Strona główna Działy Wieści z Polskiego Centrum UWAGA! Do wszystkich forumowiczów! WOŚP nadchodzi…

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    fatamorgana
    Participant

Niniejszym postanowiłem zmienić swoją decyzję i powrócić – przynajmniej na jakiś czas- do Leeds i na to kochane forum.

Od razu wyjaśniam, że tu nie chodzi o sentyment.
    Powód jest o niebo ważniejszy!
    Po rozmowach i konsultacjach z kilkoma osobami uznałem, że Leeds i Polonia w nim jak i z okolicy zasługuje i powinna wziąć udział w jednym z największych i najlepszych przedsięwzięć jakie mają miejsce na całym świecie, zwłaszcza wśród Polaków, czyli w Finale WIELKIEJ ORKIESTRY ŚWIĄTECZNEJ POMOCY!
    Zbliża się XV edycja tej niesamowitej imprezy.
    Apeluję do Was drodzy Forumowicze, niech każdy przemyśli, czy chce się do tego przyłączyć.
    Jest okazja aby pomóc dzieciom naszych rodaków, może nawet i bliskich i pokazać gdzieś w tej Anglii i w naszym kraju, że my też chcemy i możemy razem coś dobrego dla nich zrobić.
    Od dzisiaj będę przyjmował zgłoszenia osób chcących zostać wolontariuszami. Znacie kogoś, kto jest godzien aby zostać wolontariuszem? Musi być uczciwy, o nieposzlakowanej opinii, solidny i słowny.
    Zaplanujcie datę 14 stycznia – to dzień Wielkiego Finału, w którym postaramy się dać z siebie wszystko dla dobra tej akcji.Trzeba będzie też nieco wcześniej poświęcić nieco czasu.

Lada dzień będę wśród Was, zatem szybko przejdziemy do szczegółów.
    Jestem w trakcie rozmów z biurem głównym WOŚP.
    Proszę o zgłaszanie się wszystkich, którzy mogą być pomocni w zakresie organizacji imprez towarzyszących, poszukiwania i znajdowania sponsorów, znają się na transmisjach internetowych, licytacjach online, itp.
    Wszystkie wiadomości proszę kierować na adres : alek@leeds.pl
    Oczekuję, że ekipa będzie bardzo liczna. Nie ograniczamy się do samego Leeds!
    York, Wakefield, Harrogate, Huddersfield…, słowem wszystko dookoła Leeds.
    Bierzemy się do roboty.
    Proszę poniżej o krótkie, zwięzłe wpisy z podaniem ilu ewentualnie kolejnych wolontariuszy możecie znaleźć. Trzy osoby już są: Obserwator, Ulka i Hammer. Brawo!

Serdecznie Was wszystkich pozdrawiam.
    Miło tu znowu gościć.
    🙂 🙂 🙂 🙂 😀 😀 😀

Wojtek
    Członek

no to ja tez sie zglaszam. sluszna idea …

Mediator
    Członek

W grudniu wyjezdzam i w styczniu teoretycznie wracam dopiero w polowie. Ale moze wroce troche wczesniej. Nie wiem, czy przy mojej rocie (zmiany z nockami itp) bede w stanie cos konkretnie pomoc ale jak bede, to pomoge. Zglaszam od razu swojego syna – moze on znajdzie czas. Jesli technicznie bedzie to mozliwe, obaj pomozemy. Wiem, ze to nieladnie ale poza sama idea nie wymagajaca komentarza, dobrze by bylo utrzec nosa panciom od finansow i pokazac im, ze chociaz kopia nas w dupsko i traktuja jak korek do budzetu, potrafimy byc ponadto kiedy chodzi o polskie dzieci. A jesli chodzi o polskie dzieci to ja jestem ortodox, chociaz nie Ania 😆

v-tec
    Członek

Mediator, orkiestra jest robiona przez organizację pozarządową pod wodzą J. Owsiaka i nie ma nic wspólnego z 'panami od budżetu’. Czy ty już ich nawet w snach widujesz? 🙂 A jak jedziesz do Polski to możesz przy okazji zapas serduszek przywieźć, skarbonki itpd. Przewodniczący Fata ci stosowny glejt wystawi.

Marta Klecz
    Członek

ciekawe czy ja bym mogla u nas w pracy pozbierac?

Mediator
    Członek

V-Tec, po tym poscie pomyslalem sobie, ze piszesz szybciej niz czytasz. Moze cierpliwie wyjasnie – chcialbym, zeby ci panowie z rzadu zobaczyli, ze nie jestesmy psami na kazdy pens, ktorzy w kategorii pensa mysla i postrzegaja. Wlasnie taka akcja jest okazja do zademonstrowania, ze tak nie jest. Ze jestesmy normalnymi ludzmi i ze jestesmy Polakami. ale to jest tylko efekt uboczny, ze sie tak wyraze. Chce sie wlaczyc w te akcje razem z synem. Nie wiem, czy przywioze puszki i inne rzeczy. Ale gdybym mial przywiezc, to nie potrzebuje do tego upowaznienia ani kwitu Fatamorgany, z calym szacunkiem dla niego. W tej akcji chce wziac udzial przede wszystkim dlatego, ze sam kiedys bylem bardzo chorym dzieckiem, potem mialem do czynienia z chorymi dziecmi, a moje wlasne dziecko tez ma problemy ze zdrowiem. Ktos na te pomoc czeka a Panstwa nie stac na pokrycie kosztow drogiego leczenia czy zakup urzedzen, bo dziura w budzecie jest wieksza niz ustawa o PIT przewiduje

v-tec
    Członek

>> Ale gdybym mial przywiezc, to nie potrzebuje do tego upowaznienia ani kwitu Fatamorgany, z calym szacunkiem dla niego

Owszem potrzebowałbyś, upoważnienia od zarejestrowanego sztabu. Tu nie ma nic na żywioł (więcej na stronie wosp). Poza tym wpadło mi na myśl żeby sprawdzić tutejsze przepisy czy komórka organizacji charytatywnej zarejestrowanej w Polsce (a taką będzie sztab) może legalnie prowadzić zbiórkę publiczną w UK (żal by było gdyby np. gliny skonfiskowały urobek).

Marta Klecz
    Członek

o k

v-tec
    Członek

Piszta co chceta!

Mediator
    Członek

Akurat z przyjemnoscia bede wspieral Fatamorgane – to jego pomysl, jego inicjatywa. Kwitu nie potrzebowalbym, bo moglbym uzyskac go w Polsce od Jerzego Owsiaka. Co do spraw formalnych, to jak najbardziej musza one byc zalatwione, tak jak "czysta" musi byc sciezka od zbiorki przez liczenie az do transferu. Ale mysle, ze niepotrzebnie sie martwisz, bo Fatamorgana na pewno nie rzuca sie z motyka na Slonce i wszystko bedzie gralo bez pudla. Nie jestem tez do konca pewien, czy WOSP bedzie traktowane jako organizacja charytatywna, czy jako inicjatywa spoleczna. Nikt w kazdym raziena pewno nie wyjdzie na ulice z puszka bez twardego papieru i wczesniejszego sformalizowania calej akcji. Mam do fatamorgany takie zaufanie, jakie on ma do Obserwatora 😆

monika2
    Członek

Ale wy sie lubicie droczyc chlopaki…:)

monika2
    Członek

Wracajac jednak do tematu.
    Inicjatywa szlachetna… Ciekawa jestem tylko jak to organizacyjnie bedzie to wygladalo, bo ja pracujac jako wolontariusz w finansach, musialam byc najpierw sprawdzona pod wzgledem karalnosci ( nie pamietam teraz dokladnej nazwy formularz) i trwalo to…ponad miesiac.
    A przeciez, mowimy tu o zbieraniu kasy i miejmy nadzieje, ze niemalej.
    Wierze jednak, ze Fatamorgana ma wszystko zaplanowane od a do z 🙂
    Jestem za…a nawet przeciw:)

Ulka
    Członek

[quote:b90927baf7]ciekawe czy ja bym mogla u nas w pracy pozbierac?
    [/quote]

Marto zbiera sie tylko w ciagu tego jednego dnia (niedziela).
    Pozdrawiam

v-tec
    Członek

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    Ulka wrote:

Marto zbiera sie tylko w ciagu tego jednego dnia (niedziela).

W sumie niekoniecznie. W niedzielę jest 'finał’ akcji, ale zasadniczo to zbierać i wpłacać można chyba zawsze

Ulka
    Członek

[quote:e0311a7b3e]W sumie niekoniecznie. W niedzielę jest 'finał’ akcji, ale zasadniczo to zbierać i wpłacać można chyba zawsze[/quote]

Poczytalam na stronie WOSP i wychodzi ze poza aukcjami, licytacjami, to same pieniazki do puszki zbiera sie tylko TEGO dnia. Tam jest jednak regulamin 🙂
    Pozdrawiam

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.