit. W punkcie 17: "What your rent includes" wypisane są np. Council Tax, water rates, meals, heating, gas and electricity, cleaning, itd. Czy powinnam zaznczyć w tych kolumnach "No", jeśli opłacam wszysto sama osobno, a mój rent to sam czynsz za mieszkanie?

Pytanie trzecie to czy w podanej wyżej sytuacji mogłabym sie starać o Child Tax Credit i Working Tax Credit, jeśli ja nie posiadam NIN?

Gorąco dziękuję za jakiekolwiek odpowiedzi. Z góry zaznaczam, że przeszukałam forum i nie znalazłam odpowiedzi na nurtujące mnie pytania.

7sisters
    Participant

ad. 1. Zasiłek należy Ci się (lub nie) w zależności od Twojej sytuacji, czyli dochodów, ilości dzieci, stopnia niepełnosprawności itd. a nie w zależności od tego czy masz National Insurance Number. Jeżeli zasiłek Ci się należy a potrzebny do jego wypłacenia jest NIN, urząd sam wystąpi do Social Security o nadanie Ci NIN.

Moja rada: składaj wniosek o każdy zasiłek, bo nie kosztuje Cię to nic. W najgorszym wypadku po prostu dostaniesz odmowę.

ad. 2. Oczywiście że NO. Jak rozumiem Twoja umowa najmu to standardowe Short Term Tenancy Agreement, więc nie zawiera niczego poza prawem dysponowania domem.

ad. 3. Nie tylko możesz ale powinnaś. Oczywiście Child Tax Credit dostaniesz tylko jeżeli macie dzieci 😉 Jeżeli nie masz NIN, patrza ptk. 1. Sami byliśmy w identycznej sytuacji: moja Żona nie pracowała i nie miała NIN, ale dostaliśmy ChTC (WTC nie należy się nam z racji dochodów).

Powodzenia, jak czegoś jeszcze nie znajdziesz na forum, pytaj śmiało.

v-tec
    Członek

Nie rozumiem dlaczego piszesz 'czy należy MI się’ a za chwilę że mieszkasz z mężem. W takim razie chyba 'należy NAM się’ no chyba że w jakiejś separacji jesteście? 🙂

Tax Credit możecie złożyć wniosek tylko razem, Child Benefit złóż ty to lata w domu będą ci się zaliczały jako staż do emerytury (musisz zrobić ins. number), Housing Benefit oczywiście także razem

fatamorgana
    Participant

W takich tematach lepszy jest zdecydowanie v-tec, ale o ile mi wiadomo, to decydująca znaczenie ma to, kto wnioskuje i na jakiej podstawie a nie posiadanie NIN.
    Jeśli wnioskujący posiada NIN i jednocześnie jest najemcą mieszkania (mąż), to jest oczywiste, że ma prawo pobierać Benefity na rodzinę niezależnie czy ta rodzina dopiero przyjechała czy jest kilka miesięcy.
    Także najlepiej niech wszystko będzie na męża. To jest oczywiste.
    Poza tym Twe dane i tak są wpisywane w rubrykach "partner i dzieci" .
    Wiem że Azjaci zaraz po zjechaniu swoich ziomków i pociotków lecą do Councilu po kolejne zasiłki nie mając dla wszystkich NIN-ów i dostają Benefity.
    Zdarza się, że niektórzy urzędnicy (również w Job Centre) odpowiadają niejednakowo na pytania, dlatego zawsze warto potwierdzać we właściwym urzędzie-czyli w City Council Benefits Department.

Na pytanie 3 odpowiadam: Skoro pytają co zawiera rent, to należy odpowiadać zgodnie z rzeczywistością, czyli że nic. Oznacza to jasno, że ponosicie dodatkowe koszty. A ile one w przybliżeniu wynoszą to urzędasy wiedzą, bo mają swoje tabelki dla ilości osób w mieszkaniu…
    Tyle co wiem.

v-tec
    Członek

Fata widzę że z cyganów przerzuciłeś się na azjatów… 🙂

fatamorgana
    Participant

Wątpię…Dla mnie jedno i drugie niewiele się różni. A w dodatku ma wspólne pochodzenie. 🙂
    Mam po prostu dobre rozeznanie u jednych i drugich.

Justi
    Participant

"czy należy mi się ten zasiłek" oczywiście miałam na myśli, czy należy nam się. Przepraszam nie zauważyłam tego. Dziękuję za odpowiedzi i zabieram się do wypełniania formularzy. Może coś z tego będzie, bo cięzko utrzymać się z jednej pensji wynajmując mieszkanie i opłacając wszystkie rachunki. Wystarcza tylko na jedzienie. Dzięki Bogu, że chociaż na to…

girkit
    Participant

no i na kompa starczyło jak widac i internetek 🙄 😉

Mediator
    Członek

Tym razem bede bronil Autorki tego watku. Zadala pytanie ale najpierw sprawdzila, czy odpowiedzi nie ma na forum. Byla mila i uprzejma, jakby przeczuwala, ze ktos moze jej wskoczyc na plecy. Wcale nie musi miec na komputer i "internetek". Od tego sa np. biblioteki, z ktorych sam korzystam. Chyba jeszcze raz trzeba powiedziec, ze jesli system przewiduje mozliwosc uzyskania pewnych benefitow po spelnieniu okreslonych przeslanek, to ten, kto takie przeslanki spelnia, jest nie tylko uczciwy ale tez nie jest pazerny, jesli po nie chce siegnac. W tym wypadku nnie mam watpliwosci, ze z taka wlasnie sytuacja mamy do czynienia. Autorke i jej Meza pozdrawiam, zyczac szczescia i powodzenia – szczegolnie ze wzgledu na malucha.

Wyświetlanych postów: 9 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.