Strona główna › Działy › Hyde Park › wreszcie sie podziela:)
http://wiadomosci.onet.pl/1419797,11,item.html
hmm, moze niektorzy skusza sie taka wizja i powroca z wygnania???
czy nie przypomina wam to (przynajmniej tym juz nie nastolatkom)socjotechniki rodem z poprzedniego systemu?
czy nie przypomina wam to (przynajmniej tym juz nie nastolatkom)socjotechniki rodem z poprzedniego systemu?
Nie jestem nastolatkiem i nie przypomina mi. Jak ktoś jest bezrobotny należy mu się zasiłek na pokrycie podstawowych potrzeb. (W tym celu gdy pracujemy płacimy różne składki które akurat w Polsce są horrendalnie wysokie). Wszędzie w cywilizowanym świecie tak jest tylko nie wiem dlaczego nie w Polsce, gdzie zasiłek otrzymuje chyba 5% bezrobotnych i nikogo nie interesuje z czego żyje reszta.
Media na zmianę sugerują że bezrobotnym nie chce się pracować choć praca rzekomo jest, albo odwrotnie że wszyscy pracują na czarno albo za granicą – żenada
Media na zmianę sugerują że bezrobotnym nie chce się pracować choć praca rzekomo jest, albo odwrotnie że wszyscy pracują na czarno albo za granicą – żenada
Jesli pozwolisz, z doswiadczenia kadrowej 😀 Po roku pracy na etacie (1600 brutto) przychodzi chlopak z prosba zeby zaklad go zwolnil, bo juz ma prawo do zasilku i prace bez rejestracji co razem da mu niezla kase. Dowiedzial sie o takiej mozliwosci od bardziej doswiadczonych kolegow i on tez chce. Samo zycie, ale ja wiem ze te opowiesci medialne nie do konca sa wyssane z palca.[/url]
Jak ktoś jest bezrobotny należy mu się zasiłek na pokrycie podstawowych potrzeb. (W tym celu gdy pracujemy płacimy różne składki które akurat w Polsce są horrendalnie wysokie). Wszędzie w cywilizowanym świecie tak jest tylko nie wiem dlaczego nie w Polsce, gdzie zasiłek otrzymuje chyba 5% bezrobotnych i nikogo nie interesuje z czego żyje reszta.
Otóż uważam że nie należy się. Przynajmniej nie należy się bezterminowo i w wysokości takiej żeby pozwalał na bezpieczną egzystencję. Dlaczego pracując mam zapewniać wygodne życie komuś kto, w najlepszym wypadku, jest nieudolny?
W UK zasiłek dla bezrobotnych wynosi jakieś 25% pensji minimalnej i około 12% średniej krajowej. Nie da się za niego w żaden sposób wynając mieszkania, kupić i utrzymać auta, chodzić co sobotę do kina itd. Czy to źle? Wcale nie. Ludziska mają presję żeby szukać pracy a obciążenia dla pracujących są niskie.
Zasiłek w wysokości 800zł w Polsce to znak dla społeczeństwa: nie ma się po co szarpać, od myślenia o bezpieczeństwie i przyszłości jest państwo. A to bardzo niedobry znak dla naszych przeżartych komunizmem rodaków.
>> W UK zasiłek dla bezrobotnych wynosi jakieś 25% pensji minimalnej i około 12% średniej krajowej. Nie da się za niego w żaden sposób wynając mieszkania, kupić i utrzymać auta, chodzić co sobotę do kina itd.
A czy w Polsce otrzymujących zasiłek (pod warunkiem że należą do kilku procent szczęśliwców go otrzymujących) stać na auta (benzyna 4 zł) i kino (bilety 25 zł)? Ja nie mówię o luksusach tylko o przetrwaniu. Jeśli w Polsce kilka milionów ludzi (liczę wraz z rodzinami) nie ma ŻADNYCH dochodów, ani z pracy ani z zasiłków to ja się nie dziwię że kradną, dziwię się że tak mało tych kradzieży jest. A co wyrośnie z dzieci chowanych w nędzy? Następne pokolenie nędzarzy, nic innego.
W UK właśnie spokojnie da się żyć z zasiłku całymi latami, czynsz pokryje housing benefit a zasiłek starczy na skromne życie. Kto nie chce pracować, nie musi i nie zginie. W każdym społeczeństwie jest odsetek ludzi którzy nie chcą pracować i wolą wegetować, i w 21. wieku stać nas na to żeby nawet tym ludziom tą minimalną egzystencję zapewnić. Chyba że wolicie mijać ich kartony na ulicy jak w USA. Ale jak ktoś chce pracować to jakaś praca jest, a w Polsce jej nie ma.
Obaj macie rację. System pomocy socjalnej danego państwa albo stać albo nie stać pomagać obibokom i mniej zaradnym. Są jednak osoby czasowo bez pracy (pracujący przez agencje lub nisko wykwalifikowani), które nie mając kontraktu stałego raz pracują, a raz nie.
Akurat w UK system jest (jak na mój gust) zbyt hojny i często rozdaje kasę zwykłym cwaniakom. To na pewno nie zachęca takiego lenia do pracy. Ale mówi się już na poważnie o ograniczeniu możliwości dla emigrantów. Co z tego wyniknie zobaczymy.
Zgadzam się jednak z V-Tecem, że sam fakt pomagania obywatelowi (mimo że nie jest nawet Brytyjczykiem!!!) w tym kraju świadczy o bardzo dużym liczeniu się z jednostką. W przeciwieństwie do Polski i jej "polityki prorodzinnej" czy innych chrześcijańskich "cnót" klasy panującej… 😕 👿 😡 😡 👿 😡 👿 😡
O, fata zmartwychwstał! 😯
Ale… zgodził się ze mną, więc to chyba nie on 😀
Ktoś mi ukradł 6 postów (wchodzę, patrzę, a tu nie ma -zniknęły!), więc muszę jakoś uzupełnić braki, aby znowu był równy tysiąc… 🙂 😀 😆
To co napisales V-tecu to jednak w duzej mierze demagogia 🙂 Te miliony bez pracy to jednak przesada 😯 Natomiast co do polityki spolecznej i socjalnej w Polsce to wlasciwie panuje jednomyslnosc. Tyle naszego co sobie popiszemy, pomoru by trzeba na elity zeby cokolwiek zmienic, czy chociazby skorzystac z funduszy unijnych
Te miliony bez pracy to jednak przesada
No nie wiem, oficjalnie bezrobocie przekracza 15% jeszcze niedawno było prawie 20% Polska ma ponad 35 mln ludności. Oczywiście część zarejestrowanych jest fikcyjnie bezrobotna, z drugiej strony pewnie jest wielu którzy pracy nie mają a się nie rejestrują bo po co…
Ciekawe skad oni wezma te 800zl, jak ich nie stac na podwyzki dla pielegniarek….
A’propos porownania poprzedniego i obecnego systemu w kraju, pozwole sobie zacytowac dosc prowokacyjny ale i ciekawy komentarz do bunczucznej zapowiedzi prezydenta RP o ujawnianiu agentow :
"Komunizm padl, KOMUNA zostala.
Dlaczego, bo komunizm to forma gozpodarki a komuna to sposob myslenie.
I tu nic sie nie zmienilo.
Co Tobie jakies zmiany po glowie chodza?
Nic sie nie zmienilo. Podobne (z ta roznica ze religianckie), a nie czerwone, matoly u wladzy, metody bardziej brutalne.
Bo przeciez byly dwie KOMUNY – czerwona i czarna
Agenci komuny CZARNEJ przepedzili agentow komuny CZERWONEJ.
Dlatego nie chodzimy juz na pochody 1 maja lecz na pielgrzymki.
Dlatego nie czcimy juz I Sekretarza PZPR ale Zastepce Pana Bozi na ziemi.
Dlatego nie ma juz oficerow politycznych w armii a sa kapelani.
Daltego nie uczy sie juz historii partii w szkolach lecz religii.
Dlatego zabroniona jest aborcja a w cenie sa dziewice wszelkiego wieku i rozmiaru.
Datego nawiedza nas juz nie I Sekretarz bratniej partii bratniego narodu ale Pontifex Maximus ostatniej dyktatury europejskiej.
Dlatego juz nie ORMO i ZOMO lecz Mlodziez Wszechpolska i opanowuje ulice miast polskich.
Dlatego juz nie agenci moskiewscy panosza sie w Polsce lecz agenci watykanscy.
Dlatego nie stawia sie juz pomnikow Robotnikowi Przy Tokarce i Kolchoznicy Za Kierownica Traktora lecz Sw. Cymbalowi i Niepokalanej Nekrofilii.
Dlatego mlodziez polska, wychowana w komunie czarnej, marzy o opuszczeniu tego skansenu ciemnogrodu jak marzyli ich poprzednicy za komuny czerwonej.
Dlatego nic sie nie zmienilo bo zmienic sie nie moze dopoki religianci wierliwi zastepowac beda dyletantow ekonomicznych.
Potrzeba nam tego, czego w Polsce nie bylo – REWOLUCJI FRANCUSKIEJ!!!
~agent utajniony, 19.10.2006 07:12 "
I co Wy na to??
Niech sily wszelakie bronia nas od Rewolucji francuskiej, bo jej zaslugi sa przeceniane.niech bronia nas od jakiejkolwiek rewolucji, bo nastepujaca po niej zmiana nei jest stanem trwalym a jedynie pozornym odwroceniem biegu rzeczy.kluczem jest mentalnosc, ktora nei ulega przeograzeniu pod wplywem jednorazowego wstrzasu,ale w toku powolnej Ewolucji (pokolenia,pokolenia,pokolenia).
model panstwa pseudo opiekunczego to wlasnie spadek po Rewolucji francuskiej z malym tylko dopiskiem:niech rozdaje ten,kogo na to stac.Panstwo nie rowna sie wprowadzenie zasady powszechnego altruizmu zwlaszcza jezeli czyni sie to tylko pozornie,sloganowo.Dalsze uprawianie rozdawnictwa w formie nieprzyslugujacych rent,wczesnych emerytur,zasilkow,becikowych,moze jeszcze postrzyzynowych czy slubnych dotyka tych, ktorzy na to wszystko pracuja-podatnikow.Za kilka lat nie bedzie mial kto na to pracowac w skutek obnizenia sie zdolnosci produkcyjnej materialu ludzkiego (starzejace sie spoleczenstwo).
A’propos porownania poprzedniego i obecnego systemu w kraju, pozwole sobie zacytowac dosc prowokacyjny ale i ciekawy komentarz do bunczucznej zapowiedzi prezydenta RP o ujawnianiu agentow :
"Komunizm padl, KOMUNA zostala.
Dlaczego, bo komunizm to forma gozpodarki a komuna to sposob myslenie.
I tu nic sie nie zmienilo.
Co Tobie jakies zmiany po glowie chodza?
Nic sie nie zmienilo. Podobne (z ta roznica ze religianckie), a nie czerwone, matoly u wladzy, metody bardziej brutalne.Bo przeciez byly dwie KOMUNY – czerwona i czarna
Agenci komuny CZARNEJ przepedzili agentow komuny CZERWONEJ.
Dlatego nie chodzimy juz na pochody 1 maja lecz na pielgrzymki.
Dlatego nie czcimy juz I Sekretarza PZPR ale Zastepce Pana Bozi na ziemi.
Dlatego nie ma juz oficerow politycznych w armii a sa kapelani.
Daltego nie uczy sie juz historii partii w szkolach lecz religii.
Dlatego zabroniona jest aborcja a w cenie sa dziewice wszelkiego wieku i rozmiaru.
Datego nawiedza nas juz nie I Sekretarz bratniej partii bratniego narodu ale Pontifex Maximus ostatniej dyktatury europejskiej.
Dlatego juz nie ORMO i ZOMO lecz Mlodziez Wszechpolska i opanowuje ulice miast polskich.
Dlatego juz nie agenci moskiewscy panosza sie w Polsce lecz agenci watykanscy.
Dlatego nie stawia sie juz pomnikow Robotnikowi Przy Tokarce i Kolchoznicy Za Kierownica Traktora lecz Sw. Cymbalowi i Niepokalanej Nekrofilii.
Dlatego mlodziez polska, wychowana w komunie czarnej, marzy o opuszczeniu tego skansenu ciemnogrodu jak marzyli ich poprzednicy za komuny czerwonej.Dlatego nic sie nie zmienilo bo zmienic sie nie moze dopoki religianci wierliwi zastepowac beda dyletantow ekonomicznych.
Potrzeba nam tego, czego w Polsce nie bylo – REWOLUCJI FRANCUSKIEJ!!!~agent utajniony, 19.10.2006 07:12 "
I co Wy na to??
Ulka, w wieksszosci… a moze w calosc sie z toba zgadzam…
… ale to moze 'spadek’ po moim okresie deistycznym…
Jeszcze jak przeczytalam jakis czas temu na jakims portalu o finansowaniu kosciola, to mnie po prostu szlag trafil…
… a wspomniane juz wyzej przeze mnie pielegniarki jak nie dostaly podwyzki tak nie dostaly (chyba ze sie cos zmienilo?)
Kurcze, coraz bardziej mi sie nie podoba sytuacja w Polsce…. 🙁 😥
a ja mysle ze ta dyskusja jest juz bezcelowa:
http://www.wprost.pl/ar/?O=96062
to że coś zostało obiecane to nie nie znaczy że bedzie wprowadzone (podobnie zreszta jak ze sprawa tzw. podwójnego opodatkowania)[/quote]