Strona główna Działy Hobby rejestracja i ubezpieczenie samochodu

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    hammer18
    Participant

Witam
    mam pytanko szukalem na calym forum(bo niechcialem zawracac glowyale nieznalazlem konkrtenie tego czego poszukuje)
    mianowicie chodzi mi oto ze mam 21 lat chce w przyszlym miesiacu kupis samochod ale ubezpieczeni jest potworne(4 lata prawko bezwypadkowa jazda itp)za krotko:))1.czy zna ktos sposob legalny zeby zmniejszyc wysokosc ubezpieczenie??
    2.czy jezeli ubezpieczyl bym auto na tesciow(jestem zonaty:))) czy musze podac w ubezpieczalni ze bede drugim kierowca czy poprostu po wykupieniu ubez.wystarczy napiasac upowaznienie?
    3.czy jezeli chcem ubezpiczyc samochod na tesciowa to czy tez samochod musi byc zarejestrowany na Nia?
    4.czy moglby mi opisac jak mniej wyglada rejestracja(jakie papiery potrzebuje co w jakiej kolejnosci i gdzie musze zrobic??

z gory serdecznie dziekuej wszystkim ktorzy moga mi pomoc i wszystkim odwiedzajacym:)))

Pozdrawiam

hammer18
    Participant
    stelmah
    Członek

witam,
    nie masz 25 lat, wiec powinnienes poszukac auta z maluśkim silnikiem 1.0-1.2 to ubezpieczenie bedzie mniejsze, osobiscie korzystam z directline z opcja miesiecznych rat, podobno churchill jest równiez tani,
    a jezeli masz zniżki z Polski to możesz je przetłumaczyć, większość akceptuje
    pozdrawiam

fatamorgana
    Participant

Co zrobić z teściową to ci nie poradzę, choć wiadomo co zwykle należałoby zrobić… 😆 😀 😆 😀 😆
    Ale akurat o rejestracji pisałem dosyć szczegółówo, tyle że na początku swojego "pobytu " na forum. Później też przy okazji MOT i problemów z nim.
    Ubezpieczenie z opcją drugiego kierowcy jest rzecz jasna droższe.
    http://www.leeds.pl/forum/viewtopic.php?p=5093&highlight=#5093
    Pozdrawiam.

P.S. Mam nadzieję, że to "chcem" to był żart, bo na widok takich błędów ja na przykład nie mam ochoty w ogóle odpisywać.
    Licz się z tym, że nie tylko ja… Wypada trzymać jakiś przyzwoity poziom pisowni języka polskiego.

v-tec
    Członek

Nie chrzań, obowiązkowe ubezpiecznie nie przekroczy Ł50/miesiąc. To nie jest mało, ale nie tyle żeby pisać że ubezpieczenie jest 'potworne’ 🙄
    W miarę jak się posuniesz w latkach (życia i bezszkodowej jazdy) ta kwota będzie maleć. A skoro jesteś żonaty to może wpisz żonę jako drugiego kierowcę zamiast teściowej , bo inaczej się obrazi (żona) 🙂
    Rejestracja jest b. prosta nic nie musisz robić dowód rej. przyniesie ci listonosz.

fatamorgana
    Participant

[quote:4ec1c398d0]Rejestracja jest b. prosta [b:4ec1c398d0]nic nie musisz robić[/b:4ec1c398d0] dowód rej. przyniesie ci listonosz.[/quote]

😯 Jasne że nic. V5C samo się wypełni… 😆 😆 😆

hammer18
    Participant

dziekuje za link i za pomoc!!co do pisowni pisowni pracuje caly czas w nocy to kwestia zmeczenia:))nastepnym razem postaram sie bardziej skupic:))za sprawdzalem na internecie o ubezpieczeni na rok dla mnie to okolo1300 f na wlasnie taki malutki silnik bo tylko takiego szukam bo niechche wiedziec ile bym zaplacic za silnik 2.0 z brakiem znizek i z moim wiekiem:)skad gdzie moge dostac do wypelnienia formularz do rejestracji???

v-tec
    Członek

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    fatamorgana wrote:

[quote:68be8b4a81]Rejestracja jest b. prosta [b:68be8b4a81]nic nie musisz robić[/b:68be8b4a81] dowód rej. przyniesie ci listonosz.

😯 Jasne że nic. V5C samo się wypełni… 😆 😆 :lol:[/quote]

Sprzedający wypełnia i wysyła (oczywiście w wypełnianiu można mu pomóc w szczególności w kwestii pisowni naszego nazwiska 🙂 )
    Ach, zapomniałem, rzeczywiście coś trzeba zrobić: podpisać się 😆

v-tec
    Członek

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    hammer18 wrote:

za sprawdzalem na internecie o ubezpieczeni na rok dla mnie to okolo1300 f na wlasnie taki malutki silnik

Sprawdziłem dla ciebie na http://www.churchill.com 21 lat prawko od 3 lat nawet bez zniżek nie przekracza Ł500 (a w ratach Ł50 jak już pisałem)

hammer18
    Participant

prawko mam od 4 lat ale jaki samochod bym nie bral(w tych kalkulatorach wychodzi mi caly czas [ponad tysiac :))nieiwem jak to jest.ale dzieki za fatyge bede musial kogos poprosic kto lepeij stoi z angielskim albo poprostu ubezpieczal auto!

hammer18
    Participant

mozecie mi napisac czym sie rozni prawko full od provisional??tu jest roznia w ubezpieczeniu:((((((teraz sprobowalem na full zrobic ubezpieczenie i wyszlo mi okolo60f!takie ubezpieczeni by mi pasowalo!!
    "would you like any additional drivers"co myslicie jak bym zarejestrowal samochod na kogos z rodziny a w tej opcji podal siebie jest duzo taniej jak dlamnie!!jak bym tak zrobil wszysto bylo by ok??czy jak bym rejestrowal auto na tate(slyszalem o takich numerach)potrzebuje jakies jego dokumenty?czy tylko podpis 😆 ?? sorki ze tak marudze i zawracam glowe ale zalezy mi na samochodzie (wrecz jest mi potrzebny)dojazdy do pracy,zakupy z zona:) no i mam dzidzie w drodze 😀

hammer18
    Participant

niemam super angielskeigo ale pogadalem przed chwilka z kumplem w pracy i z tego co zrozumialem to full licence jest poprostu po zdaniu egzaminu a e provisional jezeli jezdzisz z ta czerwona "L" dobrze zrozumialem jesli nie to mnie poprawcie bo jesli tak to bez zmartwien moge kupic autko po to ubezpieczenie mnie troszke dolowalo(zona nie pracuje:))ale powoli schodzimy na dobra droge 🙂 bede mogl bez kombinajci zarejestrowac na siebie samochod i normalnie placiec i bez stresow jezdzic czy mnie ktos nie zlapie:))

fatamorgana
    Participant

Widzę, że Twa nieznajomość tematu dotyczy podstawowych różnic pomiędzy UK a Polską w zakresie prawa jazdy i rejestracji pojazdu.
    Jest późno, ale poświęcę się i napiszę.
    1. Mając nowe, europejskie prawko wydane w Polsce nie musisz go zamieniać na UK driving licence. Zaś samo polskie prawko traktowane jest tu jako full a nie provisional. Zatem wpisujesz do kwestionariusza ubezpieczeniowego "full" (i UK o ile nie ma zaznaczone EEA full driving licence).
    2. Rejestracja w UK różni się zasadniczo od polskiej. Numery rejestracyjne wozu pozostają, zmienia się tylko właściciel. Właściwie rejestracja dotyczy kierowcy a nie pojazdu i tablic. Sama rejestracja to właściwie wpis do ewidencji pojazdów używanych na drogach. Jest to chyba max. uproszczone, bo jedyna czynność, to wypełnienie właściwych rubryk w formularzu V5C, czyli dowodzie rej. zwanym też LOG BOOK. Zero opłat, łażenia po urzędach. Po jakichś 3, 4 tygodniach urząd komunikacyjny czyli DVLA (Leeds, Eastgate – patrz galeria) przysyła nowy dokument poświadczający że Ty jesteś bieżącym właścicielem.
    Do tego czasu "dokumentem" poświadczającym stan posiadania pojazdu jest zielony wycinek z Log Book’a
    3. Nie dostaje się żadnego formularza przy sprzedaży/kupnie . Chyba że spiszemy na umowie pomiędzy nami postanowienia dodatkowe.’Zwykle po prostu poprzedni log book po wypełnieniu ląduje w Twych rękach do podpisu i czekasz na nowy. Jak będziesz sprzedawał, zrobisz to samo.
    Pozdrawiam.

hammer18
    Participant

pytam z ciekawosci jezeli bym kupil auto bez motu i bez taxu,jak mam dojechac do punktu MOT i wogule jak sie poruszac tym autem dopoki nie bedzie wpelni zalegalizowany i w jakiej kolejnosci poiwinienem robic insurance mot tax czy jakos inaczej???

v-tec
    Członek

hammer18 wrote:

pytam z ciekawosci jezeli bym kupil auto bez motu i bez taxu,jak mam dojechac do punktu MOT i wogule jak sie poruszac tym autem dopoki nie bedzie wpelni zalegalizowany i w jakiej kolejnosci…

Dopóki nie masz tax disku autko może stać tylko na prywatnym terenie (nie na ulicy!). Absolutne konieczne jest ubezpieczenie – wykupujesz przez net i już możesz jechać na przegląd (trzeba się umówić). Jeśli np. glina cię zatrzyma i pyta gdzie masz tax disk mówisz że jedziesz na mot do warsztatu x, czy wóz ubezpieczony? tak (polisy nie musisz wozić ze sobą). Po zrobionym przeglądzie wracasz i czekasz aż pocztą przyjedzie polisa, z nią i papierem z przeglądu IDZIESZ na pocztę i kupujesz tax disk który naklejasz i możesz oficjalnie wyjechać na ulicę.

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.