Strona główna Działy Hobby "kara za mlody wiek kierowcy"

Wyświetlanych postów: 7 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    hammer18
    Participant

kupilem auto,ktorego wspolwlascicielem jest moj ojciec.skladka ubezpieczenia OC wyniosla okolo500zl.wtym czasie doszlo doszlo do kolizji z winy mojego ojca,z tego wzgledu starcil znizke!jednak w tym roku skladka wyniosla nie zakladane 550zl tylko 790zl.ubezpieczyciel twierdzi,ze skladki ubezpieczeniowe zmieniaja sie z roku na rok.ponadto ubezpieczyciel mnie poinformowal,ze jako wspolwlasciciel samochodu, jezeli chche korzystac,musze figurowac w polisie Oc i doplacici 250zl,ze wzglezdu na moj mlody wiek.w przeciwnym razie,jesli ja spowoduje wypadek,firma zaplaci odszkodowanie,ale moze zazadac zwrotu kosztow.czy slusznie?

o rozstrzygniecie tej sprawy zwrocilismy sie sie do [b:79fcf18bba]Rzecznika Praw ubezpieczeniowych[/b:79fcf18bba].oto co udalo nam sie ustalic podczas rozmowy z dyrektor Biura Rzecznika Pania X :
    Przed podpisaniem polisy ubezpieczyciel ma prawo pytac klienta,kto bedzie prowadzil jego samochodi w jakim wieku sa kierowcy.
    jesli zaklad ubezpieczeniowyma dane,ktore pokazuja, ze naprzyklad mlodzi kierowcypowoduja wiecej wypadkow,moze podniesc pobierana skladke!taka swoboda ustalania wysokosci skladek wynika z art.8 ustawy z 22 maja 2003r. o ubezpieczeniach obowiazkowych(Dziennik Ustaw Nr 124,poz.1152 z pozniejkszymi zmianami).
    [b:79fcf18bba]jezeli wlasciciel samochodu poda niepelne lub nieprawdziwe dane dotyczace kierowcow,ubezpieczyciel i tak bedzie musial w razie wypadku wyplacic odszkodowanie.w dodatkunie moze ptem zadac od ubezpieczonego zwrotu wyplaconego odszkodowania.moze jedynie domagac sie doplaty czesci skladki wynikajacej ze zwiekszonego ryzyka.[/b:79fcf18bba]

jest to tekst z tygodnika motoryzacyjnego "Motor"

do rzeczy

mam pytanko czy wiedzieliscie o tym?
    i czy ktos wie jak to wyglada ze strony prawnej w UK?[/u]

v-tec
    Członek

Nic dziwnego. Podobnie jest tutaj, młodzi kierowcy płacą wyższą składkę bo są niedoświadczeni za to lubią sobie poszaleć, dlatego powodują statystycznie więcej szkód. Tak już jest i nic na to nie poradzisz, pozostaje jeździć bezpiecznie, i ciułać lata bezwypadkowej jazdy wtedy składka spadnie.

hammer18
    Participant

czyli jezeli bede mial auto na ojca i ja spowoduje wypadek to angielska ubezpieczalani tez ma obowiazek mi wyplacici odszkodowanie bo tak wywnioskowalem z tego tekstu?

OBSERWATOR
    Członek

Chyba raczej "[b:13c434c9b7]RZECZNIK PRAW UBEZPIECZONYCH"[/b:13c434c9b7].

Uważaj, żebyś się nie przejechał na takim założeniu.
    Oni tu zrobią wszystko aby nie wypłacić za duzo, albo w niewłaściwy sposób. A poza tym, wszelkie opinie Rzecznika z Polski w uznaniu polskich przepisów wcale nie muszą mieć żadnego zastosowania w tutejszych realiach. Tu niemal wszystko jest inaczej, a w poszczególnych firmach jeszcze bardziej inaczej.
    W dodatku tu się generalnie nie pyta Policji o zdanie (bo i się nawet jej nie wzywa gdy nie ma rannych), chyba że wina jest uznana w wyniku śledztwa po jakiejś ciężkiej kraksie. Firmy ubezpieczeniowe mają swoich biegłych do oceny sytuacji i winy.
    Ale najważniejsze jest to, że tutejszy rynek jest najlepiej obwarowany kruczkami wykluczającymi wypłatę gdy "coś tam" jest inaczej niż podano. Powoduje to nawet uznanie za próbę wyłudzenia odszkodowania większego niż się należy.
    Czytałeś wypowiedzi n.t uznawania/nieuznawania zniżek?
    No to pomyśl co w przypadku gdy i tu im coś nie pasuje. 🙁

hammer18
    Participant

znowu bede sie tlumaczyl zmeczenie ta masz racje "… Ubezpieczonych" nie niechche nic kombinowac bo niechche miec zadnych problemow pytam z ciekawosci,gdyz bardzo mnie zdziwila wypowiedz Pani dyrektor ,dlatego z eslyszalem o takich przypadkach i wyadje mi sie ze raczej ubezpieczalnie nie wyplacaja w takich sytuacjach i jestem ciekawy jak tu postepuja,ale nie nie rozczarowalem przeciez to jets tylko i az Anglia z calym szacunkiem 😈

OBSERWATOR
    Członek

Osobiście uważam że już TYLKO…
    😡 😡 😡 😕
    Niestety. AŻ to była kiedyś.
    Całkiem jak Polska. Ciekawe. Przyjechaliśmy do kraju, który też schodzi na psy. 😥

hammer18
    Participant

czyli kolejny argument zebym wracal:)))czyli nie tylko ja to widze z eschodzi na psy,przykre ale prawdziwe!!!tez uwazam z etylko ale napisalem bo dla niekotrych jets jeszcze AZ a niechce nikogo urazic

Wyświetlanych postów: 7 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.