Strona główna Działy Hobby Dla tych co tęsknią za Polską, Tatrami i tamtymi klimatami..

Wyświetlanych postów: 9 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    fatamorgana
    Participant

Dla tych wszystkich, co dawno nie byli, a chcieliby, albo przynajmniej planują, polecam gorąco. Nie tak dawno sam widziałem to i z Wami się podzielę…
    Miło nawet pooglądać. 😀

Widok z Rusinowej Polany na Słowacką część Tatr Wysokich. 🙂

fatamorgana
    Participant

Przenosimy się w Góry Stołowe. Szczeliniec jest jednym z najciekawszych rezerwatów skalnych w Europie.

Jedziemy na Słowację. Za 300 koron znajdziemy nocleg u podnóża wspaniałego szczytu- Królowej Tatr, czyli łomnicy- z widokiem na jej otoczenie. 🙂 🙂 🙂

fatamorgana
    Participant

W głebi Tatr Słowackich znajdziemy ciszę i spokój jesienią- jak dobrze trafimy. Jednym z najciekawszych miejsc jest Dolina Pięciu Stawów Spiskich (Nie mylić ze Stawów Polskich!), zawieszona wysoko ponad dolną częścią innej doliny.

Na wschodnim obrzeżu tej doliny góruje Durny Szczyt, czwarty w Tatrach.
    Jego postrzępione spaszty i skalne wieże dodają uroku tej wysokogórskiej krainie.
    🙂

fatamorgana
    Participant

Być na szczycie Łomnicy (2632m), to zobaczyć dziesiątki kilometrów przestrzeni- przy dobrej pogodzie. Tegoroczna jesień była nie dość że złota, to jeszcze ciepła i pogodna. Widok w kierunku północnym.

Zaś widok w kierunku zachodnim należy do najwspanialszych w całych Tatrach. Najwyższym szczytem w oddali jest król Tatr- Gerlach.

Dla chcących zdobyć wysoki szczyt tatrzański, a mających nie za wiele czasu, oraz doświadczenia we wspinaczce, Baranie Rohy mogą być ciekawą propozycją. 2525 metrów i jesteś wysoko ponad dolinami, stawami i innymi szczytami…

Mediator
    Członek

Masz chlopie talent do obiektywu. Pracujesz w technice raczej tradycyjnej, czy korzystasz tez z jakichs programow do obrobki fotografii? Ja wykonalem pare zdjec "aparatem zorka 5" czyli takim automacikiem i wyszly jakies ciemne, bez slonca, ogolnie smutnawe. A jak wiadomo "nie zastanie wiecej nas ta sama chwila"

fatamorgana
    Participant

Cóż, na zdjęcia poświęcam tyle czasu co dla leeds.pl, a czasami więcej.
    Nieustannie się uczę. A trenuję od kilkunastu lat…
    Efekty musiały przyjść. 🙂
    Co to znaczy "raczej tradycyjnej"?
    Dzisiaj niemal każdy fotografujący korzysta z cyfry. A zawodowcy i półzawodowcy już wszyscy się przesiedli.
    Czasami jednak analog daje większe i lepsze efekty, przy mniejszych kosztach w porównaniu z cyfrą.
    Osobiście używam do poważniejszych zadań w plenerze (gdy nie ma pośpiechu i potrzebna jest b. duża rozdzielczość) głównie najlepszych negatywów Fuji -Reala 100 i Press 400. Z tego można zrobić powiększenia nawet 100×70 cm…
    Natomiast do podręcznego użycia i do reportażu…oczywiście wyłącznie cyfra.
    Programy są nie tylko po to, aby naginać oryginał.
    Służą również do eliminacji błędów, które nadal się zdarzają ponieważ nie ma aparatu doskonałego i zawsze coś trzeba korygować (vide te problemy ze światłem na zdjęciach).
    Im większe doświadczenie, tym mniejsza potrzeba korekt po zrobieniu zdjęcia.
    Ale z użyciem programów jest łatwiej i szybciej.
    Posiadam kilkanaście takich programów. Każdy służy do czego innego.
    🙂

Mediator
    Członek

Witam. Piszac o tradycyjnej technice mialem na mysli wlasnie uzywanie analogowych aparatow. Po prostu czytalem wypowiedzi zawodowych fotografikow, ktorzy twierdzili, ze zdecydowanie analog jesli chodzi o wielki format, czasem z przystawka cyfrowa. A programy oczywiscie sluza do korekcji, choc niektorzy uzywaja ich do wydluzenia szyi modelki 😆 Osobiscie bardzo lubie fotografie jako "konsument wrazen". Takze czarnobiala. Dobre zdjecie potrafi naprawde poruszyc. Szczegolnie cenie trafnosc, z jaka fotografik wybiera ten "jedyny" moment, gest, gre swiatla. Mam moze za bardzo rozpoetyzowane podejscie do odbioru fotografii ale takie mam i juz 😉 . Poza tym fascynuje mnie to, ze fotografik robi zdjecie w jednej sekundzie a ono potem zyje czasem latami. To jak lapanie chwil na klisze, ktora zatapia je w bursztynie tej jednej sekundy, w ktorej czas zatrzymuje sie na zawsze. to naprawde frapujace

ela1981
    Participant

Ale super zdjecia.

odea75
    Członek

Fata naprawdę są rewelacyjne …..i miło znów Cię widzieć ( czytać 😉 ) często bywaliśmy w tamtych stronach jeszcze przed wyjazdem …….aż miło powspominać. Pozdrawiamy cieplutko :))

Wyświetlanych postów: 9 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.