Strona główna Działy Finanse Do amatorów samochodów na kredyt

Wyświetlanych postów: 5 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    v-tec
    Członek

Kupując auto na kredyt może nas spotkać niemiła niespodzianka. Kupiłem auto za 5 tys. z czego 2 tys. wpłaciłem gotówką a 3 tys. to był właśnie car loan. Jadąc po Francji autko zostało uderzone i poważnie skasowane przez popiep***nego żabojada. Ubezpieczalnia wyceniła auto na Ł4,100 (prawidłowo) minus udział własny co dało Ł3,950 i już mieli mi wysłać czek gdy zauważyli (ja im nie powiedziałem) że autko było na kredyt. Bank wyliczył że jestem im winien jeszcze Ł2,200 czyli do ręki dostanę Ł1,750 co nie pokryje nawet tego co zapłaciłem gotówką nie mówiąc o wpłaconych ratach! Wszystko przez stosowaną przez banki tzw. 'Rule of 78′ która w niekorzystny dla klienta sposób wylicza pozostałą do spłaty kwotę kredytu 😈

fatamorgana
    Participant

Kurde, serdecznie Ci współczuję. Dobrze wiedzieć, przynajmniej dla niektórych, bo ja np. zawsze wolę dłużej poczekać, ale kupić za cash. Potem żaden piep…y bank czy inna ubezpieczalnia nie zrobią mnie swoimi kruczkami na szaro.
    Szkoda też Picasso, bo to ładne auto. Rozumiem, że to na tym urlopie się Tobie przytrafiło… Cholera jak ja wyjeżdżam z UK to zawsze się zastanawiam, na ilu palantów trafię na drodze. Z jednej strony mniej w drodze do Polski czarnych czy kolorowych tumanów drogowych, ale więcej "nadostrożnych" albo zamyślonych kochasiów wszelkiej maści, którym w głowie jeszcze ostatnia noc. Nie mówiąc o dziadkach, którzy mają refleks żaden, za to pieniędzy dużo, zaś my odwrotnie.
    Mógłbyś opisać szerzej tę "zasadę 78"?
    Co jest tam najniekorzystniejsze?
    Pozdrawiam.

Wniosek z tego też taki, że Anglia wydaje się nam uczciwsza, lepiej dopracowana w finansach i dokumentach, a tymczasem i tu są przeróżne chytre reguły, aby klient stracił, zaś firma zyskała. Niby to jasne, ale większość z nas zakłada, że wszystko jest w porządku skoro nikt nie mówi nam że nie jest. Trzeba sprawdzać wszystko i wszędzie, nawet u najuczciwszego Anglika, bo ten z kolei może się… pomylić, a to u nich częste. 🙁 😕 👿 [/list]

v-tec
    Członek

[quote:b0f150d3a8] Mógłbyś opisać szerzej tę "zasadę 78"?[/quote]
    Wpisz 'Rule of 78′ na google

gonia
    Participant

Ja kupilam autko na kredyt z tym ze powiedzieli mi o wlasnie tych niekorzystnych warunkach przy czym zaproponowali ubezpieczenie platne oczywiscie dodatkowo ktore uchroni mnie od takiej sytuacji…wiec je wykupilam…jestem zadowolona…bo jesli nawet spotka mnie stluczka..wszystko ulozy sie dobrze 🙂

sylwek
    Członek

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    gonia wrote:

Ja kupilam autko na kredyt z tym ze powiedzieli mi o wlasnie tych niekorzystnych warunkach przy czym zaproponowali ubezpieczenie platne oczywiscie dodatkowo ktore uchroni mnie od takiej sytuacji…wiec je wykupilam…jestem zadowolona…bo jesli nawet spotka mnie stluczka..wszystko ulozy sie dobrze 🙂

TAAAKKK,to sié nazywa GAP Insurance i pokrywa róznicé miédzy kwotá kredytu a spaconá czéciá + wartsc autka. Wszystkim radzé dobrze lepiej wziac. Ja mam 10 funcików miesiécznie wiécej, a moze gotówká trza placic ???? – pamietam ze mnie kosztowal 350.
    Pozdrawiam

Wyświetlanych postów: 5 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.