Strona główna Działy Hyde Park Lubie WYCIECZKI, ktos z was tez lubi ??

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    dignus.pl
    Participant

zaliczylem juz Fountain Abbey (Rippon), Rippon Cathedral , Scarborough, Bridlington, Whitby, Whitby Abbey, Filey, Durham Castle and Cathedral, York, Harrogate, Malton, Malham Moor, Hole of Horcum (North York Moors), Rievaulx Abbey, Bolton Abbey, polnocna czesc Peak District ..i wiele innych dziwnych miejsc

Teraz zamierzam odwiedziec ScarCave ..jakas jaskinia 🙂 …lub jakies inne miejsce…no wlasnie jakie ? co polecacie ?

ps: jak sobie przypomne o komorce, to czasem zrobie fotke… i czasem zapodam na http://www.jacekleeds.fotosik.pl/

fatamorgana
    Participant

Właściwie to mógłbym powiedzieć tak. Wszystkie zdjęcia, które dałem do galerii są jednocześnie zachętą do pojechania tam. Ale ponieważ jest jeszcze więcej miejsc, które póki co nie są "zgaleryzowane" (w trakcie), ale zostały dokładnie obejrzane, przeto polecam jeszcze:
    Yorkshire Dales częśc północna, wraz z drogami górskimi takimi jak pomiędzy Ingleton a Hawes, Buttertubs (fantastyczne małe rozpadliny o pionowych ścianach tuż poniżej przełęczy) na przełęczy Butterpass (koło Muker-Swaledale), wodospady w Dales w tym najwyższy w Anglii, 30m. HARDRAW fORCE koło Hawes, High Force (polecany zwłaszcza wiosną) koło Middleton in Teesdale, Aysgarth Falls w Wensleydale (bardzo podobne do wodospadów na Renie w Shaffhausen), tuż obok Bolton Castle. Linton Falls w Linton (trzeba dobrze poszukać bo nie widać z drogi- poniżej parkingu we wsi.), Piękne skałki , nawet przewieszone wapienie Kilnsey Crag w Wharfedale, Burnsall i okolice, zwłaszcza biwak na zielonej trawce nad rzeką- najlepszy, idealny niemal plac na biwak, Thornton Force koło Ingleton…ufff! Dales to raj.
    Jeszcze mały wąwóz, o którym nikt nie wie o ile wie gdzie on jest wśród gęstych drzew Stean w Nidderdale. Nazywa się Howe Stean Gorge i…jest chyba najpiękniejszy po Gordale Scar.
    A propos. Piszesz o Malham. Rozumiem, że zarówno Tarn jak i Cove oraz Gordale Scar widziałeś?
    Bo to wszystko w jednym zasięgu.
    Byłeś w Fountains Abbey, a czy zahaczyłeś o Brimham Rocks?
    Bardzo blisko, a szalenie ciekawie…
    Zdjęcia z tych wszystkich miejsc już wkrótce w naszej galerii.
    Osobny temat to zamki. Barnard, Richmond, Middleham, Bolton, Helmsley.

Na koniec powiem o TRZECH najlepszych wrażeniowo miejscach.
    Lake District, Flamborough Head, i Boulby Cliffs.
    Założę się że o tym ostatnim nie słyszałeś…
    Ano, najwyższe klify wschodniej Anglii, czyli 213 m nad wodą…
    Zdjęcia są w galerii już dawno…
    Ale tylko wtajemniczeni wiedzą gdzie szukać konfitur. 😆
    Staithes koło Whitby tez warte odwiedzin. Robin Hood Bay, Wspaniałe Ravenscar, czyli wieś na klifie.
    Kuźwa, do rana będę wymieniał…
    Cześć! 😀

Marta Klecz
    Członek

Bylam we wszystkich tych miejscach dignus….
    Cieszy mnei ze polacy nie siedza w domach, i niektorzy lubia cos porobic…
    A ty ciagle tu?

MK
    Członek

Moim najnowszym "odkryciem" jest Chester, nie jest daleko od Leeds i ma swoj klimat. Mozna tez wpasc do tamtejszego Zoo.

Marta Klecz
    Członek

Tez bylam- nawet dwa razy…..fajnei tylko juz troche za zimno na to.

dignus.pl
    Participant

oh Martus ! ….a gdzie Ty nie bylas !?

fatamorgana
    Participant

No i jak Dingus? Moja skrócona lista Ci wystarcza? 😀

dignus.pl
    Participant

oh ! absolutnie NIE !!!
    bo nie podales … z KIM mam na te wycieczki jezdzic 🙂 … bo samemu to nuuuuuuuuuuuuuuda ! 😉 az strach ! 😯

fatamorgana
    Participant

CYTAT(…)"Teraz zamierzam odwiedziec ScarCave ..jakas jaskinia …lub jakies inne miejsce…no wlasnie jakie ? co polecacie ? "

Nie pytałeś o porady osobowe lecz krajobrazowo-turystyczne.
    Ja na przykład lubię sam pojeździć, bo mam nieskrępowaną swobodę poruszania się i mogę wrócić kiedy chcę.
    Ale jak Tobie brakuje towarzystwa…
    Zadbaj aby było i już!

🙂
    Pozdrawiam.

dignus.pl
    Participant

dbam dbam ..i zadbac nie moge ! hihi 😉
    piekny krajobraz powinien byc jedynie tlem dla pieknej … 😳
    no ale czasem lepiej zeby nic (i nikt) go nie zaslanialo 😉

a do jaskini napewno sie wybiore! (poczuc jak mieszkal moj pra pra pra pra …:) ) i do tych innych miejsc tez ! 😀

fatamorgana
    Participant

A skoro już wybierasz się do jaskiń, to polecam "Blue John" oraz "Dupę Diabła" w Peak District, koło Winnatts Gorge/Pass i Castleton.
    Nie mówiąc o Ingleborough Cave koło Clapham w Dales i jeszcze dorzucę Victoria Cave, Altermire Cave koło Langcliffe w Dales.
    Kilka jaskiń jest także koło drogi B6255 w górę od Ingleton. Gatekirk Cave, White Scar Caves i ze dwie bezimienne…
    Wystarczy?
    No a jak lubisz na mokro, to polecam groty nadmorskie w Flamborough Head. 🙂

dignus.pl
    Participant

na mokro !? ❓
    chyba poczekam z nimi do wiosny 🙂 …moze troche przeschna ..hihi
    a cel wycieczki …i tak zalezy od pogody ! 🙂
    wiec w sobote "sie" zdecyduje :-]

fatamorgana
    Participant

Częściowo na mokro, ale całorocznie jest także w Dupie Diabła, czyli Devil’s Arse, ponieważ tam najpierw schodzisz długo schodami w dół, a potem wsiadasz do łodzi z przewodnikiem, aby popływać pod ziemią.
    Coś jakby Sztolnia Czarnego Pstrąga pod Tarnowskimi Górami.
    Jest tam jednak jak zwykle w jaskiniach zimno. 8 st. C 🙂 😮
    Na koniec dodatkowa atrakcja, czyli powrót w górę owymi schodami, a jest tam nieźle w górę po chyba 180 stopniach…hehe 😀

v-tec
    Członek

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    dignus.pl wrote:

oh Martus ! ….a gdzie Ty nie bylas !?

Martuś zdaje się był już wszędzie 🙂 już kiedyś to zauważyłem.
    Fata też niezły powsinoga, ja też staram się coś zobaczyć (niestety jak pracuję to nie mam sił i czasu, a jak nie to nie mam pieniędzy)

Żeby wyjść nieco poza nasze opłotki zapytam czy ktoś widział Stonehenge (w naturze 🙂 ) i czy warto było?

dignus.pl
    Participant

a wybieralem sie ..wybieralem…ale nie wybralem:)
    stonehenge podobno ogrodzone i lepiej sobie na fotkach poogladac

to jakies 5 godzin jazdy, w 1 dzien mozna by "obskoczyc" …ale ten obiekt moze zostawie sobie na wiosne … 2007 🙂

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.