Strona główna › Działy › Hobby › modele samochodow
witam
planuje kupic autko min.peugota 306 mozecie wypisac czym jedzicie i jak sie zaoparujecie na taki samochod(moj pierwszy:) jestem troche duzy wiec niewiem jak tyam z miejscem ale wieksze auta wiaza sie z wiekszym silnikiem i oplatami a zalezy mi na czym ekonomicznym!!rozumiecie??
ja wlasnie splacam fiata stilo…1.4
fajna furka..slyszalam na poczatku wiele nieciekawyc opini na temat tego samochodu,ale mi sie sprawdza w 100%
Przestrzenny w srodku 5-cio drzwiowy ma kopa jak na taki maly silnik..i z racji tego zev moj chlopak jakos kierowca nie ma zbyt wielu lat przejedzonych ubezpieczenie nas nie rujnuje…no i ze wzgledu ubezpieczenia nasz wybor padl raczej na jkis mniejszy silnik 🙂
My tez mielismy fiata, a potem opla. A moj mąz mawial wowczas "ford gowno wort, a fiat – jego brat". No ale jakos sie jezdzilo i fiata wspominamy z sentymentem. Generalnie ne narzekalismy. Jesli chcesz wiedziec duzo o samochodach polecam strone http://moto.money.pl/oceny_aut/index_m.html
Jest tu kilka tysiecy opinii uzytkownikow wszelkich marek samochodów, Duzo mozna sie dowiedziec. Jesli natomiast chcialbys poczytac o awaryjnosci etc., polecam przejrzec raporty decry i tuv. To wiarygodne zrodlo. A propos peugeota, to powiem tylko, zeto nasz kolejny planwany zakup na horyzoncie – tyle, ze 406. Pozdrawiam.
A moj mąz mawial wowczas "ford gowno wort, a fiat – jego brat".
Rzeczywiście niesłychanie fachowa i wartościowa opinia 😀
[quote:9dc71be647]
Rzeczywiście niesłychanie fachowa i wartościowa opinia :D[/quote]
…Powiedział były właściciel Forda Mondeo… 😆 😆 🙂
Zrozumiałe V-Tec.
Ja mogę polecić te same marki co i w Polsce, bo jakość światowa nie zmienia się w innym kraju. "Panie: Nimce i Japońce, a cało reszta za nimi", jak mawia mój spec z Polski. Miałem wielokrotnie okazję się o tym przekonać. Potwierdzają się raporty TUV.
Co ciekawe, tutejsi kierowcy taksówek nie bez przyczyny jeżdżą najczęściej: Toyotą Avensis, Skodą Octavią (z VW group), Passatami, Hondami Accord, i dopiero potem całą resztą.
Z niemieckich zawsze Audi i VW, zaś z japońskich: Toyota, Mazda (323 i 626 są bardzo tanie w UK!), Honda, Nissan- kolejność nieprzypadkowa…
Tyle że…Akurat serwis (części) do w/w jest nie najtańszy. Ale z kolei dłuższa żywotność podzespołów gwarantowana…
Ja nie widzę zasadniczych różnic między markami samochodów. Może niemieckie i japońskie są nieco solidniejsze i trwalsze niż francuskie i włoskie, ale te nadrabiają stylistyką i feelingiem, których tamtym często brakuje. Kierowanie się przy zakupie przede wszystkim trwałością auta było dobre gdy samochód kupowało się za oszczędności połowy życia aby jeździło przez drugą połowę 🙂 Obecnie kiedy zmieniamy samochody co kilka lat nie ma to chyba tak wielkiego znaczenia, ja wolę auto ładne i praktyczne niż to o którym mówią że jest solidne, właśnie dlatego że tylko mówią, to znaczy ta cecha w momencie zakupu jest nieweryfikowalna (wyjdzie w eksploatacji). Zauważcie też że w Anglii auta zaskakująco dobrze się trzymają, autko z przebiegiem 100k mil potrafi wyglądać jak nowe, podczas gdy w Polsce po 160 tys. km każdy wie. Zasługa dobrych dróg, braku zim, spokojnej jazdy i regularnego serwisowania…
Jak czytam komentarze niektorych z was to odechciewa misie w ogole juz na te forum wchodzic. Zero dystansu i zupelna nieumiejetnosc zartowania w niektorych sytuacjach. Jak zauwazyles v-tec w ow cytacie pojawila sie tez nazwa fiata, ktorym akurat my jezdzilismy i jakos nie jestesmy strasznie obrazeni. A propos tej "fachowej i wartosciowej opinii" – nota bene zaslyszanej u mechanika – to tylko takie powiedzonko, niemniej cos prawdy w nim jest, proponuje przejrzec jak wspomnialam wczesniej raporty tuv lub decry – zobaczysz jakie miejsca zajmuja tam wlasnie fiaty i fordy – zwlaszcza te strsze.
Nie widzisz roznic miedzy markami ?samochodów 😯 😯 😯
[quote:602df598f1]Zero dystansu i zupelna nieumiejetnosc zartowania w niektorych sytuacjach[/quote]
To chyba tyczy sie autora tej odpowiedzi
Nie widzisz roznic miedzy markami ?samochodów 😯 😯 😯
A ty jakie widzisz? Wszystkie mają 4 koła, silnik, zawieszenie itp.
I częściej niż o tym wiemy te podzespoły są wręcz identyczne np. volvo może mieć podwozie od mondeo, mało tego całe samochody są identyczne porównaj aygo ze 107-ką 🙂
No i teraz wytłumacz mi jaka jest zasadnicza różnica między gówno wortym fordem a dajmy na to audi.
[quote:bf8428989a]Zero dystansu i zupelna nieumiejetnosc zartowania w niektorych sytuacjach
To chyba tyczy sie autora tej odpowiedzi[/quote]
chyba? czyzbys mial watpliwosci? 🙂
[quote:024a39d0ef]Baggins napisał:
Cytat:
Zero dystansu i zupelna nieumiejetnosc zartowania w niektorych sytuacjach
To chyba tyczy sie autora tej odpowiedzi
chyba? czyzbys mial watpliwosci? :)[/quote]
Zawsze jest ten maly promil niepewnosci…… 😉
[quote:746545ca6f]Baggins napisał:
Cytat:
Zero dystansu i zupelna nieumiejetnosc zartowania w niektorych sytuacjachTo chyba tyczy sie autora tej odpowiedzi
chyba? czyzbys mial watpliwosci? 🙂
Zawsze jest ten maly promil niepewnosci…… :wink:[/quote]
ach, ten.. 😉 statystycznie nieistotny, though.. ;P
[quote:f3ebfa1130]V-Tec:(…) No i teraz wytłumacz mi jaka jest zasadnicza różnica między gówno wortym fordem a dajmy na to audi. [/quote]
Przysięgam że jest i to cholernie duża!!! 🙂
W mojej opinii w anglii najtańsze w utrzymaniu samochody to Vauxhalle i Fordy, a ponieważ nie mam dobrego zdania o fordach zostają ople i taki też polecam.
odpowiednikiem 306 może być astra
[/color:5006595434]