Strona główna Działy Hobby Czy ktos "uzywa" Broadband NTL na Linuksie?

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    Mediator
    Członek

Witam serdecznie. Probowalem uzyskac te odpowiedz na infolinii ale sluchanie pieciominutowej promocji mnie zdegenerowalo kulturalnie. Moze jest wsrod Was ktos, kto ma Linux i na tym systemie "chodzi" mu broadband NTL? Na moim starym dziadku z Win 98 PL nie ma szans i to juz dzieki Forum wiem. Ale moze zainstalowalbym Kubuntu? Zanim kupie z wielkim bulem nowego laptopa staram sie jednak znalezc alternatywne wyjscie – jak zawsze 😆 . Z gory dziekuje za Wasze rady i informacje

CoXo
    Participant

Ja mialem kiedys Mandrake`a zaistalowanego i wszystko chodzilo bez zarzutu.
    Pozdr

Mediator
    Członek

CoXo, dziekuje Ci bardzo za odpowiedz. Mysle sobie, ze to moze byc dobry "trop". Nie oczekuje jakichs niesamowitych osiagow ale glupio placic za broadband i nie korzystac zniego 😉 . sprobuje zainstalowac Kubuntu. nawiasem mowiac, w przyszlosci jesli kupie nastepny komputer, to raczej z Linuksem niz Windows. Nie jestem jakim antyokienkowcem. Po prostu jak patrze na Viste, to mam nieodparte skojarzenia z MacOSX. No a jak mam miec takie skojarzenia, to wole kupic Applea. Poniewaz na niego mnie nie stac, wole przerzucic sie na Linuksa. Tez wiele "podobienstw" ale tutaj calkiem zrozumialych. to produkt co do interfejsu starajacy sie w jakis sposob zblizyc do oczekiwan i przyzwyczajen dotychczasowych uzytkownikow Windows. No ale sie za bardzo rozpisalem. Dzieki za odpowiedz – sprobuje tego wariantu. Pozdrawiam

Mediator
    Członek

znow poprawka – powtorzony post. Nie znam przyczyny – czasem za pierwszym razem nie "wysyla" mi postu, potem wysyla dwa. Przepraszam za zasmiecanie forum

Mediator
    Członek

…. a to byla niezamierzona powtorka poprzedniego postu – co jakis czas to mi sie zdarza i nie znam przyczyny. Jeszcze raz pozdrawiam

Prekursor
    Członek

Na wiekszosci linuxow nie powinno byc problemow z ntl Mediatorze.Jesli w przyszlosci zapragniesz dowiedziec sie wiecej o innych dystrybycjach linux takze interesujacych to zapraszam do zapoznania sie z dosc dobra strona http://jakilinux.org/

Tam masz podstawowe informacje o dystrybucjach.Jesli chodzi o maca to jest juz ubuntu ktory pojdzie na procesorze power pc lub na duo intelowskich takze jesli bys w przyszlosci kupil Mac Book’a czy Mac Book’a Pro to mozesz miec dwa systemy(Mac OS i Ubuntu).

monika2
    Członek

A jednak cuda sie zdarzaja… Na naszym starym kompie z win 98 Pl udalo nam sie dokonac tego cudu i mielismy NTL’owski internet. Ale szczerze mowiac jak nam sie to udalo sami nie wiemy, instalacja zajela sporo czasu i metoda prob i bledow poszlo 🙂

Sandgirl
    Członek

Nie wiem czy to pomoze, ale jak uzywalam Knoppixa live, to wszystko dzialalo bez zarzutu…

Mediator
    Członek

A ja moge jeszcze raz napisac: ciesze sie, ze jestescie, bo to w duzej mierze jest moja Polska. Ludzie…. Dziekuje i zycze wszystkiego dobrego. A dzisiaj wieczorem sprobuje zainstalowac kubuntu. Nie wiem, czy sie zmiesci, bo mam malego twardziela (przepraszam Panie za dwuznacznosc 😆 ) a jeszcze mniejsze mieszkanie 😆

CoXo
    Participant

Daj znac jak skonczysz (rowniez przepraszam za dwuznacznosc 😆 )

Dzieju
    Participant

A toś próbował zainstalować NTL na polskim windows??? To dopiero jest zabawa 🙂 na początku odpowiedź że nie rozpoznaje języka (szkoda że nie mam w Urdu, napewno by rozpoznało 😉 (chyba mało popularny ten nasz język) po konsultacji z infolinią, podszedłem go z drugiej strony, ale i tak NTL Netguard twierdzi że niemoże się uaktualnić bo niemam połączenia z siecią. I żadne zmiany w windowsie na język angielski (a jest tam pare opcji) nie pomogły. No cóż tsza będzie zainstalować agielską wersje.
    Pozdrawiam

CoXo
    Participant

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    Dzieju wrote:

A toś próbował zainstalować NTL na polskim windows??? To dopiero jest zabawa 🙂 na początku odpowiedź że nie rozpoznaje języka (szkoda że nie mam w Urdu, napewno by rozpoznało 😉 (chyba mało popularny ten nasz język) po konsultacji z infolinią, podszedłem go z drugiej strony, ale i tak NTL Netguard twierdzi że niemoże się uaktualnić bo niemam połączenia z siecią. I żadne zmiany w windowsie na język angielski (a jest tam pare opcji) nie pomogły. No cóż tsza będzie zainstalować agielską wersje.
    Pozdrawiam

Jest na to sposob.Mianowicie znajdz kogos kto zakladal NTL`a 3 lub 4 lata temu, wtedy razem z modemem dostawalo sie plyte instalacyjna z wersja instalatora v2.0 o ile sie nie myle lub tez nizsza, popros go o pozyczenie plyty.Nie ma znaczenia ktorej wersji instalatora uzyjesz, tej co dawali kiedys czy tej co teraz sie dostaje.Tyle w ze w starszych po przestawieniu w opcjach regionalnych i jezykowych jezyka na angielski i po restarcie plyta sie uruchamiala i mozna bylo kontynuowac instalacje, w nowszych natomiast ten trick niestety nie dziala.Wiec albo instalujesz angielska wersje windy, albo zalatwiasz sobie starsza plytke i instalujesz na polskiej windzie.Zadziala na pewno na Win XP i 2000 pro, reszty nie gwarantuje bo nie probowalem.Dodam jeszcze na koniec, ze jezeli jestes nowym klientem NTL`u, dopiero co zakladasz neta i sie rejestrujesz, musisz uzyc plyty instalacyjnej, ale tylko raz, po to zeby aktywowac swoje konto, jesli jednak masz swierzego windowsa a rejestracji wczesniej dokonales, nie musisz przez to ponownie przechodzic.Po prostu podlaczasz modem przez kabel sieciowy(nie USB!) , uzywasz windowsowskiego narzedzia do konfiguracji sieci i tyle.

Jesli nie znajdziesz plyty, sprobuj zadzwonic na infolinie i popros o podanie adresu IP ktory po wpisaniu w przegladarke umozliwi Ci aktywacje konta przez neta protokolem https, powiedz im po prostu ze plyta ulegla uszkodzeniu i naped jej nie czyta.Na pewno go dostaniesz, a jesli nie zadzwon ponownie i moze nastepny ktory bedzie z Toba rozmawial poda Ci ten adres.Robilem juz tak kilka razy wiec jest to sprawdzone i jezeli facet lub babka z infolini powie, ze nie ma czegos takiego to sie rozlacz i probuj dalej, bo wlasnie trafiles na kogos niekompetentnego (90% obslugi NTL`u).
    Zycze powodzenia, jesli dalej nie bedziesz sobie mogl poradzic, daj znac.

Dzieju
    Participant

Tak też zrobiłem (mam neta od ponad miesiąca) podali mi adres IP i net działa, ale jak już wspomniałem Netguard się nie aktualizuje, więc mam Antyvirusa, bez aktualnej bazy danych. No cóż….

v-tec
    Członek

U mnie netguard się aktualizuje codziennie, a też aktywowałem net bez używania cd. Czy w opcjach antivirus masz ustawione automatic update? Jak klikniesz update to też nic się nie dzieje?

Dzieju
    Participant

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    v-tec wrote:

U mnie netguard się aktualizuje codziennie, a też aktywowałem net bez używania cd. Czy w opcjach antivirus masz ustawione automatic update? Jak klikniesz update to też nic się nie dzieje?

Oczywiście, próbowałem też "manual" nic. Ale sam Netguard pakazuje mi że "no connection available" próbowałem też Diagnostic Utylity, pokazuje mi to samo, że nie mam połączenia z siecią. Ale cały mój windows potrzebuje reinastalki, tylko tym razem na angielską wersje żeby nie mieć później problemów

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.