Strona główna Działy Nauka "stypendium" dla uczniów 16-19 lat.

Wyświetlanych postów: 12 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    jacek-jestem
    Participant

Jesli jest ktos wogole w wieku 16-19 lat i uczy sie full-time, to moze sie ubiegac o stypendium. Stawka wynosi 30 funtów tygodniowo, wiec gra warta świeczki. Stypendium nazywa sie EMA. Kasa wypłacana jest co tydzień. Jest tylko jedna zasada przyznania kasy – trzeba uczestniczyć we wszystkich lekcjach w danym tygodniu. Jeśli ktoś daje rade to polecam.

PS. EMA zastrzega sobie płacenie pieniędzy tylko dla tych którzy są w Anglii dłużej niż 3 lata, ale to jest nie prawda. Mi przyznali ! 😆

Pozdro 😉

v-tec
    Członek

A możesz podać namiary na tę EMĘ?

Już nie trzeba
    http://www.dfes.gov.uk/financialhelp/ema/index.cfm?fuseaction=home

jacek-jestem
    Participant

Ja tego nie załatwiałem przez neta. Zapytałem w collegu i mnie skierowali do kobiety od finansów. Dostałem formularz. Wypełniłem i wysłałem.
    Potem tylko czekałem jakieś 2 tygodnie na odpowiedz i już mam. 🙂
    Przyznali mi też wyrównanie od początku roku, więc fajno jest. POLECAM 😀

v-tec
    Członek

Fajna sprawa z tym kieszonkowym, córka będzie miała dodatkową zachętę żeby iśc do college’u. Powiedzcie że Anglia nie jest wspaniała. Płacą ci za to że chodzisz do szkoły 🙂

kasha16
    Participant

no ja mam 16 lat…
    probowalam przez neta wypelniac te formularze ale nie chce mi przyjac postcode a podaje poprawny 🙁

jacek-jestem
    Participant

Ja też przez neta nie załatwiłem. W szkole poprosiłem o formularz i wysłałem pocztą.

Pozdro

Sandgirl
    Członek

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    v-tec wrote:

Fajna sprawa z tym kieszonkowym, córka będzie miała dodatkową zachętę żeby iśc do college’u. Powiedzcie że Anglia nie jest wspaniała. Płacą ci za to że chodzisz do szkoły 🙂

Mi w Polsce tez placili za chodzenie do szkoly 😉 I to wiecej niz niektorzy zarabiali (ale to swiadczy o niskim poziomie zarobkow a nie o wysokosci mojego stypendium 🙁 )

Acha, cos slyszalam ze mozna miec darmowy bilet autobusowy jak sie jest w tym wieku.

v-tec
    Członek

Naprawdę jako 16-latka dostawałaś w Polsce stypendium i to w wysokości porównywalnej z pensją? Pierwsze słyszę o czymś takim 😯 Za moich czasów stypendia były tylko dla studentów no i z zarobkami nawet niskimi raczej się nie porównywały chociaż jak ktoś miał naprawdę dobre oceny to może…

Sandgirl
    Członek

No ja mowie o studiach 😉
    Chociaz moja siostra w liceum dostawala pieniadze od szkoly… i brat chyba tez…
    Wiazalo sie to niestety z niskimi dochodami u mnie w rodzinie 🙁
    Wiec nie ma sie chyba czym chwalic 😛 🙁

ela1981
    Participant

W Polsce w podstawowce za moich czasow bylo stypendium od prezydenta dla najlepszego ucznia, ale tylko raz w roku (na koniec). Tak samo w liceum, a wiadomo studia to juz inna beczka (ale za srednia ok. 4,5 u mnie dostawalo sie prawie 600 zl miesiecznie, dodatkowo jakies grosze za socjalne, wiec razem niezla kasa jak na polskie warunki- moim zdaniem.)

Sandgirl
    Członek

Ja dostawalam socjalnego 500zl miesiecznie… na naukowe niestety za glupia bylam 😉 😛

jacek-jestem
    Participant

😉
    Ja nic o darmowym bilecie nie słyszałem. Jest za to zniżka 50 %. I to nie tylko przy zakupie biletu miesięcznego lecz na wszystkie przejazdy (autobusy, pociągi). Trzeba jedynie wyrobić sobie specjalną legitke.
    Są też zniżki na transport dla studentów, ale ja szczegółów nie znam.

pozdro 😆

Wyświetlanych postów: 12 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.