Strona główna › Działy › Praca › Ile zarabiamy?
Zapraszamy do wzięcia udziału w naszej wspólnej zabawie, której celem jest opracowanie pierwszej edycji listy płac Polonii mieszkającej w Yorkshire. Nasze badanie jest w 100% anonimowe i nikt (z Administracją Leeds.pl włącznie) nie ma możliwości sprawdzenia, przez kogo zostały udzielone odpowiedzi.
Aby wziąć udział w zabawie wystarczy wypełnić 3 pola w przygotowanym formularzu.
Bardzo prosimy o uczciwość w odpowiedziach – im bardziej rzetelne będą nasze wypowiedzi tym bardziej rzetelne będzie całe badanie.
Badanie zostanie opublikowane na Leeds.pl po zebraniu 100 wypowiedzi. Zabawę będziemy powtarzać co kilka miesięcy.
Witam,chcialbym skomentowac ankiete dotyczaca zarobkow.Otoz uwazam ze otrzymana srednia dotyczaca zarobkow Polakow w Yorkshire nie jest wogole srednia.Po pierwsze ,w ankiecie w wiekszosci wzieli udzial osoby, ktore maja jakas lepsza prace,bardziej interesujaca,a co wiaze sie z tym ,zarabiaja wiecej pieniedzy.a Tak naprawde okolo 70-80 procent Polakow pracuje w fabrykach, hotelach,restauracjachi barach.Dostaja tam najnizsze wynagrodzenie,czesto nie maja nawet dostepu do internetu,i nie wzieli udzial w tej ankiecie.Co widac zreszta w ankiecie ,ile osob pochwalilo sie ze zarabia 600-700F na miesiac.Zreszta czym sie tu chwalic! Wiec nie bierzcie sobie za bardzo do siebie tych wynikow, bo w cale tak duzo wszyscy nie zarabiaja. 😕
Ja też nie zarabiam dużo, ale niekoniecznie muszę pikować i pakować w warehousie.
Coraz więcej Polaków przecież pracuje już nie w magazynach, ale w innych branżach. Coraz więcej siedzi w biurach.
Nie narzekaj. Tak samo ten internet. Czy ktoś komuś broni iść do biblioteki albo (przede wszystkim) do kafei i za 1 quid posiedzieć godzinę, albo więcej? Nie mają dostepu bo nie chce się im tram iść!
Każdy zaczyna od kafei a są one tanie, więc nie marudź.
Tiger, dolaczam sie do zdania OBSERWATORa. Poza tym ankieta dala wynik jak najbardziej bedacy "srednia", bo obliczony na podstawie zebranych danych. Ty chyba chciales powiedziec, ze nie jest to wynik miarodajny. Z punktu widzenia techniki informacyjnej byl to sondaz internetowy i mial chyba dac jakies pojecie co do sredniej wielkosci naszych zarobkow. Sila rzeczy zostal on przeprowadzony na grupie uczestnikow tego Forum. W forum nie udzielaja sie czy w ogole go nie czytaja nie tylko ci, ktorzy nie maja dostepu do internetu ale takze Ci, ktrzy go maja i po prostu nie zagladaja na Leeds.pl. Na pewno nie moglbym sie zgodzic, ze wiekszosc zarabia 600 – 700 funtow. Chyba raczej mniejszosc, ktora w sensie statystycznym rownowazy kolejna mniejszosc czyli Ci, ktorzy zarabiaja "na reke" dobrze ponad tysiac. Jakbys nie patrzyl, sredni zarobek brutto bedzie oscylowal wlasnie w granicach 15 tysiecy. A dostep do internetu jest bezpladny w bibliotece miejskiej – wystarczy sie zarejestrowac by korzystac bezplatnie z tego dobrodziejstwa (2 godziny dziennie). Pozdrawiam
600-700 to raczej nikt nie zarabia, bo nawet dostając minimalna stawkę na pełen etat wychodzi 780 na ręke/930 brutto a zarobki podaje się właśnie brutto w każdym razie ja tak podałem.
Nie liczac takich jak moj syn, bo ponizej 22 lat ma mniej za godzine oraz takich, ktorzy pracuja na polcwierc etatu – jest tak jak piszesz V-tec.
Zgadzam sie z wami wszystkimi ale dodam do tego ze wedlug mnie okolo 70-80 procent zatrudnionych Polakow tutaj jest zatrudnionych czasowo wiec sadze ze oni nie moga skutecznie okreslic swoich zarobkow w skali roku dlatego ze nie maja ciaglosci zatrudnienia.
Dodam do tego watku cos ciekawego. Moja firma, ktora zyskala – przy wsparciu wlasnych pracownikow oczywiscie – akces do rodziny "najlepszych firm" w jakims rankingu, nie moze z roznych wzgledow podniesc stawek godzinowych. Jest uzalezniona od wydatkow lokalnego budzetu a ten oszczedza na czym moze. Zeby jakos zlagodzic skutki tej niemoznosci, moja kochana firma postanowila przyznac "rekompensaty" za nieciekawie do tej pory oplacane godziny nocne. I zrobila to. Mila niespodzianka i dobrze swiadczy o firmie.
Z innej polki. Moja praca maturalna, czyli osobisty syn – jak juz wiecie – pracuje wg stawki dla osob pomiedzy 18 a 22 rokiem zycia. Zdaje sie, ze jest to teraz 4.50 brutto. Zarobil za caly miesiac ciezkiej pracy z nadgodzinami niewiele ponad 600 funtow. A w kieszeni ma certyfikat miedzynarodowy menadzera tej samej sieci, w ktorej teraz tyra. Widac na pierwszy rzut oka, ze radzil sobie od poczatku i nie potrzebowal zadnego tam szkolenia. Wczesniej juz sam szkolil. Ale oni tego nie widza, bo nie chca. I jedzie na tych miedziakach. Nie pozostaje nic innego jak zmienic prace. Szkoda, bo straci na pewno jego obecny menadzer – Johny (pol: Janusz 😆 , Jan, Jasiu) byl w Polsce jednym zajlepszych pracownikow w kraju. Na temat efektywnosci i metod menadzerskich tutaj moznaby chyba zalozyc oddzielny watek. Pozdrawiam
Mediator dla pocieszenia twojego syna nadmienię że nie tak dawno temu 4.50 to była 'normalna’ stawka min. tzn. dla osób pow. 21 lat.
2gie pocieszenie że dostanie jakiś tam zwrot podatku bo pracował nie cały rok a 3cie może i mało zarabia ale ma pracę a co zarobi ma dla siebie dzieci jeść nie wołają 😆
Witam,chcialbym skomentowac ankiete dotyczaca zarobkow.Otoz uwazam ze otrzymana srednia dotyczaca zarobkow Polakow w Yorkshire nie jest wogole srednia.Po pierwsze ,w ankiecie w wiekszosci wzieli udzial osoby, ktore maja jakas lepsza prace,bardziej interesujaca,a co wiaze sie z tym ,zarabiaja wiecej pieniedzy.a Tak naprawde okolo 70-80 procent Polakow pracuje w fabrykach, hotelach,restauracjachi barach.Dostaja tam najnizsze wynagrodzenie,czesto nie maja nawet dostepu do internetu,i nie wzieli udzial w tej ankiecie.Co widac zreszta w ankiecie ,ile osob pochwalilo sie ze zarabia 600-700F na miesiac.Zreszta czym sie tu chwalic! Wiec nie bierzcie sobie za bardzo do siebie tych wynikow, bo w cale tak duzo wszyscy nie zarabiaja. 😕
Zgadzam sie w 100%
co prawda udalo mi sie po 15 miesiacach pobytu tutaj dolaczyc do tej grupy lepiej zarabiajacych ale 80% ludzi albo i wiecej pracuje za grosze a jesli ktos zarabia duzo to tylko dlatego ze pracuje 50-60h w tyg. Jestem w 100% przekonany ze 80% to minimum!
pozdrawiam i zycze wszystkim piecia sie w gore.
wydaje mi sie jednak ze zdecydowana wiekszosc pracuje za najnizsza stawke lub nie dostaje wiecej niz 6 funtow na godzine.
Mysle ze badanie przeprowadzone w gronie czytalnikow tego forum nie jest miarodajne.