Strona główna Działy Hobby Samochod – okradli !!

Wyświetlanych postów: 7 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    serce74
    Członek

Witam !! Pierwszy raz pisze na tym forum, ale prypadek szczegolny i to chyba mojej glupoty !! Okradli mi auto z radia i paru CD, ale co najgorsze zginelo tez : dowod rejestracyjny, mot, ubezoieczenie i nawet kolko czyli tax z szyby skubneli !! Czy te dokumenty jakos odzyskam w formie wtornikow – chodzi o dowod, mot i tax. Uezpieczenie juz bede mial !! Pozdrawiam !!

v-tec
    Członek

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    serce74 wrote:

Witam !! Pierwszy raz pisze na tym forum, ale prypadek szczegolny i to chyba mojej glupoty !! Okradli mi auto z radia i paru CD, ale co najgorsze zginelo tez : dowod rejestracyjny, mot, ubezoieczenie i nawet kolko czyli tax z szyby skubneli !! Czy te dokumenty jakos odzyskam w formie wtornikow – chodzi o dowod, mot i tax. Uezpieczenie juz bede mial !! Pozdrawiam !!

Człowieku kto wozi a w aucie wszystkie papiery?! Domu nie masz? Wszystko odzyskasz (z wyjątkiem radia), w tym celu zadzwoń do dvla i ubezpieczalni, przy okazji poproś od razu o druk V33 dzięki któremu odzyskasz kasę za niewykorzystany okres taxu i kupisz sobie nowe kółeczko (dopóki go nie masz auto nie może stac na ulicy!)

fatamorgana
    Participant

Serce się kraje, gdy to czytam…
    Poprosiłeś/aś okazję a ta uczyniła złodzieja.
    Czyżby dokumenty (lub torba z nimi) były na widocznym miejscu? 😯
    W każdym razie wtórniki jak wtórniki, ale kradnąc tax złodziej wiedział co chce zrobić z dyskietką taxu. Wiadomo mi, że Cyganie np. i niektóre inne cwaniaki handlują kradzionymi tax dyskami. Jak się trafi jeleń, to opychają albo samą dyskietkę (czasami to nie są jelenie, ale ludzie koniecznie chcący zaoszczędzić na tym taxie-dobrze wiedzą co robią), albo auto z takim dyskiem. Jak ktoś kupi to się może potem nieźle zdziwić, bo poważne konsekwencje grożą za posiadanie fałszywego taxu, bądź nieprawdziwego- na innym aucie…
    Czy Twoje auto nie było przypadkiem w rejonie gdzie oni operują? Gdzie doszło do kradzieży?

I jeszcze jedno.
    Albo nie wiesz, albo nie czytałaś niczego (np. z tego forum, choć piszą o takich rzeczach również w polskich gazetach dot. pracy za granicą), że w UK NIE MUSISZ wozić ze sobą dokumentów auta.
    Żadnych. Co najwyżej prawko warto mieć, ale też nie musowo.
    Wozisz, więc stracisz, albo zgubisz. Po co? 🙁
    I na koniec: Nie mając tax disku za szybą faktycznie ktoś może się uczepić, albo co gorsza, możesz mieć problem z glinami.
    Najlepiej jak najszybciej iść samemu do DVLA, po zaświadczenie, że tax został wykupiony, a przynajmniej- o ile takowego nie wydadzą- aby został wpisany jako skradziony i że jesteś w trakcie wyrabiania nowego.
    A najprościej jest wstawić za szybę wyraźnie napisaną kartkę na postojach: TAX DISC STOLEN. NEW IN PROCESS.

7sisters
    Participant

Tylko żeby Ci ten PROCESS nie zajął dwóch lat :wink:, bo narobisz sobie jeszcze gorszych problemów.

v-tec
    Członek

Osobiście odradzałbym przyklejanie jakichkolwiek karteczek w zastępstwie tax disku. Podejrzewam że dla glin takie karteczki nie mają wielkiej wartości i samochodzik może znienacka np. zniknąć i odnaleźć się na parkingu policyjnym. Pozostaje kupić nowy dysk a niezależnie od tego zwrócić się o zwrot za niewykorzystany okres ważności starego, do czego służy formularz jw. podałem.

OBSERWATOR
    Członek

No tak, ale tu chyba nie chodzi o dawanie takich karteczek ciągle, tylko na postojach, w mieście, jak już do nich dojdzie.
    Nie każdy ma jak schować wóz poza drogi publiczne.
    Gliny jak chcą sprawdzić, czy tax faktycznie był wykupiony, czyli nadal jest ważny, zrobią to bez problemu.
    Przynajmniej tak gdzieś przeczytałem. 😕

Mediator
    Członek

Zgloszenie kradziezy przede wszystkim – oprocz innych oczywistych wzgledow bedziesz miec pewnosc, ze to, co skradziono jest juz "oficjalnie gorace". jesli tego nie zrobisz, mozesz potem miec dodatkowe problemy, bo powstanie domniemanie, ze uzyczyles komus do bezprawnego uzywania. Nie takie domniemania juz ten swiat widzial

Wyświetlanych postów: 7 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.