Strona główna Działy Hobby Internet bezprzewodowy

Wyświetlanych postów: 13 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    Brn69
    Participant

Witam. Wiem że było o internecie na forum, ale interesuje mnie taka rzecz czy jakaś firma dostarczająca internet na terenie Leeds oferuje internet bezprzewodowy, tak żebym mógł sobie po chacie z laptopem latać???

Prekursor
    Członek

Nie wiem kto dostarcza .Ale moze wystarczy ci stale zlacze a siec bezprzewodowa sam sobie zrobisz?No bo w sumie kablem bedziesz mial lepsze transfery do domku,mniej zaklocen,mniej przerw w dostepie no i nizsze ceny.Pewnie sugerujesz sie taka plotka ktora mowi ze bezprzewodowo bedzie taniej przez analogie do pewnych bezprzewodowych rozwiazan w Polsce. 🙄

Prekursor
    Członek

Pamietaj ze sprzet do bezprzewodowki(Routery,switche,odbiorniki) jest troszke drozszy niz sprzed do sieci przewodowej.Czasem duzo drozszy.A jak dobrze poszukasz to kupisz sobie uzywany router itp i kabeleki i zbudujesz siec za grosze.No chyba ze naprawde potrzebujesz wifi z jakiegos tam powodu.
    Niezapomnij o odpowiednim zabezpieczeniu swojej sieci.Bo jak bedziesz mial limit u dostawcy na sciaganie danych a sobie nie zabezpieczysz to zawsze ktos moze sie znalezc kto cosik pouzywac twoj broadband.

Brn69
    Participant

W sumie to masz rację. Zależało mi na sieci bezprzewodowej żeby laptop nie był przywiązany do jednego pomieszczenia ze względu na wielu użytkowników. Ale na upartego obejdzie się:) A jeżeli bym chciał miec siec przewodową na dwa komputery, to firma robi to na życzenie (za ewentualną dopłatą) czy firma udostępnia jedno łącze i potem sam musze kombinować. Orientujesz się może jak to jest?? W Polsce czasem jest problem, mój dostawca na przykład bieże oplate dodatkową za to że mam siec na 2 kompach, a robienie sieci bez zgłoszenia do dostawcy uważają za oszustwo (boją się że ktoś założy i będzie udostępniał sąsiadom). Jak to jest w Leeds?? Orientujesz się może??

Prekursor
    Członek

Wiec proponuje zakupe routera wifi z wbudowanym firewallem.Poszukaj routerka ktory ma przynajmniej 2 wyjscia na kabelek.Nie kupuj tych turbo G cos tam bo i tak niewyciagniesz wiecej niz cosik ponad 1Mb/s.
    Tam sobie podlaczysz bezprzewodowo laptopy a gdy w przyszlosci zechcesz zrobic serwer wydruku,dodac komputer lub jakkolwiek rozbudowac siec to podlaczysz cos przez kabelek.

Nie wiem jak robia inni dostawcy ale BT dostarcza jakis tam beprzewodowy router.Nie wiem takze jak przedstawia sie sytuacja z dzielenem lacza tzn.z tym podlaczeniem dwoch komputerow.Dowiem sie niedlugo bo zamierzam sie przeprowadzic i w nowym domu beda przynajmniej 3 komputery na stale podlaczone z internetem.Takze zobaczymy.Wydaje mi sie ze nie bedzie tekiego problemu bo wg.mnie net jest na tyle tani ze kazdy moze sobie na niego pozwolic a niestety w Polsce jest inaczej.Pozatym infrastruktura budynkow w Leeds specjalnie nie pozwala na zakladanie sieci blokowych bo niewiele jest wiezowcow:).Bezprzewodowki mozna robic na jakies osiedle ale wiekszosc ludzi ma juz neta wiec niebeda chciec pozatym to jest bezsensu bo nawet jakbys zrobil na jakiejs dzielnicy to musial bys tracic czas jako admin na usuwanie usterek i inne problemy a to jest czasem czasochlonne.
    No koniec dodam ze kup sobie jakis nie najnowszy sprawdzony routerek gdybys np.zdecydowal wziasc broadband bez routera.Na http://www.ebay.co.uk
    znajdziesz cos w rozsadnych cenach.

Jesli chodzi o zabezpieczanie sieci bezprzewodowych to polecam ci taka dobra Polska strone:

Strona główna

Tam masz mnostwo przydatnych informacji dla amatora jak i guru!
    Pozdrawiam

odea75
    Członek

Ja osobiście polecam NTL 😉 do zestawu musisz zakupić router WIFI. My osobiscie używamy Linksys ( kup nowy nie oszczędzaj koszt 50 Ł- zawsze możesz sprzedać dużo nie stracisz-sklep comet) 4 porty do karty sieciowej + WIFI. Stacjonarne komputerki są podpięte kablem standardowa wtyczka RJ45 a z laptopem biegasz po domu i możesz ich podłączyć mnóstwo. Zabezpieczenie sieci poprzez wbudowany Firewall + kodujesz sieć WIFI. Ach jeszcze jedno są trzy standardy stary – b, najczęściej używany-g i nowy n(dopiero wchodzi na rynek) różnią się transferem danych (szybkością) Przy wyborze routera kieruj się opisem czy obsługuje 2 standardy b/g. Pozdrawiam

rafa3l
    Członek

A wiec napisze jak ja to zrobilem.

Wzialem lacze 8mbit od bulldoga (www.bulldogbroadband.com) w momencie gdy dawali router wifi za free. Teraz widze oplata za taki router wynosi £49. Podlaczasz to pod linie, konfigurujesz, zabezpieczasz i voila masz net w calej chacie.
    Do stacjonarki kablem, a z laptopem moge biegac po domu.
    W momencie rejestracji dawali thomson speedtouch’a 585i. Jak narazie zero problemow i wszystko dziala bezproblemowo.
    Zanim jednak (jesli sie zdecydujesz na opcje wieksza niz 1mbit lub 2mbit) sprawdz odleglosc od exchange’a bo byc moze bedziesz mogl wyciagnac tylko 3mbity a placic za 8 w tej sytuacji jest bezesnsowne.

Aby sprawdzic jacy operatorzy sa dostepni w twoim rejonie wejdz na http://www.broadbandchecker.co.uk

Aby sprawdzic odleglosc od exchange’a http://www.dslzoneuk.net/distance.php

Pozdrawiam

odea75
    Członek

Tylko trzeba się zastanowić czy zamówić NTL i za 4 mb łącze upload 512 bez limitów zapłacisz 25 F ja taki mam, czy zrobic to jak kolega wyżej napisał domniemywam że musi do tego być gniazdko telefoniczne "podłączasz to pod linie " tylko co jeśli takiej nie ma – kolejne koszty…. Tak czy owak decyzja należy do Ciebie….. Jeśli zdecydujesz się na podpięcie do linii pamiętaj o routerze z wbudowanym ADSL 😉

rafa3l
    Członek

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    odea75 wrote:

Tylko trzeba się zastanowić czy zamówić NTL i za 4 mb łącze upload 512 bez limitów zapłacisz 25 F ja taki mam, czy zrobic to jak kolega wyżej napisał domniemywam że musi do tego być gniazdko telefoniczne "podłączasz to pod linie " tylko co jeśli takiej nie ma – kolejne koszty…. Tak czy owak decyzja należy do Ciebie….. Jeśli zdecydujesz się na podpięcie do linii pamiętaj o routerze z wbudowanym ADSL 😉

Dokladnie, z bulldoga musialem wziasc linie telefoniczna bo nie bylo w domu zadnej a cenowo calkiem ladnie i tak wyglada, gdyz za lacze jest £19.50 + telefon £10.50 wiec £30 za 8mbit i telefon nie jest az tak zle 🙂
    Aha lacze jest 8mbit/512kbit. Jesli mieszkasz naprawde blisko exchange’a
    mozesz sie kwalifikowac na 16mbit/1mbit za 19.50 za pierwsze 2 miesiace a pozniej 24.50.

odea75
    Członek

30 za 8MB z linią telefoniczną to rzeczywiscie nie drogo ….. Tak dla informacji proszę jeszcze o podanie kosztów podłączenia czy nałożone są limity i adres IP jest dynamiczny czy stały ? Tak dla informacji, niekażdy bowiem ma w swoim rejonie NTL. Pozdrawiam 🙂

rafa3l
    Członek

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    odea75 wrote:

30 za 8MB z linią telefoniczną to rzeczywiscie nie drogo ….. Tak dla informacji proszę jeszcze o podanie kosztów podłączenia czy nałożone są limity i adres IP jest dynamiczny czy stały ? Tak dla informacji, niekażdy bowiem ma w swoim rejonie NTL. Pozdrawiam 🙂

Podlaczenie £1
    Za ta kwote jest opcja unlimited (innej nie bralem pod uwage ;] )
    IP niestety dynamiczny ale jak narazie 1,5 miecha sie trzyma hyhyhy
    Bodajze za £5 miesiecznie mozna dostac staly adres IP.

v-tec
    Członek

Odea jestem pod wrażeniem twojej wiedzy komputerowej 😉

Modem/bezprzewodowy router czyli 'wszystko w 1 pudełku’ oferują BT i Orange (ten drugi daje Livebox identyczny z oferowanym przez polską TP). W każdym innym wypadku można połączyć modem z zakupionym we własnym zakresie routerem wi-fi i można do tego legalnie podłączyć nieograniczoną ilość komputerów.

odea75
    Członek

Dziękuję V-TEC 😉 to moje hobby więc jak ktoś ma problem to chętnie pomogę 😆

Wyświetlanych postów: 13 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.