Strona główna Działy Hyde Park Co czytamy za granica

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    SZwindel
    Członek

Co czytamy za granica, po co siega Polak na emigracji (oprocz wszystkich uprzyjemniajacych rozlake z ojczyzna uzywek).
    Czy sa ta ksiazki? W jezyku polskim czy angielskim?
    Czy sa to gazety? W jezyku polskim czy angielskim?

Malgon
    Participant

ja jestem jak najbardziej za tym by wszyscy czytali po angielsku jak jestesmy tutaj !!!! Rozwija jezyk (podswiadomie nawet)

sama po polsku nie czytam obecnie wiele (ograniczam sie do wiadomosci internetowych i sporadycznie sprowadzanych z Polski gazet).
    Za to czytam duzo po angielsku , niestety (?) w wiekszosci naukowo niz rekreacyjnie. Zboczenie zawodowe widocznie 😉

A wy ??

Leax
    Participant

ksiazki – po polsku – najczescie e-booki (jak nie ma co robic w pracy hehe) 🙂
    prasa – prawie wylacznie po angielsku (czasem po polsku jak sobie przywioze kilka egzemplarzy)
    internet – roznie ale glownie po polsku

7sisters
    Participant

Książki rozmaicie, ale głównie po angielsku. Wyjątek stanowią wizyty rozmaitych znajomych którzy przywożą nam książki z Polski.

Wiadomości po polsku, głównie dlatego że polskie serwisy informacyjne są znacznie pełniejsze od angielskich.

Gazety wyłącznie po angielsku, lokalne wydania oraz literatura fachowa.

7sisters
    Participant

Książki rozmaicie, ale głównie po angielsku. Wyjątek stanowią wizyty rozmaitych znajomych którzy przywożą nam książki z Polski.

Wiadomości po polsku, głównie dlatego że polskie serwisy informacyjne są znacznie pełniejsze od angielskich.

Gazety wyłącznie po angielsku, lokalne wydania oraz literatura fachowa.

jackyl
    Participant

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    SZwindel wrote:

Co czytamy za granica, po co siega Polak na emigracji (oprocz wszystkich uprzyjemniajacych rozlake z ojczyzna uzywek).
    Czy sa ta ksiazki? W jezyku polskim czy angielskim?
    Czy sa to gazety? W jezyku polskim czy angielskim?

jak to co? metro… ;P

SZwindel
    Członek

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    jackyl wrote:

jak to co? metro… ;P

Akurat METRO mialem na mysli jako pierwsza czytanke Polakow w Leeds (chyba ze wczesniej byl to formularz rejestrujacy w agencji pracy). Metro kiedys mialo ciekawa stronke pod komiksami: THINK TANK. Teraz sie rozleniwili i zamieszczaja tylko i wylacznie [b:da2254bb55]Sudoku[/b:da2254bb55]. Poza tym lepsza to gazeta niz [i:da2254bb55]Daily Sport[/i:da2254bb55] oraz potezny [i:da2254bb55]Sun[/i:da2254bb55].
    Jak na razie widze ze czyta sie po angielsku. To dobrze. Bo glupio by bylo gdyby sie siedzialo w Leeds przez 2 lata i ni w zab angielskiego – tak jak to czynia ludzie narodow polodniowej Azji. Oczywiscie nie jest to wypowiedz dyskryminujaca tylko ktyrykujaca lenistwo.

Tylko smutno zaczyna sie robic gdy polskie slowa uciekaja z glowy…

Prekursor
    Członek

Metro to napewno wszyscy ogladaja nawet jak nie czytaja.Ja czasem ogladam The Guardian.Czytam co miesiac M8,Mixmag i K i instrukcje obslugi do systemow roznych.Ksiazek nie czytam bo jakos chyba zapomnialem jak to sie robi.Kupilem pol roku temu jakas gazete gdzie byla ksiazka Trainspotting ale jeszcze jej nie ruszylem!Jestem "lazy"?Nie!Gorzej;)!

Mediator
    Członek

Witam Was serdecznie 😀 . Po przyjezdzie do Anglii i przejsciu przez poczatkowy okres zalatwiania formalnosci i rutynowej bieganiny za wlasnym katem, rzucilem sie doslownie na biblioteke. Czytam biografie, troche beletrystyki, ksiazki popularnonaukowe. Przez pierwszy rok pobytu tutaj nie mialem telewizora i nie chcialem go miec. W co zreszta nie wierzyl TV Licencing. Ale po moich listach zostalem pisemnie przeproszony, co chyba nie zdarza sie tutaj zbyt czesto 😆 . Radio i ksiazki, gazety po angielsku. To byl moj sposob na oswajanie sie z jezykiem i kultura. Mysle, ze dalo to swoje efekty. Jesli chodzi o polskie teksty, to prawie wylacznie internet i to tez tylko wiadomosci, ktore mnie interesuja. No i oczywiscie leeds.pl 😆 😆

ela1981
    Participant

Ja glownie czytam na necie, czytam wszystko co znajde i co mnie w danej chwili interesuje, ale jak czytam cos takiego
    http://www.ntlworld.com/news/story_uk.php?page_zone=223.1.1&storyid=41530561
    to juz mi sie wiecej nie chce wiedziec co sie na swiecie dzieje.

Baggins
    Participant

Ja to se ksiazki w autobusie czytam, ale po polsku bo w angielskim wogole klimatu nie czuje. W wypadku mojego ulubionego gatunku slownictwo jest raczej trudne (choc Tolkien jest bardzo latwy) wiec wole se przywiezc z Polski pare ksiazek.
    Po angielsku nie czytuje z uwagi na ten straszny akcent jorkszajer 🙂

Sandgirl
    Członek

Ja czytam ksiazki po angielsku (obecnie jestem w polowie 'Mosaic’ Soheir Khashoggi), czasami prase – glownie Metro 😉 no i wiadomosci na wp, onecie, interii, czasem gazecie. Czasami, ale rzadko na bbc.
    Acha, mam tez ksiazeczke z gems.tv o kamieniach szlachetnych i sobie poczytuje, bo bardzo lubie ten temat 😛 Aktualnie wertuje tez informator dla studentow Leeds Met :mrgreen:
    No i to chyba tyle… 🙂

Wojtek
    Członek

Ja niestety tylko net… standartowo onet, wp, leeds.pl, wyborcza oraz czasmi bbc i strone LUFC 🙂

i wcale nie uwzam ze mieszkajac tu powinnismy czytac po angielsku 🙂 bo po angielsku mozemy czytac rowniez w polsce 🙂 to tak jak bysmy ze swoimi zonami, dziewczynami i kochankami rozmawiali po angielsku …. no bo jestesmy w anglii 🙂 dlaczego?? 🙂

v-tec
    Członek

Ja podobnie jak Wojtek czytam raczej po polsku, nie czytuję książek, jedynie gazety i czasopisma, z wiadomych względów głównie w necie, choć czasami kupię sobie wyborczą albo ktoś z kraju podrzuci wprost lub newsweeka. Fakt, gazety i portale pełne są codziennych wiadomości z polityki itp. ale zdarzają się artykuły które potężnie 'dają po głowie’ i właśnie takie lubię najbardziej…

koukla
    Participant

Jak tylko czas mi na to pozwala to staram sie czytac po angielsku.
    Pierwsza ksiazke po angielsku przeczytalam 2 lata temu jak jeszcze mieszkalam w Londynie.. Zaczelam od dzialu dla nastolatkow 'Charlie and the chocolate factory’ . Pare miesiecy pozniej na podstawie tej ksiazki wyszedl film z Jonny Deep… 😉 Teraz juz czytam nawet ksiazki z dziedziny psychologii..
    Po polsku to tylko wiadomosci na necie i leeds.pl

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.