Strona główna › Działy › Hyde Park › jaki stacjonarny, jaki komorkowy – zegnaj O2!
Witajcie. Zanim podniosa sie glosy, ze powtarzam temat, wyjasnienie. Czytalem rozne watki poswiecone telefonowaniu z Anglii do Polski. Tutaj chcialbym zaproponowac i jednoczesnie poprosic, by Ci, ktorzy maja wlasne doswiadczenia z konkretnym dostawca tel stacjonarnej a takze Ci znajacy dobrze atrakcyjne z naszego punktu widzenia plany taryfowe te. komorkowej, podzielili sie swoja wiedza. Mysle, ze w zwiazku ze zmianami w O2 wielu zrobi to co ja, czyli podziekuje za wspolprace. Ale co wybrac. BT czy NTL? "3", czy Virgine? Jak wyglada sprawa cen polaczen u poszczegolnych operatorow w praktyce – zwlaszcza w kontekscie mozliwosci korzystania z darmowych minut na numery dostepowe 07… czy 08… Sam bede bardzo wdzieczny za Wasze spostrzezenia i rady, a mysle, ze wielu innych ten temat – zwlaszcza po 17.08 interesuje szczegolnie intensywnie. Pozdrawiam
[b:f4a0c478ad]Jesli ktos jest zainteresowany tanimi rozmowami z polska z komorki to poczytajcie sobie http://www.topupcall.com
ja probowalem (mam tel w o2 na karte)u mnie dziala a wy probujcie.
powodzenia[/b:f4a0c478ad]
Co wybrac?Ja juz dokonalam wyboru. Skype!!!Okolo 1,5 p za minute na stacjonarne do Polski i okolo 15 p na komorke. Taniej chyba byc nie moze.
Możliwości jest wiele:
1. aktywować international bolt-on w o2. Koszt jednorazowy Ł5 (sms o treści INTERNATIONAL na 21300) i dzwonimy do Polski za 7p/min. (na komórki 30p) o każdej porze dnia i nocy. Nie korzystamy już z usług niezależnego operatora czyli po prostu wybieramy numer docelowy w Polsce
2. założyć telefon domowy. Jeśli w domu jest już gniazdko tel. z 'sygnałem’ aktywacja jest bezpłatna i b. szybka, płacimy abonament Ł11/mies. i możemy korzystać z usług niezależnych operatorów oferujacych połączenia już od 0.5p/min. – spis na http://www.niftylist.com . BT czy ntl? – praktycznie bez różnicy, ntl dolicza 5p za 'wykręcenie numeru’, w bt 5p to minimalna opłata za rozmowę
3. kupić (a właściwie dostać, po dają za darmo) komórkę na abonament. Mamy wtedy do dyspozycji miesięcznie 50-500 minut gratis, a niektóre sieci (wiem o Virgin i Orange) wliczają do tej puli połączenia z nr dostępowymi zaczynającymi się na 0774 (np. 07744974301) – w ten sposób rozmawiamy za 0p!
3a. inny sposób to korzystanie z usług operatora który pobiera opłaty np. za pomocą smsa ale w zamian oferuje numer dostępowy 'wyglądający’ jak zwykły numer stacjonarny (01..) – mniej wygodne, ale użyteczne jeśli sieć nie pozwala na bezpłatne połączenia z numerami specjalnymi (0774..) np. http://www.topupcall.com
4. używać skype, freecall itp. tyle ze wtedy rozmawiamy nie przez telefon ale z kompa z podpiętymi słuchawkami 🙂
ole, juz jakis czas temu pisalem o tak zwanym TalkTalk-u, opcja wg mojego skromnego zdania jest znakomita. L21/miecha(dzwonisz na wszystkie stacjonarne w UK za free, polaczenia do hm 28krajow rowniez za free oczywiscie Polska tez). Problem jest typu tego ze trzeba miec wczesniej linie telefoniczna z BT przynajnmiej 3 miesiace, chyba ze komus sie spieszy na prawde to zmieniasz dostawce z miejsca tak szybko jak tylko BT cie podlaczy tylko ze wtedy placisz do BT L18 za zerwanie umowy przed uplywem 3 miesiecy. Az takie straszne to nie jest gdy masz to L5.05… aha dodatkowo mozesz sie ubiegac sie o neta i nic za to dodatkowo nie placic… wez obczaj http://www.talktalk.co.uk moze akurat bedzie sie oplacac. pzdr 😈
hmmm otoz z 02 nadal mozna dzwonic dosc tanio za pomoca nr dostepowego.zmienily sie tylko nico zasady poniewaz jednorazowo pobierana jest kwota £5 w calosci jednak podlegajaca wykorzystaniu na rozmowy.koszt rozmowy to 0.5 p/pm.wiecej info na podanej juz wczesniej w innych postach str topupcall.com
dla leniwych podaje ow magiczny nr 01617008008.
pozdrawiam
Witajcie,
Po tych paru postach moja pierwsza refleksja jest taka: cholernie kompetentne i powazne odpowiedzi od inteligentnych ludzi. I nikt sie ze mnie nie nasmiewa, ze powinienem sobie FAQ przeczytac. A poza tym przywracacie mi wiare w to, ze na tym forum jest jednak bardzo duzo takich ludzi, ktorych chcialbym spotkac i ktorych szanuje za sposob, w jaki sie tu wypowiadaja. Im wiecej akich ludzi, tym bardziej zmarginalizujemy szelest dresow tudziez wszystkowiedzacych geniuszy zawsze gotowych do potraktowania kogos z gory. Bardzo serdecznie Wam dziekuje za to wszystko, co napisaliscie. I ciesze sie, ze temat zostal przez Was tak czytelnie przedstawiony – wielu na pewno na tym skorzysta. Serdecznie pozdrawiam i jeszcze raz bardzo dziekuje. Mediator
jednorazowo pobierana jest kwota £5 w calosci jednak podlegajaca wykorzystaniu na rozmowy.koszt rozmowy to 0.5 p/pm.wiecej info na podanej juz wczesniej w innych postach str topupcall.com
To nie jest całkiem tak, bo za połączenie z numerem 0161 płacisz wg taryfy za rozmowy z siecią stacjonarną – opłata za to NIE JEST pobierana z tych 5 funtów, ale z konta o2. Dopiero do tej kwoty dodaj te 0.5p aby otrzymać faktyczny koszt rozmowy. (Patrz pkt 3a w moim poście powyżej)
Talk talk unlimited też jest ciekawą opcją – za Ł21 telefon z bezpłatnymi rozmowami do woli także za granicę oraz internet 😮 Ale słyszałem że trzeba długo czekać na aktywację… Skusiłbym się dawno gdyby nie to że poprzedni lokator zdemolował instalację telefoniczną w mioim domu (zemsta za eksmisję?) i albo sam ją naprawię albo zapłacę bt Ł120 😥
Dodam tylko, że zaplacilam 7,77 funta i mam dokladnie 10 godzin rozmow. Ta sama stawka o kazdej porze dnia i tygodnia.
praktycznie bez różnicy, ntl dolicza 5p za 'wykręcenie numeru’, w bt 5p to minimalna opłata za rozmowę
no to ja nie wiem <może inaczej> nie rozumiem dlaczego wszystkie rozmowy z ntl poniżej 50p są traktowane jako non-itemised i niezależnie od tego, jak długo rozmawiasz- jesli koszt nie przekracza 0,5 funta, to Ty i tak płacisz 50p.
o co chodzi??
v-tec wrote:praktycznie bez różnicy, ntl dolicza 5p za 'wykręcenie numeru’, w bt 5p to minimalna opłata za rozmowę
no to ja nie wiem <może inaczej> nie rozumiem dlaczego wszystkie rozmowy z ntl poniżej 50p są traktowane jako non-itemised i niezależnie od tego, jak długo rozmawiasz- jesli koszt nie przekracza 0,5 funta, to Ty i tak płacisz 50p.
o co chodzi??[/quote]
O to chodzi że nie masz racji nie płacisz 50p ale tyle ile wynika z taryfy (min. 5p), a non-itemised znaczy że rozmowy kosztujące poniżej 50p nie są wymienione w zestawieniu szczegółowym
(Gdyby było tak jak piszesz to wykonując 3 rozmowy dziennie twój rachunek wyniósłby co najmniej Ł45 plus abonament a tyle chyba nie płacisz 🙂 )
SAMIRAHINI wrote:jednorazowo pobierana jest kwota £5 w calosci jednak podlegajaca wykorzystaniu na rozmowy.koszt rozmowy to 0.5 p/pm.wiecej info na podanej juz wczesniej w innych postach str topupcall.com
To nie jest całkiem tak, bo za połączenie z numerem 0161 płacisz wg taryfy za rozmowy z siecią stacjonarną – opłata za to NIE JEST pobierana z tych 5 funtów, ale z konta o2. Dopiero do tej kwoty dodaj te 0.5p aby otrzymać faktyczny koszt rozmowy. (Patrz pkt 3a w moim poście powyżej)
Talk talk unlimited też jest ciekawą opcją – za Ł21 telefon z bezpłatnymi rozmowami do woli także za granicę oraz internet 😮 Ale słyszałem że trzeba długo czekać na aktywację… Skusiłbym się dawno gdyby nie to że poprzedni lokator zdemolował instalację telefoniczną w mioim domu (zemsta za eksmisję?) i albo sam ją naprawię albo zapłacę bt Ł120 :cry:[/quote]
ok dzieki za sprostowanie.:) Przez niedopatrzenie wynikajace ze slabej znajomosci owej sieci,wydawalo mi sie ze dziala to jednak na innej zasadzie.Ale zapewne najlepiej wiedza Ci, ktorzy dzwonia.:) 😆 💡 💡 aktywacja talk talk jest rzeczywiscie dosc czasochlonna no i nie wszedzie mozna korzystac z tego dobrodziejstwa…sa bowiem i takie miejsca w okolicy, gdzie bez sporego nakladu finansowego sie nie obejdzie (ze wzgledu na lokalizacje).pozdrawiam
Możliwości jest wiele:
2. założyć telefon domowy. Jeśli w domu jest już gniazdko tel. z 'sygnałem’ aktywacja jest bezpłatna i b. szybka, płacimy abonament Ł11/mies. i możemy korzystać z usług niezależnych operatorów oferujacych połączenia już od 0.5p/min. – spis na http://www.niftylist.com . BT czy ntl? – praktycznie bez różnicy, ntl dolicza 5p za 'wykręcenie numeru’, w bt 5p to minimalna opłata za rozmowę
Witajcie ponownie. I jeszcze raz dziekuje za rady. V-tec, skorzystalem z tej, ktora cytuje. Wlasnie sie telefonicznie dogadalem z NTL na broadband i telefon – razem £24 miesiecznie. Ostatnio na o2 juz po podwyzce wydzwonilem do Polski chyba z 70 funtow musialem wiec sobie powiedziec stop. Podajesz w swoim poscie link do strony z niezaleznymi dostawcami. Bylem. Jest tam kupa roznych kart. Moze podpowiesz mi llub ktos z innych osob wchodzacych na ten watek – ktora karte najlepiej kupic majac NTL? Ja mam opcje telefonu z darmowymi weekendami – nie wiem, czy to ma jakies znaczenie. Dzieki za podpowiedz co do karty. A na marginesie – to takze do Ciebie V-Tek – poczytalem twojego bloga wskazanego na wizytowce forum. Ciekawe i prawdziwe. Pozdrawiam serdecznie. Mediator
Nie potrzebujesz żadnej karty, wykręcasz numer dostępowy i już. Np. znany fanom o2 numer 08444620620 który kosztuje 2p/min (zawsze!) ale są i takie za 0.5p spis na stronie ww.
Niestety darmowe weekendy nie obejmują numerów specjalnych (08…), te są zawsze płatne ale są tanie więc mała szkoda.
Dzięki za uznanie pod adresem mojego bloga, osobiście nie sądzę aby był specjalnie ciekawy (z Kodem daVinci nie może się równać 🙂 ) ale za to jest prawdziwy.
[
Czyżbym to Ciebie V-Tec uwiecznił ??? 😯 😮
Było to gdzieś koło Yorku… 😆
Pozdrawiam i przepraszam, że wpadam nie na temat …