Strona główna Działy Finanse Używanie karty w Polsce?

Wyświetlanych postów: 11 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    stelmah
    Członek

Chciałbym skonfrontowac karty bankomatowe z róznych banków angielskich apropo wykorzystania ich w Polsce. chyba nikt jeszcze tego nie robil, dokładnie chodzi mi o koszt wyjmowania pieniedzy Polsce, prowizja i procent.
    dzieki

Dzieju
    Participant

Właśnie, dobre pytanie. Wiem tylko że mój bank pobiera 2,75 % za płatności kartą kredytową, ale nie ma żadnych info na temat wybierania z bankomatu.

v-tec
    Członek

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    Dzieju wrote:

…ale nie ma żadnych info na temat wybierania z bankomatu.

Owszem są, na odwrocie statementu albo w necie. Te 2,cośtam to prowizja za przeliczenie waluty i jest ona już 'zawarta’ w kursie po którym przeliczenie jest dokonane. Poza tym jest opłata bodajże 2% minimum 2 funty za skorzystanie z bankomatu (= nie obowiązuje gdy płacimy kartą); prowizje są praktycznie identyczne w każdym banku, ponieważ zależą one mniej od konkretnego banku a więcej od visy lub mastercard które obsługują transakcje.

Dzieju
    Participant

hm chyba słabo szukałem na stronie Barclays, bo znalazłem tylko info o przeliczaniu waluty. Działa to zresztą też w drugą strone bo polskie banki rozliczają się z Visą w Euro (i wtedy nie ma opłaty) tylko że Visa pobiera prowizje za przeliczenie tego później na Funty..

eddy25
    Participant

Mam konto w Barclays. Nie pamietam po jakim kursie ale za wyplate w Polsce i w Niemczech pobralo mi okolo 1.20 funta.

stelmah
    Członek

Szukam najtanszgo banku, chcialbym udostepnic taka karte osobie w Polsce, chodzi mi o koszt całkowity, najlepiej procentowy od pobranej kwoty
    znajdzie sie ktos kompetentny, aby zrobic małe zestawienie
    pozdrawiam

Malgon
    Participant

Uprzejmie powiadamiam, ze istnieja karty bankomatowe , z ktorych wyciaganie pieniedzy za granica jest calkowicie bezplatne!

Ja posiadam karte HSBC upowazniajaca do wyciagania bez prowizji zlotowek z bankomatu. Zwrocilam sie do banku z zapytaniem jak to zrobic by najtaniej wyciagac pieniadze (czesto) z Polski. Dodatkowo do normalnego zalozyli mi nowe konto Bank Account Plus. Dali 2 karty, jedna dalam rodzicom i w ten oto sposob pozbylam sie takze problemu przelewow do Polski.
    Transferem elektronicznym wysylam pieniadze, a rodzice sobie wyciagaja bez prowizji w bankomacie w Polsce w zlotowkach.
    Jadac na urlop do POlski mam zawsze druga karte.

v-tec
    Członek

Wyjmujesz gotówkę bez opłat, ale czy przypadkiem nie płacisz za prowadzenie konta ? (ten plus w nazwie tak mi sugeruje że to może być jakieś 'lepsze’ płatne konto)

Malgon
    Participant

Place nie tyle za samo prowadzenie co za ubezpieczenie podczas podrozy zagranicznych niecale 10 funtow / mies. Chyba nie trzeba sie na to zgadzac …

Moim zdaniem i tak sie oplaca.

gonia
    Participant

O ile pamietam to Natwest proponowal konto, gdzie bylo darmowe pobieranie gotowki z bankomatow za granica…
    proponowalabym sprawdzic…nie wiem dokladnie jak to dziala…mam to konto bo potrzebne mi bylo przy wyjezdzie na wakacje…jednak przez ich "jakies" tam problemy wyslali mi karte jak juz bylam na wakacjach wiec nie skorzystalam…
    czesto natomiast korzystam z barclays i jest calkeim ok..jak juz wyzej wspomniane %… ale przelicznik calkiem niezly ogolnie sie oplaca ..

OBSERWATOR
    Członek

Przejrzałem stare statementy i podam dla przykładu:
    konto w Barclaysie, bieżące, bez żadnych opcji plus itp.
    Pobranie z bankomatu pieniędzy w kwocie np. 1200 PLN kosztowało: 5.65 funta prowizji plus opłata 4.21 funta za skorzystanie z bankomatu za granicą.
    Za płatność w sklepie w wys. 100 PLN opłata 0.47 funta
    Jak napisał już V-tec zawarte w kwocie i na statemencie.
    Dla przykładu korzystanie z karty kredytowej (w/w przykład dotyczy debetowej), wygląda następująco:
    płatność za tankowaniew kwocie np. 228.57 PLN podlegała opłacie prowizyjnej 1.07 funta, a jeszcze coś takiego jak pobieranie gotówki z karty kredytowej za granicą (jest możliwe -a jakże), kosztuje za np. 800 PLN 3.76 funta prowizji. FDo tego dochodzi niewielki procent odsetek od pożyczonych pieniędzy- o ile będzą oddane w terminie.
    Myślę, że jednorazowe (w roku) szaleństwo za granicą, może kosztować mniej niż miesięczna, dodatkowa opłata 10 funtów, czyli stówa rocznie- za opcje tańszego korzystania. 🙂 8)
    Jedno co zawsze warto mieć, to payment protection, potrącane wg. wartości transakcji a nie co miesiąc.

Wyświetlanych postów: 11 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.