Strona główna Działy Hyde Park szkola sobotnia dla dzieci

Wyświetlanych postów: 9 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    monika2
    Członek

Witam,
    Chcialabym sie dowiedziec, czy jest ktos na forum, kto korzysta ze szkoly sobotniej dla dzieci przy polskim klubie (no, moze nie sam, mam na mysli dzieci).
    Tak wlasnie sie zastanawiam jak tu pomoc dzieciom w nauce jezyka polskiego i pomyslalam o tej szkolce. Dom domem, ale dzieci maja wieksza motywacje do nauki jak sie bawia i ucza z rowiesnikami niz jak tylko mama i tata mowia po polsku. Moze byc to bardziej dopingujace.
    Ciekawa jestem jak wy sobie radzicie z nauka polskiego dzieci? (mam glownie na mysli te mniejsze, ktore nie zdazyly sie nauczyc jezyka w Polsce). My w domu rozmawiamy tylko po polsku, ale moi chlopcy i tak mowia po angielsku ( jeden ma prawie 4 lata, drugi niedlugo konczy 2). Na razie jeszcze sie tym nie martwie, ale jesli pewnego dnia stwierdzimy, ze wracamy, to co wtedy ❓
    Pozdrawiam

ela1981
    Participant

Zazdroszcze Ci, moj maly ( 3 lata) mowi tylko po polsku, nie wiem jak mam go przekonac zeby chociaz hello powiedzial, dziecko jest tak zblokowane, ze nie chce nawet bawic sie z anglikami. Walcze juz 2 lata- ang. bajki, zapraszam angielskie dzieci do domu, zachecam do zabaw na placu. Napisz jak tego dokonals, ze prawie 2 letnie dziecko mowi tylko po angielsku jak wy w domu tylko po polsku rozmawiacie?

Marta Klecz
    Członek

Moj maly ma 3 lata i tez mowi glownie po angielsku….
    Poszczegolne slowa po polaku mowi- ale chetnie powtarza….wiec ucze go obu…
    Aaaaaaaaaleeeeee obawiam sie ze mowienie do dziecka po polaku wcale nie znaczy ze dziecko bedzie mowilo po polsku- trzeba tez wymagac od niego. Oczywiscie mi to ciezko idzie zeby wymagac, ale maly szantazyk tu i tam nie zaszkodzi…
    Jak cos chce, to mu mowie zeby powiedzial POPROSZE
    Gorzej z abrdziej skomplikowanymi sforuowaniami…

monika2
    Członek

Starszy jak tu przyjechalismy mial 2 lata i nie mowil nic, nawet po polsku.Jakies pojedyncze slowa owszem, ale nic poza tym. Po przyjezdzie zaczelam chodzic do Parents and Todds group i tam chlopcy mogli cos posluchac i pobawic sie z innymi dziecmi. Minal rok a Wiktor (starszy) nic, ani po ang ani po pol.Nawet poszlismy z nim w Polsce do logopedy bo juz zaczynalam sie martwic. Jak skonczyl 3 lata poszedl do przedszkola przyszkolnego (2,5 godz dziennie), poczatki byly straszne ale po paru tygodniach zaczal sie cos odzywac…po angielsku.Apogeum nastapilo po pol roku i nawija jak szalony…po angielsku. Zaczal cale szczescie powtarzac slowa i w domu przerabiamy polski (wczesniej nawet nie chcial nic powtarzac, ani po polsku ani po ang).
    Mlodszy chodzi i powtarza wszystko za nim, wiec naturalnie przewaza ang.
    Do nauki polskiego mam tez taki specjalny pakiet edukacyjny z wyrazami napisanymi duza czcionka i uczymy sie mowic i "czytac" jednoczesnie. Oprocz tego oczywiscie ksiazki i bajki, po polsku i po ang.

Sandgirl
    Członek

Hmmm….
    Ja postaram sie nauczyc dzieci po polsku mowic… chociaz troche…
    ale nie wiem czy mi sie to uda.. 🙁 bo ja nawet do siebie mowie po angielsku 🙁
    Moze ta szkola przy polskim klubie (jest taka?) pomoze…. bo nie chce zeby chodzily do przykoscielnej… (a moze to ta sama szkola?)

Marta Klecz
    Członek

To ze przy koscielna niekoniecznie bedzie znaczylo ze tam ucza religii.
    To jest poporstu polski osrodek …i tam jest szkolka, miesci sie to wszystko przy kosciele…ale nie slyszalam zeby w szkolce kazali sie dzieciom modlic….czy takie tam…moze czyjes dzieci tam chodza ?

ela1981
    Participant

Wlasnie tak myslalam, ze caly problem tkwi w przedszkolu. My zaczynamy od 30 pazdziernika (25 mamy 3-cie urodziny), tylko ciekawa jestem kto sie bedzie bardziej stresowal.
    Pozdrawiam

v-tec
    Członek

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    Marta wrote:

To jest poporstu polski osrodek …i tam jest szkolka, miesci sie to wszystko przy kosciele…ale nie slyszalam zeby w szkolce kazali sie dzieciom modlic….czy takie tam…moze czyjes dzieci tam chodza ?

Szkółka nie ma nic wspólnego z kościołem/religią.

A co do angielskiego u dzieci to jest tak, że z początku jest nieciekawie ale człowiek ciągle 'nasiąka’ językiem aż do momentu kiedy nastąpi taki breakdown, przełom, po prostu w głowie nagromadzi się taki zapas słów, że nagle wszysko staje się jasne – jeszcze nie wszystko, ale wiele się rozumie i wiele można samemu powiedzieć. Ja tak miałem i moje dzieci też. Tyle że u różnych osób ten przełom następuje po różnym okresie czasu, zależy od indywidualnych zdolności.

Sandgirl
    Członek

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    Marta wrote:

No to w takim razie OK.
    Ale to i tak bardzo przyszlosciowy dla mnie temat 😉

Wyświetlanych postów: 9 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.