Strona główna Działy Prawo Licencja TV

Wyświetlanych postów: 13 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    jaandona
    Participant

Chciałbym legalnie korzystać z TV. Pytałem nawet policjanta jak załatwić sobie licencję. Nie wiedział, zpytałem czy ma telewizor powiedział ze ma 🙄 ja chcę płacić abonament miesięcznie, niestety dalej nie wiem jak to zrobić.

Mediator
    Członek

Przede wszystkim chce Cie poinformowac, ze zakup licencji na raty jest mozliwy ale… drugiej z kolei. Pierwsza tez mozna rozlozyc ale chyba na mniej rat, poza tym musialabys placic przez direct debit a do tego musisz najpierw nawiazac kontakt z TV licencing. Od razu Ci mowie – stracisz na to czas i nerwy. Ani przez Internet ani przez telefon nie zalapiesz sie na zywa dusze. Co ja zrobilem – poszedlem do tzw. PayPoint czyli (na przyklad) sklepu, ktory oprocz gazet, mydla i powidla ma w ofercie przyjmowanie platnosci. Pytasz o licencje i mowisz, ze pierwszy raz (przepraszam – nie zrrozum mnie zle 😆 ). Zaplacisz cos okolo 130 funtow ale masz spokoj na rok. Uwaga – dadza Ci maciupki wydruczek, ktory jest niewazny, jesli nie wkleja go do specjalnej okladki (wallet). To jest najprostszy sposob na zalatwienie tej sprawy. Dobrze, ze chcesz ogladac legalnie – mniej klopotow to spokojniejsze nerwy. Poza tym majac licencje w domu mozesz "olac" wszelkiemozliwe listy od TV Licencing

v-tec
    Członek

Alternatywnie zignoruj dziwne i niezrozumiałe uwagi Mediatora i kliknij http://www.tvlicensing.co.uk/buyorrenew/index.jsp
    Zajmie ci to jakieś 5 minut i psu drogi nie pokażesz, jak moja babcia mówiła 🙂

http://www.postaw-mi-piwo-za-dobra-rade.co.uk/v-tec.html 😉

bolek
    Participant

Ja kupiłem przez internet z opcją zapłaty: kwartalnie przez direct debit – 34.12 F…. i rozpoczoł się "angielski bałagan"…
    Licencje dostałem po paru dniach – niby wszystko ok, ale teraz dostaje listy (już na moje nazwisko) z "pogróżkami" – hehe, że mój adres jest dalej nielicencjonowany…
    Pieniązków z konta tez nie pobrali, choć HSBC obsługuje Direct D.
    Doczytałem więc dokładnie licencje i jest tam napisane, że pierwsza wpłata 1 listopada ( licencje kupiłem 30 września), czyli by sie zgadzało , tylko po jakiego diabła dalej ślą mi te listy….hehehe, pozdr

OBSERWATOR
    Członek

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    v-tec wrote:

kliknij http://www.tvlicensing.co.uk/buyorrenew/index.jsp
    Zajmie ci to jakieś 5 minut i psu drogi nie pokażesz, jak moja babcia mówiła 🙂

Najlepsze rozwiązania to te najprostsze, nieprawdaż?

🙂
    V-tec czemu nie zalegalizujesz biznesu i nie wprowadzisz cennika usług?
    Tylu Polaków na tym robi z powodzeniem kasę, a Ty potem narzekasz na blogu na trudności finansowe? 😮 😀 😉

Mediator
    Członek

V-Tec znow doklada mi do pieca. Moje uwagi dziwne i niezrozumiale? iem otoz twierdzic, ze nikt na tym forum nie ma z TV Licencing tak bogatych doswiadczen na forum, bo jestem jedna z niewielu osob w Wielkiej Brytanii w ogole (ale zarozumialec i pyszalek z tego Mediatora), ktora otrzymal pisemne przeprosiny od kierownictwa TV Licencing za nekanie listami. Zlapalem ich na jednym jedynym slowie w ich liscie i zazadalem satysfakcji. Poniewaz potrafia czytac i zrozumieli, ze dali sie glupio zlapac, otrzymalem list a w nim przeprosiny oraz gwarancja, ze przez nastepne trzy lata nie beda nekac mnie zadna korespondencja. Jako przekorny Polak pare tygodni pozniej kupilem telewizor i teraz to ja chcialem miec licencje 😆 . Podany przez V-Teca link jest i dziala tylko nie zawsze i wcale nie jest tak latwo zalatwic wszystko bez problemu. O czym swiadczy jeden z postow na tym watku. Otrzymalem w koncu odpowiedz po dwoch tygodniach ale zdazylem wczesniej kupic licencje w PayPoincie. A informacja o tym, ze trzeba uwazac, zeby kwitek licencji zostal wklejony do okladki tez nie jest z palca wyssana. Czasem – tak bylo w moim przypadku – sprzedaja licencje bez tej okladki i jest ona niewazna. musialem sprzedawce postraszyc przerzuceniem na niego ewentualnych kosztow grzywny i dopiero wtedy sciagnal dostawe okladek. Co w tym niezrozumialego?

v-tec
    Członek

To jak można skomplikować najprostszą sprawę 🙂
    Jeśli nawet strona w necie nie działa to why not pick up a phone i poprosić telefonicznie o licencję? Poza tym moja licencja wcale nie jest w żadnej okładce i zaręczam że mimo to jest 1000% ważna, raz zgłosiłem przez net i od tego czasu co roku przysyłają mi nową licencję a opłatę ściągają kwartalnie przez direct debit i jakoś nie chcą o tym zapomnieć 🙂

Dzieju
    Participant

Mozna tez placic tygodniowo, swego czasu odwiedzil mnie jedne pan podalem dane (chcialem byc uczciwy) zostawil karte i od tego czasu musze placic 🙁 w Pay point-cie

Mediator
    Członek

Mysle, ze nie o spor chodzi ani o krytyke, tylko o informacje. Zareczam, ze nie deinformuje. V-Tec zalatwil w trymiga przez net, ja nie moglem ani tak ani przez telefon, wiec zalatwilem w PayPoint. Czytac umiem i na druku licencji stoi jak byk – bez okladki niewazne. Mam licencje i nikt mi nie bedzie niczego bez pytania sciagal przez direct debit. V-Tec i inni maja to zalatwione inaczej i gra – byli sprawniejsi ode mnie i skuteczniejsi. To nie zmienia jednak faktu, ze kazdy z tych sposobow jest jak najbardziej "zastosowywalny".

v-tec
    Członek

[quote:89b2772452]nikt mi nie bedzie niczego bez pytania sciagal przez direct debit[/quote]
    Dla wyjaśnienia, nikt niczego nie 'ściąga bez pytania’. Sam wyraziłem zgodę na dd bo to dużo wygodniejsze niż biegać z gotówką do sklepu żeby zapłacić, i tę zgodę mogę w każdej chwili cofnąć.

Mediator
    Członek

V-Tec, z Twoich zjadliwych postow wnosze, ze masz powody do frustracji. Upowazniam Cie do traktowania mnie i moich postow jako srodka przeciwstresowego. Zawsze staram sie pomagac ludziom 😆

v-tec
    Członek

Moje 'zjadliwe’ posty mają na celu wyłącznie prostowanie dziwnych stwierdzeń pojawiających się na forum które mogą zrobić dużo złego jeśli ktoś weźmie je na poważnie i to jest jedyny powód mojej frustracji. Proszę nie traktować tego osobiście. Tu
    [quote:56daaef036]nie o spor chodzi ani o krytyke, tylko o informacje. [/quote]

Mediator
    Członek

Podana przeze mnie informacja dotyczyla moich doswiadczen i opis tych doswiadczen pokryw sie z prawda, wlacznie z tym, ze zostalem oficjalnie przez TV Licencing wczesniej przeproszony. Zaznaczylem, ze Ty poradziles sobie z tym lepiej. Nie sadze, zeby moja informacja miala komus wyrzadzic jakakolwiek krzywde.

Wyświetlanych postów: 13 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.